ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 20 Φλεβάρη 2014
Σελ. /24
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΚΕΦΑΛΟΝΙΑ
Παλεύουν για να σταθούν στα πόδια τους

Μετ' εμποδίων άνοιξαν αλλά δεν λειτουργούν ουσιαστικά τα σχολεία στο Ληξούρι της Κεφαλονιάς παρά τις ανακοινώσεις της κυβέρνησης ότι όλα βαίνουν καλώς. Τεράστια είναι τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι μικρομαγαζάτορες λόγω της καταστροφής της πραμάτειας τους και της μηδενικής χρηματοδότησης για την επανεκκίνηση των επιχειρήσεών τους. Φωτεινές στιγμές στη μετασεισμική περίοδο είναι αυτές όταν φτάνει η βοήθεια που συγκεντρώνεται πανελλαδικά από τις οργανώσεις του ΠΑΜΕ και μοιράζεται στους κατοίκους τόσο στο Ληξούρι όσο και στα χωριά της περιοχής.

Στο χώρο της Εκπαίδευσης τυπικά τα παιδιά επέστρεψαν στα θρανία σε σχολεία που συστεγάζονται στο ίδιο κτίριο και τα μαθήματα γίνονται σε βάρδιες. Για τα προβλήματα στην Εκπαίδευση η τοπική ΕΛΜΕ καλεί σήμερα στις 6 μ.μ. στο αμφιθέατρο του ΤΕΙ Ιονίων Νήσων στο Αργοστόλι σύσκεψη με συλλόγους και ενώσεις γονέων και κηδεμόνων, μαθητικά συμβούλια, σωματεία εργαζομένων, μαζικούς φορείς. Για την ερχόμενη Πέμπτη καλεί σε μαζική παράσταση στη Βουλή για επίδοση ψηφίσματος στον υπουργό Παιδείας και στα πολιτικά κόμματα.

Εξάλλου, την περασμένη Τρίτη οι Επιτροπές Αγώνα του Μετώπου Αγώνα Σπουδαστών μαζί με φοιτητές του Συλλόγου Οικοτρόφων Εστίας του Πανεπιστημίου πραγματοποίησαν κινητοποίηση στην Πρυτανεία για να απαιτήσουν τη λήψη άμεσων μέτρων ανακούφισης των πληγέντων Κεφαλονιτών φοιτητών καθώς και να θέσουν το ζήτημα της άμεσης επίβλεψης των κτιρίων της εστίας μετά τους σεισμούς της Κεφαλονιάς.

Η «Λαϊκή Συσπείρωση» καλεί σε συγκέντρωση την Κυριακή στις 11 το πρωί στο ΤΕΙ Αργοστολίου, όπου θα συνεδριάσει το Περιφερειακό Συμβούλιο. Η «Λαϊκή Συσπείρωση» καταγγέλλει μία ακόμη μεθόδευση της Περιφερειακής Αρχής, η οποία προφασίστηκε πως δεν υπάρχει κατάλληλος χώρος προκειμένου να αποφύγει την πραγματοποίηση του Περιφερειακού Συμβουλίου στο χτυπημένο από το σεισμό Ληξούρι.

Παρουσίαση της «Αγωνιστικής Συσπείρωσης Δικηγόρων» στον Πειραιά

Σε μαχητική υπερψήφιση της «Αγωνιστικής Συσπείρωσης Δικηγόρων» στον Πειραιά κάλεσε η υποψήφια πρόεδρος Λίνα Κροκίδη, στη διάρκεια εκδήλωσης για την παρουσίαση των θέσεων της παράταξης. Οπως επισήμανε, η ψήφος στην ΑΣΔ είναι η μόνη ψήφος πραγματικής καταδίκης της αντιλαϊκής πολιτικής που πλήττει με ένταση την πλειοψηφία και των μισθωτών και αυτοαπασχολούμενων δικηγόρων, «τιμωρίας» των κυρίαρχων παρατάξεων που έχουν συναινέσει στα εξοντωτικά μέτρα, χειραφέτησης από τις αδιέξοδες και ταυτόσημες προτάσεις «αριστερής» διαχείρισης των προβλημάτων.

Σημείωσε ότι το βασικό ζήτημα για το οποίο ξεχωρίζει η ΑΣΔ από όλες τις άλλες δυνάμεις είναι ότι λέει καθαρά στους δικηγόρους, που χτυπιούνται από τα αντιλαϊκά μέτρα, ότι η διέξοδος θα έρθει μόνο μέσα από το δυνάμωμα των αγώνων, τη συμμετοχή των δικηγόρων στη διαμόρφωση μιας ισχυρής Λαϊκής Συμμαχίας με την εργατική τάξη και τα φτωχά λαϊκά στρώματα, που θα στοχεύει τον πραγματικό αντίπαλο, δηλαδή την ΕΕ και την ανάπτυξη με κίνητρο το κέρδος.

Στάθηκε ιδιαίτερα στον πραγματικό κοινωνικό ρόλο των δικηγόρων. Οπως είπε η ομιλήτρια, αυτός ο ρόλος καταξιώνεται μόνο αν θέσουν τις επιστημονικές τους γνώσεις στην υπηρεσία της εργατικής τάξης και των λαϊκών στρωμάτων, των ταξικών ναυτεργατικών σωματείων, των σωματείων της Ζώνης Περάματος, των μαθητών του Κερατσινίου κ.λπ., που διώκονται για τους αγώνες τους. Πάνω απ' όλα, καταξιώνεται με τη συμβολή τους στην απονομιμοποίηση της αστικής νομιμότητας, που ισοδυναμεί με την επιβολή της σύγχρονης κοινωνικής βαρβαρότητας σε βάρος της πλειοψηφίας του λαού.

Αναφερόμενη ειδικότερα στο σοβαρό κτιριακό πρόβλημα των δικαστηρίων του Πειραιά και στις δίκαιες αντιδράσεις που έχει προκαλέσει η επιχειρούμενη μεταφορά τους στο ακόμη πιο ακατάλληλο κτίριο «Κεράνη» στη Νίκαια, κατήγγειλε την προκλητική συναίνεση της πλειοψηφίας του απερχόμενου ΔΣ του ΔΣΠ, καυτηριάζοντας, παράλληλα, την προσπάθεια εκμετάλλευσης του σοβαρού αυτού προβλήματος από την παράταξη που πρόσκειται στον ΣΥΡΙΖΑ. Τόνισε ότι πρόκειται για σοβαρό πολιτικό πρόβλημα, που αποτελεί πτυχή της γενικότερης κυβερνητικής αδιαφορίας για τα κτίρια που στεγάζουν σχολεία, νοσοκομεία κ.λπ., ότι η μετασκευή της πρώην Ραλλείου Σχολής για να στεγάσει ένα μεγάλο μέρος των δικαστηρίων (πρόταση με την οποία συμφωνεί η ΑΣΔ) δεν πρέπει να επιβαρύνει ούτε με ένα ευρώ τα λεηλατημένα λαϊκά εισοδήματα και ότι το συγκεκριμένο πρόβλημα πρέπει να γίνει αντικείμενο πάλης σε συμπαράταξη με τα λαϊκά στρώματα του Πειραιά.

Διακινούσαν αδασμολόγητο ναυτιλιακό πετρέλαιο

Την εξάρθρωση κυκλώματος, που χρησιμοποιούσε ναυτιλιακό πετρέλαιο (που έχει χαμηλότερους δασμούς) το οποίο μετά από επεξεργασία το διοχέτευε στην αγορά ως πετρέλαιο θέρμανσης και κίνησης, ανακοίνωσε η Αστυνομία. Πιάστηκαν 15 άτομα. Σύμφωνα με πληροφορίες, μεταξύ των συλληφθέντων ήταν ο πρόεδρος της ΕΤΕΚΑ και της ποδοσφαιρικής ομάδας "Ατρόμητος", Γιώργος Σπανός. Με ανακοίνωσή της η ΕΤΕΚΑ υπεραμύνθηκε του προέδρου της και κάνει αναφορά σε σκευωρία. Στους συλληφθέντες περιλαμβάνονται δύο κρατικοί υπάλληλοι (ανώτερος υπάλληλος του ΥΠΕΚΑ και υπάλληλος του Α΄ Τελωνείου Πειραιά), οι οποίοι είχαν ενταχθεί στο κύκλωμα με τον διακριτό ρόλο να ενημερώνουν για επικείμενους ελέγχους. Στη δικογραφία περιλαμβάνονται και άλλοι εννιά ημεδαποί, μέλη της σπείρας, οι οποίοι αναζητούνται.

Οπως προέκυψε από την έρευνα, οδηγοί βυτιοφόρων - υπάλληλοι της εταιρείας, κατά τη μετάβασή τους στα σημεία ελλιμενισμού διαφόρων πλοίων (πλοία ακτοπλοϊκών γραμμών, επαγγελματικά και ποντοπόρα) δεν παρέδιδαν ολόκληρη την ποσότητα του πετρελαίου. Το υπόλοιπο του πετρελαίου το επέστρεφαν στην εταιρεία απ' όπου στη συνέχεια διοχετευόταν πάλι στο εμπόριο, μέσω «συνεργαζόμενων» πρατηρίων υγρών καυσίμων, ενώ σε πολλές περιπτώσεις το επαναδιέθεταν αυτούσιο στους πλοιοκτήτες. Το κύκλωμα λειτουργούσε τουλάχιστον την τελευταία διετία, έχοντας διακινήσει παράνομα περίπου 4.500.000 λίτρα ναυτιλιακού πετρελαίου. Οι αναλογούντες διαφυγόντες δασμοί και φόροι υπερβαίνουν το ποσό των 3.500.000 ευρώ.

Αρπαχτή

Πάνω από 2,5 εκατομμύρια ευρώ είχαν βάλει στην τσέπη οι εκπρόσωποι μιας Μη Κυβερνητικής Οργάνωσης που εμφανίζονταν ως εθελοντές πυροσβέστες. Σύμφωνα με ανακοίνωση της αστυνομικής διεύθυνσης Θεσσαλονίκης, οι εκπρόσωποι της ΜΚΟ «Εθελοντικό Σώμα Ελλήνων Πυροσβεστών Αναδασωτών» (ΕΣΕΠΑ) κατάφεραν από το 2000 έως και σήμερα, να αποσπάσουν, με τη μορφή συνδρομών ή χορηγιών, από Δήμους και ιδιωτικές επιχειρήσεις, χρηματικό ποσό που υπερβαίνει τα 2.500.000 ευρώ. Σε βάρος του προέδρου και άλλων δύο (2) μελών του ΔΣ της συγκεκριμένης εθελοντικής οργάνωσης μη κερδοσκοπικού χαρακτήρα, σχηματίστηκε δικογραφία κακουργηματικού χαρακτήρα για σωρεία διάπραξης ποινικών αδικημάτων.

ΦΑΡΜΑΚΟΝΗΣΙ
Δράμα χωρίς τέλος

Αλλο ένα άψυχο σώμα, αυτό ενός κοριτσιού, βρέθηκε χτες στο τουρκικό σκάφος «COZNURU», το οποίο είχε ναυαγήσει τον περασμένο μήνα κατάφορτο με 28 πρόσφυγες έξω από το Φαρμακονήσι. Συνολικά δώδεκα άτομα έχασαν τη ζωή τους, ενώ πολλοί από τους 16 διασωθέντες είχαν καταγγείλει το Λιμενικό ως υπεύθυνο για το ναυάγιο του πλοιαρίου. Το ναυάγιο, όπως και πολλά άλλα στο Αιγαίο, συνέβη μετά την ενίσχυση των αντιμεταναστευτικών μέτρων στα θαλάσσια και χερσαία ελληνοτουρκικά σύνορα.

Κατά τη διάρκεια του χτεσινού ελέγχου, διαπιστώθηκε η ύπαρξη της σορού, η οποία είχε εγκλωβιστεί στο κατώτερο σημείο της πρωραίας φρακτής. Η σορός μεταφέρθηκε στο νοσοκομείο της Λέρου και κατόπιν εντολής της αρμόδιας ανακρίτριας Ρόδου, θα μεταφερθεί στην ιατροδικαστική υπηρεσία Δωδεκανήσων, για διενέργεια νεκροψίας - νεκροτομής.

Αξίζει να σημειωθεί ότι λίγες μέρες μετά το ναυάγιο, σε παραλία της Τουρκίας είχαν βρεθεί δύο σοροί, άλλες τέσσερις πριν από λίγες μέρες ανασύρθηκαν από το αλιευτικό σκάφος, ενώ τρεις σοροί βρέθηκαν προχτές. Η ανέλκυση του τουρκικού σκάφους υλοποιήθηκε από ομάδα της ΜΥΑ του ΛΣ και με τη συμμετοχή του Υ/Γ-Ω/Κ πλοίου «ΣΤΡΑΒΩΝ» του Πολεμικού Ναυτικού.

Καμαρώνουν για τις διώξεις

Πάνω από 100.000 «παράνομους μετανάστες», όπως χαρακτήρισε τους εξαθλιωμένους των ιμπεριαλιστικών πολέμων και της παγκοσμιοποίησης, ο υπουργός Δημόσιας Τάξης, Ν. Δένδιας, θα έχει διώξει η χώρα μας μέχρι το 2015. Αυτό τόνισε χτες ο υπουργός, μιλώντας κατά τη διάρκεια παρουσίασης προγράμματος ...εθελοντικής επιστροφής και επανένταξης μεταναστών χωρίς χαρτιά στις χώρες καταγωγής τους. Ο Ν. Δένδιας εξήρε το γεγονός ότι η Ελλάδα έχει συγκροτήσει «το πιο σύγχρονο σύστημα χειρισμού των παράνομων μεταναστευτικών ροών στην Ευρώπη».

Εκδήλωση της ΠΕΑΦΕ

-- Η Πανελλήνια Ενωση Αγωνιστών και Φίλων της ΕΠΟΝ - ΠΕΑΦΕ (Δεληγιώργη 24, Αθήνα - τηλ: 210.2386.531), για την 61η Επέτειο ίδρυσης της ΕΠΟΝ, διοργανώνει, το Σάββατο 22.2.2014, την καθιερωμένη εκδήλωση «Το Τσάι της ΕΠΟΝ». Η εκδήλωση θα γίνει στο Ξενοδοχείο «CRYSTAL SITY» (Αχιλλέως 4, Πλ. Μεταξουργείου, ώρα 4.30 μ.μ.) και είναι αφιερωμένο στο Ρεμπέτικο της Κατοχής. (Για πληροφορίες - συμμετοχή, τηλέφωνο: 697.4278.797).

ΧΑΛΚΙΔΙΚΗ
Χτύπημα και συλλήψεις στο Χονδρό Δένδρο

Επίθεση της αστυνομίας, σε βάρος κατοίκων της Χαλκιδικής που παλεύουν ενάντια στη μεταλλουργία χρυσού, έγινε χτες το μεσημέρι κατά τη διάρκεια συγκέντρωσης διαμαρτυρίας στην τοποθεσία Χονδρό Δένδρο στη Μεγάλη Παναγιά. Η αστυνομία προχώρησε και σε τρεις συλλήψεις, ενώ οι κάτοικοι καταγγέλλουν την επίθεση που είχε ως αποτέλεσμα να τραυματιστούν 3 διαδηλωτές. Οι κάτοικοι αντιδρούν στη διέλευση των οχημάτων της εταιρείας που μεταφέρουν ογκώδεις κατασκευές για να τις τοποθετήσει χωρίς άδεια και επίσης καταγγέλλουν ως παράνομη τη διάνοιξη του δρόμου Χονδρό Δένδρο - Σκουριές που ασφαλτοστρώθηκε για να διευκολύνει τις δραστηριότητες της εταιρείας.



Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ