ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 20 Φλεβάρη 2001
Σελ. /40
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ - ΤΡΑΠΕΖΙΤΕΣ
Παιγνίδια σκοπιμότητας με τα πανωτόκια

Κλειστά κρατά η κυβέρνηση τα χαρτιά της και μετά τη χτεσινή συνάντηση του πρωθυπουργού με το, φίλο του, διοικητή της ΕΤΕ και πρόεδρο της Ενωσης Ελληνικών Τραπεζών

Παιγνίδια σκοπιμότητας και «υπόγειες» συναλλαγές, σε βάρος δεκάδων χιλιάδων καταχρεωμένων δανειοληπτών, που απειλούνται από την τραπεζική τοκογλυφία, παίζουν η κυβέρνηση και οι εμπορικές τράπεζες. Η κυβέρνηση επίσημα, συνεχίζει να κρατά κλειστά τα χαρτιά της και μετά τη συνάντηση που είχε χτες ο πρωθυπουργός Κ. Σημίτης με το, φίλο του, διοικητή της Εθνικής Τράπεζας Ελλάδας (ΕΤΕ) και πρόεδρο της Ενωσης Ελληνικών Τραπεζών (ΕΕΤ) Θ. Καρατζά, με τον οποίο συζήτησε και το θέμα «πανωτόκια». Ανεπίσημα, η κυβέρνηση αφήνει - μετά και τη χτεσινή συνάντηση - να διαρρέουν σενάρια για προώθηση «ευνοϊκότερης» ρύθμισης σε σχέση με αυτή του Γενάρη του 2000, η οποία κατά γενική ομολογία απέτυχε παταγωδώς, καθώς ήταν εξόφθαλμα φιλοτραπεζική.

Στο θολό και γκρίζο αυτό περιβάλλον, προβάλλουν ξεκάθαρες οι θέσεις του ΚΚΕ, το οποίο προτείνει την κατάργηση του αναχρονιστικού θεσμού του ανατοκισμού των τόκων, ενώ - για την αντιμετώπιση της εκρηκτικής σήμερα κατάστασης, που απειλεί με αφανισμό χιλιάδες λαϊκές οικογένειες - ζητά κάθε ρύθμιση να λαμβάνει σαν βάση υπολογισμού το αρχικό κεφάλαιο της οφειλής και όχι το κεφαλαίο που διαμορφώθηκε μετά από αλλεπάλληλους ανατοκισμούς.

Αν και εικάζεται ότι, μεταξύ των θεμάτων που συζητήθηκαν στη χτεσινή συνάντηση του Κ. Σημίτη με τον Θ. Καρατζά, ήταν και τα «πανωτόκια», τηρήθηκε «σιγή ιχθύος» και από τις δύο πλευρές, αφού - μετά τη συνάντηση - δεν έγιναν δηλώσεις ούτε εκδόθηκε κάποια ανακοίνωση. Σήμερα, εξάλλου, έχει προγραμαμτιστεί συνάντηση του πρωθυπουργού με τον υπουργό Εθνικής Οικονομίας Γ. Παπαντωνίου, όπου αναμένεται να συζητηθεί το ίδιο θέμα. Να θυμίσουμε, ότι σύμφωνα με παλαιότερες δηλώσεις του Γ. Παπαντωνίου, η νέα ρύθμιση αναμένεται να είναι έτοιμη στα μέσα του ερχόμενου Μάρτη. Ενόψει της σημερινής συνάντησης, από την πλευρά του το υπουργείο Εθνικής Οικονομίας - συνεχίζοντας την επιλεκτική «επικοινωνιακή πολιτική» - διαρρέει στη δημοσιότητα πλευρές μόνο του θέματος, αυτές που εκτιμά ότι το ευνοούν, ενώ άλλες, τις πιο ουσιαστικές τις παρακάμπτει. Ετσι παράγοντες του υπουργείου διαρρέουν ότι, η νέα ρύθμιση θα είναι σαφώς ευνοϊκότερη από αυτή του Γενάρη του 2000, προς όφελος βέβαια των δανειοληπτών.

Στο ερώτημα γιατί στην προηγούμενη ρύθμιση, η κυβέρνηση και προσωπικά ο Γ. Παπαντωνίου, πήραν τη θέση των τραπεζιτών, η απάντηση είναι αποκαλυπτική. Αυτό που βάρυνε τότε, ισχυρίζονται σήμερα, ήταν η πορεία της χώρας προς την ΟΝΕ και η κυβέρνηση δε θα ήθελε σε καμιά περίπτωση να δοθεί προς τα έξω η εικόνα μίας διαμάχης με τους τραπεζίτες. Αυτοί οι λόγοι, ισχυρίζονται οι ίδιοι, εκλείπουν σήμερα και η κυβέρνηση αισθάνεται ότι έχει τα χέρια της λυμένα... Αναφέρουν επίσης ότι σαφώς και δεν υιοθετούν τη θέση των τραπεζών, ότι μια γενική ρύθμιση για τα πανωτόκια, ακόμα και για συμβάσεις που έχουν γίνει με τη σύμφωνη γνώμη των δανειοληπτών, θα ταράξουν τα θεμέλια του τραπεζικού συστήματος... ενώ δηλώνουν ότι όσοι πλειστηριασμοί γίνουν μέχρι τον ερχόμενο Μάρτη θα κηρυχτούν άκυροι.

Με λίγα δηλαδή λόγια στο υπουργείο Εθνικής Οικονομίας αναιρούν σήμερα ό,τι υποστήριζαν πριν από 12 περίπου μήνες. Οι ίδιοι πάντως στα πλαίσια της ελεγχόμενης και με δόσεις πληροφόρησης, αρνούνται να δώσουν στοιχεία για την έκταση του προβλήματος. Πόσους δηλαδή αφορά το ύψος της τραπεζικής τοκογλυφίας, πόσοι από αυτούς είναι μικροί επιχειρηματίες, αγρότες, εργαζόμενοι και πόσοι μεγαλοοφειλέτες, σε πόσα εκατοντάδες δισ. (ή μήπως τρισ;) ανέρχονται τα «πανωτόκια».

ΕΜΠΟΡΙΚΟ ΕΛΛΕΙΜΜΑ
Η Ελλάδα, «πρωταθλήτρια» στους 15 της ΕΕ

Σύμφωνα με στοιχεία της «Eurostat», στο 11μηνο του 2000, το εμπορικό έλλειμμα στην Ελλάδα αυξήθηκε 15,4% ή 2,3 δισ. ευρώ

Σε όλο και πιο υψηλά επίπεδα διαμορφώνεται το εμπορικό έλλειμμα της Ελλάδας, σε σχέση με την ΕΕ των «15», το οποίο στο ενδεκάμηνο Γενάρης - Νοέμβρης 2000 αυξήθηκε κατά 15,4% ήτοι 2,3 δισ. ευρώ συγκριτικά με το προηγούμενο 11μηνο του 1999. Αυτό προκύπτει από τα επίσημα στοιχεία της «Eurostat», που δόθηκαν χτες στη δημοσιότητα στις Βρυξέλλες, τα οποία μάς πληροφορούν πως η αξία των ελληνικών εξαγωγών αυξήθηκε κατά 21% και ανήλθε στα 10,8 δισ. ευρώ (από 8,9 δισ. ευρώ το 1999), ενώ η αξία των εισαγωγών ξένων προϊόντων στην Ελλάδα αυξήθηκε κατά 18% και ανήλθε στα 27,9 δισ. ευρώ (από 23,8 δισ. ευρώ το 1999).

Αποτέλεσμα αυτών των εξελίξεων, ήταν να διογκωθεί το ελληνικό εμπορικό έλλειμμα από 14,9 δισ. ευρώ στους έντεκα πρώτους μήνες του 1999 σε 17,2 δισ. ευρώ το 2000. Σε σχετική ανταπόκριση του Αθηναϊκού Πρακτορείου Ειδήσεων από τις Βρυξέλλες, αναφέρεται πως με βάση το συνολικό ύψος, το εμπορικό έλλειμμα της Ελλάδας, πρόκειται για «το τρίτο υψηλότερο έλλειμμα μεταξύ των «15» της ΕΕ. Την πρώτη θέση κατέχει η Μεγάλη Βρετανία (με εμπορικό έλλειμμα 46,3 δισ. ευρώ) και τη δεύτερη η Ισπανία (25,8 δισ. ευρώ ). Από τα ίδια στοιχεία, προκύπτει πως στην ΕΕ των «15», το μεγαλύτερο εμπορικό πλεόνασμα εμφανίζει η Γερμανία (60,1 δισ. ευρώ), η Ιρλανδία (20,4 δισ. ευρώ) κλπ. Με δεδομένο όμως, ότι ο πληθυσμός της Βρετανίας και της Ισπανίας είναι μεγαλύτερος από την Ελλάδα, είναι φανερό, πως με βάση το κατά κεφαλή εμπορικό έλλειμμα, η Ελλάδα βρίσκεται στην πρώτη θέση.

Εξάλλου, σύμφωνα με την «Eurostat», τους έντεκα πρώτους μήνες του 2000 οι εμπορικές συναλλαγές των «15» με τον υπόλοιπο κόσμο εμφανίζουν ένα έλλειμμα ύψους 82 δισ. ευρώ από 19 δισ. ευρώ που ήταν το 1999. Οι εμπορικές συναλλαγές της ζώνης του ευρώ με τον υπόλοιπο κόσμο παρουσιάζουν ένα πλεόνασμα ύψους 12,6 δισ. ευρώ, από 52,1 δισ. ευρώ που ήταν το πλεόνασμα το 1999.

ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΥΠΑΛΛΗΛΩΝ ΕΟΤ
Εξήγγειλε νέες κινητοποιήσεις

Νέες κινητοποιήσεις εξήγγειλαν οι εργαζόμενοι στον Ελληνικό Οργανισμό Τουρισμού (ΕΟΤ) ενάντια στην υποβάθμιση και διάλυση τους Οργανισμού που επιχειρεί η κυβερνητική πολιτική με άμεσες συνέπειες στις εργασιακές σχέσεις και τα κεκτημένα δικαιώματα των εργαζομένων. Ετσι, εξαγγέλθηκαν δύο τρίωρες στάσεις εργασίας για σήμερα και αύριο, η μία από τις 7.30 μέχρι τις 10.30 το πρωί και η άλλη από τις 12.00 μέχρι τις 3.00 το μεσημέρι. Επίσης, μεθαύριο Πέμπτη το ΔΣ του συλλόγου καλεί τους εργαζομένους σε γενική συνέλευση στις 11.00 το πρωί στο ξενοδοχείο «Τιτάνια», με αντικείμενο το αποτέλεσμα προγραμματισμένης συνάντησης με τον υπουργό Ανάπτυξης και επανακαθορισμό της δράσης των εργαζομένων.

Πάντως, στην ανακοίνωσή τους, τα ΔΣ των Συλλόγων Υπαλλήλων ΕΟΤ και Μηχανικών ΕΟΤ για άλλη μια φορά κάνουν λόγο για αναποτελεσματικότητα του νέου σχήματος που επιχειρείται από «τον υπουργό Ανάπτυξης», επιχειρώντας να προσωποποιήσουν το πρόβλημα και να αποφύγουν ευθεία ρήξη με τη συνολική κυβερνητική πολιτική του ξεπουλήματος της περιουσίας του ελληνικού λαού και του ξηλώματος των κεκτημένων εργασιακών δικαιωμάτων, μέρος της οποίας είναι και η πολιτική που εφαρμόζεται στον ΕΟΤ σήμερα από το Ν. Χριστοδουλάκη, το προηγούμενο διάστημα από άλλους υπουργούς και αύριο από κάποιον άλλο. Οι ίδιοι, αποφεύγουν συστηματικά να καταγγείλουν τις ιδιωτικοποιήσεις που επιχειρούνται μέσω των Ανωνύμων Εταιριών για την περιουσία του ΕΟΤ και το Φεστιβάλ. Οπως προκύπτει σαφώς από την ανακοίνωσή τους, τα ΔΣ των υπαλλήλων του Οργανισμού δεν αντιτίθενται σ' αυτό καθεαυτό το ξεπούλημα, αλλά... στον «πρόχειρο τρόπο» με τον οποίο επιχειρείται.

Πάντως, οι εργαζόμενοι μπορούν και πρέπει να αντισταθούν συνολικά στην ασκούμενη πολιτική που απαξιώνει τον ΕΟΤ, τον απογυμνώνει από την περιουσία του και τις αρμοδιότητές του και απειλεί τα εργασιακά τους δικαιώματα, μακριά από τις κομματικές σκοπιμότητες και τα μασημένα λόγια. Να παλέψουν για τα εργασιακά τους δικαιώματα που απειλούνται από την κυβερνητική πολιτική και να διεκδικήσουν έναν ΕΟΤ που θα παρέχει φτηνές και ποιοτικές υπηρεσίες στον ελληνικό λαό.



Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ