ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 20 Φλεβάρη 2015
Σελ. /24
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
«Οχι» στην κατάργηση της κρατικής χρηματοδότησης στους δήμους

Το θέμα έθεσε στη χτεσινή συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου Αθήνας ο Νίκος Σοφιανός, μέλος του ΠΓ της ΚΕ του ΚΚΕ και δημοτικός σύμβουλος με τη «Λαϊκή Συσπείρωση»

Το θέμα της κατάργησης της κρατικής επιχορήγησης προς τους Δήμους, που τέθηκε τις προηγούμενες μέρες με τον υπουργό Οικονομικών Γ. Βαρουφάκη να λέει ότι θα το θέσει για εξέταση στην κυβέρνηση, έθεσε εκτός ημερήσιας διάταξης στη χτεσινή συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου της Αθήνας, ο Νίκος Σοφιανός, μέλος του ΠΓ της ΚΕ του ΚΚΕ και δημοτικός σύμβουλος Αθήνας με τη «Λαϊκή Συσπείρωση».

«Θα περίμενα κ. Δήμαρχε να κάνετε ένα σχολιασμό σε ένα θέμα που μας αφορά άμεσα και που δεν έχει να κάνει μόνο με "τιτιβίσματα". Δεν αναφέρομαι σε αυτά που είπε ο κ. Μάνος και που προσυπέγραψε ο κ. Μπουτάρης που είναι σήμερα παρών στη συνεδρίασή μας, αλλά στην αποδοχή από τον υπουργό Οικονομικών της συγκυβέρνησης της πρότασης για κατάργηση της κρατικής χρηματοδότησης στους Δήμους. Είναι μείζον θέμα και αποτελεί απόδειξη προθέσεων και σκέψεων της συγκυβέρνησης.

Ο κ. Βαρουφάκης δήλωσε ότι αφού τελειώσει με το αίτημα παράτασης της δανειακής σύμβασης - μνημονίου, θα καταπιαστεί με τα οικονομικά των ΟΤΑ για τη μεθόδευση κατάργησης των 2,6 δισ. που μέσω των ΚΑΠ αποδίδονται στους Δήμους. Η συζήτηση αυτή δεν είναι καινούργια, κρύβεται πίσω από την περιβόητη "οικονομική αυτοτέλεια των δήμων" που προπαγανδίζουν από κοινού παλιοί και νέοι συγκυβερνήτες. Πατάει πάνω στη μείωση κατά 65% της χρηματοδότησης από τον κρατικό προϋπολογισμό (ΚΑΠ - ΣΑΤΑ μηδενικό από το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων) που δέχτηκαν πάλι από κοινού την τελευταία πενταετία. Η συγκυβέρνηση Τσίπρα - Καμμένου αποδεχόμενη και δημόσια πλέον ως επίτευγμα τη δημοσιονομική προσαρμογή που πέτυχε η προηγούμενη κυβέρνηση, δεσμεύεται ότι αποτελεί σημείο εκκίνησης αυτή η προσαρμογή. Στους δήμους αυτό σημαίνει από τα 2,239 δισ. που ήταν τα ίδια έσοδα να πάνε στο 2,717 δισ. το 2018. Η άγρια πρόσθετη βαριά φορολόγηση των δημοτών θα ενταθεί.

Μία επιπλέον απόδειξη ότι η φορομπηχτική πολιτική θα ενταθεί είναι οι δηλώσεις του υπουργού Εσωτερικών για προσλήψεις στις ανταποδοτικές υπηρεσίες των Δήμων. Δηλαδή όχι μόνο συνέχιση της πληρωμής από τους εργαζόμενους για υπηρεσίες που πρέπει να παρέχονται δωρεάν (παιδικοί σταθμοί - πολιτισμός - αθλητισμός) αλλά κάλυψη των προσλήψεων στους δήμους, με μισθούς που θα βγαίνουν από το λεηλατημένο εισόδημα των δημοτών. Η καταδίκη αυτών των μεθοδεύσεων πρέπει να γίνει υπόθεση του λαϊκού εργατικού κινήματος, της λαϊκής πλειοψηφίας που καλείται να πληρώσει ξανά το λογαριασμό».

Ακόμα, ο Ν. Σοφιανός έθεσε το θέμα του αιτήματος της «Λαϊκής Συσπείρωσης» να ανακληθεί η άσκηση έφεσης από τη Δημοτική Αρχή για τους 190 εργαζόμενους από διάφορες υπηρεσίες του Δήμου. Και σημείωσε: «Ασχετα από το τι θα κάνει η κυβέρνηση όσον αφορά τους εργαζόμενους, εμείς πρέπει να αποφασίσουμε ότι θα αποσύρουμε την έφεση στις 28 Απριλίου. Και μιλάμε για μεγάλο αριθμό εργαζομένων. Οι δικές μας πληροφορίες μιλάνε για 190, από διάφορες υπηρεσίες. Είναι ένα κρίσιμο ανθρώπινο δυναμικό του Δήμου που δεν πρέπει να χαθεί».

Ο δημοτικός σύμβουλος Αθήνας με τη «Λαϊκή Συσπείρωση» έθεσε και το θέμα της λήξης των συμβάσεων των καθαριστριών στα δημοτικά σχολεία. «Λήγει - είπε - το Μάιο η διετής παράταση της σύμβασης με τις καθαρίστριες στα δημοτικά σχολεία. Λήγει, δηλαδή, η διαδικασία πρόσληψης του ίδιου προσωπικού για κάλυψη σταθερών αναγκών που έχουμε. Στο 2ο Δημοτικό Διαμέρισμα ακούστηκε για ιδιωτικά συνεργεία, μας ενημέρωσαν οι ίδιες οι καθαρίστριες που δουλεύουν εκεί. Εμείς θεωρούμε ότι πρέπει να υπάρχει πρωτοβουλία του Δήμου για να ανανεωθεί αυτή η διαδικασία και να διεκδικήσουμε οι καθαρίστριες στα δημοτικά σχολεία, που δεν είναι αναλώσιμο ανθρώπινο δυναμικό, είναι το προσωπικό που μοχθεί για να είναι καθαρά τα σχολεία, να έχει μόνιμη και σταθερή δουλειά».

Τέλος, σχετικά με το θέμα της αποτέφρωσης, ο Ν. Σοφιανός τόνισε: «Εχουμε πάρει αποφάσεις. Εχουμε συγκροτήσει διαπαραταξιακή επιτροπή που έχει 4 μήνες να συνεδριάσει. Και πρέπει να υπάρξουν συγκεκριμένες ενέργειες. Μιλάμε για ένα θέμα που εδώ και 9 χρόνια είναι νόμος και πρέπει να λυθεί, γιατί όχι και πρωτοποριακά από το Δήμο της Αθήνας. Επειδή το θέμα εξεύρεσης τάφου για ενταφιασμό είναι οξύ, πρέπει άμεσα να εξευρεθεί χώρος με αποτεφρωτήρα. Εάν αποδειχτεί ότι ο Δήμος από την περιουσία του δε διαθέτει κατάλληλο χώρο, τότε να προβεί σε αγορά εντός του Δήμου Αθηναίων παλιάς εγκαταλελειμμένης βιοτεχνίας ή βιομηχανίας ώστε να αποφευχθεί η εξαρχής ανέγερση. Η εξεύρεση χώρου σε άλλο δήμο θα καθυστερήσει λόγω συμφωνιών και γιατί απαιτείται και η συναίνεση του δήμου αυτού».

ΔΗΜΑΡΧΟΣ ΠΑΤΡΑΣ
Επιστολή στους υπουργούς για να πληρωθούν οι 16 εργαζόμενοι

Επιστολή προς τους υπουργούς της κυβέρνησης, σχετικά με το ζήτημα της μη καταβολής μισθού σε 16 εργαζόμενους στον Κοινωνικό Οργανισμό του Δήμου Πάτρας από την άρνηση του Επιτρόπου του Ελεγκτικού Συνεδρίου να υπογράψει τα εντάλματα πληρωμής τους, απέστειλε χτες ο δήμαρχος της πόλης Κώστας Πελετίδης.

Το πλήρες κείμενο της επιστολής έχει ως εξής:

«Κύριοι υπουργοί,

Σας γνωρίζουμε ότι για τις ανάγκες των κοινωνικών μας δομών στον Κοινωνικό Οργανισμό Δήμου Πατρέων, προσλήφθηκαν με πεντάμηνη σύμβαση εργασίας 16 εργαζόμενοι συγκεκριμένων απαιτούμενων ειδικοτήτων, από 1/11/2014.

Οι εργαζόμενοι αυτοί καλύπτουν οξύτατες ανάγκες σε ιδιαίτερα ευαίσθητες δομές, όπως είναι τα Κέντρα Δημιουργικής Απασχόλησης Παιδιών με Ειδικές Ανάγκες, Παιδικοί Σταθμοί, Τμήμα Τρίτης Ηλικίας κλπ.

Οι υπόψη εργαζόμενοι παραμένουν απλήρωτοι από την ανάληψη της εργασίας τους μέχρι σήμερα, λόγω της άρνησης του Επιτρόπου του Ελεγκτικού Συνεδρίου να υπογράψει τα εντάλματα πληρωμής τους.

Η υπόθεση πλέον εισάγεται στο 1ο Τμήμα του Ελεγκτικού Συνεδρίου για τη σχετική απόφαση και δεν έχει ορισθεί ακόμη ημερομηνία εκδίκασης.

Σας καλούμε να ληφθούν όλα τα αναγκαία μέτρα, προκειμένου άμεσα να πληρωθούν οι εργαζόμενοί μας σύμφωνα με την υπογραφείσα σύμβασή τους με το ΔΣ του ΚΟΔΗΠ. Οι υπόψη εργαζόμενοι καλύπτουν μόνιμες και διαρκείς ανάγκες των δομών αυτών και ζητούμε τη συνέχιση της εργασίας τους, μετά τη λήξη της σύμβασης, σε τακτικές θέσεις εργασίας.

Παράλληλα, να καταργηθούν οι αντιδραστικοί νόμοι σκοπιμότητας ελεγκτικών μηχανισμών του κράτους και οικονομικού παρατηρητηρίου, προκειμένου οι εργαζόμενοι να αμείβονται με απόφαση του Διοικητικού Συμβουλίου των Νομικών Προσώπων του Δήμου ή του Δημοτικού Συμβουλίου, που είναι τα μόνα όργανα που γνωρίζουν τις ανάγκες των δομών μας και μπορούν να διαφυλάξουν με τον καλύτερο τρόπο τα οικονομικά του Δήμου».

ΔΗΜΑΡΧΟΣ ΠΑΤΡΑΣ
Να ενταχθεί το πρόγραμμα επισιτιστικής βοήθειας στις κρατικές δομές

«Οι διάφοροι μηχανισμοί και δίκτυα που στήνονται στο όνομα της καταπολέμησης της φτώχειας, δεν μπορούν να αποτελέσουν βάση υλοποίησης κανενός προγράμματος». Τα παραπάνω τόνισε ο δήμαρχος Πατρέων Κώστας Πελετίδης στη διάρκεια σύσκεψης που έγινε προχτές με τη συμμετοχή των δημάρχων της Αχαΐας. Επιπλέον, ο Κ. Πελετίδης, σημείωσε πως η κυβέρνηση είναι υποχρεωμένη να πάρει άμεσα όλα εκείνα τα μέτρα που χρειάζονται, ώστε το πρόγραμμα επισιτιστικής βοήθειας να περάσει στην αποκλειστική ευθύνη των κρατικών κοινωνικών δομών και υπηρεσιών.

Συνολικότερα, στη σύσκεψη σχετικά με την υλοποίηση του προγράμματος «Επισιτιστική βασική υλική συνδρομή προς απόρους 2015 - 2020», που χρηματοδοτείται από το Ταμείο Ευρωπαϊκής Βοήθειας, οι δήμαρχοι Πατρέων, Αιγίου, Καλαβρύτων, Ερυμάνθου και Δυτικής Αχαΐας κατέληξαν στην κοινή διαπίστωση πως οι μέρες φτώχειας και στέρησης δε θα τελειώσουν σύντομα στη χώρα μας και εξέφρασαν τον προβληματισμό τους, πώς θα αντιμετωπιστεί μια τόσο δύσκολη κατάσταση, μόνο με τέτοιου είδους προγράμματα.

Παράλληλα, συμφώνησαν πως είναι ανάγκη η από κοινού διεκδίκηση από τη σημερινή κυβέρνηση νέου προσανατολισμού των κονδυλίων του ΕΣΠΑ, για να στηριχθούν και να διευρυνθούν οι δημόσιες κοινωνικές δομές.

Εκδηλώσεις για τα Κούλουμα

Φωτ. αρχείου

Motion Team

Φωτ. αρχείου
Οι Δήμοι Χαϊδαρίου, Πετρούπολης και Καισαριανής συναισθανόμενοι την ανάγκη των ημερών για τα νέα ζευγάρια, τα παιδιά τους και γενικότερα τις λαϊκές οικογένειες για την ψυχαγωγία τους, διοργανώνουν και για τα Κούλουμα στις 23 Φλεβάρη, γλέντια με χορό, κρασί, Σαρακοστιανά εδέσματα και παραδοσιακή μουσική.

Δήμος Χαϊδαρίου: Καθαρά Δευτέρα 11 το πρωί στο Δαφνί, με ζωντανή μουσική, παραδοσιακούς χορούς, σαρακοστιανά εδέσματα και κρασί.

Δήμος Πετρούπολης: Καθαρά Δευτέρα, διοργανώνει τα καθιερωμένα Πετροκούλουμα από τις 11 το πρωί, στην πλατεία Ηρώ και καλεί τους δημότες να γιορτάσουν με λαϊκή - παραδοσιακή ορχήστρα. Στο γλέντι θα συμμετάσχουν και θα συμβάλουν με κεράσματα οι Εθνικοτοπικοί Σύλλογοι.

Δήμος Καισαριανής: Καθαρά Δευτέρα, στο Πάρκο Αη-Γιάννη «Ξύλινα». Θα δίνονται νηστίσιμα εδέσματα, θα στηθεί λαϊκό γλέντι με χορό, τραγούδια και σατιρικά σκετσάκια, ενώ θα γίνει επίδειξη κατασκευής χαρταετού.
Διαβάστε στο «Ρ»

Ο καιρός
Weather data from openweathermap.org