ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 20 Φλεβάρη 2001
Σελ. /40
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
Κινηματογράφος και μουσική

Από την «Αγέλαστο πέτρα» του Φίλιππου Κουτσάφτη
Από την «Αγέλαστο πέτρα» του Φίλιππου Κουτσάφτη
Την ταινία της Λουκίας Ρικάκη, «Νύχτες κωμωδίας» παρουσιάζει το «Filmcenter» στον κινηματογράφο «Τριανόν» από τις 19/2-1/3. Πρόκειται για ταινία - καταγραφή παραστάσεων «stand up» κωμωδίας, σκηνών από την καθημερινή ζωή των κωμικών και συνεντεύξεις.

Το συγκεκριμένο είδος κωμωδίας άνθισε στην Αγγλία και τις ΗΠΑ, όπου, επαγγελματίες ηθοποιοί και ερασιτέχνες κωμικοί παρουσιάζουν αυτοσχέδια νούμερα σε μικρούς χώρους, κυρίως «κλαμπ». Στην Ελλάδα εμφανίστηκε το 1995 από τη Λουκία Ρικάκη και από το 1997, οι «Νύχτες κωμωδίας» στεγάζονται μόνιμα και καθημερινά στο «Κέντρο Λόγου και Τέχνης 104» (Θεμιστοκλέους 104). Παίζουν οι ηθοποιοί: Δημήτρης Δημόπουλος, Χριστόφορος Ζαραλίκος, Αντρέας Κωνσταντινίδης, Γιάννης Λάζαρης, Θανάσης Παπαγεωργίου, Κώστας Παπαγεωργίου, Κώστας Ραβνιοτόπουλος, Σίλας Σεραφείμ, Νίκη Χατζηγεωργίου. Κάθε βράδυ και πριν την προβολή της ταινίας, οι κωμικοί θα επιφυλάσσουν στο κοινό μια «stand up» έκπληξη.

Στο «Τριανόν», στις 27/2 (9 μμ), η «Ορχήστρα των Χρωμάτων» θα ερμηνεύσει κινηματογραφική μουσική του Δημήτρη Παπαδημητρίου. Ο συνθέτης έχει γράψει μουσική για πάνω από 25 μεγάλου και μικρού μήκους ταινίες, πολλές τηλεοπτικές σειρές και ντοκιμαντέρ και έχει αποσπάσει δέκα βραβεία στο Φεστιβάλ Θεσσαλονίκης. Η «Ορχήστρα των Χρωμάτων» θα ερμηνεύσει μουσικά αποσπάσματα από τις ταινίες «Ηλεκτρικός άγγελος» του Θανάση Ρεντζή, «Η σκιάχτρα» του Μανούσου Μανουσάκη, «Το δέντρο που πληγώναμε» του Δήμου Αβδελιώδη, «Η Νίκη της Σαμοθράκης» του Δήμου Αβδελιώδη, «Ο τσαλαπετεινός του Γουαϊόμινγκ», «Το φως που σβήνει» του Βασίλη Ντούρου. Θα ακολουθήσει η προβολή της ταινίας «Η Νίκη της Σαμοθράκης».

Τέλος σημειώνουμε ότι στην εβδομάδα 19/2-1/3 και στους κινηματογράφους του «Filmcenter» θα παίζονται οι ταινίες: «Κλειστοί δρόμοι» («Απόλλων»), «Ο ναυαγός» («Πτι Παλαί»), «Στάκαμαν» («Ανδόρα»), «Αγέλαστος πέτρα» μαζί με τη μικρού μήκους «Βετεράνος» («Φιλίπ»), «Ερωτική επιθυμία» («Αφαία»).

Βραδιές κλασικών

Βραδιές κλασικών συνθετών είναι η σημερινή και η αυριανή στο «Ατενέουμ» (Αμερικής 8). Σήμερα (8.30μμ) θα δοθεί συναυλία μουσικής δωματίου με έργα των Σούμαν, Προκόφιεφ, Μπετόβεν και Μπραμς για βιολοντσέλο και πιάνο. Ερμηνεύτριες η πιανίστα Ε. Στογιάννη και η βιολοντσελίστα Αμ. Γιαννοπούλου. Αύριο το κιθαριστικό κουαρτέτο «Ατενέουμ» (φωτό), το μοναδικό στη χώρα μας, θα ερμηνεύσει έργα των Μπαχ, Μποκερίνι, Ραβέλ, Χέντελ και Μπράουερ. Πρόκειται για τις νεαρές κιθαρίστριες Μ. Κουρσάρη, Τ. Λύρα, Μ. Τζάνου και Φ. Γκαβογιάννη. (Πληροφορίες στο τηλ. 3211.987, εισιτήρια 3.000 και 2.000 φοιτητικά).

Νέες παραστάσεις
  • «Το τέλος του παιχνιδιού» του Μπέκετ θα ανεβάσει στον «Κάτω Χώρο» το «Θέατρο του Νέου Κόσμου», στις 28/2, σε μετάφραση Κωστή Σκαλιόρα, σκηνοθεσία Βαγγέλη Θεοδωρόπουλου, σκηνικά - κοστούμια Εύας Νάθενα, επιμέλεια κίνησης Αγγελικής Στελλάτου -Σταυρούλας Σιάμου. Παίζουν: Χρήστος Στέργιογλου, Μανώλης Μαυροματάκης, Ολγα Δαμάνη, Πάνος Πανάγου. «Το τέλος του παιχνιδιού», είναι μια σπουδή πάνω στην έννοια του Τέλους. Μέσα σ' ένα γυμνό σταχτή χώρο, τέσσερις άνθρωποι, όλοι ανάπηροι, περνούν τις ώρες του τέλους τους. Ο έξω κόσμος είναι νεκρός και αυτοί κάτι σαν τελευταίοι επιζώντες. Μαζί με τη ζωή, έχουν εξαντληθεί και τα αισθήματα. Η σύγκριση ανάμεσα στο παρελθόν και στο ερημωμένο παρόν, τους συνθλίβει. Εγκλωβισμένοι επιμένουν να υπάρχουν, αναζητώντας παρηγοριά στα ελάχιστα καθημερινά, που τους δίνουν την αναγκαία σιγουριά πως η ζωή συνεχίζεται.

«Το τέλος του παιχνιδιού» στο «Θέατρο του Νέου Κόσμου»
«Το τέλος του παιχνιδιού» στο «Θέατρο του Νέου Κόσμου»
Στον Επάνω Χώρο συνεχίζονται οι παραστάσεις του έργου «Παίζοντας με τη φωτιά» του Στρίντμπεργκ με τους: Αλκι Κούρκουλο, Κωνσταντίνο Μαρκουλάκη, Εβελίνα Παπούλια, Ηλία Πετροπουλέα, Ράσμη Τσόπελα, Γιώτα Μηλίτση. Επίσης, στο Δώμα, στις 27/2 θα δοθεί η πρεμιέρα του έργου «Φλερτ ή Η μηχανική των αισθημάτων» της Αλεξάνδρας Παπαγεωργίου, σε σκηνοθεσία της ίδιας. Παίζουν: Λαρίσα Βέργου, Μαρία Δημοπούλου, Μάριος Ιωάννου, Λέανδρος Μπατής.

  • Στην Κόκκινη Σκηνή του «Θεάτρου της Ημέρας», ξεκίνησαν οι παραστάσεις του έργου «Για ένα ναι ή για ένα όχι» της Ναταλί Σαρότ, σε μετάφραση Ευρυδίκης Τρισόν -Μιλσανί, σκηνοθεσία Λάκη Κουρετζή, σκηνικά - κοστούμια Ανδρομάχης Μοντζολή. Παίζουν: Παντελής Τσολάκος, Νίκος Παναγιωτούνης, Μαρία Παπαδιά, Αννα Φίλη.
  • Στο «Βαφείο», ξεκίνησαν οι παραστάσεις του έργου «Drinking in America» του Ερικ Μπογκόζιαν, σε μετάφραση Νίκου Καλαμό, σκηνοθεσία Αντώνη Ζούλη. Ο ρατσισμός, η εξουσία, το χρήμα, τα ναρκωτικά, το αλκοόλ, η μοναξιά, η πλύση εγκεφάλου, είναι μερικά από τα θέματα των δέκα μονολόγων - μονόπρακτων που ερμηνεύει ο Νίκος Καλαμό.
  • Ξεκίνησαν στην Πειραματική Σκηνή του ΔΗΠΕΘΕ Κομοτηνής οι παραστάσεις του έργου «Ντεσπεράντος» του Γιώργου Ηλιόπουλου, σε σκηνοθεσία Δημήτρη Παπασταμάτη, σκηνικά - κοστούμια Αντώνη Στεφανόπουλου, μουσική - τραγούδια Αγγελου Καλοριζικάκη, μουσική επιμέλεια και επεξεργασία των Γιώργου Ευφραιμίδη - Δημήτρη Παπασταμάτη. Παίζουν: Θοδωρής Ανθόπουλος, Σπύρος Ζουπάνος, Χριστίνα Λαζουρά, Γιώργος Οικονόμου, Κωνσταντίνος Χατζηβασιλείου, Νεκταρία Χουβαρδά, Αναστασία Βενιζέλου.
Αφιέρωμα στον Γιώργο Ζαμπέτα

Εννέα χρόνια συμπληρώνονται στις 11 Μάρτη από το θάνατο του Γιώργου Ζαμπέτα. Στον αξέχαστο λαϊκό δημιουργό είναι αφιερωμένη η εκδήλωση που διοργανώνουν ο Πολιτιστικός Οργανισμός του Δήμου Καλλιθέας και ο Πολιτιστικός Σύλλογος Καλλιθέας «Αρίων», αύριο (7.30 μ.μ.), στο Δημοτικό Θέατρο Καλλιθέας (Φιλαρέτου - Κρέμου). Τραγούδια του θα παρουσιάσει η Σχολή Παραδοσιακής Μουσικής του Πολιτιστικού Οργανισμού, υπό τη διεύθυνση του Μανώλη Μιχαλάκη.

Ο Τύπος και τα μνημεία

Στη συμβολή του Τύπου στη διάσωση μνημείων της πολιτιστικής μας κληρονομιάς είναι αφιερωμένη η έκθεση του ελληνικού τμήματος του Διεθνούς Συμβουλίου Μνημείων και Τοποθεσιών (ICOMOS) με τίτλο «Τα μνημεία και ο Τύπος», που εγκαινιάστηκε χτες από τον υπουργό Πολιτισμού Ε. Βενιζέλο.

Στα χτεσινά εγκαίνια μίλησαν ο Ζαν Λουί Λιξέν, γενικός γραμματέας του ICOMOS και ο πρόεδρος της ΕΣΗΕΑ Ν. Κιάος, ενώ τιμήθηκαν για την πολιτιστική προσφορά τους ο ακαδημαϊκός Παύλος Μυλωνάς, ο επίτιμος έφορος Αρχαιοτήτων Ηλίας Κόλιας, ο επιθεωρητής Συντήρησης Τ. Μαργαριτώφ και η ΕΣΗΕΑ.

Η έκθεση απλώνεται σε 30 εποπτικούς πίνακες που περιλαμβάνουν επιλεγμένα άρθρα από τον ημερήσιο Τύπο των τελευταίων ετών, τα οποία αναδεικνύουν μνημεία που κινδυνεύουν από την κρατική αδιαφορία, την εγκατάλειψη ή τις «αναπτυξιακές» επεμβάσεις. Μεταξύ των μνημείων που περιλαμβάνει η έκθεση είναι και το σωζόμενο Τυπογραφείο του ΕΑΜ στην Καλλιθέα.

«Στα παλιά τα σινεμά»

Το βιβλίο του Νίκου Θεοδοσίου, «Στα παλιά τα σινεμά» θα παρουσιάσει η Κινηματογραφική Λέσχη Πετρούπολης αύριο (7 μμ), στο χειμερινό δημοτικό κινηματογράφο (Μπουμπουλίνας και Αθ. Διάκου, Πετρούπολη).

Την παρουσίαση θα κάνουν ο σκηνοθέτης και συγγραφέας Ντίνος Δημόπουλος, ο σκηνοθέτης και πρόεδρος της Εταιρείας Ελλήνων Σκηνοθετών Χάρης Παπαδόπουλος και ο μηχανικός προβολής Γιάννης Μελαχρινούδης. Στο πλαίσιο της παρουσίασης θα προβληθεί η ταινία «Τα θαυμάσια του κου Εντισον», ένα οδοιπορικό από την πρώτη πειραματική ταινία του 1891 έως την πρώτη ολοκληρωμένη παραγωγή «Η μεγάλη ληστεία του τρένου» (1903).

Μέσα σε 200 σελίδες, ο Ν. Θεοδοσίου καταγράφει την ιστορία των κινηματογραφικών αιθουσών της χώρας μας, παρουσιάζοντας ταυτόχρονα εκατοντάδες εικόνες, φωτογραφίες, πρωτότυπα προγράμματα κλπ. Το υλικό μαζεύτηκε μετά από επίπονη προσπάθεια, μέσω συνεντεύξεων, μαρτυριών και πλήθους στοιχείων.

«Εφυγε» ο Μπαλτίς

Ενας από τους σημαντικότερους ζωγράφους του 20ού αιώνα, o 93χρονος Μπαλτίς, πέθανε στην Ελβετία, όπου ζούσε. Ο Μπαλτάσαρ Κλοσόφσκι ντε Ρόλα, όπως ήταν το πραγματικό του όνομα, ήταν ένας από τους ελάχιστους εν ζωή καλλιτέχνες που είδε έργα του να εκτίθενται στο Λούβρο. Γεννήθηκε στο Παρίσι το 1908 από Πολωνούς γονείς. Αυτοδίδακτος, ξεκίνησε να ζωγραφίζει στα δεκάξι του χρόνια. Στα πρώτα του βήματα κινήθηκε στην αναπαραστατική ζωγραφική, με κοφτή και ακριβή πινελιά. Μετά το Β' Παγκόσμιο Πόλεμο η σύνθεσή του έγινε πυκνότερη και με νέα θέματα (γυμνές γυναικείες και κοριτσίστικες φιγούρες).

Χαρακτηριστικά της ζωγραφικής του Μπαλτίς είναι η αυστηρότητα της σύνθεσης, η αργή εκτέλεση των έργων, η εμμονή του στο ρεαλισμό. Επίσης, ήταν γνωστή η αντίθεσή του στη ζωγραφική των περισσοτέρων συγχρόνων του, για τους οποίους έλεγε ότι τους λείπει η δεξιοτεχνία, και η επιμονή του στην άποψη ότι η ζωγραφική δεν πρέπει να αποτελεί αντικείμενο συζητήσεων, γιατί δε χωρά σε καμία γλώσσα.

Το θέατρο «Εντροπία» και οι εκδόσεις «Οδός Πανός» συνεχίζουν τις ποιητικές Τετάρτες, με τίτλο «Ποιητές διαβάζουν ποίησή τους». Αύριο (8 μμ) θα διαβάσουν ποιήματά τους ο Δημήτρης Νταβέας και ο Γιώργος Παναγουλόπουλος και στις 28/2 οι Αγγελος Αγγέλου και Θάνος Κανδύλας.

Την ένταξη του «Θεάτρου Κωφών» στα μονίμως επιχορηγούμενα από το υπουργείο Πολιτισμού θεατρικά σχήματα και την κατάργηση του ισχύοντος «κριτηρίου» που επιβάλλει ως αναγκαία προϋπόθεση για την εισαγωγή στις κρατικές δραματικές σχολές την «αρτιμέλεια», υποσχέθηκε ο υπουργός Πολιτισμού Ευ. Βενιζέλος στους εκπροσώπους του θεάτρου, σε χτεσινή τους συνάντηση.



Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ