ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 20 Φλεβάρη 2015
Σελ. /24
ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ ΣΥΜΜΑΧΙΑ
Με εμπόδια η ανανέωση των αδειών στις Λαϊκές Αγορές

Να δοθεί εξάμηνη παράταση στους επαγγελματίες πωλητές απαιτεί η Ομοσπονδία τους

Η διαδικασία της ανανέωσης των αδειών γίνεται με βάση το νόμο 4264/2014, που βάζει επιπλέον εμπόδια στους επαγγελματίες πωλητές

Phasma

Η διαδικασία της ανανέωσης των αδειών γίνεται με βάση το νόμο 4264/2014, που βάζει επιπλέον εμπόδια στους επαγγελματίες πωλητές
Να δοθεί άμεσα παράταση έξι μηνών για την ανανέωση των αδειών και να μην αφαιρεθεί καμία άδεια εξαιτίας αδυναμίας να προσκομιστεί ασφαλιστική και φορολογική ενημερότητα, διεκδικεί η Πανελλήνια Ομοσπονδία Σωματείων Επαγγελματιών Πωλητών Λαϊκών Αγορών (ΠΟΣΠΛΑ). Η διαδικασία της ανανέωσης των αδειών βρίσκεται σε εξέλιξη μέχρι τις 3 Μάρτη και γίνεται με βάση τα όσα προβλέπει ο νόμος 4264/2014.

Η ΠΟΣΠΛΑ υπενθυμίζει πως ο συγκεκριμένος νόμος συμπεριέλαβε στα απαιτούμενα δικαιολογητικά για την ανανέωση των αδειών τη φορολογική και ασφαλιστική ενημερότητα. Αυτό έχει ως συνέπεια να χάνουν την άδειά τους και να τίθενται εκτός επαγγέλματος χιλιάδες πωλητές.

Συνέπεια από την εφαρμογή του ίδιου νόμου είναι το γεγονός ότι οι πωλητές των επαρχιακών δήμων αδειοδοτούνται μόνο από το δήμο όπου διαμένουν μόνιμα και για θέσεις που προκηρύσσει αυτός. Αδυνατούν δηλαδή να ανανεώσουν την άδειά τους για γειτονικούς δήμους. Η ΠΟΣΠΛΑ τονίζει ότι η εφαρμογή αυτής της διάταξης δημιουργεί «υποαπασχολούμενους πωλητές λαϊκών αγορών» που αναγκάζονται να δουλεύουν μια - δυο μέρες την εβδομάδα.

«Η κρίση που έχει χτυπήσει τα λαϊκά εισοδήματα είναι συνεχής, αλλά και οι πολιτικές των μέχρι σήμερα κυβερνήσεων ήταν εναντίον του θεσμού των Λαϊκών Αγορών και υπέρ των πολυκαταστημάτων τροφίμων», σημειώνει η ΠΟΣΠΛΑ και ζητά από την κυβέρνηση και κάθε αρμόδιο φορέα: Να δοθεί παράταση 6 μηνών για την ανανέωση των αδειών των πωλητών Λαϊκών Αγορών. Να επιστραφούν οι άδειες σε όσους πωλητές αφαιρέθηκαν κατά τη διαδικασία της ανανέωσης, λόγω αδυναμίας εξασφάλισης φορολογικής και ασφαλιστικής ενημερότητας. Να καταργηθεί ο νόμος 4264/2014 και να αντικατασταθεί με νέο νόμο για την ουσιαστική αναβάθμιση του θεσμού των Λαϊκών Αγορών.

ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑ ΒΙΟΤΕΧΝΙΚΩΝ ΣΩΜΑΤΕΙΩΝ ΑΘΗΝΑΣ
Κάλεσμα σε δράση για τα οξυμένα προβλήματα των ΕΒΕ

Κάλεσμα στα σωματεία των αυτοαπασχολούμενων να συζητήσουν πλατιά με τα μέλη τους «τα σύγχρονα, επίκαιρα και αναγκαία για την αξιοπρεπή ζωή, αιτήματα» που προβάλλει, απευθύνει η Ομοσπονδία Βιοτεχνικών Σωματείων Αθήνας. Παρουσιάζοντας το πλαίσιο της πάλης της, καλεί τα σωματεία να εμπλουτίσουν τα αιτήματα, να τα κάνουν αιχμή για δράση, όπλο για τις μάχες που έρχονται.

Ανάμεσα σε άλλα, η Ομοσπονδία σημειώνει: «Βάζουμε φρένο σε αυτούς που μας θέλουν σε αναμονή, που μας λένε ότι κάτι θα πάρετε και εσείς από την ανάπτυξη. Οποια ανάπτυξη κι εάν έρθει θα αφορά τους μεγάλους επιχειρηματικούς ομίλους και μερικές επιχειρήσεις δίπλα τους. Φροντίζουν για αυτό οι ήδη ψηφισμένοι νόμοι, που θα κάνουν την αγορά ρωμαϊκή αρένα.

Η αποφασιστική πάλη, ενάντια στα μονοπώλια, τις πολιτικές που τα στηρίζουν, είναι μονόδρομος, για να αντιμετωπίσουμε τη φτώχεια και τη δυστυχία, για να αποσπάσουμε αυτά που χάσαμε, για να βάλουμε μπρος για τις διεκδικήσεις μας, που να καλύπτουν σύγχρονες ανάγκες. Από τη δική μας δράση, από τους αγώνες και τις διεκδικήσεις μας, εξαρτάται η "σωτηρία" μας, η αξιοπρεπής ζωή, το μεροκάματό μας.

Η ανασύνταξη του λαϊκού κινήματος, του κινήματος των φτωχών ΕΒΕ, οι ζωντανές συλλογικές διαδικασίες των σωματείων, πρέπει να είναι σε πρώτο πλάνο. Καμία εμπιστοσύνη στις συνδικαλιστικές ηγεσίες που θυμήθηκαν πάλι τον "κοινωνικό διάλογο", για να παζαρέψουν για τους λίγους, αφήνοντας τους πολλούς μόνους και αβοήθητους».

Ειδικά για το ζήτημα των χρεών, που είναι στην επικαιρότητα, η Ομοσπονδία διεκδικεί: Πάγωμα των χρεών προς τον ΟΑΕΕ, το Δημόσιο. Κεφαλαιοποίηση των χρεών, χωρίς προσαυξήσεις και πρόσθετα τέλη. Κατάργηση της ασφαλιστικής ενημερότητας. Αποποινικοποίηση των χρεών προς τον ΟΑΕΕ, κατάργηση των αντίστοιχων νόμων. Κατάργηση του ΚΕΑΟ για χρέη στον ΟΑΕΕ. Καμία κατάσχεση πρώτης κατοικίας.

Επίσης: Αναστολή των κατασχέσεων, επαγγελματικής στέγης, εξοπλισμού, μεταφορικών μέσων, τραπεζικών λογαριασμών κ.λπ., για τους αυτοαπασχολούμενους που διατηρούν την επιχείρησή τους. «Κούρεμα» των χρεών προς τις τράπεζες κατά 30% για όσους αυτοαπασχολούμενους κρατούν ακόμα την επιχείρησή τους και 50% για όσους έκλεισαν. Μακρόχρονη ρύθμιση, με δόσεις που να μην ξεπερνούν συνολικά το 10% του διαθέσιμου εισοδήματος.

Στην Αθήνα συνδικαλιστές της ΠΣΟ από τον κλάδο Ενέργειας

Συνάντηση με τη Γραμματεία της ΠΣΟ είχε την Τετάρτη στην Αθήνα η ηγεσία της Κλαδικής Ενέργειας της ΠΣΟ. Στην Αθήνα βρίσκονται οι Σάιμον Μόφοκενγκ, Νοτιοαφρικάνος, Γενικός Γραμματέας της Κλαδικής Ενέργειας και τα μέλη της Εκτελεστικής Γραμματείας Πρασάντα Τσαουντάρι, Ινδός, Νόρτον Αλμέιντα, Βραζιλιάνος και Νεβάρι Μαϊλετσένζο, Νοτιοαφρικάνος. Συμμετείχε επίσης ο Γιάννης Καμπάνης, εκλεγμένος στην Εκτελεστική Γραμματεία της Κλαδικής. Στη συνάντηση συζητήθηκαν πρωτοβουλίες για τον εορτασμό των 70 χρόνων της ΠΣΟ, μέτρα για την επιτυχία της εκδήλωσης για τα πετροχημικά, που θα διοργανωθεί τον ερχόμενο Ιούνη στο Παρίσι και επίσης οργανωτικά θέματα για τη βελτίωση της δουλειάς της Κλαδικής.

Ο

ΒΟΛΟΣ: Αντιπροσωπεία συνδικαλιστών από σωματεία και Επιτροπές Αγώνα που συσπειρώνονται στο ΠΑΜΕ θα πραγματοποιήσει, σήμερα, Παρασκευή, στις 10.30 π.μ., παράσταση διαμαρτυρίας στη διεύθυνση του ΙΚΑ Βόλου και θα καταθέσει υπόμνημα προς το υπουργείο Εργασίας ενάντια στις εμπρηστικές δηλώσεις του γγ Κοινωνικών Ασφαλίσεων, Γ. Ρωμανιά, για κατάργηση των ασφαλιστικών εισφορών και αντικατάστασή τους με επιπλέον φορολόγηση στο φόρο εισοδήματος, που αποδεικνύουν ότι η νέα κυβέρνηση θα συνεχίσει το ξήλωμα του Ασφαλιστικού με βάση τις επιταγές της ανταγωνιστικότητας των μεγαλοεπιχειρηματιών.

ΧΗΜΙΚΗ ΒΙΟΜΗΧΑΝΙΑ: Το Συνδικάτο Εργατοϋπαλλήλων Χημικής Βιομηχανίας Νομού Αττικής καταγγέλλει την εργοδοσία της βιομηχανίας απορρυπαντικών και καλλυντικών DONPOL ΑΕ, η οποία χτες, Πέμπτη 19/2, προχώρησε σε άλλες τρεις απολύσεις, τη στιγμή που βρισκόταν σε συζητήσεις με το συνδικάτο για την ακύρωση προηγούμενης απόλυσης. Στο μεταξύ, μέσα από την παρέμβαση του συνδικάτου και την πίεση που ασκήθηκε από τους ίδιους τους εργαζόμενους, η εργοδοσία αναγκάστηκε να αυξήσει το μεροκάματο των πιο χαμηλόμισθων εργαζομένων κατά 2 ευρώ, καθώς και την υπερωρία κατά 0,4 ευρώ/ώρα, να δηλώνει τις υπερωρίες, να λάβει ορισμένα μέτρα για την υγιεινή και την ασφάλεια στο χώρο δουλειάς, να προσλάβει γιατρό εργασίας.

ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ: Παράσταση διαμαρτυρίας στο κεντρικό υποκατάστημα του ΙΚΑ, στην Αριστοτέλους, πραγματοποίησαν, χτες το πρωί, το Σωματείο Ιδιωτικών Υπαλλήλων Ν. Θεσσαλονίκης και οι Επιτροπές Ανέργων Κέντρου, Τούμπας, Συκεών και Χαριλάου. Απαίτησαν πλήρη, δωρεάν ιατροφαρμακευτική περίθαλψη με ανανέωση των βιβλιαρίων ΙΚΑ των ανέργων, χωρίς όρους και προϋποθέσεις. Η κάλυψη να είναι απ' το κράτος με χρηματοδότηση 100%, συμπεριλαμβανομένων και των οικογενειών τους.

«LIDL»: Την εργοδοσία του «LIDL» καταγγέλλουν ο Σύλλογος Εμποροϋπαλλήλων Αθήνας και το Σωματείο Εργαζομένων στην επιχείρηση στο Ν. Αττικής, για την προσπάθεια παρεμπόδισης περιοδείας μελών των ΔΣ στις αποθήκες της εταιρείας στα Καλύβια Αττικής, την Τετάρτη. Σύμφωνα με την καταγγελία, δύο στελέχη της εταιρείας μόλις αντιλήφθηκαν ότι εκπρόσωποι των σωματείων ήταν στο χώρο και μοίραζαν ανακοινώσεις παρενέβησαν, επικαλούμενοι ο ένας τα μέτρα ασφάλειας για τους εργαζόμενους και ο άλλος ότι πρέπει να ειδοποιείται όταν έρχονται τα σωματεία!

ΜΑΓΝΗΣΙΑ: Να πάρει πολιτική απόφαση για να μείνουν στη δουλειά τους οι εφτά εργαζόμενοι του ΔΟΕΠΑΠ - ΔΗΠΕΘΕ, που σύμφωνα με την έκθεση - «γκιλοτίνα» του Σώματος Επιθεωρητών - Ελεγκτών Δημόσιας Διοίκησης πρέπει ν' απολυθούν, ζητάει από το Δημοτικό Συμβούλιο Βόλου η «Λαϊκή Συσπείρωση». Ζητάει ακόμα να επαναπροσληφθούν οι υπόλοιποι που έχουν απολυθεί.

ΛΑΡΙΣΑ: Με αφορμή την απόφαση για λειτουργία κι άλλου σταθμού διοδίων στην Εθνική Οδό στα όρια του Νομού Λάρισας (παράκαμψη Μακρυχωρίου), αλλά και τις δηλώσεις τοπικών παραγόντων για μεταφορά κάποιου από τους σταθμούς εκτός των ορίων του νομού, ή και για μικρή μείωση της τιμής, σε ανακοίνωσή του το Εργατικό Κέντρο Λάρισας επισημαίνει ότι κάθε άλλο αίτημα, πέρα από την πλήρη κατάργηση όλων των διοδίων και την ελεύθερη κίνηση στο οδικό δίκτυο, που είναι πάγιο αίτημά του, συνιστά αποπροσανατολισμό του λαού και κάλπικη αντίθεση στα διόδια.



Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ