ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Κυριακή 20 Φλεβάρη 2000
Σελ. /48
Ο λαός έκρινε

Απρόβλεπτα μεγάλες διαστάσεις έχει λάβει η θύελλα καταδίκης του κυβερνητικού αυταρχισμού και ταυτόχρονα συμπαράστασης στο «Ριζοσπάστη», για την πολιτική δίωξη που ασκήθηκε σε βάρος του από τον υπουργό Δικαιοσύνης Ε. Γιαννόπουλο, ο οποίος απολαμβάνει την ολόπλευρη στήριξη και κάλυψη συνολικά της κυβέρνησης.

Στο πίσω μέρος του «μυαλού» της κυβέρνησης δε βρίσκεται τίποτε άλλο παρά ο στόχος, να πληγεί, μέσω του «Ρ», η ελευθερία του Τύπου, το δικαίωμα άσκησης πολιτικής κριτικής, το δικαίωμα στη διαφορετική πολιτική θέση, να φιμωθεί κάθε φωνή αντίστασης στην αντιλαϊκή της πολιτική. Ο στόχος να πάρει σειρά στην ποινικοποίηση η πολιτική ζωή του τόπου, να θιγούν τελικά τα δημοκρατικά δικαιώματα και οι ελευθερίες του ίδιου του λαού.

Τα σχέδιά της όμως δε βρίσκουν έδαφος να «καρποφορήσουν», ο ελληνικός λαός έκρινε και αποφάσισε. Και η απόφαση είναι κατηγορηματική και αμετάκλητη: Ο κυβερνητικός αυταρχισμός δε θα περάσει. Ο «Ριζοσπάστης» θα βγει νικητής και από αυτή τη μάχη, όπως πάντα συνέβαινε στο παρελθόν, όπως πάντα θα γίνεται στο μέλλον. Αυτή την απόφαση ας τη βάλει καλά στο μυαλό της η κυβέρνηση.

Ελληνική Κοινότητα Κολωνίας
Αίσχος!

«Είμαστε στον πλευρό σου»! Αυτό δηλώνει σε επιστολή της προς τον «Ριζοσπάστη» η Ελληνική Κοινότητα της Κολωνίας, τονίζοντας: «Στην Αθήνα της Δημοκρατίας, την Ελλάδα του εκσυγχρονισμού, οι αγρότες, που αντιστέκονται στο ξεκλήρισμά τους από την αντιαγροτική πολιτική της κυβέρνησης, στέλνονται κατά χιλιάδες στα Αγροτοδικεία και αποκαλούνται "γαϊδούρια".

Στην Αθήνα της Δημοκρατίας, την Ελλάδα του εκσυγχρονισμού, οι μαθητές, που αγωνίζονται για το δικαίωμα στη μόρφωση και για δωρεάν δημόσιο 12χρονο σχολείο, χαρακτηρίζονται "αλήτες" και τους στέλνουν τους εισαγγελείς στα σχολεία, κάνοντας χρήση νόμων της χούντας.

Στην Αθήνα της Δημοκρατίας, την Ελλάδα του εκσυγχρονισμού, απαγορεύουν στον ελληνικό λαό να διαδηλώσει ενάντια στον αρχιτρομοκράτη και μακελάρη των λαών Κλίντον, την ίδια ώρα που οι ιθύνοντες έδιναν σ' αυτόν τα διαπιστευτήριά τους.

Στην Αθήνα της Δημοκρατίας, την Ελλάδα του εκσυγχρονισμού, όποιος αντιστέκεται στην πολιτική των σύγχρονων Βαστάζων απειλείται με τον νόμο 375!!».

«Στη Χώρα του Ξένιου Δία - συνεχίζει - την Ελλάδα της εκσυγχρονιστικής κυβέρνησης οι μετανάστες υπόκεινται σε συστηματικά πογκρόμ και στη ρατσιστική βία. Και, τέλος, στην Ελλάδα της "Δημοκρατίας", η εφημερίδα που τολμά να αποκαλύψει το ποιόν και το έργο των κυβερνώντων, πρέπει να φιμωθεί».

Και καταλήγει η ανακοίνωση: «Αίσχος! Είναι το λιγότερο που θα μπορούσε να πει κανείς. Οσο για την κυβέρνηση του υπουργού Δικαιοσύνης, για ένα πράγμα να είναι σίγουρη, πως ο Λαός μας ούτε έγινε, αλλά ούτε και θα γίνει ραγιάς. Νισάφι, πια! Εκφράζουμε τη συμπαράστασή μας και την αλληλεγγύη μας στον "Ριζοσπάστη" και ευχόμαστε να συνεχίσει αταλάντευτος την αποστολή του».

Κόντρα στη νέα(α)ταξία
Ο διωγμός σκέψης και λόγου

Αν είναι η σκέψη σου ΠΡΙΝ ΑΠΟ / ΣΕΝΑ. Δεν είν' απόκομμα θεού και γέννα. Τη σκλάβα σκέψη σου, σκέψη ΔΕΤΗ σου την επλάσανε οι δυνατοί». Αυτά έγραφε από το 1922 εδώ και 78 χρόνια πριν, ο Δήμος Τανάλιας, γνωστός σε όλους αργότερα, ως Κώστας Βάρναλης. Με το αστραφτερό του μυαλό αναφερόταν σε όλους εκείνους που μεταβάλλονται σε παθητικούς αποδέκτες της βούλησης των ισχυρών, που υποβάλλονται σε ομαδική πλύση εγκεφάλου και μεταβάλλονται, κατά τη θεωρία του Παυλόφ σε πειραματόζωα εξαρτημένων αντανακλαστικών και τελικά ανδρανοποιούνται, αποδέχονται, υποτάσσονται στη ΔΟΤΗ ΣΚΕΨΗ που πλάθουν για λογαριασμό τους, οι δυνατοί.

Αν ζούσε σήμερα ο Βάρναλης, μέσα σ' αυτόν τον ορυμαγδό της παραπληροφόρησης που εκπορεύεται από τα καλοπληρωμένα (εξωνημένα), δηλαδή εξαγορασμένα κέντρα του παγκόσμιου, άρα και του ευρωπαϊκού και του εγχώριου καπιταλισμού, με τη συνδρομή της καλπάζουσας τεχνολογίας, θα έτριβε τα χέρια του, μ' εκείνο το ειρωνικό του χαμόγελο, για την επιβεβαίωση των προφητικών του στίχων.

Αυτό προσπαθούν να κάνουν οι άρχοντες της εξουσίας, οι ξένοι και οι δικοί μας. Να χαλιναγωγήσουν, να λαφυραγωγήσουν, να υποτάξουν την ελεύθερη σκέψη, να την «καναλιζάρουν στην κυριολεξία, να την κατασκευάσουν με την υποβολή και την επιβολή τις εικονικής πραγματικότητας, που υποκαθιστά το ψωμί με πορφόλυγες του αέρα. Και αν δεν μπορούν να το κάνουν με άλλους τρόπους, να τη ΣΚΟΤΩΣΟΥΝ, σαν τους δήμιους - καλόγερους της Ιεράς Εξέτασης.

Αυτήν την ελεύθερη σκέψη που διαμορφώνεται όχι μόνον ως οργανική λειτουργία, αλλά ως συνάρτηση της κοινωνικής πραγματικότητας και της ταξικότητας, αυτών φοβούνται. Γιατί η σκέψη και ο συνακόλουθος λόγος οδηγούν στην πράξη. Και αυτόν φοβούνται. Να γιατί η φωνή του ΚΚΕ, ο λόγος των αγώνων, η ματοβαμμένη γραφή του «Ριζοσπάστη» δέχονται κατά τη διαδρομή της ιστορίας, τον αδυσώπητο διωγμό. Γιατί, όπως λένε οι γραφές «εν αρχή ην ο λόγος», αλλά όχι ως επιφοίτηση άνωθεν και ως «σκέψη δετή» όπως υπονοείται, αλλά ως φωνή ελευθερίας και διεκδίκησης.


Του
Γιώργου Κ. ΤΣΑΠΟΓΑ

Ελληνική Κοινότητα SCHOMDORF
Χρειάζεται επαγρύπνηση

Με ανακοίνωσή του το ΔΣ της Ελληνικής Κοινότητας Schomdorf και Περιχώρων της Γερμανίας καταδικάζει απερίφραστα την πολιτική δίωξη ενάντια στην εφημερίδα μας και τονίζει ότι «πίσω από αυτήν την κατάπτυστη ενέργεια βρίσκεται ο ίδιος ο πρωθυπουργός Κ. Σημίτης. Κάνουν οικτρό λάθος όσοι νομίζουν ότι με πολιτικές διώξεις μπορούν να κάμψουν μια εφημερίδα σαν το "Ριζοσπάστη" με τεράστια προσφορά στους αγώνες των εργαζομένων. Η τρομοκρατία βέβαια δεν έχει μόνο στόχο την εφημερίδα του ΚΚΕ, στοχεύει σ' ένα γενικότερο χτύπημα της ελευθερίας του Τύπου. Χρειάζεται επαγρύπνηση».

Γιώργος Δράκουλας
Βλάπτει την ελευθεροτυπία

Για το ΔΣ της Ελληνικής Κοινότητας Βερβιέ και Περιχώρων του Βελγίου, ο πρόεδρος Γιώργος Δράκουλας μας απέστειλε το παρακάτω τηλεγράφημα: «Η ελληνική κοινότητα Βερβιέ και Περιχώρων διαπιστώνει ότι ο αντιδημοκρατικός κατήφορος του υπουργού Ε. Γιαννόπουλου βλάπτει γενικά την ελευθεροτυπία και τους δημοκρατικούς θεσμούς και καταδικάζει τη συμπεριφορά αυτή».

Βασίλης Κύτρος
Κλονίζει τα βάθρα της δημοκρατίας

Εκ μέρους του ΔΣ της Ελληνικής Κοινότητας Λιέγης και Περιχώρων του Βελγίου, ο πρόεδρος Βασίλης Κύτρος εκφράζει τη λύπη της κοινότητας για τα «ανεπίτρεπτα καμώματα του Ε. Γιαννόπουλου», αλλά και για το ότι «η όλη συμπεριφορά του κλονίζει τα βάθρα της δημοκρατίας και της ελευθεροτυπίας», ενώ καλεί την κυβέρνηση «να λάβει τα κατάλληλα μέτρα, θέτοντας τέρμα σε τούτο τον ολισθηρό κατήφορο τον αντιδημοκρατικό».

ΝΕ Βελγίου του ΚΚΕ
Είμαστε στο πλευρό σας!

Τηλεγράφημα συμπαράστασης έστειλε και η ΝΕ Βελγίου του ΚΚΕ, με το οποίο καταδικάζει την αντικομμουνιστική συμπεριφορά του Ε. Γιαννόπουλου και όσων την καλύπτουν και την υποθάλπουν. Η ΝΕ Βελγίου του ΚΚΕ διαβεβαιώνει ότι βρίσκεται στο πλευρό του «Ριζοσπάστη» και θα αγωνιστούν να μην περάσουν τα καπρίτσια του «πλέον» δοσίλογου Β. Γιαννόπουλου.

ΚΚ Βραζιλίας
Αλληλεγγύη στο «Ριζοσπάστη»

Η Γραμματεία Διεθνών Σχέσεων της Κεντρικής Επιτροπής του Κομμουνιστικού Κόμματος της Βραζιλίας (PCdeB) απέστειλε επιστολή προς την ΚΕ του ΚΚΕ και τη διεύθυνση του «Ριζοσπάστη», με την οποία εκφράζει αισθήματα αλληλεγγύης και αποδοκιμάζει τη δικαστική δίωξη της εφημερίδας. Συγκεκριμένα, αναφέρει:

«Με αυτή την επιστολή θα θέλαμε να εκφράσουμε την αποδοκιμασία μας για τη δίωξη του "Ριζοσπάστη", της εφημερίδας της Κεντρικής Επιτροπής του Κομμουνιστικού Κόμματος Ελλάδας.

Ταυτόχρονα διακηρύσσουμε τη διεθνιστική μας αλληλεγγύη, ευχόμενοι ότι ο "Ριζοσπάστης" θα μπορέσει να συνεχίσει την επωφελή του δραστηριότητα παροχής πληροφόρησης και αναλύσεων για τα γεγονότα. Στην πολύ σημαντική πολιτική και ιδεολογική δραστηριότητα, τον αγώνα για δημοκρατία, τα δικαιώματα των εργαζομένων, την εθνική ανεξαρτησία και το σοσιαλισμό».

Σύλλογος Ελλήνων Φοιτητών Βελιγραδίου
«Πρέπει όλοι να ανησυχούμε»

«Οταν ποινικοποιείται η πολιτική ζωή και τιμωρείται η ελεύθερη έκφραση των πολιτών, τότε όλοι πρέπει να ανησυχούμε...», τονίζει το ΔΣ του Συλλόγου Ελλήνων Φοιτητών Βελιγραδίου, σε ανακοίνωση διαμαρτυρίας ενάντια στη δίωξη κατά του «Ρ».

Το ΔΣ του Συλλόγου συνεχίζει λέγοντας ότι ο «Ρ» διώκεται «με μια πρωτοφανούς γελοιότητας αφορμή» και ότι τέτοιες ενέργειες μας γυρίζουν δεκαετίες πίσω στην εποχή των αντιδημοκρατικών διώξεων και «στόχο έχουν το πολύμορφο λαϊκό κίνημα που αναπτύσσεται στη χώρα μας.

Εμείς οι φοιτητές Βελιγραδίου ως αυριανοί επιστήμονες και άνθρωποι των γραμμάτων αδυνατούμε να κατανοήσουμε κάθε ενέργεια που στοχεύει κατά της ελευθεροτυπίας και της δημοσιογραφίας, που δεν εξαρτάται από διάφορα οικονομικά και μη κέντρα. Τα 500 εκατομμύρια που ζητά ο Γιαννόπουλος ισοδυναμούν με οικονομικό στραγγαλισμό και κλείσιμο μιας από τις πιο ιστορικές εφημερίδες του τόπου μας.

Καλούμε την κυβέρνηση και τον υπουργό Δικαιοσύνης να ανακαλέσουν τώρα τη μήνυση. Σε αντίθετη περίπτωση θα είναι υπόλογοι στον ελληνικό λαό για τον αντιδημοκρατικό κατήφορο που οδηγούν τη χώρα μας, ειδικά τώρα που η επίθεση στις λαϊκές κατακτήσεις εντατικοποιείται».

Νίκος Μολυβιάτης
Η κβαντική βιολογία και η αντιστασιακή δράση του κ. Γιαννόπουλου

Ο δημοσιογράφος Νίκος Μολυβιάτης μας έστειλε την παρακάτω δήλωση: «Οι νέες επαναστατικές θεωρήσεις της κβαντικής βιολογίας υποστηρίζουν το ενδεχόμενο να ζούμε παράλληλα σε περισσότερους από έναν κόσμο. Σύμφωνα με τις απόψεις των επιστημόνων, υπάρχει ένα πολυσύμπαν, μέσα στο οποίο συμβαίνει οτιδήποτε θα μπορούσε να συμβεί. Το συνειδητό ΕΓΩ μας κατοικεί σε ένα κομμάτι του σύμπαντός μας. Ταυτόχρονα θεμελιώδη σωματίδια κατοικούν σε ολόκληρο το πολυσύμπαν. Αυτή η ιδιότητα τους επιτρέπει να βρίσκονται σε δύο μέρη ταυτόχρονα. Με πιο απλά λόγια, κάθε σωματίδιο συμπεριφέρεται σαν να έχει παράλληλους εαυτούς, καθένας από τους οποίους εξελίσσεται στο δικό του παράλληλο Σύμπαν. Ας κάνουμε ένα θεωρητικό άλμα κι ας υποθέσουμε ότι η εν λόγω θεωρία βρίσκει εφαρμογή, πέρα από τα σωματίδια και στα ανθρώπινα... σώματα. Τι θα μπορούσε να συμβεί; Ο κ. Σημίτης την ίδια στιγμή που ασκεί τη νεοφιλελεύθερη πολιτική στη χώρα μας, ταυτόχρονα να είναι θεωρητικός του μαρξισμού. Κάτι σαν τον Χομπσμπάουν ας πούμε. `Η ο Παν. - Παν. αντί κομματικός εγκάθετος στην ΕΡΤ, την ίδια στιγμή να είναι δημοσιογράφος σε κάποιο εναλλακτικό κανάλι. Ετσι ο υπουργός Δικαιοσύνης όντως μπορεί την εποχή που ήταν αξιωματικός της Χωροφυλακής στον Εμφύλιο, ταυτόχρονα να ήταν καπετάνιος του ΕΛΑΣ με τον παράλληλο εαυτό του. Η κβαντική βιολογία είναι η μόνη που μπορεί να ερμηνεύσει την αντιστασιακή δράση του κυρίου υπουργού».Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ