ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 20 Φλεβάρη 2015
Σελ. /24
ΔΙΕΘΝΗ
ΝΟΤΙΑ ΚΙΝΕΖΙΚΗ ΘΑΛΑΣΣΑ
Οι ανταγωνισμοί εδραιώνονται

Οι στρατιωτικές ασκήσεις (Κινέζων και άλλων) αυξάνονται στη Νότια Κινεζική Θάλασσα
Οι στρατιωτικές ασκήσεις (Κινέζων και άλλων) αυξάνονται στη Νότια Κινεζική Θάλασσα
ΠΕΚΙΝΟ. - ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ.--

Κινήσεις που αποτυπώνουν ότι η Νότια Κινεζική Θάλασσα θα αποτελεί όλο και πιο συχνά πεδίο έκφρασης σφοδρών ενδοϊμπεριαλιστικών ανταγωνισμών, καταγράφουν μια σειρά δημοσιεύματα αμερικανικών ΜΜΕ. Σε αυτά αποτυπώνεται η σαφής ανησυχία της Ουάσινγκτον για «επέκταση» της κινεζικής επιρροής στην περιοχή, σε μια περίοδο που η νοτιοανατολική Ασία εξελίσσεται σε μία από τις μεγαλύτερες αναπτυσσόμενες περιοχές του πλανήτη, με μεγάλα περιθώρια συγκέντρωσης κεφαλαίου, γιγάντια αγορά, φτηνό και νεαρό εργατικό δυναμικό, αλλά και θέση κρίσιμης γεωστρατηγικής και εμπορικής σημασίας.

Σύμφωνα με ΜΜΕ όπως το Ρόιτερς και το CNN, η κινεζική κυβέρνηση προχωρά με ιδιαίτερα γοργούς ρυθμούς μια σειρά κατασκευαστικά έργα στο νησιωτικό σύμπλεγμα Σπράτλις, που βρίσκονται στο επίκεντρο εδαφικών διαφορών κύρια με τις Φιλιππίνες. Χτεσινό δημοσίευμα του Ρόιτερς -που επικαλείται φωτογραφίες από δορυφόρους- αναφέρει ότι οι εργασίες αφορούν την κατασκευή δύο αεροδιαδρόμων, λιμενικών υποδομών, δεξαμενών καυσίμων και άλλων έργων που -όπως σχολιάζουν τα συγκεκριμένα ΜΜΕ- θα ενισχύσουν τις μεθοδεύσεις με τις οποίες το Πεκίνο διεκδικεί ως δικό του το 90% της περιοχής.

Αναλυτές επισημαίνουν ότι οι σχεδιαζόμενες εγκαταστάσεις θα ευνοήσουν όχι μόνο την επιδίωξη της Κίνας να διασφαλίσει στο κινεζικό ναυτικό και την κινεζική αεροπορία βάσεις ανεφοδιασμού, αλλά θα στηρίξει εξίσου σημαντικά τις δραστηριότητες κινεζικών επιχειρήσεων που δραστηριοποιούνται στους κλάδους της αλιείας και της εξόρυξης πετρελαίου.

Σύμφωνα με επιστήμονες αλλά και μια σειρά ερευνητικά ινστιτούτα, στη Νότια Κινεζική Θάλασσα υπάρχουν μεγάλα αποθέματα πετρελαίου και φυσικού αερίου, στο μεγαλύτερο μέρος τους ανεξερεύνητα. Επιπλέον, η περιοχή συγκεντρώνει το 1/3 της παγκόσμιας θαλάσσιας βιοποικιλότητας και θεωρείται από πολλούς ότι περιέχει το 10% της παγκόσμιας αλιευτικής παραγωγής. Κρίσιμος είναι ο ρόλος της και για το παγκόσμιο εμπόριο. Αρκεί να αναλογιστεί κανείς ότι σχεδόν το 30% της ποσότητας ακατέργαστου πετρελαίου και το 50% του υγροποιημένου φυσικού αερίου που διακινούνται διεθνώς, περνούν από τη Νότια Κινεζική Θάλασσα.

ΚΙΝΕΖΙΚΗ ΕΠΑΡΧΙΑ ΣΙΝΤΖΙΑΝΓΚ
Εκτοξεύτηκαν οι εμπορικές συναλλαγές με τη Ρωσία

ΟΥΡΟΥΜΤΣΙ.--

Τη στρατηγική θέση που έχει η κινεζική επαρχία Σιντζιάνγκ αναδεικνύουν τα στοιχεία της τοπικής στατιστικής υπηρεσίας, σύμφωνα με τα οποία, το διμερές εμπόριο με τη Ρωσία το 2014 υπερτριπλασιάστηκε. Συγκεκριμένα, ο όγκος των διμερών εμπορικών συναλλαγών ανάμεσα στη ρωσική επικράτεια και τη συγκεκριμένη περιφέρεια της Κίνας έφτασε την περασμένη χρονιά τα 2,15 δισ. δολάρια, σημειώνοντας -σε σχέση με το 2013- αύξηση κατά 374%! Κι αυτό όταν, συνολικά, το εμπόριο της Σιντζιάνγκ με περιοχές εκτός κινεζικών συνόρων αυξήθηκε μόνο κατά 0,4%.

Σημειώνουμε ότι η Σιντζιάνγκ είναι η κινεζική περιοχή που βρίσκεται στο επίκεντρο έντονων ανταγωνισμών, όπως αποτυπώνεται και μέσα από συνεχείς επιθέσεις, τις οποίες το Πεκίνο χαρακτηρίζει «τρομοκρατικές» και ο λαός «πληρώνει» συχνά με το θάνατο και τον τραυματισμό πολλών αθώων. Καθόλου τυχαία, η Σιντζιάνγκ κατέχει κομβική θέση και στη χάραξη των «Δρόμων του Μεταξιού» - εμπορικών και ενεργειακών διαδρομών που ενώνουν Ανατολή και Δύση, προωθώντας σημαντικά επενδυτικά σχέδια πολλών ανερχόμενων κινεζικών μονοπωλίων.

Στο μεταξύ, στη διάρκεια χτεσινής συνέντευξης Τύπου, ο Τσενγκ Γκουοπίνγκ, υφυπουργός Εξωτερικών της Κίνας, αρμόδιος για την περιοχή Ευρώπης - Κεντρικής Ασίας, σημείωσε ότι είναι ουσιαστικό να ενισχυθεί σε ανώτερο επίπεδο η ρωσο-κινεζική συνεργασία σε τομείς όπως η αεροναυπηγική, η διαστημική τεχνολογία, η πυρηνική ενέργεια, η κατασκευή σιδηροδρόμων μεγάλης ταχύτητας, αλλά και η κοινή προώθηση επιστημονικών και τεχνολογικών καινοτομιών.

ΗΠΑ
Αυξήσεις - ψίχουλα στα ωρομίσθια των εργατών λιανικής

ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ.--

Ο αμερικάνικος όμιλος καταστημάτων λιανικής «Wal Mart» («Γολ Μαρτ») ανακοίνωσε χτες ότι προτίθεται να δαπανήσει περίπου ένα... δισ. δολάρια για να βελτιώσει τάχα τους μισθούς πείνας του 40% του προσωπικού των 1.300.000 εργαζομένων που απασχολεί στις ΗΠΑ και να εντάξει τους ωρομίσθιους που αμείβονται, ακόμη χειρότερα, σε προγράμματα «εκπαίδευσης» και μελλοντικής εργασιακής «εξέλιξης» εντός ενός ομίλου, που θεωρείται από τους μεγαλύτερους εργοδότες στις ΗΠΑ.

Προς το παρόν, τα στελέχη του ομίλου δεν έχουν προσδιορίσει επακριβώς τις αυξήσεις που προτίθεται να δώσουν στους χαμηλόμισθους εργάτες, ωστόσο θεωρείται πως θα κινηθούν πάνω - κάτω με γνώμονα την πρόταση του Προέδρου των ΗΠΑ, Μπαράκ Ομπάμα, για αύξηση του ομοσπονδιακού κατώτατου ωρομισθίου στα 10,10 δολάρια την ώρα από 7,25. Ασκούνται πιέσεις από συνδικάτα για αύξηση του μέσου ωρομισθίου εργαζομένων πλήρους απασχόλησης στα 13 από τα 12,85 δολάρια την ώρα που είναι σήμερα. Προωθείται επίσης αύξηση του ωρομισθίου στους εργάτες μερικής απασχόλησης στα 10 δολάρια από 9,48 δολάρια που είναι τώρα. Ωστόσο, ακόμη και έτσι, οι ισχνές αυξήσεις - ψίχουλα θα δοθούν σταδιακά, καθώς η αύξηση του κατώτατου ωρομισθίου στα περίπου 10 δολάρια την ώρα αναμένεται να ισχύσει από το Φλεβάρη του 2016...

Εξαιτίας των έντονων απεργιακών αγώνων και κινητοποιήσεων που πραγματοποίησαν πέρσι δεκάδες χιλιάδες Αμερικανοί κακοπληρωμένοι χαμηλόμισθοι εργάτες, αρκετές αλυσίδες λιανικής (ξένες και αμερικάνικες) στις ΗΠΑ, που βγάζουν κάθε χρόνο πολλά δισ. δολάρια από το μόχθο της εργατικής τάξης, άρχισαν να κινούνται στην κατεύθυνση των αυξήσεων ψίχουλων.

Σύμφωνα με το «Ασοσιέιτεντ Πρες», η σουηδική επιπλοποιία και ειδών σπιτιού ΙΚΕΑ φέτος έδωσε αυξήσεις της τάξης του 17% στους εργαζόμενους που απασχολεί στις ΗΠΑ ανεβάζοντας, ακόμη και έτσι, το κατώτατο ωρομίσθιο μόλις στα 10,76 δολάρια. Η αλυσίδα ρούχων «Gap Inc.» αύξησε το ελάχιστο ωρομίσθιο των εργατών πέρσι στα 9 δολάρια και φέτος στα 10 δολάρια.

ΑΡΓΕΝΤΙΝΗ
Ενδοαστική κόντρα με αφορμή το θάνατο εισαγγελέα

Με αφορμή τον ένα μήνα από τον περίεργο θάνατο του εισαγγελέα Αλμπέρτο Νίσμαν στην Αργεντινή, διοργανώθηκε την Τετάρτη, στο κέντρο της πρωτεύουσας Μπουένος Αϊρες, αντικυβερνητική συγκέντρωση διαμαρτυρίας από μερίδα δικαστών και τα αστικά κόμματα που αντιπολιτεύονται την Πρόεδρο της χώρας Κριστίνα Φερνάντες.

Θυμίζουμε ότι ο συγκεκριμένος εισαγγελέας, που βρέθηκε νεκρός στο σπίτι του, ερευνούσε την υπόθεση επίθεσης στην Αργεντινο-ισραηλινή Ενωση το 1994 όπου σκοτώθηκαν 85 άνθρωποι και στην οποία ενοχοποιούνταν το Ιράν. Το τελευταίο διάστημα, διέρρευσε ότι ο Νίσμαν ετοιμαζόταν να ασκήσει δίωξη κατά της Προέδρου της χώρας και μελών του υπουργικού συμβουλίου, με την κατηγορία ότι εμπόδιζαν τις έρευνες και προσπαθούσαν να απενοχοποιήσουν το Ιράν, ειδικά γιατί πρόσφατα υπογράφτηκε σειρά διμερών συμφωνιών σε διάφορους τομείς.

Το όλο ζήτημα έχει γίνει «σημαία» στην ενδοαστική κόντρα που εξελίσσεται στην Αργεντινή, ενώ ενδιαφέρον έχει ότι ο Νίσμαν είχε αποδεδειγμένα πολύ καλές σχέσεις με την αμερικανική πρεσβεία που, κατά την κυβερνητική πλευρά, του έδινε και εντολές στο πλαίσιο μιας γενικότερης εκστρατείας για ένα είδος πραξικοπήματος ανατροπής της σημερινής κυβέρνησης.

Το ίδιο απόγευμα, η Πρόεδρος της Αργεντινής, Κρ. Φερνάντες, μιλώντας σε συγκέντρωση του κόμματός της μίλησε ότι η χώρα της έχει ηγετική θέση στην προστασία των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και απέρριψε τις κατηγορίες των αντιπάλων της. Ολη αυτή η αντιπαράθεση, που χειραγωγεί βεβαίως και λαϊκές δυνάμεις, είναι εντελώς άνευ ουσίας για τους εργαζόμενους και τα λαϊκά στρώματα. Η σοσιαλδημοκρατικού τύπου διαχείριση των Κίρσνερ (η Κριστίνα είναι σύζυγος του αποθανόντος προέδρου Νέστορ Κίρσνερ), μπορεί να έδωσε ώθηση στην ανάπτυξη του ντόπιου κεφαλαίου, αλλά ο λαός συνεχίζει να αντιμετωπίζει τεράστια προβλήματα σε πολλούς τομείς.

ΙΤΑΛΙΑ
Η φτώχεια απειλεί έναν στους τέσσερις

ΡΩΜΗ.--

Σχεδόν μία στις τέσσερις ιταλικές οικογένειες ζει κοντά ή κάτω από το (επίσημο) όριο της φτώχειας, σύμφωνα με έρευνα του Ανώτατου Ινστιτούτου Στατιστικής της Ιταλίας Istat για το 2013. Οπως μετέδωσε το πρακτορείο «Ansa» το 28,4% των ιταλικών οικογενειών βρίσκονται αντιμέτωπες με τη φτώχεια ή τον κοινωνικό αποκλεισμό. Αυτό σε απόλυτους αριθμούς αφορά 14,6 εκατομμύρια Ιταλούς.

Η ίδια έρευνα καταγράφει ότι στην ηλικιακή κατηγορία 20 - 64 ετών δουλεύουν λιγότεροι από έξι στους δέκα.

Σ' αυτήν την κατάσταση, η ιταλική κυβέρνηση «απαντά» με μέτρα στήριξης της «ευελιξίας» στις επιχειρήσεις, διευκολύνοντας τις απολύσεις, διευρύνοντας τα περιθώρια εφαρμογής συμβάσεων «ελαστικής απασχόλησης», προσπαθώντας δηλαδή να ενισχύσει τη δυνατότητα των ιταλικών πολυεθνικών να ανακαταλάβουν μερίδια αγορών που έχασαν λόγω (και) της κρίσης, «πατώντας» πάνω σε κατεδαφισμένα εργατικά και λαϊκά δικαιώματα.

Επιπλέον, ενδεικτικό είναι και το στοιχείο ότι το 26% των νέων μέχρι είκοσι εννέα ετών ούτε εργάζεται ούτε σπουδάζει. Το Istat αναφέρει ότι το ποσοστό αυτό θεωρείται τριπλάσιο από το αντίστοιχο στη Γερμανία και διασφαλίζει στην Ιταλία τη δεύτερη χειρότερη θέση σε όλη την Ευρώπη, μετά την Ελλάδα.

Στο μεταξύ, σε δηλώσεις του, ο γενικός διευθυντής του Οργανισμού για την Οικονομική Συνεργασία και την Ανάπτυξη (ΟΟΣΑ) Ανχελ Γκουρία ανέφερε ότι φέτος η ιταλική οικονομία θα μπορούσε να αναπτυχθεί κατά 0,6% (έναντι 0,4% που εκτιμούσε πρόσφατα ο Οργανισμός) μέσα από το «άνοιγμα» περισσότερων επαγγελμάτων, προώθηση ρυθμίσεων που θα ενίσχυαν την «ανταγωνιστικότητα» της Βιομηχανίας αλλά και των Υπηρεσιών.



Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ