ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 20 Φλεβάρη 2015
Σελ. /24
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΑΤΥΠΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ ΤΩΝ ΥΠΟΥΡΓΩΝ ΑΜΥΝΑΣ ΤΗΣ ΕΕ
Αποφάσεις κλιμάκωσης της ιμπεριαλιστικής επιθετικότητας

Στο επίκεντρο οι «στρατηγικές προκλήσεις» της λυκοσυμμαχίας και οι «επιχειρησιακές προτεραιότητες» για επεμβάσεις όπου γης

Ελλειμμα στις δυνατότητες εναέριου ανεφοδιασμού έναντι των ΗΠΑ διαπιστώνει η ΕΕ... (φωτό από άσκηση ελληνικών μαχητικών με αμερικάνικο ιπτάμενο τάνκερ)
Ελλειμμα στις δυνατότητες εναέριου ανεφοδιασμού έναντι των ΗΠΑ διαπιστώνει η ΕΕ... (φωτό από άσκηση ελληνικών μαχητικών με αμερικάνικο ιπτάμενο τάνκερ)
Με τις εξελίξεις στην Ουκρανία και την αντιπαράθεση με τη Ρωσία να μπαίνει στο επίκεντρο και με βασικά θέματα τη θωράκιση της ΕΕ έναντι «υβριδικών απειλών» που εξαπολύονται στο πλαίσιο των οξυμένων ενδοϊμπεριαλιστικών ανταγωνισμών, τη διασφάλιση των στρατηγικών επικοινωνιών της λυκοσυμμαχίας, την ικανότητα ταχείας αντίδρασης των Ενόπλων Δυνάμεών της, την ενίσχυση της διασύνδεσής τους με το ΝΑΤΟ και την κάλυψη της απόστασης που τη χωρίζει από άλλα ιμπεριαλιστικά κέντρα στο ζήτημα ανάπτυξης στρατιωτικών δυνατοτήτων, συνεδρίασε χτες και προχτές στη Ρίγα της Λετονίας το άτυπο Συμβούλιο των υπουργών Αμυνας των χωρών - μελών της ΕΕ.

Παραπέρα διασύνδεση ΕΕ - ΝΑΤΟ με το βλέμμα στην ανατολική Ευρώπη

Στη σύνοδο, εκτός των εθνικών αντιπροσωπειών, συμμετείχαν επίσης η Φ. Μογκερίνι, Υπατη Εκπρόσωπος της ΕΕ για Θέματα Εξωτερικής Πολιτικής και Πολιτικής Ασφάλειας και αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, ο Γ. Στόλτενμπεργκ, ΓΓ του ΝΑΤΟ, διοικητές των αποστολών και επιχειρήσεων της ΕΕ και ο στρατηγός Α. Τζ. Μπράντσοου, αναπληρωτής Ανώτατος Συμμαχικός Διοικητής των δυνάμεων του ΝΑΤΟ στην Ευρώπη (DSACEUR).

Στις εργασίες του άτυπου Συμβουλίου κυριάρχησαν οι τοποθετήσεις ενάντια στη Μόσχα, στο φόντο της αντιπαράθεσης στην Ουκρανία. Σε αυτή τη βάση, ζητήθηκε η παραπέρα διασύνδεση της ΕΕ και αλληλοσυμπλήρωση κενών στη δομή και παράταξη δυνάμεων με το ΝΑΤΟ. Συζητήθηκε επίσης το πώς προχωρά η παραπέρα ενίσχυση της υφιστάμενης Δύναμης Αντίδρασης του ΝΑΤΟ («NATO Response Force»), ώστε από τους 13.000 μάχιμους που αριθμεί σήμερα να φτάσει τους 30.000 (απολαμβάνοντας πλέον καθεστώς ΝΑΤΟϊκής μεραρχίας). Από αυτούς, 5.000 θα αποτελούν τη Δύναμη «Αιχμή του Δόρατος»Spearhead Force»), η σύσταση της οποίας αποφασίστηκε στη Σύνοδο Κορυφής του ΝΑΤΟ στην Ουαλία, το Σεπτέμβρη του 2014, προκειμένου να παραταχθεί στην Ανατολική Ευρώπη στα σύνορα με τη Ρωσία.

Επιπλέον, στο άτυπο Συμβούλιο της Ρίγας, συμφωνήθηκε στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο (η Σύνοδος Κορυφής της ΕΕ) του Ιούνη, οι αρχηγοί κρατών και κυβερνήσεων να συζητήσουν εκτενώς τις «στρατηγικές προκλήσεις» στον τομέα της «ασφάλειας» και να εστιάσουν στην «αντίδραση» της ΕΕ απέναντί τους.

Επίσης, οι υπουργοί Αμυνας των κρατών - μελών της ΕΕ κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι τα πρόσφατα γεγονότα στην Ουκρανία αντανακλούν το γεγονός πως οι «υβριδικές απειλές» («υβριδικός πόλεμος»: στρατιωτική στρατηγική που αναμειγνύει συμβατικό και ανορθόδοξο πόλεμο με τον κυβερνοπόλεμο, με πλήγματα στα πληροφοριακά συστήματα του αντιπάλου, με διάχυση προπαγάνδας μέσω των σύγχρονων διαδικτυακών μέσων κ.ά.) είναι «κοινή πρόκληση για την ΕΕ στο σύνολό της». Οι υπουργοί συμφώνησαν ότι για την αντιμετώπιση αυτής της «απειλής», πρέπει να γίνουν περαιτέρω συζητήσεις και να ληφθούν αποφάσεις στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο του Ιούνη.

Στρατηγικές - επιχειρησιακές προτεραιότητες

Σημειωτέον, στο άτυπο Συμβούλιο διακινήθηκαν και έγγραφα του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Αμυνας (ΕΟΑ, «European Defence Agency»: έχει σκοπό «την ανάπτυξη των αμυντικών δυνατοτήτων στον τομέα της διαχείρισης κρίσεων, καθώς και την προώθηση και ενίσχυση της ευρωπαϊκής συνεργασίας στον τομέα των εξοπλισμών»), πάνω σε κομβικά στρατιωτικά - επιχειρησιακά ζητήματα που θέλει να προωθήσει τάχιστα η ΕΕ προς ενίσχυση των δυνατοτήτων της για επιτήρηση, έλεγχο, αποστολές και πόλεμο σε κάθε γωνιά του πλανήτη.

Ενδεικτικά:

-- Διακινήθηκαν έγγραφα για τον εναέριο ανεφοδιασμό αεροσκαφών («Air-to-air refuelling», AAR), που προϊδεάζουν για αποστολές μαχητικών της ΕΕ μακριά από βάσεις ανεφοδιασμού τους ή παραμονή τους επί μακρόν στον αέρα για απανωτά πλήγματα κατά αντιπάλου και κυριαρχία στον αέρα:

«Ο εναέριος ανεφοδιασμός είναι κρίσιμος παράγοντας για την προβολή αεροπορικής ισχύος και προαπαιτούμενο για παρατεταμένες εναέριες πολεμικές επιχειρήσεις. Λειτουργώντας ως μοναδικός πολλαπλασιαστής δύναμης, είναι ένα θεμελιώδες τεχνικό χαρακτηριστικό ενσωματωμένο στο σύγχρονο σχεδιασμό των αεροσκαφών (...) συμπεριλαμβανομένων στο εγγύς μέλλον τηλεκατευθυνόμενων αεροσκαφών («Remotely Piloted Aircraft Systems»). Στο παρελθόν, οι ευρωπαϊκές ένοπλες δυνάμεις έχουν στηριχθεί συστηματικά σε αμερικάνικα μέσα (σ.σ. για εναέριο ανεφοδιασμό). Αυτό έγινε στην εκστρατεία στο Κοσσυφοπέδιο το 1999 και επιβεβαιώθηκε ξανά στις επιχειρήσεις στη Λιβύη το 2011. Σήμερα, η ΕΕ είναι σε θέση να αναπτύξει περίπου 30 αεροσκάφη τάνκερ 10 διαφορετικών τύπων, τα οποία όμως συγκρινόμενα με τα πάνω από 550 αεροσκάφη - τάνκερ πολλαπλών τύπων των ΗΠΑ αποτελούν μια σαφή ένδειξη του ευρωπαϊκού ελλείμματοςστον τομέα αυτό» τονίζει ο EDA, σκιαγραφώντας και τους ενδοϊμπεριαλιστικούς ανταγωνισμούς, όπως αναπτύσσονται και σε αυτό τον τομέα.

-- Παραπέρα: «Οι δορυφορικές επικοινωνίες (Satcom) αποτελούν κρίσιμα στοιχεία για την άμυνα, την ασφάλεια (...) Είναι αποφασιστικής σημασίας για πολιτικές και στρατιωτικές αποστολές/επιχειρήσεις, ιδίως σε απομακρυσμένες και άγονες περιοχές, όπου υπάρχει ελάχιστη ή καμία (σ.σ. τηλεπικοινωνιακή) υποδομή. Η ασφαλής και αξιόπιστη συνδεσιμότητα σε ένα ελαστικό δίκτυο είναι ένα κρίσιμο και στρατηγικό πλεονέκτημα».

-- Παρακάτω: «Τα τηλεκατευθυνόμενα αεροσκάφη («Remotely Piloted Aircraft Systems», RPAS) έχουν αποδείξει τη σημασία τους σε πρόσφατες στρατιωτικές επιχειρήσεις, ιδίως για την παρακολούθηση και συλλογή πληροφοριών. Ωστόσο, τα RPAS μπορούν επίσης να προσφέρουν ένα ευρύ φάσμα πολιτικών εφαρμογών, όπως η επιτήρηση υποδομών (...) ο έλεγχος και η διαχείριση των συνόρων».

-- Τέλος: «Ο κυβερνοχώρος σήμερα συχνά περιγράφεται ως το πέμπτο πεδίο διεξαγωγής πολέμου, εξίσου ζωτικής σημασίας για τις στρατιωτικές επιχειρήσεις όπως η γη, η θάλασσα, ο αέρας και το διάστημα. Η επιτυχία των στρατιωτικών επιχειρήσεων στο φυσικό πεδίο μάχης εξαρτάται όλο και περισσότερο από τη διαθεσιμότητα και την πρόσβαση στον κυβερνοχώρο (...) το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο ενέκρινε ένα "Πλαίσιο Κυβερνο-Αμυντικής Πολιτικής" το Νοέμβριο του 2014, εστιάζοντας σε πέντε προτεραιότητες: Υποστήριξη της ανάπτυξης των αμυντικών δυνατοτήτων στον κυβερνοχώρο των κρατών - μελών σε σχέση με την Κοινή Πολιτική Ασφάλειας και Αμυνας (ΚΠΑΑ). Ενίσχυση της προστασίας των δικτύων επικοινωνίας της ΚΠΑΑ που χρησιμοποιούνται από τους φορείς της ΕΕ. Προώθηση της πολιτικο-στρατιωτικής συνεργασίας και συνεργιών με ευρύτερες πολιτικές της ΕΕ στον κυβερνοχώρο, αρμόδια θεσμικά όργανα και οργανισμούς της ΕΕ, καθώς και με τον ιδιωτικό τομέα. Βελτίωση της κατάρτισης, της εκπαίδευσης και των ευκαιριών ασκήσεων. Ενίσχυση της συνεργασίας με τους αρμόδιους διεθνείς εταίρους». Συμπληρώνουν ότι «στον EDA η ανάπτυξη δυνατοτήτων της άμυνας στον κυβερνοχώρο είναι μια από τις δράσεις προτεραιότητας», ενώ παραπέμπουν και σε αντίστοιχες δράσεις των κρατών - μελών και του ΝΑΤΟ που τρέχουν παράλληλα.

Ο Δ. Κουτσούμπας στη Λιβαδειά

Ο ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, Δημήτρης Κουτσούμπας, θα παρευρεθεί και θα μιλήσει σε συνεστίαση που διοργανώνει η Κομματική Οργάνωση Λιβαδειάς, σήμερα, Παρασκευή, στις 21.00, στο κέντρο «Ρόδον Παλάς» στη Λιβαδειά.



Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ