ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 20 Φλεβάρη 2001
Σελ. /40
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΙ ΑΓΩΝΕΣ 2004
Η κατανομή των «Ολυμπιακών» πιστώσεων για το 2001

Τι ποσά θα πάρουν τα υπουργεία από τον κρατικό προϋπολογισμό το 2001, για τις ανάγκες των Ολυμπιακών Αγώνων του 2004

Ποσό που υπερβαίνει τα 110 δισ. δρχ. θα δοθεί μέσα στο 2001 από τον κρατικό προϋπολογισμό στα συναρμόδια υπουργεία για δαπάνες που αφορούν δράσεις και έργα για τους Ολυμπιακούς Αγώνες του 2004. Σύμφωνα με πληροφορίες, το υπουργείο Εθνικής Οικονομίας αποφάσισε το προηγούμενο διάστημα τον τρόπο με τον οποίο θα κατανεμηθεί ένα ποσό ύψους 7,959 δισ. δρχ. από τον τακτικό προϋπολογισμό προς τα συναρμόδια υπουργεία. Τα υπόλοιπα 100 δισ. δρχ. έχουν ενταχθεί στο Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων και αφορούν κυρίως τα αθλητικά έργα και τα έργα υποδομών που θα κατασκευάσουν τα υπουργεία ΠΕΧΩΔΕ, Μεταφορών και Επικοινωνιών και η Γενική Γραμματεία Αθλητισμού, σύμφωνα με την εισηγητική έκθεση του κρατικού προϋπολογισμού.

Σημειώνεται ότι από τη σύγκριση μεταξύ των στοιχείων του υπουργείου Εθνικής Οικονομίας και του συνολικού ποσού που αναγράφεται στον κρατικό προϋπολογισμό (κωδικός 5129) προκύπτει μια διαφορά της τάξης των περίπου 500 εκατομμυρίων δρχ. Συγκεκριμένα, το ποσό που προβλέπει ο προϋπολογισμός είναι 7,5 δισ. δρχ., ενώ οι πιστώσεις που θα κατανείμει το υπουργείο Εθνικής Οικονομίας από τον προϋπολογισμό, φτάνουν τα 7,959 δισ. δρχ.

Οι πιστώσεις του τακτικού προϋπολογισμού για το 2001 ανά υπουργείο, κατανέμονται ως εξής:

  • Εξωτερικών: εγκρίθηκε ποσό ύψους 1,2 δισ. δρχ. για τις Δράσεις Ολυμπιακής Εκεχειρίας.
  • Εθνικής Αμυνας: εγκρίθηκε ποσό ύψους 229 εκατ. δρχ. για θέματα Εθνικής Μετεωρολογικής Υπηρεσίας.
  • Παιδείας: ποσό ύψους 3 δισ. δρχ. για την πρόσληψη εκπαιδευτικών και το Πρόγραμμα Ολυμπιακής Παιδείας.
  • Υγείας και Πρόνοιας: εγκρίθηκε ποσό ύψους 1,05 δισ. δρχ. που αντιστοιχεί στο κόστος μελετών ενημέρωσης, εκπαίδευσης προσωπικού και για Δράσεις εθελοντισμού.
  • Δημόσιας Τάξης: εγκρίθηκε ποσό ύψους 880 εκατ. δρχ. που θα δαπανηθεί για θέματα προσωπικού και για τη νεοσύστατη Διεύθυνση Ολυμπιακής Ασφάλειας.
  • Τύπου: εγκρίθηκε ποσό ύψους 250 εκατ. δρχ. που αντιστοιχεί στο κόστος συνεργασίας με γραφεία Τύπου στο εξωτερικό και τη φιλοξενία δημοσιογράφων.
  • Εμπορικής Ναυτιλίας: εγκρίθηκε ποσό ύψους 1,35 δισ. δρχ. που αφορά την πρόσληψη εξειδικευμένου προσωπικού.

Σημειώνεται ότι για το 2000 είχαν ενταχθεί στο Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων 6,9 δισ. δρχ. για δημοπρατήσεις των αναγκαίων έργων και μελετών που αφορούν κυρίως τα έργα του ΥΠΕΧΩΔΕ (αθλητικά έργα). Ακόμα, για το 2000 έχει ενταχθεί στο Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων ακόμα 1 δισ. δρχ. για παρεμβάσεις που αφορούν την αναβάθμιση της Αθήνας και της Αττικής, ενώ για τα έργα αρμοδιότητας της Γενικής Γραμματείας Αθλητισμού για το ίδιο έτος, είχαν εγκριθεί πιστώσεις ύψους 11,5 δισ. δρχ.

Αυξάνεται ο προϋπολογισμός

Την ίδια στιγμή, όλα δείχνουν ότι οι πρώτες εκτιμήσεις της κυβέρνησης για το συνολικό κόστος των κρατικών δαπανών (κρατικός προϋπολογισμός) για τους Ολυμπιακούς Αγώνες του 2004 (1,3 τρισ. δρχ.) θα αυξηθεί κατά πολύ, αφού τα ποσά που ζητούν τα εμπλεκόμενα υπουργεία ξεπερνούν τα αρχικά που δημοσιοποιήθηκαν από την κυβέρνηση τον περασμένο Ιούλη.

Ο νέος προϋπολογισμός που πρόκειται να παρουσιαστεί το επόμενο διάστημα, θα είναι ιδιαίτερα φουσκωμένος δεδομένου ότι το κόστος των εγκαταστάσεων που επρόκειτο να γίνουν στον ιππόδρομο του Φαλήρου (120 δισ. δρχ.) καθώς και το Ιππικό Κέντρο και ο ιππόδρομος στο Μαρκόπουλο (75 δισ. δρχ.) θα επιβαρύνουν τον κρατικό προϋπολογισμό. Τέλος, ο προϋπολογισμός της «Αθήνα 2004» - πρόκειται να αναθεωρηθεί ως τον ερχόμενο Μάη - αγγίζει τα 640 δισ. δρχ.

  • Σύμφωνα με πληροφορίες, ο οικονομικός απολογισμός για το 2000 της «Αθήνα 2004» ανήλθε στα 10,5 δισ. δρχ. Ο προϋπολογισμός της εταιρίας ήταν 14,2 δισ. δρχ. και η μείωση κατά περίπου 4 δισ. δρχ. οφείλεται στο γεγονός ότι δεν υλοποιήθηκαν, σύμφωνα με τον αρχικό προγραμματισμό, προγράμματα στελέχωσης και προμηθειών.
ΚΤΗΜΑ ΟΜΟΡΦΟΚΚΛΗΣΙΑΣ
Αγανάκτηση για την πρωτοφανή απαλλοτρίωση

Επίκαιρη Ερώτηση κατέθεσε στη Βουλή το ΚΚΕ

«Αθήνα 2004»

Την απόφαση της κυβέρνησης να απαλλοτριώσει δημόσια έκταση στο κτήμα Ομορφοκκλησιάς στο Γαλάτσι για να κατασκευάσει κλειστό γυμναστήριο επιτραπέζιας αντισφαίρισης, με την οποία θέτει σε κίνδυνο το δημόσιο χαρακτήρα του κτήματος, έφερε χτες στη Βουλή με Επίκαιρη Ερώτηση προς τους υπουργούς Οικονομικών και ΠΕΧΩΔΕ η βουλευτής του ΚΚΕ Λ. Κανέλλη.

Οπως επισημαίνεται στην Ερώτηση, «η πρωτοφανής απόφαση της κυβέρνησης να απαλλοτριώσει έκταση 92,8 στρεμμάτων από το Κτήμα Ομορφοκκλησιάς που όμως ανήκει στο Δημόσιο, έχει προκαλέσει αγανάκτηση στους κατοίκους της περιοχής. Επιπλέον - αναφέρει η Ερώτηση - στην πράξη απαλλοτρίωσης (σ.σ. δημοσιεύτηκε στο ΦΕΚ στις 2 του Φλεβάρη) αναφέρεται ότι επί της εκτάσεως αυτής προβάλλουν δικαιώματα κυριότητας οι Γ. Βιαρόπουλος και Ελ. Μάλαμα, δηλαδή οι κληρονόμοι Βέικου».

«Η ενέργεια αυτή της κυβέρνησης - συνεχίζει η βουλευτής του ΚΚΕ - αποδυναμώνει τη θέση του Δημοσίου στη δικαστική διαμάχη με τους κληρονόμους Βέικου που διεκδικούν συνολική έκταση 2.000 στρεμμάτων. Οι κάτοικοι των περιοχών Ν. Ιωνίας, Ν. Χαλκηδόνας, Ν. Φιλαδέλφειας, Γαλατσίου, όλα αυτά τα χρόνια είχαν αγωνιστεί για να προασπίσουν τη δημόσια ιδιοκτησία αυτής της έκτασης, να παραμείνει ο χώρος ελεύθερος και να χαρακτηριστεί η έκταση δασική».

Τέλος, η Λ. Κανέλλη ρωτά τους Γ. Παπαντωνίου και Κ. Λαλιώτη: «Τι προτίθεται να κάνει η κυβέρνηση για να αρθούν οι συνέπειες από τις παραπάνω απαράδεκτες ενέργειες, να διαφυλαχτεί ο δημόσιος χαρακτήρας του χώρου και να χαρακτηριστεί η έκταση δασική».

Στο πνεύμα Ρογκ και ο Σάμαρανκ

Μετά τον πρόεδρο της Συντονιστικής Επιτροπής της Διεθνούς Ολυμπιακής Επιτροπής, Ζακ Ρογκ και ο πρόεδρος της ΔΟΕ Χ.Α. Σάμαρανκ, έστειλε το ίδιο μήνυμα προς την ελληνική κυβέρνηση για επίσπευση της κατασκευής των έργων για τους Ολυμπιακούς Αγώνες του 2004. Από τη Μόσχα όπου βρίσκεται για τις προετοιμασίες της συνόδου της ΔΟΕ, ο πρόεδρος των «Αθανάτων» χαρακτήρισε «αστείες» τις φήμες που ακούγονται για αφαίρεση των Αγώνων από την Αθήνα.

ΚΩΠΗΛΑΤΟΔΡΟΜΙΟ ΣΧΟΙΝΙΑ
Συνάντηση με αρχαιολόγους ζητά ο Βενιζέλος

Συνάντηση με τον πρόεδρο, τον αντιπρόεδρο και τον γενικό γραμματέα της Αρχαιολογικής Εταιρείας ζήτησε χτες ο υπουργός Πολιτισμού Ε. Βενιζέλος για το θέμα της κατασκευής του κωπηλατοδρομίου του Σχοινιά. Η συνάντηση θα γίνει αύριο Τετάρτη 22 του Φλεβάρη στις 7 μ.μ.

Μετά τις έντονες αντιδράσεις των κατοίκων της περιοχής, συλλόγων και φορέων για τις αρνητικές επιπτώσεις από την κατασκευή του έργου, η κυβέρνηση έχει προσπαθήσει να ανατρέψει τα επιστημονικά δεδομένα και να αποδείξει ότι δε θα συντελεστεί οικολογική αλλά και ιστορική καταστροφή.

Είναι χαρακτηριστικό ότι η προπαγάνδα της εστιάζεται στο απίστευτο επιχείρημα ότι δεν έγινε ακριβώς εκεί η μάχη του Μαραθώνα, αλλά σε απόσταση 5 χιλιομέτρων. Το επιχείρημα αυτό χρησιμοποίησε και ο πρόεδρος της Συντονιστικής Επιτροπής Ζακ Ρογκ στη συνέντευξη Τύπου την περασμένη Παρασκευή. Ταυτόχρονα, οι αρμόδιοι κυβερνητικοί παράγοντες καθώς και τα στελέχη της «Αθήνα 2004» κάνουν λόγο για αναβάθμιση του τοπίου με τα έργα που θα γίνουν, αν και περιβαλλοντικοί φορείς μιλούν για μη αναστρέψιμη περιβαλλοντική καταστροφή και για σημαντική ζημιά στη Μακαρία Πηγή, από την οποία θα αντλούνται ύδατα για την τροφοδότηση του Κωπηλατοδρομίου.

Να σημειώσουμε τέλος, ότι με πρωτοβουλία τεσσάρων περιβαλλοντικών οργανώσεων έχουν συλλεγεί μέχρι στιγμής, πάνω από 11.000 υπογραφές κατά της κατασκευής του Κωπηλατοδρομίου.




Διαβάστε στο «Ρ»

Ο καιρός
Weather data from openweathermap.org