ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 20 Φλεβάρη 2001
Σελ. /40
1962: Ο αγώνας για την εξερεύνηση του Διαστήματος

Ο Τζον Γκλεν επιβιβάζεται στο θαλαμίσκο «Φιλία 7», με τον οποίο θα κάνει στις 20 Φλεβάρη του 1962 τρεις περιστροφές γύρω από τη Γη
Ο Τζον Γκλεν επιβιβάζεται στο θαλαμίσκο «Φιλία 7», με τον οποίο θα κάνει στις 20 Φλεβάρη του 1962 τρεις περιστροφές γύρω από τη Γη
Η δεκαετία του '60 εκτός των άλλων χαρακτηρίζεται και από τα μεγάλα βήματα στην εξερεύνηση του Διαστήματος. Ο ανταγωνισμός μεταξύ του καπιταλιστικού και του σοσιαλιστικού συστήματος σ' αυτό το ανώτερο πεδίο της επιστήμης και της τεχνολογίας είναι έντονος και καρποφόρος. Στις 12 Απρίλη του 1961 ο άθλος του Σοβιετικού Γιούρι Γκαγκάριν του πρώτου ανθρώπου που ταξίδεψε στο διάστημα με το διαστημόπλοιο «Βοστόκ», συγκλόνισε την ανθρωπότητα και ήταν η ζωντανή απόδειξη του προβαδίσματος της σοβιετικής επιστήμης στο συγκεκριμένο τομέα. Σε λιγότερο από ένα χρόνο, στις 20 Φλεβάρη του 1962 ο Αμερικανός Τζον Γκλεν πραγματοποιεί τρεις περιστροφές στην τροχιά της Γης μέσα στο θαλαμίσκο «Φιλία 7», ενώ τα χνάρια του θα ακολουθήσουν το Μάη και τον Οκτώβρη της ίδιας χρονιάς οι Αμερικανοί κοσμοναύτες Σκοτ Κάρπεντερ και Ουόλτερ Σίρα.

Εκεί που φαινόταν ότι επήλθε ισοπαλία, οι Σοβιετικοί επιστήμονες προχώρησαν ένα βήμα πιο μπροστά. Οι κοσμοναύτες Αντριάν Νικολάγιεφ και Πάβελ Ποπόβιτς πραγματοποιούν την πρώτη διπλή πτήση. Ο «Βοστόκ- 3» του Νικολάγιεφ εκτοξεύτηκε στο διάστημα στις 11 Αυγούστου, μια μέρα πριν από το «Βοστόκ- 4» του Πόποβιτς, αλλά και οι δύο πραγματοποιούν τις περιστροφές τους σε σχεδόν ταυτόσημες τροχιές, σε απόσταση που κυμαίνεται μεταξύ τριών και χιλίων μιλίων.

Το 1962 ήταν όμως μια χρονιά γεμάτη με επιτεύγματα στον τομέα της Διαστημικής. Τον Ιούλη τίθεται σε τροχιά από τους Αμερικανούς ο τηλεπικοινωνιακός δορυφόρος «Τέλσταρ», ο οποίος πραγματοποιεί σειρά επιστημονικών πειραμάτων και την πρώτη μετάδοση ζωντανής τηλεοπτικής εικόνας από τις ΗΠΑ στην Ευρώπη.

Σημαντικά βήματα έγιναν όμως και στο μέτωπο των διαπλανητικών πτήσεων. Το Νοέμβρη του 1962, η ΕΣΣΔ ανακοινώνει την εκτόξευση προς τον Αρη του διαστημικού παρατηρητηρίου «Αρης- 1». Ηταν η πρώτη πετυχημένη εκτόξευση διαστημοπλοίου με προορισμό άλλον πλανήτη. Σε ένα μήνα, το Δεκέμβρη, οι ΗΠΑ στέλνουν στην Αφροδίτη το «Μάρινερ - 2», το πρώτο διαστημόπλοιο που μελετά αυτόν τον πλανήτη, πολλαπλασιάζοντας μέσα σε λίγες ώρες τις γνώσεις μας για τον παράδοξο γείτονα.

Καιρός

Σε όλη τη χώρα προβλέπεται γενικά ηλιοφάνεια, μόνο το πρωί στα νοτιοανατoλικά θα υπάρχουν τοπικές νεφώσεις, ενώ το βράδυ θα συννεφιάσει στα δυτικά και βόρεια. Οι άνεμοι θα πνέουν βόρειοι, μέχρι ισχυροί και στα ανατολικά πολύ ισχυροί με γρήγορη εξασθένηση. Η θερμοκρασία θα κυμανθεί στα βόρεια μείον 4-8, στα υπόλοιπα ηπειρωτικά μείον 2-12, στη νησιώτικη χώρα από 4-11 και στη Θεσσαλονίκη από 0-7 βαθμούς.

Για την Αττική προβλέπεται γενικά αίθριος καιρός. Οι άνεμοι θα πνέουν βόρειοι μέτριοι, αλλά γρήγορα θα εξασθενήσουν. Η θερμοκρασία θα κυμανθεί από 4-10, αλλά στα βόρεια θα είναι 2-3 βαθμούς χαμηλότερη.

ΠΡΟΣΩΠΑ

1904 Γεννιέται στην Πετρούπολη ο Αλεξέι Νικολάγιεβιτς Κοσίγκιν. Προσωπικότητα του Κομμουνιστικού Κόμματος της Σοβιετικής Ενωσης και του σοβιετικού κράτους. Εντάχθηκε στο Κομμουνιστικό Κόμμα το 1927, ενώ προηγουμένως σε ηλικία 15 χρόνων είχε καταταγεί ως εθελοντής στον Κόκκινο Στρατό. Στη διάρκεια του Μεγάλου Πατριωτικού Πολέμου (1941-45) εργάστηκε στην οργάνωση για την ανασυγκρότηση της εθνικής οικονομίας, ώστε να ανταποκριθεί στις αμυντικές ανάγκες της χώρας. Τέθηκε επικεφαλής της επιχείρησης για την ασφαλή μεταφορά των πληθυσμών των βιομηχανικών περιοχών που βρίσκονταν στο μέτωπο σε άλλες ασφαλέστερες. Επαιξε σημαντικό ρόλο στην οργάνωση της άμυνας του πολιορκούμενου Λένινγκραντ το 1942.

Μετά το μετασχηματισμό του Συμβουλίου Λαϊκών Επιτρόπων της ΕΣΣΔ, σε Υπουργικό Συμβούλιο της ΕΣΣΔ κατέλαβε πολλές υπουργικές θέσεις και το 1964 εκλέχτηκε πρόεδρος του Υπουργικού Συμβουλίου, πρωθυπουργός της Σοβιετικής Ενωσης.

ΣΕ ΟΡΓΑΝΩΤΙΚΑ ζητήματα δευτερεύουσας σημασίας φαίνεται να εξαντλείται προς το παρόν η εσωκομματική αντιπαράθεση στη ΝΔ ενόψει του συνεδρίου, καθώς στα ζητήματα της γενικότερης νεοφιλελεύθερης πολιτικής υπάρχει πλήρης συμφωνία μεταξύ των στελεχών (σελίδα 6)

ΜΕ ΙΔΙΑΙΤΕΡΑ γρήγορους ρυθμούς προχωρούν οι διαδικασίες για τη συζήτηση στην Ολομέλεια του Αρείου Πάγου της υπόθεσης των αγροτικών κινητοποιήσεων, καθώς προσδιορίστηκε η ημερομηνία για τις 15 Μάρτη (σελίδα 9)

ΔΥΟ ΝΕΑ εργατικά ατυχήματα σημειώθηκαν την Κυριακή στη ΛΑΡΚΟ, απόρροια της διοικητικής αδιαφορίας για τις συνθήκες εργασίας, υγιεινής και ασφάλειας των εργαζομένων (σελίδα 12)

Η ΔΙΟΙΚΗΣΗ του ΟΑΕΔ με έγγραφό της προς τις περιφερειακές διευθύνσεις και τα κατά τόπους γραφεία του Οργανισμού ζητά να μην αναγράφονται στο εξής τα προστατευόμενα μέλη στην πράσινη κάρτα, που ανανεώνεται κάθε χρόνο από τις σχετικές υπηρεσίες, βγάζοντάς τα στην παρανομία (σελίδα 15)

ΑΚΡΙΒΟΤΕΡΑ μέχρι και 70% θα πληρώσουν φέτος οι καταναλωτές κάποια από τα είδη που παραδοσιακά αποτελούν το νηστίσιμο τραπέζι της Καθαρής Δευτέρας, σύμφωνα με έρευνα της Ενωσης Καταναλωτών Ελλάδας (σελίδα 18)

ΝΕΟΣ «αντιτρομοκρατικός» νόμος ισχύει από χτες στη Μεγάλη Βρετανία, προκειμένου να «διορθώσει» την εικόνα, που κάποτε ήθελε το Ηνωμένο Βασίλειο, να είναι ένας από τους προτιμώμενους τόπους μετανάστευσης και αναζήτησης πολιτικού ασύλου (σελίδα 24)

ΠΡΟΩΘΕΙΤΑΙ το νομοσχέδιο - απάτη για την «ανωτατοποίηση» των ΤΕΙ, ενώ συνεχίζεται και η αναζήτηση «συναινετικών» λύσεων στον προσχηματικό διάλογο με το υπουργείο Παιδείας (σελίδα 26)

Η ΚΑΤΑΣΤΡΟΦΗ του περιβάλλοντος, οι επιπτώσεις στον οικιστικό ιστό των πόλεων, και η κερδοσκοπία των μεγάλων εταιριών σε βάρος της ποιότητας ζωής των κατοίκων της Αττικής, θα είναι οι συνέπειες από τη διάνοιξη της σήραγγας Υμηττού (σελίδα 30)

ΕΝΑΣ από τους σημαντικότερους ζωγράφους του 20ού αιώνα, o 93χρονος Μπαλτίς, πέθανε στην Ελβετία, όπου ζούσε (σελίδα 33)

Η ΒΑΡΙΑ ήττα του ΠΑΟΚ στο Ηράκλειο από την τοπική ομάδα ήταν το σημαντικότερο γεγονός που επιφύλασσε η 15η αγωνιστική στο πρωτάθλημα μπάσκετ της Α1, αφού στους υπόλοιπους αγώνες τα φαβορί, εύκολα ή δύσκολα, τελικά επικράτησαν των αντίπαλων τους (σελίδα 38)

ΑΛΛΑ ΣΗΜΑΝΤΙΚΑ ΓΕΓΟΝΟΤΑ ΣΤΙΣ 20 ΦΛΕΒΑΡΗ

1925 Η αγγλική Βουλή επικυρώνει το αγγλοϊταλικό σύμφωνο με το οποίο η Αγγλία αναγνωρίζει την κατοχή της Δωδεκανήσου από την Ιταλία.

1946 Στις εκλογές για την ανάδειξη της διοίκησης του Εργατικού Κέντρου Θεσσαλονίκης, το ψηφοδέλτιο του ΕΡΓΑΣ συγκεντρώνει μεγάλη πλειοψηφία.

1962 Κατά χιλιάδες εγκαταλείπουν την Αίγυπτο οι Ελληνες και οι άλλοι ξένοι μετά τα μέτρα που έλαβε η κυβέρνηση του Νάσερ για την εθνικοποίηση των ξένων τραπεζών και επιχειρήσεων, αλλά και τον έλεγχο στα περιουσιακά στοιχεία των αλλοδαπών.

1968 Σε σωρούς ερειπίων μετατρέπονται όλα σχεδόν τα σπίτια του Αγίου Ευστρατίου, ο οποίος ισοπεδώνεται από καταστρεπτικό σεισμό. Οι νεκροί φθάνουν τους 20 και οι τραυματίες τους 18, ενώ άστεγες μένουν και οι 220 οικογένειες του νησιού. Η εικόνα της ολοκληρωτικής καταστροφής συμπληρώνεται από τα 5.000 νεκρά αιγοπρόβατα και τα 400 βοοειδή, που επίσης θάβονται κάτω από τα χώματα.

1975 Υπό τη σκιά ενδεχόμενου ελληνοτουρκικού πολέμου συνέρχεται το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ με αντικείμενο την κατάσταση στην Κύπρο.

1985 Την υποστήριξή της προς τον «Πόλεμο των Αστρων» εκφράζει στην Ουάσιγκτον η Βρετανίδα πρωθυπουργός Μάργκαρετ Θάτσερ, που επισκέπτεται επίσημα τις ΗΠΑ.
Διαβάστε στο «Ρ»

Ο καιρός
Weather data from openweathermap.org