ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 20 Φλεβάρη 2015
Σελ. /24
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΕΠΙΣΚΕΨΗ Ν. ΚΟΤΖΙΑ ΣΤΗΝ ΟΥΚΡΑΝΙΑ
Παροχή διαβεβαιώσεων στην αντιδραστική κυβέρνηση του Κιέβου

Στην Ουκρανία βρέθηκε χτες ο υπουργός Εξωτερικών Ν. Κοτζιάς, για επαφές με εκπροσώπους της αντιδραστικής κυβέρνησης του Κιέβου, η οποία στηρίζεται από εθνικιστικές και φασιστικές δυνάμεις στο εσωτερικό και τις λυκοσυμμαχίες ΕΕ - ΝΑΤΟ στο εξωτερικό, δείχνοντας έτσι και τα όρια της «πολυεπίπεδης» πολιτικής που -όπως διατείνεται- ασκεί η συγκυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ για να στοιχειοθετήσει ότι κάνει ανοίγματα και προς άλλα ιμπεριαλιστικά κέντρα όπως τη Μόσχα.

Στις δηλώσεις που ακολούθησαν τη συνάντηση του Ν. Κοτζιά με τον Ουκρανό ομόλογό του P. Klimkin, ο Ελληνας ΥΠΕΞ, κάνοντας γαργάρα το ρόλο που έπαιξε στις εξελίξεις η επέμβαση ΗΠΑ - Γερμανίας - ΕΕ στη χώρα, καθώς και η δράση των ουκρανικών νεοφασιστικών συμμοριών, υποστήριξε: «Πιστεύουμε βαθιά ότι τα προβλήματα πρέπει να λύνονται με διαπραγματεύσεις, μέσω της διπλωματικής οδού. Κατά συνέπεια, στηρίζουμε τη Συμφωνία του Μινσκ, καθώς και τα μέτρα υλοποίησής και διασφάλισής της που συμφωνήθηκαν πρόσφατα. Και όπως αναφέρει και η συμφωνία του Μινσκ, στηρίζουμε την κυριαρχία της Ουκρανίας», αναφορά που διαβάζεται και ως αντίθεση στην ενσωμάτωση της Κριμαίας στη Ρωσία, πέρα απ' ό,τι συμβαίνει στις ανατολικές επαρχίες της Ουκρανίας.

Παραπέρα, επιβεβαιώνοντας το ρόλο που θέλει να παίξει η συγκυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ ως ...μαντατοφόρος μεταξύ ιμπεριαλιστικών κέντρων, ο Ν. Κοτζιάς επέμεινε: «Λέμε ότι θέλουμε διπλωματικές λύσεις. Είπα στον κ. Klimkin ότι η Ελλάδα θα είναι πάντα στη διάθεσή του, προκειμένου να διευκολύνει κάθε διπλωματική διαδικασία. Ενα τελευταίο σημείο. Εμείς ανησυχούμε στην Ελλάδα πάρα πολύ για την ειρήνη και τη σταθερότητα στην Ευρώπη. Ανησυχούμε για το τζιχαντιστικό κίνημα στη Μέση Ανατολή και για την αστάθεια στη Βόρεια Αφρική. Γι' αυτό, πέρα από την αλληλεγγύη μας προς τους καθημερινούς ανθρώπους, πέραν από την πίστη μας στο διεθνές Δίκαιο, θεωρούμε -και για τους δικούς μας πολίτες αλλά και για όλους τους πολίτες της Ευρώπης- ότι είναι ύψιστη ανάγκη η διατήρηση της ειρήνης και της σταθερότητας της Ουκρανίας. Δεν το λέμε για την Ουκρανία, δεν το λέμε για να είναι πιο ήσυχος ο φίλος μας ο Pavlo, αλλά γιατί είναι κοινή ζωτική ανάγκη όλων μας».

Θέλει κυρώσεις ...αποτελεσματικές

Ερωτώμενος δε για τις κυρώσεις που έχει αποφασίσει η ΕΕ εναντίον της Ρωσίας και τις οποίες υπερψήφισε και η συγκυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ (όπως και η προηγούμενη ΝΔ - ΠΑΣΟΚ), ο Ν. Κοτζιάς τις υπερασπίστηκε, ισχυριζόμενος ότι οι αποτελεσματικές κυρώσεις διευκολύνουν την «ειρηνική διαπραγμάτευση»: «Η Ελλάδα κάποτε υιοθέτησε κυρώσεις κατά της ΠΓΔΜ. Αποδείχθηκε ότι κάποιοι έβγαζαν λεφτά. Εγώ πάντα υποστήριζα ότι οι κυρώσεις πρέπει να έχουν αποτελεσματική χρήση. Στις κυρώσεις έχει κανείς δύο κατευθύνσεις. Μία να τσακίσει αυτόν στον οποίο επιβάλει τις κυρώσεις. Η δεύτερη είναι να τον υποχρεώσεις να έρθει με πραγματική θέληση στο τραπέζι της ειρήνης. Μαζί με τους Ευρωπαίους εταίρους μας προωθούμε -με τη σύμφωνη γνώμη όλων μας- εκείνες τις κυρώσεις που φέρνουν την άλλη μεριά στο τραπέζι τις ειρηνικής διαπραγμάτευσης. Οι κυρώσεις δεν είναι στη διεθνή πολιτική ένα εργαλείο έκφρασης θυμού ή συναισθήματος. Θα πρέπει να έχουν ένα στόχο. Οι κυρώσεις σήμερα μπορεί να έχουν την τύχη των κυρώσεων που είχαν κατά της Κούβας και κατά του Ιράν(σ.σ. εννοεί ότι δεν απέδωσαν!). Οι κυρώσεις πρέπει να είναι εργαλείο διπλωματίας. Πρέπει να βοηθούν την ειρήνη και να εξυπηρετούν τη διπλωματία. Κυρώσεις όπως αυτές που χρησιμοποιήσαμε εμείς για το βαλκανικό πρόβλημα -που δεν ήταν αποτελεσματικές, το λέμε σε κάθε φίλο μας- θα πρέπει να τις αποφεύγουμε»...

  • Σήμερα ο Ν. Κοτζιάς θα έχει συνάντηση στο Παρίσι με τον Γάλλο υπουργό Εξωτερικών, Λ. Φαμπιούς, ενώ στη συνέχεια θα λάβει μέρος στη Διάσκεψη των υπουργών Εξωτερικών των μεσογειακών κρατών της ΕΕ (MedGroup).
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Λαϊκή αγωνιστική απάντηση στους ΝΑΤΟικούς μακελάρηδες

Συγκέντρωση διαμαρτυρίας έξω από το συνέδριο του ΝΑΤΟ στη Θεσσαλονίκη πραγματοποίησε η ΕΔΥΕΘ

Στιγμιότυπο από την κινητοποίηση έξω από το χώρο του ΝΑΤΟικού Συνεδρίου στη Θεσσαλονίκη
Στιγμιότυπο από την κινητοποίηση έξω από το χώρο του ΝΑΤΟικού Συνεδρίου στη Θεσσαλονίκη
Μαχητική συγκέντρωση έξω από το ξενοδοχείο, όπου πραγματοποιούνταν το ΝΑΤΟικό Συνέδριο με θέμα τη «Συγχρονισμένη Εκπαίδευση», πραγματοποίησε χτες η Επιτροπή για τη Διεθνή Υφεση και Ειρήνη Θεσσαλονίκης (ΕΔΥΕΘ).

Οι εργαζόμενοι και οι νέοι που συμμετείχαν στην κινητοποίηση έδωσαν μια άμεση αγωνιστική απάντηση στους ΝΑΤΟικούς μακελάρηδες και κατήγγειλαν τη συγκυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ που συνεχίζει πιστά την πολιτική στενής πρόσδεσης στους ευρωατλαντικούς ιμπεριαλιστικούς οργανισμούς (ΕΕ και ΝΑΤΟ).

Στο χώρο είχε σταλθεί ισχυρή αστυνομική δύναμη, ενώ αντιπροσωπεία της ΕΔΥΕΘ με επικεφαλής τον πρόεδρό της Μ. Σπυριδάκη και τον εκτελεστικό γραμματέα του ΠΣΕ και μέλος της Γραμματείας της ΕΕΔΥΕ, Ηρ. Τσαβδαρίδη, επέδωσε ψήφισμα σε εκπρόσωπο του ΝΑΤΟικού Στρατηγείου της Θεσσαλονίκης.

Η καταδίκη του λαού μας έφτασε στα αυτιά των υψηλών αξιωματούχων του ΝΑΤΟ, μέσα από τα συνθήματα που εναλλάσσονταν διαρκώς: «Δεν είναι τρομοκράτες οι λαοί, είναι το ΝΑΤΟ και οι Αμερικανοί», «Ούτε γη ούτε νερό στους φονιάδες των λαών», «Καμία συμμετοχή, καμία εμπλοκή, ανάγκη από προστάτες δεν έχουν οι λαοί». Με τα πανό και τα συνθήματά τους, οι συγκεντρωμένοι σάλπισαν αντίσταση και πάλη: «Στον ιμπεριαλισμό καμιά υποταγή, η μόνη υπερδύναμη είναι οι λαοί». Κατήγγειλαν ότι «ΣΥΡΙΖΑ, ΠΑΣΟΚ, Νέα Δημοκρατία, στηρίζουνε το ΝΑΤΟ και την τρομοκρατία» και απαίτησαν «Να κλείσουνε οι βάσεις, καμιά συμμετοχή, στον πόλεμο του ΝΑΤΟ καμία εμπλοκή», «Θεσσαλονίκη λιμάνι των λαών και όχι ορμητήριο των ιμπεριαλιστών».

Μιλώντας στους συγκεντρωμένους, ο Ν. Ζώκας, γραμματέας της ΕΔΥΕΘ, αναφέρθηκε στο περιεχόμενο του Συνεδρίου που έχει ως στόχο του την καλύτερη προετοιμασία της λυκοσυμμαχίας, για να συνεχίσει το ΝΑΤΟ να υπερασπίζεται με τον καλύτερο τρόπο τα συμφέροντα των ευρωατλαντικών μονοπωλίων, με επιχειρήσεις παντού στον πλανήτη, με νέα κι ενισχυμένα, πολυάριθμα στρατιωτικά σώματα κατά των λαών, κατά του εργατικού κινήματος, ενάντια σε κάθε άνθρωπο που διεκδικεί το δίκιο του.

Ανέφερε χαρακτηριστικά: «Σήμερα εδώ τα γεράκια συνεδριάζουν, σχεδιάζουν κι αποφασίζουν. Σχεδιασμοί επικίνδυνοι για το λαό μας, για τους λαούς όλης της περιοχής. Στόχος τους να γεμίσουν ακόμη περισσότερο τα θησαυροφυλάκια των μονοπωλίων, που ξεχειλίζουν ήδη απ' τον κλεμμένο πλούτο των λαών. Στόχευση της αστικής τάξης και της χώρας μας η αναβάθμιση της γεωστρατηγικής της θέσης στην ευρύτερη περιοχή.

Η συγκυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ συνεχίζει πιστά την πολιτική των προκατόχων της. Πολιτική στενής πρόσδεσης στους ευρωατλαντικούς οργανισμούς (ΕΕ και ΝΑΤΟ). Γι' αυτό διαβεβαίωσε από την πρώτη στιγμή, σ' όλους τους τόνους, για τη συνέχιση της στρατιωτικής συνεργασίας με το Ισραήλ - ενάντια στο μαρτυρικό λαό της Παλαιστίνης, ενάντια σε άλλους φίλους λαούς. Υπέγραψε φαρδιά - πλατιά τις νέες κυρώσεις κατά της Ρωσίας και την ενίσχυση των στρατιωτικών δομών της λυκοσυμμαχίας.

Ούτε κουβέντα για επιστροφή των Ελλήνων ένστολων, που βρίσκονται σε ιμπεριαλιστικές αποστολές, σε ξένους τόπους, ενάντια σε άλλους λαούς. Ούτε κουβέντα για το ξήλωμα των ξένων βάσεων και στρατηγείων από τη χώρα μας.

(...) Ο λαός μας, οι εργαζόμενοι, οι νέοι άνθρωποι δεν πρέπει να ξεγελαστούν από τους ανέξοδους και κούφιους λεονταρισμούς της κυβέρνησης! Η ΕΕ δεν αλλάζει, θα παραμείνει πάντα ο "λάκκος των λεόντων" για τους λαούς. Το ΝΑΤΟ δεν αλλάζει, δεν υπάρχουν κακοί και καλοί ιμπεριαλιστές, θα παραμείνει πάντα το μακρύ χέρι των ιμπεριαλιστών. Ενας δρόμος μόνο υπάρχει για τους λαούς - έξοδος από τους ιμπεριαλιστικούς οργανισμούς, αποδέσμευση κι αγώνας ενάντια στην πολιτική τους».

Στη συγκέντρωση παραβρέθηκε και ο ευρωβουλευτής του ΚΚΕ, Σ. Ζαριανόπουλος.

ΥΠΟΥΡΓΟΣ ΑΜΥΝΑΣ
Μάχεται για τα συμφέροντα των αστών με όπλο τη Λάρισα

Τη σημασία του Ελληνικού Στρατηγείου Επιχειρήσεων Ευρωπαϊκής Ενωσης (ΕΣΕΕΕ) απ' όπου συντονίζεται η ιμπεριαλιστική επιχείρηση της ΕΕ στην Κεντροαφρικανική Δημοκρατία, τόνισε χτες ο υπουργός Αμυνας Π. Καμμένος, στην προσπάθεια γεωστρατηγικής αναβάθμισης της ντόπιας αστικής τάξης μέσω και της «στρατιωτικής διπλωματίας».

Ο Ελληνας υπουργός επισκέφτηκε το στρατηγείο, όπως και την έδρα της 1ης Στρατιάς, το Αρχηγείο Τακτικής Αεροπορίας, και άλλες στρατιωτικές δομές στη Λάρισα. Θυμίζουμε ότι η προηγούμενη κυβέρνηση «πέτυχε» (για λογαριασμό της ελληνικής αστικής τάξης) να επιλεγεί το ΕΣΕΕΕ (ένα από τα 5 συνολικά ευρωενωσιακά στρατηγεία), προκειμένου να συντονίζει την EUFOR RCA, «την πλέον σημαντική από όλες τις διεξαγόμενες επιχειρήσεις της ΕΕ (σ.σ: υπάρχουν συνολικά 16 αποστολές), καθόσον στην Κεντροαφρικανική Δημοκρατία έχουν αναπτυχθεί στρατεύματα στο έδαφος», όπως τονίστηκε στον υπουργό Αμυνας στην ενημέρωση που του έγινε εκεί από τους επιτελείς του στρατηγείου.

Η EUFOR RCA ξεκίνησε και συνεχίζεται με πρόσχημα εμφύλιες συγκρούσεις που προηγουμένως οι ίδιοι οι ιμπεριαλιστές υποδαύλισαν. Στο πλαίσιο της «συνέχειας του κράτους», για την οποία μιλούσε ο πρωθυπουργός, Αλ. Τσίπρας, ήδη από τον Οκτώβρη 2014, και των δεσμεύσεων που έχει αναλάβει η ντόπια αστική τάξη έναντι της ΕΕ και σε στρατιωτικό - επιχειρησιακό επίπεδο, η επιχείρηση συνεχίζει να συντονίζεται από τη Λάρισα, προκειμένου να εδραιωθούν ευρωενωσιακά μονοπώλια σε μια χώρα με κρίσιμη γεωστρατηγική θέση στο κέντρο της αφρικανικής ηπείρου και πλούσιο ορυκτό πλούτο.

Παρακάμπτοντας τα παραπάνω, ο Π. Καμμένος έσπευσε να χαρακτηρίσει, στις δηλώσεις του, το ΕΣΕΕΕ «πρότυπο» στρατηγείο «που στηρίζει τις κοινές επιχειρήσεις στην Κεντρική Αφρική. Ενα Στρατηγείο που απέδειξε ότι οι ελληνικές Ενοπλες Δυνάμεις μπορούν άριστα να συνεργαστούν με τους υπόλοιπους ευρωπαϊκούς στρατούς».



Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ