ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 20 Δεκέμβρη 2022
Σελ. /32
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
Μαζική και μαχητική αγωνιστική απάντηση - κάλεσμα συνέχειας από το συλλαλητήριο της Αθήνας

Την αντίθεσή τους στον αντιλαϊκό προϋπολογισμό και συνολικά στην πολιτική που λεηλατεί το εισόδημα και συρρικνώσει την κρατική χρηματοδότηση για τις ανάγκες του λαού, προκειμένου να εξασφαλίζει ζεστό χρήμα, επιδοτήσεις και φοροαπαλλαγές για τους επιχειρηματικούς ομίλους, διαδήλωσαν το μεσημέρι του Σαββάτου εργατικά σωματεία, ενώσεις μικρών επαγγελματιών, σύλλογοι γυναικών και φοιτητικοί σύλλογοι. Με συγκέντρωση στο Σύνταγμα κατήγγειλαν τα χαράτσια και τη φτώχεια που «μοιράζει» στον λαό ο προϋπολογισμός, την πολιτική που τον καταδικάζει στην επιβίωση με τα ψίχουλα των «pass» και των «καλαθιών». Κάλεσαν σε συνέχεια και κλιμάκωση του αγώνα για Συλλογικές Συμβάσεις, αυξήσεις στους μισθούς, μέτρα για την προστασία από την ακρίβεια και την ενεργειακή φτώχεια, προστασία της λαϊκής κατοικίας από το κύμα των πλειστηριασμών.

«Για τους εργαζόμενους δεν υπάρχει μία, λεφτά υπάρχουν μόνο για την εργοδοσία», φώναξαν οι διαδηλωτές που έφτασαν στο Σύνταγμα με τρεις προσυγκεντρώσεις. «Πανάκριβο το ρεύμα, πανάκριβη η ζωή, οργάνωση κι αγώνας η μόνη επιλογή», τόνισαν και ξεκαθάρισαν πως δεν πρόκειται να μείνουν με τα χέρια σταυρωμένα απέναντι στην πολιτική που τους καταδικάζει να «βγάλουν» τον χειμώνα με «κουπόνια» και «pass», που δεν εξασφαλίζουν ούτε τις στοιχειώδεις ανάγκες της λαϊκής οικογένειας.

Την κεντρική ομιλία έκανε ο Βάλσαμος Συρίγος, γενικός γραμματέας της Ομοσπονδίας Οικοδόμων. Χαιρετισμούς απηύθυναν ο Βασίλης Πάντζος, πρόεδρος της Πανελλαδικής Συνομοσπονδίας Ελλήνων Ρομά «ΕΛΛΑΝ ΠΑΣΕ», ο Γιώργος Τσουρατάκης, γραμματέας της Ομοσπονδίας Βιοτεχνικών Σωματείων Αττικής και ο Δήμος Κουμπούρης, πρόεδρος της Ομοσπονδίας Συνταξιούχων ΙΚΑ.

Στη βαρβαρότητα απαντάμε με τη λαϊκή οργάνωση και τη διεκδίκηση

Από την κεντρική ομιλία στο συλλαλητήριο του Συντάγματος

«Εσπασε η βιτρίνα του καπιταλισμού και ξεχύθηκε η βρώμα και η δυσοσμία της δημοκρατίας τους», σχολίασε ο Βάλσαμος Συρίγος, γενικός γραμματέας της Ομοσπονδίας Οικοδόμων, κατά την κεντρική ομιλία στο συλλαλητήριο, μιλώντας αρχικά για τα σκάνδαλα που βγαίνουν στη φόρα το ένα μετά το άλλο. «Από τον Πάτση, υπόδειγμα της υγιούς επιχειρηματικότητας, ο οποίος έπινε αίμα, ζωτικό στοιχείο άλλωστε της οικονομίας τους, στις υποκλοπές» και στη συνέχεια στην «κιβωτό του τρόμου» αλλά και στην υπόθεση της Καϊλή, συνόψισε τις υποθέσεις που έχουν κατακλύσει την επικαιρότητα, προκαλώντας αηδία για τη σαπίλα του συστήματος στα εργατικά - λαϊκά στρώματα.

«Ο λαός ανάμεσα στα προβλήματά του, την ακρίβεια, την αγωνία πώς θα βγάλει τον μήνα, ταΐζεται καθημερινά με τη σκανδαλολογία και αποσβολωμένος παρακολουθεί τα εκατομμύρια ευρώ να σφυράνε πάνω από το κεφάλι του. Ομως, κατά την κυβέρνηση δεν πρέπει να ανησυχεί, για όλους έχει ο θεός, θα φάει και η πλέμπα», υπογράμμισε ο ομιλητής.

«Θα πει κανείς, τι σχέση έχουν όλα αυτά με τον προϋπολογισμό; Αυτά είναι ο προϋπολογισμός ενός συστήματος όπου όλα είναι εμπορεύματα, όλα πουλιούνται και αγοράζονται, όλα είναι προσφορά και ζήτηση, από τα μακαρόνια στο σούπερ μάρκετ μέχρι το κορμί ενός ανηλίκου παιδιού, από την Υγεία μέχρι τα όπλα στον ιμπεριαλιστικό πόλεμο και τη βιτρίνα του Μουντιάλ», σημείωσε και πρόσθεσε: «Ετσι λοιπόν ο λαός ληστεύεται από τον βαρύ φόρο που πληρώνει, από τα μακαρόνια "ΜΑΡΑΤΑ" μέχρι τα καύσιμα και τα ξύλα για να ζεσταθεί, και κατανέμονται τα δισ. ευρώ με βάση τις ανάγκες του κεφαλαίου, με βάση τη στήριξη της ανταγωνιστικότητας, το άνοιγμα νέων πεδίων κερδοφορίας. Ετσι, συνεχώς μειώνονται τα κονδύλια για την Υγεία, για την Παιδεία, ενώ αυξάνονται για την καταστολή, για δαπάνες στο πλαίσιο του ΝΑΤΟ. Ολες οι υποχρεώσεις του κράτους μεταφέρονται σε άλλους φορείς του Δημοσίου, ανεξάρτητες αρχές και ΜΚΟ, όλα γίνονται ανταποδοτικά. Παντού πληρώνεις. Πας γιατρό; Πληρώνεις. Πας το παιδί σχολείο; Πληρώνεις. Πας στον αθλητισμό; Πληρώνεις. Αναπνέεις; Πληρώνεις. Πόσο να φτάσει αυτός ο μισθός που κουρεύτηκε τα χρόνια των μνημονίων 40% για να σώσουμε τα ευαγή ιδρύματα, τους επίσημους τοκογλύφους, αυτά τα κοράκια που ξεσπιτώνουν τον λαό».

Υπόθεση του κινήματος η προστασία της πρώτης κατοικίας

Εστιάζοντας στο ζήτημα των πλειστηριασμών, ξεκαθάρισε ότι η προστασία των οφειλετών και της πρώτης κατοικίας τους είναι αποκλειστική ευθύνη της κυβέρνησης και δεν μπορεί να γίνει πράξη «με παρακάλια και παροτρύνσεις στους τραπεζίτες, αλλά με τη νομοθετική παρέμβαση». Στην κατεύθυνση αυτή, ξεκαθάρισε πως κανένα από τα κόμματα της διαχείρισης του σημερινού συστήματος δεν μπορεί να ψηφίσει την καθολική προστασία της πρώτης κατοικίας, αφού «είναι ζωτικό στοιχείο της λειτουργίας της δημοκρατίας τους να γίνονται πλειστηριασμοί» και κερδοφόρες μπίζνες πάνω στην ανάγκη για στέγη.

Δίπλα στην ακρίβεια και τη λεηλασία του εισοδήματος, υπενθύμισε τα αντεργατικά μέτρα για τον καθορισμό του κατώτατου μισθού από την εκάστοτε κυβέρνηση και το «πάγωμα» των τριετιών, καλώντας τους εργαζόμενους να δυναμώσουν την πάλη για Συλλογικές Συμβάσεις και μισθούς που να καλύπτουν τις ανάγκες τους. «Ο αγώνας που δώσαμε το προηγούμενο διάστημα, για να υπογραφούν κλαδικές Συμβάσεις με πραγματικές αυξήσεις, είχε αποτέλεσμα στον κλάδο των Κατασκευών, σε δεκάδες εργοστάσια και στο λιμάνι. Αυτοί οι αγώνες πρέπει να αναπτυχθούν σε κάθε κλάδο, με σχέδιο παρέμβασης, ενημέρωσης και κλιμάκωσης, να διεκδικηθεί από Ομοσπονδίες και Σωματεία η υπογραφή Συμβάσεων», τόνισε.

Με παρακαταθήκη τη μεγάλη απεργία συνεχίζουμε και κλιμακώνουμε

«Η παρακαταθήκη που άφησε η απεργία στις 9 Νοέμβρη είναι σημαντική, η επιτυχία της δείχνει τον δρόμο της κλιμάκωσης», υπογράμμισε. Η κλιμάκωση αυτή, διευκρίνισε, «δεν θα έρθει αυτόματα, με την κήρυξη της πανελλαδικής απεργίας που θα επιδιώξουμε να γίνει το αμέσως επόμενο διάστημα», αλλά με τη δουλειά των σωματείων «μέσα στους χώρους παραγωγής, εκεί που θα ξεσπάνε μικρές εστίες διεκδίκησης και αγώνα, οι οποίες θα οδηγήσουν εκ των πραγμάτων και εκ της ανάγκης σε γενικευμένο, πανελλαδικό απεργιακό αγώνα». Και κατέληξε:

«Κάθε μέρα που περνάει αποδεικνύει τη χειροτέρευση των όρων ζωής και εργασίας για τη συντριπτική πλειοψηφία του εργαζόμενου λαού. Δεν θα αργήσουν να έρθουν και οι εκλογές, όπου ο λαός θα κληθεί να ψηφίσει διαχειριστή. Από αυτό το βήμα, φυσικά, δεν μπορούμε να κάνουμε κάλεσμα στο ποιον θα ψηφίσετε. Ενα όμως είναι σίγουρο: Την επομένη των εκλογών, όποιος και να είναι κυβέρνηση, θα τσακίσει για την επόμενη τριετία τη ζωή μας. Απάντηση στη βαρβαρότητα, πριν και μετά τις εκλογές, είναι το πόσο ισχυρό θα είναι το εργατικό - λαϊκό κίνημα. Πόσο οργανωμένος θα είναι ο λαός για να παλέψει για αυξήσεις, να παλέψει να μην ξεσπιτωθεί, να παλέψει ενάντια στη βία και την καταστολή. Πώς θα φτιάξει το δικό του σενάριο απέναντι στα αντιλαϊκά σενάρια του καπιταλιστικού δρόμου ανάπτυξης, σενάρια που για να σώσουν το σάπιο σύστημά τους δεν διστάζουν να έχουν ξανά στο σχέδιο το ξετρύπωμα των ναζιστών, με τον ίδιο ή άλλο μανδύα».

Διεκδικούμε τα αυτονόητα! Κανείς δεν θα μας χαρίσει τίποτα

Ο Γ. Τσουρατάκης, μέλος του ΔΣ της Ομοσπονδίας Βιοτεχνικών Σωματείων Αττικής (ΟΒΣΑ)
Ο Γ. Τσουρατάκης, μέλος του ΔΣ της Ομοσπονδίας Βιοτεχνικών Σωματείων Αττικής (ΟΒΣΑ)
«Οι Ελληνες Τσιγγάνοι είμαστε αναπόσπαστο κομμάτι του ελληνικού λαού», τόνισε ο Βασίλης Πάντζος, πρόεδρος της Πανελλαδικής Συνομοσπονδίας Ελλήνων Ρομά «ΕΛΛΑΝ ΠΑΣΕ». Από το βήμα της συγκέντρωσης χαιρέτισε τις αγωνιστικές πρωτοβουλίες σωματείων, φοιτητικών συλλόγων και φορέων, που μετά τον θανάσιμο πυροβολισμό κατά του 16χρονου Κώστα Φραγκούλη «διαδήλωσαν ενάντια στην αδικία». «Η αλληλεγγύη όλων αυτών που συμμερίζονται και κατανοούν τα προβλήματα των Ελλήνων Ρομά είναι ένα ελπιδοφόρο παράδειγμα απέναντι στην αδιαφορία που διαχρονικά βιώνουμε από την πολιτεία», ανέφερε.

Στην παρέμβασή του ανέδειξε τις άσχημες συνθήκες στις οποίες ζει μεγάλο μέρος των Ρομά, «χωρίς αξιοπρεπή στέγη, χωρίς ηλεκτρικό, χωρίς πόσιμο νερό», καθώς και την απειλή των πλειστηριασμών που αντιμετωπίζουν όσοι «έχτισαν την πρώτη κατοικία τους με δάνεια Ρομ που είχαν δοθεί με εγγύηση του Ελληνικού Δημοσίου». «Είναι θέμα που αφορά το σύνολο της κοινωνίας», υπογράμμισε, αναφερόμενος στους πλειστηριασμούς που απειλούν χιλιάδες νοικοκυριά.

«Βιώνουμε μια πολυεπίπεδη ανισότητα που συνεχώς θέτει εμπόδια στην κοινωνική μας ένταξη: Ανισότητα στην Παιδεία, όπου τα ήδη υποστελεχωμένα σχολεία αδυνατούν να υποστηρίξουν τη μάθηση των Ρομά μαθητών και οδηγούμαστε στη σχολική διαρροή. Στην εργασία, όπου όσο απουσιάζουν οριστικές και συμπεριληπτικές προβλέψεις και παρεμβάσεις της πολιτείας για την ένταξη των Ελλήνων Ρομά στη σταθερή εργασία, θα συνεχίζουμε να ζούμε σε συνθήκες ακραίας επισφάλειας και οριακής επιβίωσης», σημείωσε. Οπως πρόσθεσε, στις ανισότητες αυτές προστίθενται ο ρατσισμός, ο αποκλεισμός, η ρητορική μίσους, η αστυνομική βία και καταστολή «που η κοινότητά μας βιώνει διαχρονικά σε υπερθετικό βαθμό».

Ο Β. Πάντζος, πρόεδρος της Συνομοσπονδίας Ελλήνων Ρομά «ΕΛΛΑΝ ΠΑΣΣΕ»
Ο Β. Πάντζος, πρόεδρος της Συνομοσπονδίας Ελλήνων Ρομά «ΕΛΛΑΝ ΠΑΣΣΕ»
«Ο πυροβολισμός του 16χρονου Κώστα δεν πρέπει ούτε και έγινε αποδεκτός από το μεγαλύτερο μέρος της κοινωνίας μας. Γιατί γνωρίζουμε όλοι καλά πως αν δεν διεκδικήσουμε δικαιοσύνη σήμερα, μπορεί αύριο στη θέση του να είναι κάποιο παιδί που το σπίτι του πλειστηριάστηκε και αυτό αρνήθηκε να το εγκαταλείψει. Λέμε όχι στην αστυνομική αυθαιρεσία. Είμαστε όλοι μαζί στον αγώνα για κοινωνική ένταξη των Ρομά. Ολοι μαζί στον αγώνα για μια καλύτερη ζωή με αξίες και ιδανικά για όλο τον λαό», τόνισε.

Παλεύουμε για να δουλέψουμε και να ζήσουμε με αξιοπρέπεια

«Η "βαρυχειμωνιά" που αποτυπώνει ο κυβερνητικός προϋπολογισμός δεν είναι για όλους», ξεκαθάρισε ο Γιώργος Τσουρατάκης, μέλος του ΔΣ της Ομοσπονδίας Βιοτεχνικών Σωματείων Αττικής (ΟΒΣΑ). «Υπάρχουν επιχειρηματικοί όμιλοι που σε συνθήκες ενεργειακής φτώχειας, σε συνθήκες που δεκάδες χιλιάδες συνάδελφοι είναι στο χείλος του λουκέτου, μετράνε εκτόξευση των κερδών τους. Πετρελαιάδες, ενεργειακοί όμιλοι, ξενοδόχοι, σούπερ μάρκετ», σημείωσε.

«Κανείς να μην έχει αυταπάτες», ήταν το κάλεσμα που απηύθυνε. «Στον κρατικό προϋπολογισμό εντάσσονται συνολικά 15,3 δισ. που τα περισσότερα πάνε καρφί στα ταμεία επιχειρηματικών ομίλων μέσω της "πράσινης - ψηφιακής μετάβασης" και του Προγράμματος Δημοσίων Επενδύσεων», εξήγησε. Οσο για το Ταμείο Ανάκαμψης, οι μικροί επαγγελματίες «ούτε αίτηση δεν μπορούν να κάνουν» για να χρηματοδοτηθούν από τους πόρους του «αφού προαπαιτούμενο για κάθε πρόγραμμα που ανακοινώνεται είναι η απασχόληση τουλάχιστον 4 - 5 εργαζομένων».

Ο Δ. Κουμπούρης, πρόεδρος της Ομοσπονδίας Συνταξιούχων ΙΚΑ
Ο Δ. Κουμπούρης, πρόεδρος της Ομοσπονδίας Συνταξιούχων ΙΚΑ
«Ξέρουμε πολύ καλά ότι δεν θα μας χαρίσει κανείς τίποτα. Διεκδικούμε τα αυτονόητα. Και γι' αυτό έχουμε ανοίξει καβγά με την ηττημένη λογική των σφουγγοκωλάριων των υπουργών, που παρακαλούν "μαζί με τον βασιλικό, ποτίστε και τη γλάστρα"», υπογράμμισε. «Εμείς δεν πατάμε σε δυο βάρκες. Παλεύουμε για να βρουν λύσεις τα προβλήματα των βιοπαλαιστών επαγγελματιών γι' αυτό φωτίζουμε τις αιτίες που μας φέρνουν αυτά τα δεινά, αποδεικνύουμε κάθε μέρα ότι τα συμφέροντά μας δεν ταυτίζονται με τα συμφέροντα των επιχειρηματικών ομίλων», πρόσθεσε.

«Θέλουμε απλώς να μπορέσουμε να δουλέψουμε στα μαγαζιά μας για να ζήσουμε τις οικογένειές μας με αξιοπρέπεια. Και θα τα καταφέρουμε! Γι' αυτό ενώνουμε τις φωνές μας με τις χιλιάδες εργαζομένων των ταξικών σωματείων, τους σπουδαστές, τους συλλόγους γυναικών που είναι σήμερα εδώ. Γνωρίζοντας ότι ο αγώνας που δίνουμε, δεν είναι μόνο δικός μας αγώνας, δεν παλεύουμε μόνο για μας. Τα αιτήματά μας αφορούν όλο τον λαό», κατέληξε.

Εδώ και τώρα να δοθούν Δώρα και αναδρομικά στις συντάξεις

Τον αγωνιστικό χαιρετισμό των δεκάδων συγκεντρώσεων που οργάνωσαν τα συνταξιουχικά σωματεία τις προηγούμενες μέρες μετέφερε ο Δήμος Κουμπούρης, πρόεδρος της Ομοσπονδίας Συνταξιούχων ΙΚΑ. «Μέσα από αυτά τα συλλαλητήρια ακούστηκε η αγωνιστική φωνή των συνταξιούχων να απαιτεί τη λύση των προβλημάτων που μας δημιούργησαν όλες οι κυβερνήσεις μέχρι σήμερα», τόνισε. Οπως ξεκαθάρισε, ο αγώνας αυτός αφορά τους σημερινούς απόμαχους της δουλειάς αλλά και τη νέα γενιά, για την οποία οι κυβερνήσεις διαμορφώνουν ένα εργασιακό τοπίο χωρίς στοιχειώδη δικαιώματα.

«Δεν ανεχόμαστε τα ψέματα και τις μισές αλήθειες», διαμήνυσε όσον αφορά τις κυβερνητικές εξαγγελίες για τις υποτιθέμενες «αυξήσεις» στις συντάξεις και απαίτησε εδώ και τώρα να δοθούν τα Δώρα, τα αναδρομικά των συνταξιούχων, χωρίς προαπαιτούμενα και δικαστήρια. «Απαιτήσαμε, διεκδικούμε και δώσαμε υπόσχεση πως θα συνεχίσουμε», ξεκαθάρισε. «Καμία λύση δεν πρόκειται να δοθεί από την εναλλαγή των κυβερνήσεων», πρόσθεσε και κάλεσε σε μαζικό και ενωτικό αγώνα.

ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΚΟΥΤΣΟΥΜΠΑΣ
Ο αγώνας συνεχίζεται για να δικαιωθεί ο λαός

Ο ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ Δ. Κουτσούμπας έκανε την ακόλουθη δήλωση στο συλλαλητήριο στο Σύνταγμα ενάντια στον αντιλαϊκό προϋπολογισμό και στην ακρίβεια:

«Ο αγώνας συνεχίζεται και μέσα στη Βουλή και έξω από αυτή, στο Σύνταγμα, στους δρόμους όλης της Ελλάδας, ενάντια στον αντιλαϊκό προϋπολογισμό, ενάντια στην ακρίβεια, στους πλειστηριασμούς, στην κρατική βία και καταστολή, για αυξήσεις μισθών και συντάξεων. Για να δικαιωθεί τελικά ο λαός μας και ό,τι ζητά το εργατικό συνδικαλιστικό κίνημα, τα λαϊκά στρώματα γενικότερα».

ΚΙΝΗΤΟΠΟΙΗΣΕΙΣ ΣΕ ΟΛΗ ΤΗ ΧΩΡΑ ΕΝΑΝΤΙΑ ΣΤΟΝ ΠΡΟΫΠΟΛΟΓΙΣΜΟ - ΚΑΡΜΑΝΙΟΛΑ


Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ