ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 20 Φλεβάρη 2019
Σελ. /24
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΜΕΓΑΛΕΣ ΚΙΝΗΤΟΠΟΙΗΣΕΙΣ ΚΤΗΝΟΤΡΟΦΩΝ ΣΤΗ ΣΑΡΔΗΝΙΑ
«Οι κυβερνήσεις είναι με τους λύκους»...

Οι κτηνοτρόφοι χύνουν το γάλα τους κατά τη διάρκεια κινητοποίησης
Οι κτηνοτρόφοι χύνουν το γάλα τους κατά τη διάρκεια κινητοποίησης
Με συνθήματα όπως «Καλύτερα να πετάμε το γάλα παρά να το δωρίζουμε στους βιομηχάνους που κερδοσκοπούν» και «Δεν είμαστε σκλάβοι τους», οι κτηνοτρόφοι της Σαρδηνίας βρίσκονται τις τελευταίες μέρες σε πολύμορφες κινητοποιήσεις που περιλαμβάνουν μπλόκα σε κεντρικούς δρόμους, μη παράδοση του γάλακτος στις βιομηχανίες, δωρεάν διανομή του ή ρίψη του σε δρόμους, σε πλατείες και έξω από κυβερνητικά κτίρια. Μεγάλη είναι η συμπαράσταση του λαού της Σαρδηνίας, με χαρακτηριστική τη συμμετοχή χιλιάδων μαθητών σε συλλαλητήριο που πραγματοποιήθηκε στο Κάλιαρι την Τετάρτη 13/2.

Η «απεργία των ποιμένων», όπως αποκαλούν την κινητοποίησή τους οι κτηνοτρόφοι, πυροδοτήθηκε από την κάθετη πτώση της τιμής του πρόβειου γάλακτος, από 85 λεπτά πέρυσι στα 60 φέτος. Με τη διολίσθηση της τιμής θησαυρίζουν οι γαλακτοβιομήχανοι, που αξιοποιούν το γάλα για την παραγωγή του ιταλικού τυριού ΠΟΠ Pecorino Romano. Το συγκεκριμένο τυρί αποτελεί το πιο διαδεδομένο στην ΕΕ τυρί ΠΟΠ από πρόβειο γάλα, παράγεται από 41 μόλις γαλακτοβιομηχανίες σε όλο το εύρος της ιταλικής επικράτειας, ενώ η παραγωγή και η εμπορία του αποφέρουν τεράστια κέρδη, με δεδομένο ότι το 70% της παραγόμενης ποσότητας εξάγεται, με βασικότερη αγορά αυτή των ΗΠΑ.

Αν και η Σαρδηνία, με 3 εκατομμύρια πρόβατα, αποτελεί τη βασικότερη περιοχή παραγωγής του απαραίτητου για το Pecorino Romano πρόβειου γάλακτος, με μερίδιο πάνω από 40% της συνολικής παραγωγής στην Ιταλία, οι 12.000 περίπου - μικρομεσαίοι κυρίως - προβατοτρόφοι που δραστηριοποιούνται εκεί δεν μπορούν να επιβιώσουν. Οτι δηλαδή συμβαίνει και στην Ελλάδα με τη φέτα, από την οποία θησαυρίζουν μια χούφτα μονοπώλια, την ώρα που οι μικρομεσαίοι αιγοπροβατοτρόφοι δεν μπορούν να συντηρήσουν το βιος τους, ενώ τα λαϊκά στρώματα περιμένουν τις «προσφορές» των σούπερ μάρκετ για να αγοράσουν τυροκομικά προϊόντα.

Απάντηση πέρα από τα σύνορα

«Ούτε ένα δοχείο γάλα στους βιομήχανους» γράφει το προπαγανδιστικό «σποτ» των απεργών κτηνοτρόφων
«Ούτε ένα δοχείο γάλα στους βιομήχανους» γράφει το προπαγανδιστικό «σποτ» των απεργών κτηνοτρόφων
Οι εικόνες που καταφθάνουν από τις κινητοποιήσεις των Ιταλών κτηνοτρόφων στη Σαρδηνία, αποτυπώνοντας τις μορφές που αυτές παίρνουν και τα συνθήματα που κυριαρχούν, δίνουν αποστομωτικές απαντήσεις σε επιχειρήματα που ακούστηκαν από διάφορες πλευρές κατά τη διάρκεια των μπλόκων που έστησαν και στη χώρα μας οι αγροτοκτηνοτρόφοι, που δίνουν αγώνα επιβίωσης. Συγκεκριμένα, δίνουν απαντήσεις στην κυβέρνηση, στα κόμματα της αστικής αντιπολίτευσης αλλά και στους «ενσωματωμένους» αγροτοσυνδικαλιστές, που:

  • Εναγωνίως αναζητούν την αιτία για το κατρακύλισμα των τιμών με τις οποίες αγοράζουν οι εμποροβιομήχανοι τα αγροτικά προϊόντα σε διάφορους παράγοντες (π.χ. «ελληνοποιήσεις», αθρόες εισαγωγές αγροτικών προϊόντων, ελλιπείς ελέγχους κ.λπ.) αποκρύπτοντας τον βασικό, που είναι η μονοπώληση μεταποίησης και εμπορίας των αγροτοκτηνοτροφικών προϊόντων. Για παράδειγμα, στην Ελλάδα, 8 μονοπώλια κάνουν κουμάντο στην αγορά γάλακτος, 4 στην αγορά βάμβακος κ.ο.κ., καθορίζοντας τους όρους παραγωγής, μεταποίησης και εμπορίας με κριτήριο τα μονοπωλιακά υπερκέρδη τους.
  • Προτείνουν μέτρα για το πρόβλημα των χαμηλών τιμών τα οποία ουσιαστικά ενισχύουν τον έλεγχο της παραγωγής από τα μονοπώλια. Τέτοιο μέτρο είναι οι διεπαγγελματικές οργανώσεις που συστήνονται βάσει κανονισμού της ΚΑΠ, εποπτεύονται από το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, περιλαμβάνουν εκπροσώπους αγροτοκτηνοτρόφων, βιομηχάνων και εμπόρων και αποτελούν μηχανισμό για την προώθηση των προτεραιοτήτων των μονοπωλίων στην αγροτική παραγωγή.
  • Επί χρόνια προέβαλλαν την πολιτική προϊόντων «Προστατευόμενης Ονομασίας Προέλευσης» (ΠΟΠ), που θεσπίστηκε στο πλαίσιο της ΚΑΠ, ως μηχανισμό προστασίας της παραγωγής των μικρομεσαίων αγροτοκτηνοτρόφων. Τόσο το παράδειγμα της φέτας όσο και αυτό του Pecorino Romano αναδεικνύουν ότι η προστασία αφορά αποκλειστικά τους εμποροβιομήχανους, που βελτιώνουν τη θέση τους στον παγκόσμιο ανταγωνισμό, κάτι που αποτυπώνεται στην εκτίναξη των εξαγωγών των συγκεκριμένων προϊόντων.
  • Χαρακτήρισαν «ξεπερασμένες» τις μορφές που αξιοποίησαν οι μικρομεσαίοι αγροτοκτηνοτρόφοι στη χώρα μας κατά τις πρόσφατες κινητοποιήσεις, με το κλείσιμο εθνικών οδών, τις διάφορες συγκεντρώσεις και την αλληλεγγύη που εκφράστηκε σε αυτές από εργαζόμενους, άλλα λαϊκά στρώματα κ.λπ. Η ίδια η ζωή δείχνει ότι δεν υπάρχει άλλος δρόμος για την πληττόμενη αγροτιά από το να βγει στο δρόμο να διεκδικήσει τα δίκια της με πολύμορφους αγώνες, μαζί με τους εργαζόμενους και τα υπόλοιπα στρώματα που συνθλίβονται από τα μονοπώλια και τις κυβερνήσεις τους.
Η κοροϊδία χέρι χέρι με τον αυταρχισμό

Οι πρόσφατες αγροτικές κινητοποιήσεις αποτελούν πηγή χρήσιμων συμπερασμάτων. «Είναι με τους λύκους» έγραφε ένα από τα πλακάτ των κτηνοτρόφων στη Σαρδηνία, αναφερόμενο στην ιταλική κυβέρνηση. Το ίδιο ισχύει και για την ελληνική, που όπως και κάθε κυβέρνηση στο έδαφος του σημερινού εκμεταλλευτικού συστήματος, είναι αποφασισμένη να περάσει διά πυρός και σιδήρου την πολιτική υπέρ των μονοπωλίων.

Αυτό φάνηκε και κατά την πεντάωρη συνάντηση των εκπροσώπων της Πανελλαδικής Επιτροπής των Μπλόκων με το κλιμάκιο υπουργών, από το οποίο εκφράστηκε με όλους τους τόνους η βούληση της κυβέρνησης να τα δώσει όλα για τη στήριξη της κερδοφορίας και της «εξωστρέφειας» των μονοπωλιακών ομίλων.

Αποκαλύφθηκε για άλλη μια φορά ότι οι δηλώσεις των υπουργών περί «διάθεσης για επίλυση των προβλημάτων» της μικρομεσαίας αγροτιάς είναι μια κοροϊδία που πάει χέρι χέρι με τον αυταρχισμό της κυβέρνησης. Οι αυτοαπασχολούμενοι αγροτοπαραγωγοί δεν έχουν να περιμένουν τίποτα από τις κυβερνήσεις του κεφαλαίου. Ακόμα και ορισμένες κατακτήσεις, που αποσπώνται μετά από μεγάλους αγώνες, εύκολα μπορεί να αναιρεθούν.

Πραγματική προοπτική μπορεί να ανοίξει μόνο με τη συμπόρευση με το ΚΚΕ, που θα πρέπει να εκφραστεί και στις κάλπες. Οσο πιο ισχυρό είναι το ΚΚΕ στο Κοινοβούλιο, στις βουλευτικές εκλογές, όσο πιο ισχυρό είναι το ΚΚΕ στις δημοτικές και περιφερειακές εκλογές, όσο πιο ισχυρό και πιο ψηλά είναι το ΚΚΕ στις εκλογές για το Ευρωκοινοβούλιο, τόσο πιο δυνατός θα νιώσει και θα γίνει στην πραγματικότητα ο λαός.


Ο.


ΑΠΟΚΑΛΥΠΤΙΚΑ...
«Βίος και πολιτεία» του Γκουαϊδό

Την ώρα που βρίσκεται σε εξέλιξη η προσπάθεια ανατροπής της νόμιμα εκλεγμένης κυβέρνησης της Βενεζουέλας από τις ΗΠΑ - ΕΕ και τους συμμάχους τους, βλέπουν το φως της δημοσιότητας ορισμένα αποκαλυπτικά στοιχεία για «τον βίο και την πολιτεία» του Χουάν Γκουαϊδό, επικεφαλής της αντιπολίτευσης ο οποίος αυτοανακηρύχθηκε «μεταβατικός πρόεδρος» της χώρας και αναγνωρίστηκε ως τέτοιος από τις ΗΠΑ και άλλες χώρες. Οπως προκύπτει, ο Γκουαϊδό, ο οποίος αποτελεί «αιχμή του δόρατος» τμημάτων της αστικής τάξης της Βενεζουέλας τα οποία συνδέουν τα συμφέροντά τους με την ανατροπή της κυβέρνησης Μαδούρο και τον αναπροσανατολισμό των διεθνών συμμαχιών της χώρας, έχει μακρά θητεία σε «εργαστήρια» κατασκευής ηγετών, που σχετίζονται με τη δράση της CIA. Ο 35χρονος Γκουαϊδό όλα τα προηγούμενα χρόνια δρούσε στο παρασκήνιο, δίπλα σε άλλους αστούς πολιτικούς, όπως ο Λεοπόλντο Λόπες, ο Ενρίκε Καπρίλες, ο Χούλιο Μπόρχες, που είχαν εμπλακεί με τον έναν ή τον άλλο τρόπο στην απόπειρα πραξικοπήματος για την ανατροπή του Ούγκο Τσάβες το 2002 (όταν για δυο μέρες έγινε πρόεδρος της χώρας ο πρόεδρος των Βιομηχάνων!) και έχουν καταδικαστεί για τη συμμετοχή τους στα βίαια επεισόδια του 2014 και του 2017, που οδήγησαν σε δεκάδες νεκρούς.

* * *

Ο Γκουαϊδό, από δημοσιεύματα και στοιχεία που βγαίνουν στη φόρα αυτές τις μέρες, αποδεικνύεται ότι έχει προετοιμαστεί κατάλληλα από τα φοιτητικά του χρόνια. Το φθινόπωρο του 2005, μαζί με άλλα «φυντάνια», όπως ο Νταβίντ Σμολάνσκι και ο Γιον Γκοϊκοετσέα, στελέχη και οι δύο της αντιπολίτευσης, έκαναν «εκπαίδευση» στο Βελιγράδι, στην οργάνωση «Κέντρο Εφαρμοσμένων Μη Βίαιων Δράσεων και Στρατηγικών» (CANVAS), γνωστή για την προετοιμασία «έγχρωμων επαναστάσεων» (βλ. αλλαγή μη αρεστών κυβερνήσεων), όπως αυτές που είδαμε στη Γιουγκοσλαβία, στη Γεωργία, στην Ουκρανία κ.α., χρηματοδοτούμενη από τα «ευαγή» ιδρύματα του Ουγγροαμερικανού μεγαλοκαπιταλιστή Τζορτζ Σόρος και ινστιτούτων Ρεπουμπλικάνων και Δημοκρατικών των ΗΠΑ. Το CANVAS δημιουργήθηκε από πρώην φοιτητές - συνεργάτες της CIA, της οργάνωσης «Otpor», που οργάνωσαν τη «φοιτητική διαμαρτυρία κατά του Μιλόσεβιτς» και στη συνέχεια έστησαν το εν λόγω κέντρο για να μεταφέρουν την ...πείρα σε άλλους ενδιαφερόμενους «δημοκράτες» ανά τον κόσμο. Μετά από αυτή την «εκπαίδευση», ο Γκουαϊδό πήγε στις ΗΠΑ το 2007 και γράφτηκε στο «Πρόγραμμα Διακυβέρνησης και Πολιτικής Διαχείρισης» στο Πανεπιστήμιο George Washington, υπό την κηδεμονία του Βενεζουελάνου οικονομολόγου Λουίς Ενρίκε Μπεριζμπεϊτία, που ήταν και διευθυντικό στέλεχος του ΔΝΤ.

* * *

Μετά το ...«μεταπτυχιακό» στις ΗΠΑ, το 2007 συνέβαλε στη δημιουργία της οργάνωσης «Generation 2007». Αυτή η ομάδα κρούσης χρησιμοποιήθηκε όλα τα επόμενα χρόνια σε όλες τις βίαιες συγκεντρώσεις (γνωστές ως guaribas). Στο διαδίκτυο μάλιστα κυκλοφορούν φωτογραφίες όλων αυτών των «φυντανιών» να φοράνε μπλούζες της «Οtpor». Κάποιες από αυτές τις φωτογραφίες ή βίντεο σε μέσα κοινωνικής δικτύωσης, ειδικά του Γκουαϊδό, αποσύρθηκαν από τον ίδιο για ευνόητους λόγους. Οπως αποκαλύπτουν ακόμα και αμερικανικά ΜΜΕ, πριν αυτοανακηρυχθεί «μεταβατικός πρόεδρος» στις 23 Γενάρη ο Γκουαϊδό είχε συναντηθεί στις 10 του μήνα με τον ΥΠΕΞ των ΗΠΑ, Μάικ Πομπέο, ενώ ο συνεργάτης του στην Ουάσιγκτον, Νταβίντ Σμολάνσκι, διατηρεί άμεση επαφή με τον Ελιοτ Εϊμπράμς, ειδικό απεσταλμένο του Τραμπ στη Βενεζουέλα, συντονιστή για την «ανθρωπιστική βοήθεια», παλιό πράκτορα επί Ρέιγκαν και οργανωτή των εγκληματιών μισθοφόρων «Κόντρας» στη Νικαράγουα τη δεκαετία του '80. Αν κάτι επιβεβαιώνεται, λοιπόν, είναι ότι οι εξελίξεις στη Βενεζουέλα μόνο τυχαίες δεν είναι και ότι η ιμπεριαλιστική επέμβαση οργανώνεται μεθοδικά και κατά κύματα όλα αυτά τα χρόνια, αξιοποιώντας και τις ενδοαστικές αντιθέσεις στο εσωτερικό της χώρας. Οσο για την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ, η ευθύνη της για τη στήριξη του σχεδίου ΗΠΑ - ΕΕ σε βάρος του λαού της Βενεζουέλας δεν ξεπλένεται με τίποτα. Πόσο μάλλον όταν έρχονται στο φως τέτοια αποκαλυπτικά στοιχεία για τον «εκλεκτό» τους στη Βενεζουέλα.


Δ. Κ.



Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ