ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 20 Φλεβάρη 2015
Σελ. /24
ΔΙΕΘΝΗ
ΑΙΓΥΠΤΟΣ - ΚΑΤΑΡ - ΛΙΒΥΗ
Χρήσιμο «εργαλείο» οι τζιχαντιστές για τους ιμπεριαλιστές

Μετανάστες από την Αίγυπτο στη Λιβύη που περιμένουν να φύγουν
Μετανάστες από την Αίγυπτο στη Λιβύη που περιμένουν να φύγουν
ΑΓΚΥΡΑ - ΚΑΪΡΟ - ΗΝΩΜΕΝΑ ΕΘΝΗ.--

Η κλιμάκωση της δράσης των τζιχαντιστών του «Ισλαμικού Κράτους» στη Λιβύη, πέρα από τις περιοχές που ελέγχουν σε Συρία και Ιράκ, δημιουργεί τα κατάλληλα προσχήματα σε ευρωπαϊκές αστικές κυβερνήσεις, όπως οι κυβερνήσεις των Γαλλίας και Ιταλίας να αυξήσουν τα κρατικά μέτρα καταστολής σε βάρος εργατών, και ξεριζωμένων προσφύγων, που προσπαθούν να ξεφύγουν από την καπιταλιστική βαρβαρότητα και τις ιμπεριαλιστικές επεμβάσεις, ανάβοντας το «πράσινο φως» για την ανάπτυξη δυνάμεων του στρατού στο εσωτερικό των χωρών τους.

Παράλληλα, δημιουργούν ενδοϊμπεριαλιστικές εντάσεις στους κόλπους αραβικών χωρών όπως φάνηκε χτες από τη νέα ένταση στις σχέσεις Αιγύπτου, που επιδιώκει μεγαλύτερο ρόλο στις εξελίξεις στη Λιβύη και το Κατάρ, το οποίο ήταν μία από τις ιμπεριαλιστικές δυνάμεις που συμμετείχε στη δημιουργία, χρηματοδότηση και εκπαίδευση των τζιχαντιστών μισθοφόρων που ανέτρεψαν τον πρώην ηγέτη της Λιβύης, Μουαμάρ Καντάφι. Αφορμή για τη νέα διμερή ένταση έδωσαν οι κατηγορίες του εκπροσώπου της Αιγύπτου στον Αραβικό Σύνδεσμο, Τάρικ Αντελ, στη διάρκεια ομιλίας του στο Κάιρο πως Καταριανοί αξιωματούχοι στηρίζουν τους τζιχαντιστές και την τρομοκρατία στη Λιβύη. Η καταγγελία οδήγησε σε άμεση ανάκληση του πρέσβη του Κατάρ από το Κάιρο, αλλά και σε δήλωση - υποστήριξη του Γενικού Γραμματέα του Αραβικού Συνδέσμου, Αμπντελατίφ αλ Ζαγιάνι υπέρ του Κατάρ. Ο Ζαγιάνι απέρριψε τις αιγυπτιακές αιτιάσεις σαν «αβάσιμες και εσφαλμένες γιατί αγνοούν τις ειλικρινείς προσπάθειες του Κατάρ και των άλλων μελών του Συμβουλίου Συνεργασίας του Κόλπου στην αντιμετώπιση της τρομοκρατίας και του εξτρεμισμού».

Το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ

Οσον αφορά, πάντως, το σενάριο περί άμεσης στρατιωτικής επέμβασης στη Λιβύη, όπως ζητούσε αρχικά τουλάχιστον η Αίγυπτος, αυτό, φαίνεται πως απομακρύνεται για την ώρα. Στην προχτεσινοβραδινή συνεδρίαση του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ στην οποία δεν ελήφθησαν αποφάσεις, αλλά καταγράφηκαν οι θέσεις των 15 χωρών - μελών για τις εξελίξεις στη Λιβύη μετά τον αποκεφαλισμό 21 Αιγυπτίων Χριστιανών Κοπτών από τους τζιχαντιστές ο Αιγύπτιος υπουργός Εξωτερικών Σάμεχ Σούκρι δε ζήτησε στρατιωτική επέμβαση, αλλά άρση του εμπάργκο όπλων κατά της Λιβύης για να δοθεί υποτίθεται η δυνατότητα στην κοσμική λιβυκή κυβέρνηση του πρωθυπουργού Αλ Θίνι να αντιμετωπίσει πιο αποτελεσματικά τους τζιχαντιστές. Ο Σούκρι ζήτησε μάλιστα και ναυτικό αποκλεισμό των βόρειων ακτών της Λιβύης στη Μεσόγειο σε περιοχές που ελέγχουν οι τζιχαντιστές, ώστε να εμποδιστεί περαιτέρω ο εξοπλισμός τους σε στρατιωτικό υλικό.

Παρόμοια στάση υιοθέτησε και ο Λίβυος ομόλογός του Μοχάμεντ Νταΐρι, που επίσης ζήτησε άρση του στρατιωτικού εμπάργκο κατά της χώρας του με το ίδιο πρόσχημα.

Αντίθετα, ο Μπερναντίνο Λεόν, απεσταλμένος του Γενικού Γραμματέα του ΟΗΕ στη Λιβύη, υποστήριξε ότι «η συντριβή της τρομοκρατίας» στη χώρα μπορεί να επιτευχθεί «μόνον μέσω της πολιτικής και θεσμικής αποφασιστικότητας μιας ενωμένης λιβυκής κυβέρνησης που θα έχει την ισχυρή και αμέριστη υποστήριξη της διεθνούς κοινότητας πάνω στην αντιμετώπιση των μυριάδων προκλήσεων».

Πέρα από τις εξελίξεις στον ΟΗΕ, ο Βρετανός υπουργός Εξωτερικών, Φίλιπ Χάμοντ, μεταβαίνοντας στην Αλγερία για συνάντηση με τον Αλγερινό ομόλογό του, Ραμτάν Λαμάμρα, είπε πως η στρατιωτική λύση «δεν είναι κατάλληλη για τη Λιβύη». Η χώρα χρειάζεται «πολιτική λύση», είπε ο Βρετανός αξιωματούχος, συμπληρώνοντας πως στο ζήτημα αυτό Λονδίνο και Αλγέρι έχουν «ταύτιση απόψεων».

Συμφωνία ΗΠΑ - Τουρκίας για εκπαίδευση «αντικαθεστωτικών»

Την ίδια στιγμή, η Τουρκία δε χάνει την ευκαιρία για ενίσχυση του ρόλου επέμβασης που προσπαθεί να παίξει σε βάρος της γειτονικής Συρίας, υπογράφοντας χτες συμφωνία με τις ΗΠΑ για την εκπαίδευση περίπου 15.000 «αντικαθεστωτικών» ενόπλων έως το 2018, οι οποίοι υποτίθεται πως θα είναι «μετριοπαθέστεροι» από τους τζιχαντιστές και θα πολεμήσουν τάχα ταυτόχρονα (όπως δήλωσε χτες ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών Μεβλούτ Τσαβούσογλου) και το «Ισλαμικό Κράτος» και την κυβέρνηση του Σύρου Προέδρου Μπασάρ Ασαντ. Στο πλαίσιο της συμφωνίας που υπογράφηκε χτες από τον Αμερικανό πρέσβη στην Αγκυρα Τζον Μπας και τον Τούρκο υφυπουργό Εξωτερικών Φεριντάν Σινιρλίογλου η Αγκυρα αναλαμβάνει «δέσμευση» και για την εκπαίδευση 1.000 Κούρδων μαχητών «Πεσμεργκά» του βορείου Ιράκ από 20 Τούρκους στρατιωτικούς εκπαιδευτές...

Ωρες πριν την υπογραφή της αμερικανο-τουρκικής συμφωνίας για την εκπαίδευση ενόπλων που θα χρησιμοποιηθούν στη Συρία, δημοσίευμα της εφημερίδας «Χουριέτ» ανέφερε ότι πάνω από 3.000 τζιχαντιστές μισθοφόροι του «Ισλαμικού Κράτους» που πολεμούσαν στο Κομπανί και το οποίο αναγκάστηκαν να εγκαταλείψουν (χάνοντας τη μάχη με τους Κούρδους μαχητές της βόρειας Συρίας) εισήλθαν στην Τουρκία στο τέλος Γενάρη, υποδυόμενοι τάχα τους πρόσφυγες. Οι τζιχαντιστές φέρεται πως σχεδιάζουν τρομοκρατικές επιθέσεις κατά διπλωματικών αποστολών χωρών που συμμετέχουν στο συνασπισμό των ΗΠΑ κατά των τζιχαντιστών σε Αγκυρα και Κωνσταντινούπολη. Η εφημερίδα επικαλείται ως πηγή σχετική ανακοίνωση των τουρκικών μυστικών υπηρεσιών (ΜΙΤ).

ΔΙΕΘΝΗΣ ΑΝΤΙΤΡΟΜΟΚΡΑΤΙΚΗ ΔΙΑΣΚΕΨΗ ΣΤΗΝ ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ
Ευχολόγια κατά του εξτρεμισμού

ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ.--

Ο πρόεδρος των ΗΠΑ Μπαράκ Ομπάμα εμφανίστηκε το βράδυ της Τετάρτης στη διεθνή συνδιάσκεψη που οργάνωσε στην Ουάσιγκτον κατά της τρομοκρατίας και του εξτρεμισμού, λανσάροντας σαν «πανάκεια» ένα ευχολόγιο δήθεν «φιλικότερης πολιτικής» προς τους μη προνομιούχους νέους, ώστε να τους προστατεύσει από τα πλοκάμια των τζιχαντιστών και όλων όσοι διαστρεβλώνουν το Ισλάμ. Κουβέντα, βέβαια, για τις ιμπεριαλιστικές επεμβάσεις που όξυναν το πρόβλημα.

Κάλεσε τις κυβερνήσεις των 64 χωρών που συμμετείχαν στη διάσκεψη της Ουάσιγκτον να πάρουν πολύπλευρα μέτρα για την αντιμετώπιση βίαιων οργανώσεων, όπως αυτή του «Ισλαμικού Κράτους» σε Συρία και Ιράκ, μεταξύ άλλων ανεβάζοντας το βιοτικό επίπεδο των ανθρώπων και καταπολεμώντας τη διαφθορά. «Η φτώχεια και μόνον δεν είναι ικανή αιτία για να οδηγήσει στον εξτρεμισμό, αφού εκατομμύρια, δισεκατομμύρια άνθρωποι ζουν παγκοσμίως ειρηνικά χωρίς να υιοθετήσουν ακραίες ιδεολογίες και πρακτικές... Οταν όμως υπάρχουν εκατομμύρια νέοι φτωχοί χωρίς όραμα και ελπίδα για το μέλλον, αντιμέτωποι με τη διαφθορά, την καταπάτηση ανθρωπίνων δικαιωμάτων και την ταπείνωση, τότε αυξάνεται ο κίνδυνος εξτρεμισμού» είπε σε χαρακτηριστικό απόσπασμα της ομιλίας, τονίζοντας ότι οι «ΗΠΑ δεν κάνουν πόλεμο με το Ισλάμ αλλά με εκείνους που το διαστρεβλώνουν».

Παίρνοντας χτες το λόγο από το βήμα του ομιλητή, ο υπουργός Εξωτερικών Τζον Κέρι υποστήριξε και εκείνος την «ανάγκη για πολύπλευρη αντιμετώπιση» της τρομοκρατίας και του εξτρεμισμού, «όχι μόνον πολεμώντας στα πεδία των μαχών αλλά και βελτιώνοντας τις ευκαιρίες για μη προνομιούχους νέους» και ενσωματώνοντας καλύτερα τους Μουσουλμάνους στις τοπικές κοινωνίες.

Η τριήμερη συνδιάσκεψη για την τρομοκρατία και τον εξτρεμισμό στην Ουάσιγκτον ολοκληρώθηκε αργότερα χτες το απόγευμα, με νέα παρέμβαση του προέδρου Ομπάμα σε κεκλεισμένων των θυρών συνεδρίαση στο Στέιτ Ντιπάρτμεντ, παρουσία δεκάδων ξένων υψηλόβαθμων αξιωματούχων. Σε κάθε περίπτωση, η συνδιάσκεψη αντιμετωπίστηκε δυσμενώς από αρκετά διεθνή δίκτυα (π.χ. BBC), που σχολίασαν πως οργανώθηκε πρόχειρα και εσπευσμένα, δίχως σαφή και ξεκάθαρη ατζέντα ή στόχους, πέραν από τις γνωστές γενικόλογες αναφορές περί τρομοκρατίας και εξτρεμισμού.

ΓΑΛΛΙΑ - ΕΕ - ΑΦΡΙΚΗ
Γκρίνια και αξιώσεις για «συμμαχική στήριξη»

ΡΙΓΑ - ΑΜΠΟΥΤΖΑ.--

Εντονη κριτική στη βραδύτητα με την οποία οι άλλες ιμπεριαλιστικές δυνάμεις της ΕΕ, πλην Γαλλίας, αντιμετωπίζουν τους τζιχαντιστές της «Μπόκο Χαράμ» στη Νιγηρία και παρόμοιες τρομοκρατικές οργανώσεις στην Αφρική, άσκησε χτες στη Σύνοδο των υπουργών Αμυνας της ΕΕ στην πρωτεύουσα της Λετονίας, Ρίγα, ο Γάλλος υπουργός Ζαν Ιβ Λεν Ντριάν, που ζήτησε «συμμαχική στήριξη».

«Μετά τις επιθέσεις στο Παρίσι, τις Βρυξέλλες και την Κοπεγχάγη, δεν υπάρχει πλέον πραγματικός διαχωρισμός μεταξύ της εσωτερικής και εξωτερικής ασφάλειας. Πρέπει να δράσουμε και στα εδάφη μας και στα θέατρα των κρίσεων. Συνεπώς...το βάρος της ευρωπαϊκής ασφάλειας πρέπει να μοιραστεί δίκαια. Ζητώ αλληλεγγύη», είπε ορθά - κοφτά ο Γάλλος υπουργός, υπενθυμίζοντας τις ιμπεριαλιστικές επεμβάσεις του γαλλικού στρατού στο δυτικοαφρικανικό Μάλι (με πρόσχημα τους τζιχαντιστές οργανώσεων - παρακλάδια της «Αλ Κάιντα» και τους αυτονομιστές Τουαρέγκ) και στην Κεντροαφρικανική Δημοκρατία (με πρόσχημα τους μισθοφόρους ισλαμιστές της οργάνωσης ΣΕΛΕΚΑ).

Ο Γάλλος αξιωματούχος εξειδίκευσε τις επικρίσεις του έναντι άλλων ιμπεριαλιστικών δυνάμεων της ΕΕ, σημειώνοντας τις δυσκολίες που καταγράφονται για τη συγκρότηση ομάδας μόλις 60 ειδικών για τη στρατιωτική εκπαίδευση του στρατού της Κεντροαφρικανικής Δημοκρατίας, την (έως τώρα) αναξιοποίητη Ευρωπαϊκή Δύναμη Ταχείας Αντίδρασης του ευρωστρατού των 2.000 στρατιωτών. Ο Λε Ντριάν αναφέρθηκε και στη Λιβύη, σημειώνοντας ότι μολονότι το Παρίσι δεν επιθυμεί στρατιωτική λύση, γιατί «προωθεί τον πολιτικό διάλογο μέσω ΕΕ», εντούτοις πρότεινε ότι σε περίπτωση εκεχειρίας ή κάποιας πολιτικής λύσης θα χρειαστεί «ισχυρή παρακολούθηση και στρατιωτική παρουσία στο έδαφος» και ότι οι Βρυξέλλες θα πρέπει να προετοιμάζονται σχετικώς.

Σύμφωνα με διεθνή δίκτυα, αξιωματούχοι της κυβέρνησης του Γάλλου Προέδρου Φρ. Ολάντ εκτιμούν ότι οι τζιχαντιστές της «Μπόκο Χαράμ» που δρουν σε Νιγηρία, Τσαντ, Καμερούν και Νίγηρα εξελίσσονται πλέον σε «κύρια απειλή για την ασφάλεια στην Αφρική», ζητώντας πλέον από τη Βρετανία να είναι «πιο δραστήρια για το εν λόγω θέμα» και να συνεργαστεί με τις γειτονικές χώρες για τον περιορισμό της απειλής.

Το ίδιο 24ωρο στη Νιγηρία, πολεμικά αεροσκάφη της χώρας βομβάρδισαν στρατόπεδα εκπαίδευσης της «Μπόκο Χαράμ» και κρησφύγετα και αποθήκες όπλων στο δάσος Σαμιμπίσα στα βορειοανατολικά της χώρας, με αποτέλεσμα το θάνατο πολλών τρομοκρατών.



Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ