ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 20 Φλεβάρη 2019
Σελ. /24
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΔΥΤΙΚΑ ΒΑΛΚΑΝΙΑ
Εντονες ενδοαστικές αντιπαραθέσεις

Πίσω από το πρόσχημα της «διαφθοράς» υπάρχουν ευρύτερες στοχεύσεις

ΤΙΡΑΝΑ - ΒΕΛΙΓΡΑΔΙ - ΣΚΟΠΙΑ.--

Το σκηνικό της ενδοαστικής αντιπαράθεσης στα Βαλκάνια, που όπως έδειξε και η αμερικανοΝΑΤΟικής κοπής συμφωνία των Πρεσπών αφορά σχεδιασμούς στον ανταγωνισμό των ΗΠΑ, ΝΑΤΟ, ΕΕ με τη Ρωσία και άλλες δυνάμεις, συνεχίζεται με έντονο τρόπο και στην Αλβανία.

Μετά την προχτεσινοβραδινή παραίτηση των βουλευτών του αντιπολιτευόμενου Δημοκρατικού Κόμματος του Λουλζίμ Μπασά (που ίδρυσε ο πρώην πρωθυπουργός Σαλί Μπερίσα) και άλλων μικρότερων κομμάτων, η πρόεδρος του τρίτου κοινοβουλευτικού κόμματος Σοσιαλιστικό Κίνημα για την Ολοκλήρωση (LSI) και σύζυγος του Αλβανού Προέδρου Ιλίρ Μέτα, Μόνικα Κρεμάδι, ανακοίνωσε την απόφαση για παραίτηση και των 19 βουλευτών του κόμματός της.

Τόνισε πως «είναι ο μόνος τρόπος για επιστροφή στην έννομη τάξη» και την «επαναφορά της νομιμότητας στη διακυβέρνηση της χώρας». Νωρίτερα είχε δει τον αρχηγό του Δημοκρατικού Κόμματος Λ. Μπασά, δηλώνοντας ότι ήταν λάθος η συνεργασία του κόμματός της και η συγκυβέρνηση με το Σοσιαλιστικό Κόμμα (SP) του πρωθυπουργού Εντι Ράμα την περίοδο 2013-'17.

Η στάση της Κρεμάδι φαίνεται να αντανακλά το άσχημο κλίμα που καταγράφεται τους τελευταίους μήνες και στις σχέσεις ανάμεσα στον Αλβανό πρωθυπουργό και τον Πρόεδρο της χώρας (και σύζυγό της) Ιλίρ Μέτα, ο οποίος ως γνωστόν αντιτάχθηκε δημόσια (μεταξύ άλλων) και στην αντικατάσταση του έως πρότινος υπουργού Εξωτερικών Ντιτμίρ Μπουσάτι από τον 28χρονο Κοσοβάρο Αλβανό, Γκέντι Τσακάι. Επίσης, στο ζήτημα των συνόρων με το Κόσοβο (και κατ' επέκταση των σχεδίων της «Μεγάλης Αλβανίας») ο Ι. Μέτα βλέπει θετικά, όπως και ο Κοσοβάρος Πρόεδρος Χ. Θάτσι, το ενδεχόμενο «διόρθωσης συνόρων» με τη Σερβία, ενώ τόσο ο Ράμα όσο και ο πρωθυπουργός του Κοσόβου Ρ. Χαραντινάι είναι πιο επιφυλακτικοί έως αρνητικοί.

Σε κάθε περίπτωση, οι μαζικές παραιτήσεις δεκάδων βουλευτών κομμάτων της αντιπολίτευσης από την 140μελή αλβανική Βουλή (οι 43 από το Δημοκρατικό Κόμμα και τους συμμάχους τους και οι επικείμενες 19 παραιτήσεις των βουλευτών του κόμματος LSI) φαίνεται να οδηγούν σε πολιτικές διεργασίες. Μέχρι τώρα σε ανάλογες περιπτώσεις συνηθιζόταν η αποχή από τα κοινοβουλευτικά έδρανα. Μεταξύ άλλων, μένει να εξακριβωθεί τι επιπτώσεις θα έχουν και αν θα οδηγήσουν σε νέες εκλογές.

Πάντως, στο πολιτικό προσκήνιο επανήλθε ο πρώην πρωθυπουργός Σαλί Μπερίσα, που μιλώντας στην εφημερίδα «Il Messaggero» με αφορμή τη συγκέντρωση διαμαρτυρίας το Σάββατο, κατηγόρησε τον πρωθυπουργό για διαφθορά και σχέσεις με τους λαθρέμπορους ναρκωτικών, υποστηρίζοντας ότι η Αλβανία «είναι η χώρα όπου οι διακινητές, λαθρέμποροι αποφασίζουν για τα πάντα και για όλους». Και ο ίδιος είχε φύγει με κατηγορίες σκανδάλων.

Από την άλλη, ο πρωθυπουργός Ε. Ράμα, μιλώντας σε άλλη ιταλική εφημερίδα, την «Corriere della Sera», ξεκαθάρισε πως δεν του περνά ούτε καν η σκέψη για παραίτηση, λέγοντας πως δεν είναι υποχρεωμένος να ενδώσει στις απαιτήσεις της «κοινοβουλευτικής μειοψηφίας» (το κόμμα του διατηρεί 74 έδρες). «Η μόνη υποχρέωση που έχω είναι το συμβόλαιο με τον αλβανικό λαό που μου έδωσε την εντολή να κυβερνήσω», είπε χαρακτηριστικά. Προέβλεψε δε πως «εάν πάμε αύριο σε εκλογές, τα κόμματα της αντιπολίτευσης θα πάρουν ακόμη λιγότερες ψήφους».

Στο μεταξύ, το Δημοκρατικό Κόμμα του Μπασά εντείνει τις προετοιμασίες για την επιτυχία της προγραμματισμένης για αύριο, Πέμπτη, συγκέντρωσης διαμαρτυρίας στα Τίρανα με κεντρικό αίτημα την παραίτηση της κυβέρνησης και την προκήρυξη εκλογών.

Διαδηλώσεις κατά της διαφθοράς και στο Μαυροβούνιο

Εχει ενδιαφέρον ότι αυτό το διάστημα διαδραματίζονται ανάλογες πολιτικές εξελίξεις και στο Μαυροβούνιο. Το Σάββατο πραγματοποιήθηκε και στην πρωτεύουσα του Μαυροβουνίου, Ποντγκόριτσα, ανάλογη συγκέντρωση (με αυτή στα Τίρανα) «κατά της διαφθοράς». Οι κατηγορίες στράφηκαν εναντίον της κυβέρνησης του Μίλο Τζουκάνοβιτς, που βρίσκεται στην εξουσία από το 1991, ενώ την κινητοποίηση φέρεται πως διοργάνωσε ο πρώην εταίρος του Τζουκάνοβιτς, Ντούσκο Κνέζεβιτς, που είναι ιδρυτής και πρόεδρος του χρηματοπιστωτικού οργανισμού Atlas Group Corporation (που έχει δραστηριότητες και συνεργασίες με τράπεζες της Σερβίας, της Κύπρου, της Ρωσίας και της Βρετανίας). Ο Κνέζεβιτς κατηγορεί τον Μ. Τζουκάνοβιτς ότι διέταξε τη σύλληψή του αναγκάζοντάς τον να φύγει από το Μαυροβούνιο «με ψευδείς κατηγορίες» περί ξεπλύματος μισού δισ. δολαρίων από την τράπεζα Atlas Bank. Στη διαδήλωση που πραγματοποίησαν αρκετές χιλιάδες άτομα, επικράτησαν συνθήματα όπως «Μίλο κλέφτη», «Οχι άλλο έγκλημα» κ.ά.

Οι όροι της Μογκερίνι για το Κοσσυφοπέδιο

Σημαντικό κομμάτι του παζλ γεωπολιτικών αντιπαραθέσεων στα Δυτικά Βαλκάνια αποτελεί βεβαίως και το «μεγάλο παζάρι» Σερβίας - Κοσσυφοπεδίου, με στόχο τη λεγόμενη επίτευξη συμφωνίας «ομαλοποίησης των σχέσεων». Ο Σέρβος υπουργός Εξωτερικών Ιβιτσα Ντάσιτς εκτίμησε ότι ο Αμερικανός Πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ θέλει τάχα να «λύσει το Κοσσυφοπέδιο». «Οι ΗΠΑ επιθυμούν συμβιβαστική και βιώσιμη λύση για το ζήτημα του Κοσόβου και επιδεικνύουν μεγαλύτερο ενδιαφέρον για την επανάληψη του διαλόγου απ' ό,τι η Βρετανία και η Γερμανία», είπε χαρακτηριστικά. Πρόσθεσε πως η θέση της σερβικής κυβέρνησης για το Κοσσυφοπέδιο είναι «η οριοθέτηση» των συνόρων και πως το θέμα «δεν έχει ακόμη προσδιοριστεί».

Η επικεφαλής της ΕΕ για την Κοινή Εξωτερική Πολιτική Φεντερίκα Μογκερίνι στις Βρυξέλλες ξεκαθάρισε από την πλευρά της ότι δεν πρόκειται να ξεκινήσει ο διάλογος εάν προηγουμένως η κυβέρνηση Χαραντινάι στην Πρίστινα δεν άρει τους δασμούς 100% που επέβαλε τον Νοέμβρη σε Σερβία και Βοσνία - Ερζεγοβίνη.

Τέλος, χτες στα Σκόπια ο Ελληνας υπουργός Ψηφιακής Πολιτικής, Τηλεπικοινωνιών και Ενημέρωσης, Νίκος Παππάς, υπέγραψε με τον ομόλογό του της Β. Μακεδονίας Ντάμιαν Μάντσεφσκι συμφωνία για τη μείωση των τελών περιαγωγής μεταξύ των δύο χωρών.

ΝΟΤΙΟΑΝΑΤΟΛΙΚΗ ΜΕΣΟΓΕΙΟΣ
Προχωρούν τα σχέδια για άρση του αμερικανικού «εμπάργκο όπλων» στην Κύπρο

Το σκεπτικό του σχετικού ν/σ είναι ενδεικτικό της προσπάθειας των ΗΠΑ να διεισδύσουν πιο ορμητικά στην περιοχή

ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ - ΛΕΥΚΩΣΙΑ.--

Την προτεραιότητα που δίνει ο αμερικανικός ιμπεριαλισμός στη Νοτιοανατολική Μεσόγειο, για την πιο αποφασιστική «απόκρουση» της γεωπολιτικής επιρροής αντιπάλων όπως η Ρωσία αναδεικνύουν τα σχέδια που προχωρούν γοργά για να αρθεί το εμπάργκο όπλων που είχαν επιβάλει οι ΗΠΑ στην Κύπρο το 1987 (στο όνομα της διευκόλυνσης προσπαθειών για την «ειρήνευση» στο νησί).

Είναι χαρακτηριστικό το νομοσχέδιο που κατατέθηκε στην αμερικανική Γερουσία (από τον Δημοκρατικό γερουσιαστή Ρόμπερτ Μενέντες), αναγνωρίζοντας την Κύπρο ως «ζωτικής σημασίας στρατηγικό εταίρο για τις Ηνωμένες Πολιτείες».

Σε αυτό - σύμφωνα με αντίγραφο που έδωσε στη δημοσιότητα η «Καθημερινή της Κύπρου» - τονίζεται ότι «οι ΗΠΑ και η Κυπριακή Δημοκρατία διατηρούν ισχυρές διμερείς οικονομικές σχέσεις, ειδικά σε τομείς όπως η Ενέργεια», αλλά και ότι «η ενεργειακή εξερεύνηση της κυπριακής ΑΟΖ και των κυπριακών υδάτων αφορά τη συμμετοχή αμερικανικών εταιρειών». Ανοιχτά ξεκαθαρίζεται ότι οι έρευνες υδρογονανθράκων στην Κύπρο «προάγουν τα συμφέροντα των ΗΠΑ παρέχοντας στους συμμάχους και εταίρους των ΗΠΑ μια πιθανή εναλλακτική στο ρωσικό αέριο», ενώ συμπληρώνεται ότι αυτές «δεν θα έπρεπε να παρεμποδιστούν από άλλα κράτη».

Επίσης, ρητά επαναφέρει την - εδώ και πολλά χρόνια - διατυπωμένη πρόταση για «ένταξη της Κύπρου στο Συνεταιρισμό του ΝΑΤΟ για την Ειρήνη». Ολα τα παραπάνω είναι αποκαλυπτικά για τις διαστάσεις της συνεργασίας ΗΠΑ - Κύπρου και στα οποία δίνεται όλο και μεγαλύτερη έμφαση, εν αναμονή και των αποτελεσμάτων από τις έρευνες που συνεχίζει η αμερικανική «ExxonMobil» στην κυπριακή ΑΟΖ.

Επίσης, όλα αυτά θα τεθούν επί τάπητος και σε επίσκεψη που σύμφωνα και με χτεσινά δημοσιεύματα θα κάνει ο Κύπριος Πρόεδρος, Ν. Αναστασιάδης, στις ΗΠΑ το Μάρτη.

Πάντως, πριν από τις επαφές Αναστασιάδη στις ΗΠΑ, αναμένονται επαφές του Κύπριου ΥΠΕΞ, Νίκου Χριστοδουλίδη, στη Ρωσία. Συγκεκριμένα, μεθαύριο, Παρασκευή 22 του μήνα, ο Χριστοδουλίδης θα συναντήσει τον Ρώσο ομόλογό του στη Μόσχα.

  • Οσον αφορά τις συνομιλίες για το Κυπριακό, συνεχίζονται οι διεργασίες, μπροστά και στην «άτυπη» συνάντηση που θα έχουν Αναστασιάδης - Ακιντζί την ερχόμενη Δευτέρα. Προχτές το βράδυ ο Ακιντζί είχε «μια χρήσιμη ανταλλαγή απόψεων» με τον πρόεδρο του ΔΗΣΥ (από τον οποίο προέρχεται ο Ν. Αναστασιάδης), Αβέρωφ Νεοφύτου, σε γεύμα που παρατέθηκε στα Κατεχόμενα.
ΤΟΥΡΚΙΑ
Μηνύματα συμπαράταξης αλλά και αυξημένες προσδοκίες από το ΝΑΤΟ

ΑΓΚΥΡΑ.--

«Στη σημερινή εποχή, καθώς οι προκλήσεις για την ασφάλεια πολλαπλασιάζονται, γίνονται όλο και περισσότερες και αποκτούν υβριδικά χαρακτηριστικά, είναι σαφές ότι έχουν καταστεί σημαντικότερες από ποτέ οι αρχές της αλληλεγγύης και της συλλογικής ασφάλειας που συνοψίζει το ΝΑΤΟ. Είναι επιτακτικό να αντιμετωπίσουμε όλους τους κινδύνους και τις απειλές, ειδικά την τρομοκρατία που συνιστά μια (σοβαρή) απειλή για την Τουρκία, τη Συμμαχία και για τη σταθερότητα της ευρωατλαντικής περιοχής στο σύνολό της, με αφοσίωση και πάνω στη βάση των αρχών του αδιαίρετου της ασφάλειας και της συμμαχικής αλληλεγγύης (μεταξύ των μελών του ΝΑΤΟ)».

Τα παραπάνω αναφέρει ανακοίνωση που εξέδωσε το υπουργείο Εξωτερικών της Τουρκίας με αφορμή τη συμπλήρωση - προχτές - 67 χρόνων από την ένταξη της χώρας στο ΝΑΤΟ, μια επιλογή που «δοκιμάζεται» όλο και περισσότερο, υπό την επίδραση σοβαρών ενδοϊμπεριαλιστικών αντιθέσεων που βαθαίνουν και γεωπολιτικών αναδιατάξεων σε όλη την περιφέρεια.

Πάντως, η συγκεκριμένη ανακοίνωση, αν μη τι άλλο, επιβεβαιώνει τη βούληση του τουρκικού κεφαλαίου να διαπραγματευτεί σκληρά τη συνεργασία του με τη Δύση και συνολικά το αμερικανοΝΑΤΟικό «στρατόπεδο». Στην ίδια ανακοίνωση, το ΥΠΕΞ αναφέρει ότι το ΝΑΤΟ «συνιστά το βασικό άξονα της πολιτικής μας για την άμυνα και την ασφάλεια» και προσθέτει ότι «η χώρα μας με επιτυχία προστάτευσε τα σύνορα του ΝΑΤΟ και υποστήριξε τις αξίες και τις αρχές της Συμμαχίας». Χαρακτηρίζει τη θέση της Τουρκίας εντός ΝΑΤΟ «στρατηγικής σημασίας και μοναδική», τονίζοντας ότι «συνεισφέρει (η Αγκυρα) σημαντικά στην ικανότητα του ΝΑΤΟ να ανταποκριθεί σε αναδυόμενες προκλήσεις με τις δεξιότητες προσαρμογής σε μια δυναμική γοργά μεταβαλλόμενη...».

Πάντως, ενώ από τη μία πλευρά η Τουρκία εξακολουθεί να αποκαλεί το ΝΑΤΟ «βασικό άξονα» για την ασφάλειά της, από την άλλη συσφίγγει τις σχέσεις της και με τη Ρωσία, σε όλα τα επίπεδα. Χτες, στα σχέδια που ανακοίνωσε η κυβέρνηση Ερντογάν για τις επενδύσεις του 2019, ξεχώρισαν τα συνολικά 122 εκατομμύρια τουρκικές λίρες (περίπου 23 εκατομμύρια δολάρια) που θα διαθέσει η Αγκυρα φέτος για τον αγωγό «TurkStream» που θα μεταφέρει ρωσικό αέριο μέσω Τουρκίας προς την Ευρώπη. Το 2018, η Τουρκία επένδυσε περίπου 95 εκατομμύρια λίρες. Ο αγωγός αναμένεται να λειτουργήσει στα τέλη του 2019.

  • Οι τουρκικές αρχές εξέδωσαν εντάλματα για τη σύλληψη άλλων 324 υπόπτων που κατηγορούνται για σχέσεις με την οργάνωση «Χιζμέτ» του ισλαμιστή επιχειρηματία ιμάμη Φετουλάχ Γκιουλέν, πρώην στενού συνεργάτη του ΑΚΡ και του Ερντογάν και νυν αντιπάλου του.


Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ