ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 20 Φλεβάρη 2015
Σελ. /24
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΣΥΓΚΡΟΥΣΗ ΣΤΗΝ ΟΥΚΡΑΝΙΑ
«Ενέσεις» για να μείνει ζωντανή η εκεχειρία

Η αντιπαράθεση ΕΕ, ΝΑΤΟ και Ρωσίας μπαίνει σε άλλα πεδία

Πρώτη μέρα σχετικής ηρεμίας στο Ντεμπάλτσεβε μετά την υποχώρηση των στρατιωτικών δυνάμεων του Κιέβου
Πρώτη μέρα σχετικής ηρεμίας στο Ντεμπάλτσεβε μετά την υποχώρηση των στρατιωτικών δυνάμεων του Κιέβου
ΝΤΟΝΕΤΣΚ.--

Μετά την ήττα των δυνάμεων της αντιδραστικής κυβέρνησης του Κιέβου στην πόλη Ντεμπάλτσεβε (στα ουκρανικά, Ντεμπάλτσεβο στα ρωσικά) από τους ρωσόφωνους πολιτοφύλακες οι μάχες συνεχίστηκαν σποραδικά κυρίως στην επαρχία του Ντονέτσκ, παρά την υποτίθεται εν ισχύι εκεχειρία που συμφωνήθηκε στις 12 Φλεβάρη στο Μινσκ της Λευκορωσίας, και μπήκε σε ισχύ στις 15 Φλεβάρη.

Ο ουκρανικός στρατός, σε σχέση την υποχώρηση και ήττα στο Ντεμπάλτσεβε, που εμφανίζει ως αποχώρηση, κάνει λόγο για 90 στρατιωτικούς που αιχμαλωτίστηκαν και για 82 που αγνοούνται, ενώ το τελευταίο 24ωρο στην περιοχή αυτή σκοτώθηκαν 13 στρατιώτες και τραυματίστηκαν άλλοι 157. Ωστόσο, τα νούμερα που δίνουν οι πολιτοφύλακες είναι πολύ διαφορετικά. Μιλάνε για εκατοντάδες νεκρούς που απομακρύνθηκαν μαζί με τα στρατεύματα που υποχώρησαν, αλλά και για άλλες πολλές εκατοντάδες νεκρούς στρατιώτες που κείτονται στα πεδία των μαχών. Τα ουκρανικά ΜΜΕ και ο Πρόεδρος της χώρας Ποροσένκο αρνούνται ότι υπήρξε οποιοσδήποτε «κλοιός» και ανακοίνωσαν ότι τουλάχιστον 2.500 Ουκρανοί στρατιώτες απομακρύνθηκαν από την περιοχή. Σύμφωνα με διάφορες ρωσικές εκτιμήσεις περίπου 6.000 - 8.000 άνδρες του Κιέβου βρέθηκαν περικυκλωμένοι στην περιοχή, εκ των οποίων αρκετές εκατοντάδες φέρονται να παραδόθηκαν στους πολιτοφύλακες. Κατά τον εκπρόσωπό τους στη λεγόμενη Ομάδα Επαφής, Ντενίς Πουσίλιν, τουλάχιστον 3.000 άνδρες του Κιέβου σκοτώθηκαν στις μάχες στο Ντεμπάλτσεβε. Βεβαίως τα στοιχεία είναι δύσκολο να επιβεβαιωθούν.

Χτες, επίσης, ο λεγόμενος πρόεδρος της αυτοαποκαλούμενης Λαϊκής Δημοκρατίας του Ντονέτσκ, Αλεξάντρ Ζαχάρτσενκο, διόρισε δήμαρχο του Ντεμπάλτσεβε τον 40χρονο ελληνικής καταγωγής Αλεξάντρ Αφέντικοφ, διοικητή των πολιτοφυλάκων στην Μακέγεφκα. Αυτός εμφανίστηκε στη χτεσινή πρώτη συνέντευξη Τύπου της τοπικής ηγεσίας, έχοντας ραμμένη την ελληνική σημαία στο αριστερό του μπράτσο.

Κατά τα άλλα, χτες αναφέρθηκαν από τον ουκρανικό στρατό συγκρούσεις στην πόλη του Ντονέτσκ, αλλά και στα περίχωρα της Μαριούπολης, ενώ στην επαρχία του Λουγκάνσκ τηρείται η εκεχειρία.

Ο ρόλος του ΟΑΣΕ και αντιπαράθεση για ...κυανόκρανους

Η εύθραυστη εκεχειρία στην Ανατολική Ουκρανία, ωστόσο, συζητήθηκε σε νέα συνομιλία των ηγετών της Γαλλίας, της Γερμανίας, της Ουκρανίας και της Ρωσίας και συμφώνησαν να δώσουν νέα ώθηση στην εφαρμογή της συμφωνίας της 12ης Φλεβάρη. Σύμφωνα με τη γαλλική προεδρία, οι τέσσερις καταδίκασαν τις παραβιάσεις της κατάπαυσης του πυρός που σημειώθηκαν τις τελευταίες μέρες και συμφώνησαν ότι το πακέτο μέτρων του Μινσκ πρέπει να εφαρμοσθεί «αυστηρά και στο σύνολό του» και «κάλεσαν οι αντιπρόσωποι του Οργανισμού για την Συνεργασία και την Ασφάλεια στην Ευρώπη (ΟΑΣΕ) να συναντήσουν τα μέρη επί του πεδίου για να εφαρμοσθούν γρήγορα αυτά τα μέτρα».

Την ίδια ώρα, μια νέα πρόταση του Συμβουλίου Εθνικής Ασφάλειας της Ουκρανίας, με εισήγηση του Προέδρου Ποροσένκο, δημιουργεί νέα αντιπαράθεση με τη Ρωσία. Συγκεκριμένα, προτείνει να αναπτυχθούν στην Ουκρανία κυανόκρανοι του ΟΗΕ και της ΕΕ που θα δράσουν μαζί με τον ΟΑΣΕ τόσο στις περιοχές της γραμμής του μετώπου και στα ουκρανορωσικά σύνορα. Η πρόταση αυτή απορρίφθηκε αμέσως από τη ρωσική πλευρά ως παραβίαση της εκεχειρίας.

Ο Ρώσος πρεσβευτής στα Ηνωμένα Εθνη (ΟΗΕ), Βιτάλι Τσούρκιν, δήλωσε ότι οι ενέργειες της κυβέρνησης της Ουκρανίας για την ανάπτυξη κυανοκράνων στα ανατολικά της Ουκρανίας δείχνει ότι δεν θέλει να εκπληρώσει τα συμφωνηθέντα στο Μινσκ. Είπε χαρακτηριστικά ότι «οι συμφωνίες του Μινσκ προβλέπουν ότι οι δημοκρατίες της Donbas θα δημιουργήσουν δικές τους πολιτοφυλακές και θα υπάρχει επιτήρηση από τον ΟΑΣΕ. Ετσι, εάν κάποιος προσφέρει διαφορετικές επιλογές σημαίνει ότι δε σκέφτεται εφαρμογή των συμφωνιών».

Επίσης, ο Ντένις Πουσίλιν, λεγόμενος αντιπρόεδρος της αυτοαποκαλούμενης Λαϊκής Δημοκρατίας του Ντονέτσκ, χαρακτήρισε επίσης την πρόταση περί κυανοκράνων ως παραβίαση της συμφωνίας, που προβλέπει μετά την κατάπαυση του πυρός διενέργεια τοπικών εκλογών και αποκέντρωση κατοχυρωμένη με συνταγματική μεταρρύθμιση έως το 2015.

Προκλήσεις από ΝΑΤΟικούς ιμπεριαλιστές

Η σύγκρουση στην Ουκρανία, παρά το διπλωματικό παζάρι που γίνεται, για να διατηρηθεί ζωντανή η εκεχειρία, είναι φανερό ότι μπορεί ανά πάσα στιγμή να κλιμακωθεί. Οι ιμπεριαλιστικές δυνάμεις που στηρίζουν την αντιδραστική κυβέρνηση του Κιέβου δηλώνουν διαρκώς έτοιμες να εμπλακούν πιο ενεργά στην αντιπαράθεση με την καπιταλιστική Ρωσία. Χαρακτηριστικές είναι οι δηλώσεις του Βρετανού υπουργού Αμυνας, Μάικλ Φάλον, που είπε ότι «η Ρωσία μπορεί να χρησιμοποιήσει σε βάρος των χωρών της Βαλτικής που είναι μέλη του ΝΑΤΟ τη στρατηγική που κατηγορείται ότι εφάρμοσε για την αποσταθεροποίηση της Ουκρανίας» και «το ΝΑΤΟ πρέπει να προετοιμαστεί για μια ρωσική επίθεση οποιασδήποτε μορφής».

Το ρωσικό υπουργείο Εξωτερικών ανακοίνωσε, απαντώντας σε αυτά τα σχόλια του Βρετανού υπουργού, ότι παραβιάζουν τη «διπλωματική δεοντολογία» και θα πάρουν την απάντησή τους. Επίσης, χτες, η Βρετανία έστειλε μαχητικά για την αναχαίτιση βομβαρδιστικών της Ρωσίας που πετούσαν σε διεθνή περιοχή, αλλά κοντά στις βρετανικές ακτές.

Διακοπή παροχής φυσικού αερίου από Κίεβο, παροχή από Ρωσία

Σε μια παράλληλη εξέλιξη, η κυβέρνηση του Κιέβου έχει αναστείλει την προμήθεια φυσικού αερίου στις ανατολικές περιοχές της χώρας, διότι όπως ισχυρίζεται το δίκτυο μεταφοράς αερίου έχει υποστεί βλάβες λόγω των συνεχιζόμενων συγκρούσεων.

Απαντώντας στις εκκλήσεις για έκτακτη ανθρωπιστική βοήθεια στην περιοχή, ο πρωθυπουργός της Ρωσίας Μεντβέντεφ κάλεσε να εξεταστεί με κατεπείγουσα διαδικασία η δυνατότητα απευθείας παροχής ρωσικού φυσικού αερίου στις περιοχές της Ανατολικής Ουκρανίας, για να αντιμετωπιστούν οι τεράστιες ανάγκες.

Ανησυχία με την οικονομική κατάσταση

Το Διεθνές Χρηματοπιστωτικό Ινστιτούτο (IIF), που εκπροσωπεί τις μεγαλύτερες τράπεζες σε παγκόσμιο επίπεδο, εξέφρασε την «ανησυχία» του όσον αφορά το κόστος που θα έχει για τον ιδιωτικό τομέα το νέο σχέδιο για να προσφερθεί οικονομική βοήθεια στην Ουκρανία. Συγκεκριμένα, το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο ανακοίνωσε την 12η Φεβρουαρίου δάνειο 17,5 δισεκατομμυρίων δολαρίων, στο πλαίσιο ενός συνολικού πακέτου που αναμένεται να φθάσει τα 40 δισ. δολάρια. Σε αυτό περιλαμβάνεται και ένα «κούρεμα» του δημόσιου χρέους 15 δισ. δολαρίων. Ωστόσο, όσο συνεχίζονται οι συγκρούσεις, οι πιστωτές ανησυχούν ιδιαίτερα.

ΔΙΚΗ ΚΑΤΑ ΤΟΥ ΚΚ ΟΥΚΡΑΝΙΑΣ
Παραιτήθηκαν διαμαρτυρόμενοι όλοι οι δικαστές

Την παραίτησή του από τη δίκη που είναι σε εξέλιξη κατά του ΚΚ Ουκρανίας υπέβαλε ο πρόεδρος του Περιφερειακού Διοικητικού Δικαστηρίου του Κιέβου, Βαλερί Κουζμένκο και άλλοι 10 δικαστές του συγκεκριμένου δικαστηρίου ζήτησαν να εξαιρεθούν από τη συγκεκριμένη δίκη. Ο πρόεδρος του δικαστηρίου, που τον στηρίζουν οι συνάδελφοί του με απόφαση του Συμβουλίου, κατήγγειλε ότι στις 16 και 17 Φλεβάρη, ο ίδιος όπως και άλλοι δικαστικοί υποβλήθηκαν σε έρευνα, μετά από εντολή του Γενικού Εισαγγελέα. Ερευνήθηκαν γραφεία, ηλεκτρονικοί υπολογιστές και προσωπικά αντικείμενα. Ο Κουζμένκο χαρακτήρισε τις ενέργειες αυτές παράνομες και αρνήθηκε να αποδεχτεί τέτοιες πιέσεις. Τονίζεται επίσης ότι η άδεια έρευνας δόθηκε από δικαστή άλλης πόλης, του Τσερνόβτσι στη Δυτική Ουκρανία, από όπου έχουν ξεκινήσει την πολιτική τους καριέρα ο νυν πρωθυπουργός Α. Γιατσενιούκ και ο υπουργός Δικαιοσύνης. Επίσης, οι δικαστές διαμαρτύρονται ότι μετά την παραίτησή τους από την υπόθεση, η κυβέρνηση προτίθεται να μεταφέρει τη δίκη σε άλλο δικαστήριο, κάτι που απαγορεύει ο νόμος σε περιπτώσεις δίωξης κατά πολιτικών κομμάτων.

Το ΚΚ Ουκρανίας, με ανακοίνωσή του προεδρείου του, χαρακτήρισε τη στάση των δικαστών «πράξη πολιτικού θάρρους» και σημειώνει ανάμεσα σε άλλα ότι οφείλεται στις κυνικές πιέσεις από μέρος της πραξικοπηματικής κυβέρνησης, ενώ καταγγέλλει ότι όλη η εκστρατεία δίωξης του κόμματος γίνεται κατά παράβαση των νόμων και του Συντάγματος της Ουκρανίας.

ΓΑΛΛΙΑ
Απορρίφτηκε η πρόταση μομφής

ΠΑΡΙΣΙ.--

Η γαλλική Εθνοσυνέλευση απέρριψε χτες το απόγευμα την πρόταση μομφής που είχαν καταθέσει το «δεξιό» UMP και το «κεντρώο» UDI. Οι 289 ψήφοι που απαιτούνταν δε συγκεντρώθηκαν, αφού τελικά την πρόταση υπερψήφισαν 234 βουλευτές.

Θυμίζουμε ότι η πρόταση κατατέθηκε την Τρίτη, μετά από την απόφαση της κυβέρνησης να «προσπεράσει» τη Βουλή για να θέσει σε εφαρμογή το «νόμο Μακρόν», καταφεύγοντας στο άρθρο 49 παράγραφος 3 του γαλλικού Συντάγματος. Ο «νόμος Μακρόν» (από το όνομα του υπουργού Οικονομίας Μανουέλ Μακρόν που τον εισηγήθηκε) περιλαμβάνει ένα πακέτο μεταρρυθμίσεων που η κυβέρνηση θεωρεί ότι θα επαναφέρει τη γαλλική οικονομία σε τροχιά ανάκαμψης. Μεταξύ άλλων, αφορά την επέκταση της λειτουργίας των καταστημάτων περισσότερες Κυριακές το χρόνο, μεγαλύτερη «ευελιξία» στο ύψος και τις διαπραγματεύσεις για τους μισθούς, περαιτέρω διευκόλυνση των απολύσεων, επίσπευση των ιδιωτικοποιήσεων σε στρατηγικούς κλάδους όπως η αμυντική βιομηχανία κτλ. Οι αντιρρήσεις που η αντιπολίτευση έχει για το νόμο δεν αφορούν την ουσία του (δηλαδή το στρατηγικό στόχο στήριξης των μονοπωλίων), αλλά διατυπώνονται στο πλαίσιο της «κόντρας» για το ποια πλευρά μπορεί καλύτερα να υπερασπιστεί το γαλλικό μεγάλο κεφάλαιο.
Διαβάστε στο «Ρ»

Ο καιρός
Weather data from openweathermap.org