ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σάββατο 20 Φλεβάρη 2016
Σελ. /24

Στην Ολομέλεια της Βουλής συζητείται από χτες και αναμένεται να ψηφιστεί σήμερα το πολυνομοσχέδιο της κυβέρνησης με τίτλο: «Επιτάχυνση του κυβερνητικού έργου», στο οποίο συμπεριλαμβάνεται το λεγόμενο «παράλληλο πρόγραμμα». Το νομοσχέδιο αποτελείται από 119 άρθρα, που χωρίζονται σε 7 κεφάλαια και 5 υποκεφάλαια. Επιπρόσθετα, μέχρι και χτες το απόγευμα είχαν κατατεθεί 17 τροπολογίες, ενώ δεν αποκλειόταν να κατατεθούν και άλλες στη συνέχεια.

Τα κεφάλαιά του αφορούν 10 υπουργεία και οι διατάξεις του είναι επί «παντός επιστητού». Κι αυτό δεν είναι τυχαίο. Η κυβέρνηση προσπαθεί να εμφανίσει αυτές τις εκατοντάδες ρυθμίσεις ως μέτρα ανακούφισης του λαού, ακριβώς την περίοδο που εξαπολύει λυσσαλέα επίθεση στα εναπομείναντα κοινωνικοασφαλιστικά και εργασιακά δικαιώματα, υπηρετώντας το στόχο της καπιταλιστικής ανάκαμψης.

Ταυτόχρονα, το νομοσχέδιο περιλαμβάνει ρυθμίσεις με τις οποίες ανοίγει ο δρόμος για νέες αντιλαϊκές αναδιαρθρώσεις. Ετσι, δίπλα στα άρθρα για τη διαχείριση της ακραίας φτώχειας (κι αυτή υπό όρους και προϋποθέσεις...), συμπεριλαμβάνονται διατάξεις που στρώνουν το έδαφος για τη μετατροπή των νοσοκομείων σε Ανώνυμες Εταιρείες που θα λειτουργούν με ιδιωτικοοικονομικά κριτήρια, τη χρηματοδότηση και τη λειτουργία νοσοκομείων και της Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας από τους ΟΤΑ α' και β' βαθμού, με επώδυνες συνέπειες για το λαό.

Πολύ συνοπτικά, προβλέπεται ανάμεσα σε άλλα η υγειονομική κάλυψη των ανασφάλιστων, με τον όρο ο ανασφάλιστος να διαθέτει ΑΜΚΑ, που σημαίνει ότι μένουν απ' έξω μετανάστες και πρόσφυγες. Προβλέπονται ακόμα περιορισμένες προσλήψεις σε νοσοκομεία και Κέντρα Υγείας, μετατάξεις και μεταθέσεις γιατρών, ρυθμίσεις εφημεριών, αναδιοργάνωση των υπηρεσιακών και πειθαρχικών συμβουλίων του ΕΣΥ, διαχείριση των λιστών για χειρουργείο. Στο νομοσχέδιο περιέχονται και ρυθμίσεις για την Εκπαίδευση, όπως και άλλες των υπουργείων Εργασίας, Εξωτερικών, Εσωτερικών κ.λπ.

Το ΚΚΕ δήλωσε ότι επί της αρχής ψηφίζει «παρών». Οπως επισήμανε ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του Κόμματος, Νίκος Καραθανασόπουλος, κατά την έναρξη της συζήτησης στην Ολομέλεια, «η κυβέρνηση καταβάλει αγωνιώδη προσπάθεια, τη στιγμή που δρομολογεί και κλιμακώνει μία ολομέτωπη αντιλαϊκή επίθεση, να παρουσιάσει δήθεν ένα "παράλληλο πρόγραμμα", το οποίο τάχα ανακουφίζει ευαίσθητες κοινωνικές ομάδες. Ο αντιλαϊκός χαρακτήρας της κυβερνητικής πολιτικής δεν αλλάζει. Οι ταξικές επιλογές είναι καθαρές και σαφέστατες. Η κυβέρνηση υλοποιεί το τρίτο μνημόνιο και όλα τα προηγούμενα μνημόνια και τις αντιλαϊκές πολιτικές».

ΤΟΠΟΘΕΤΗΣΕΙΣ ΒΟΥΛΕΥΤΩΝ ΤΟΥ ΚΚΕ
Ανέδειξαν το φτηνό κυβερνητικό αντιπερισπασμό στα αντιλαϊκά μέτρα

Σημεία από τις ομιλίες του Γ. Δελή, ειδικού αγορητή του Κόμματος, και της Διαμάντως Μανωλάκου

Από τη χτεσινή συνεδρίαση

Eurokinissi

Από τη χτεσινή συνεδρίαση
«Φτηνό αντιπερισπασμό, ένα ξεκάρφωμα για να κρύψετε την αγριότητα της αντιλαϊκής στρατηγικής και πολιτικής του κεφαλαίου και της ΕΕ που και εσείς υπηρετείτε» χαρακτήρισε το νομοσχέδιο, από το βήμα της Βουλής, ο ειδικός αγορητής του ΚΚΕ, Γιάννης Δελής.

Οπως σημείωσε, «παράλληλα προσπαθείτε να εκπαιδεύσετε τον λαό στη φτώχεια πετώντας του λίγα ψίχουλα, όσα πέφτουν από τραπέζι της πλουτοκρατίας, το οποίο συνέχεια σερβίρετε με νέα προνόμια, με νέες επιδοτήσεις, νέες φοροαπαλλαγές, νέα κίνητρα».

Αναφερόμενος ενδεικτικά σε ορισμένα άρθρα του νομοσχεδίου, όπως αυτά που συμπεριλαμβάνονται στο κεφάλαιο «Περί διασφάλισης της καθολικής υγειονομικής κάλυψης του πληθυσμού και περί αναβάθμισης του δημόσιου συστήματος Υγείας», τόνισε: «Πώς μπορεί να γίνεται λόγος για αναβάθμιση του συστήματος Υγείας όταν λείπουν χιλιάδες υγειονομικού προσωπικού, χωρίς να προβλέπονται οι απαραίτητες προσλήψεις, κι όταν το κράτος μειώνει συνεχώς τη χρηματοδότηση των δημόσιων νοσοκομείων;».

Κάνοντας λόγο για το άρθρο που αφορά την «υγειονομική κάλυψη των ανασφάλιστων», ανέφερε πως «είναι ξεκάθαρο ότι η υγειονομική κάλυψη των ανασφάλιστων δεν θα είναι δωρεάν, αφού αναφέρεται ρητά ότι σε μελλοντική υπουργική απόφαση θα καθοριστούν οι όροι και οι προϋποθέσεις πρόσβασης και ενδεχόμενη οικονομική συμμετοχή στη φαρμακευτική δαπάνη». Επίσης, στο συγκεκριμένο άρθρο ορίζεται ότι οι δαπάνες για την κάλυψη των ανασφάλιστων θα καλύπτονται από τον ΕΟΠΥΥ και επομένως, «το κράτος δεν θα χρηματοδοτεί ούτε την υγειονομική περίθαλψη των ανασφάλιστων, αλλά αυτή θα προέρχεται από τις εισφορές των εργαζομένων».

Ειδική αναφορά έκανε για το άρθρο που ορίζει την μετατροπή του νοσοκομείου Θήρας σε Ανώνυμη Εταιρεία που θα λειτουργεί με ιδιωτικοοικονομικά κριτήρια, αλλά και για την τροπολογία που προβλέπει τη χρηματοδότηση των νοσοκομείων και της Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας από τους ΟΤΑ. «Αποκαλύπτουν - υπογράμμισε - τα πραγματικά σχέδιά σας για την Υγεία, σχέδια απευθείας βγαλμένα από τη στρατηγική της Ευρωπαϊκής Ενωσης, για βιώσιμα, αποδοτικά συστήματα Υγείας, με σταδιακή απαλλαγή του κράτους στη χρηματοδότηση των δημόσιων δομών, για να ενισχύεται η επιχειρηματική δράση».

Περισσεύει η υποκρισία

«Με περισσή υποκρισία δείχνετε τάχα ενδιαφέρον για τους εξαθλιωμένους, όταν η πολιτική αυτή κάθε μέρα δημιουργεί νέες και ακόμη περισσότερες εξαθλιωμένες λαϊκές μάζες», επισήμανε από το βήμα της Ολομέλειας η βουλευτής του ΚΚΕ Διαμάντω Μανωλάκου, σημειώνοντας ότι πρόκειται για βαθιά ταξική πολιτική που «εξασφαλίζει κέρδη κι ενισχύσεις δισεκατομμυρίων ευρώ από τα λεφτά του λαού για τους επιχειρηματικούς ομίλους και περισσότερη φτώχεια κι εξαθλίωση για την εργατική τάξη και τα λαϊκά στρώματα».

«Στήνετε φιέστες με ντεκόρ περιοχές που μαστίζονται από φτώχεια και ανεργία που οξύνει η κυβερνητική πολιτική σας, όπως στο Πέραμα. Προσπαθείτε να δείχνετε φιλολαϊκό προφίλ υποσχόμενοι δρόμους και γεύματα στα σχολεία, όταν αυτά θα έπρεπε να ήταν δεδομένα», είπε και πρόσθεσε ότι «στο Πέραμα δεν έχουν δει ούτε τα υποσχόμενα "ψίχουλα"». Οπως σημείωσε, μάλιστα, την ίδια ώρα που η κυβέρνηση υπόσχεται αυτά, απέρριψε για τρίτη φορά πριν λίγες μέρες την τροπολογία του ΚΚΕ ακριβώς για την εξασφάλιση ενός γεύματος στους μαθητές πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης!

Συμπλήρωσε ότι η κυβέρνηση πάει στο Πέραμα για να δώσει υποσχέσεις, «ενώ ετοιμάζεστε να υλοποιήσετε ένα νέο πακέτο σκληρών αντιλαϊκών μέτρων, όπως Ασφαλιστικό, Φορολογικό, μνημόνιο με Τουρκία για συνεκμετάλλευση λιμανιών του Αιγαίου στο οποίο προβλέπονται και μέτρα για την ολοκληρωτική καταστροφή της Ζώνης».

Ειδική ήταν η αναφορά της Δ. Μανωλάκου στις κινητοποιήσεις των 840 εργαζομένων στις «κοινωνικές δομές άμεσης αντιμετώπισης τη φτώχειας», οι οποίοι όχι μόνο παίρνουν ψίχουλα, αλλά είναι και απλήρωτοι πάνω από 5 μήνες.

Επισήμανε οτι είναι τουλάχιστον εμπαιγμός να λέει η κυβέρνηση ότι με το νομοσχέδιο αυτό θα «διασφαλίσει την καθολική υγειονομική κάλυψη του πληθυσμού, εισάγοντας για πρώτη φορά ρυθμίσεις για το σύνολο των ανασφάλιστων» και τόνισε ως αν η κυβέρνηση ήθελε πραγματικά δημόσια και δωρεάν ιατροφαρμακευτική και νοσοκομειακή περίθαλψη και παροχή υπηρεσιών Πρόνοιας, χωρίς όρους και προϋποθέσεις, για όλους θα έκανε δεκτή τη σχετική τροπολογία του ΚΚΕ.

ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ - ΝΔ
Ανταγωνίζονται για την πατρότητα στα ψίχουλα!

Οι διαγκωνισμοί ανάμεσα στη συγκυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ και τη ΝΔ, για το ποιος είναι ικανότερος στη διαχείριση της ακραίας φτώχειας που επιτείνουν με την πολιτική τους, ήταν το κύριο στοιχείο που ανέδειξε η πρώτη μέρα της συζήτησης του νομοσχεδίου.

Υπερασπιζόμενος το νομοσχέδιο, ο υπουργός Υγείας Ανδ. Ξανθός, ανέφερε ότι το νομοσχέδιο «δίνει το στίγμα της αριστεράς» και ότι «σε αυτήν τη δύσκολη συγκυρία η κυβέρνηση δείχνει ότι μπορεί να είναι μεροληπτική υπέρ των αδύναμων σε αυτήν τη χώρα και να αντιμετωπίζει προβλήματα»!

Αντίστοιχα, ο υπουργός Παιδείας, Ν. Φίλης, είπε ότι οι διατάξεις του νομοσχεδίου είναι «ένα μικρό μέρος του παράλληλου προγράμματος της κυβέρνησης» και πρόσθεσε πως προϋπόθεση για την ολοκλήρωση του «παράλληλου κυβερνητικού προγράμματος για την ανασυγκρότηση του κοινωνικού κράτους είναι η ολοκλήρωση της αξιολόγησης», που περιλαμβάνει σωρεία αντιλαϊκών μέτρων για το λαό.

Ο εισηγητής της ΝΔ Β. Οικονόμου διαμαρτυρήθηκε ότι η κυβέρνηση όχι μόνο στηρίζεται σε διατάξεις της κυβέρνησης της ΝΔ, αλλά τις φέρνει και «πετσοκομμένες» προσθέτοντας: «Η κοινωνική πολιτική του 2014 έγινε από τα πλεονάσματα που υπήρχαν στα δημόσια ταμεία και ήταν 500 εκατομμύρια. Σήμερα εσείς δίνετε από τα ελλείμματα που δημιουργήσατε και είναι ένα ζήτημα αν μπορούν να χρηματοδοτήσουν κοινωνική πολιτική. Γι' αυτό, άλλωστε, δίνετε και ψίχουλα»... Επισήμανε ότι η ΝΔ καταψηφίζει γιατί «η ΝΔ δεν θα στρώσει το επικοινωνιακό χαλί» για το ΣΥΡΙΖΑ.

Από το ΠΑΣΟΚ, η ειδική αγορήτρια Εύη Χριστοφιλοπούλου εστίασε την κριτική της στο ότι το νομοσχέδιο είναι «συρραφή» άσχετων άρθρων και τροπολογιών, ενώ ο ειδικός αγορητής του Ποταμιού Κ. Μπαργιώτας χαρακτήρισε το νομοσχέδιο «άνισο, αντιφατικό και πρόχειρο». Από την Ενωση Κεντρώων ο Μ. Γεωργιάδης αποφάνθηκε ότι και πάλι «ο ιδιωτικός τομέας μπαίνει στο στόχαστρο και καλείται να πληρώσει για τους συνταξιούχους» και τους δημόσιους υπαλλήλους.

Τέλος, από τη Χρυσή Αυγή, ο Γ. Αϊβατίδης σημείωσε ότι το νομοσχέδιο «είναι ανεφάρμοστο», επειδή δεν θα μπορέσει να αντέξει «τους παράνομους μετανάστες» και το «δημόσιο σύστημα θα οδηγηθεί σε ένα κραχ»...

Για τις τροπολογίες του ΚΚΕ

Στην τοποθέτησή του, ο Γιάννης Δελής επισήμανε ότι αν πραγματικά η κυβέρνηση ήθελε να προσφέρει ανακούφιση στους εργαζόμενους, θα είχε κάνει δεκτές τις τροπολογίες που έχει καταθέσει το ΚΚΕ σε προηγούμενα νομοσχέδια, όπως αυτές «για τη διαγραφή οφειλών των οικογενειών που ζουν σε συνθήκες φτώχειας στις επιχειρήσεις ηλεκτρισμού και αύξηση της μηνιαίας δωρεάν παροχής ρεύματος, την παροχή ενός γεύματος στους μαθητές πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης, με δαπάνη του κρατικού προϋπολογισμού». Ζήτησε, επίσης, να γίνουν δεκτές οι τροπολογίες που έχει καταθέσει το ΚΚΕ για τη δημόσια και δωρεάν ιατροφαρμακευτική και νοσοκομειακή περίθαλψη και παροχή υπηρεσιών Πρόνοιας, χωρίς όρους και προϋποθέσεις για όλους και να σταματήσει η ποινικοποίηση των μαθητικών αγώνων.



Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ