ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 20 Δεκέμβρη 2022
Σελ. /32
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Προκλητική απόφαση απελευθέρωσης του αστυνομικού που πυροβόλησε τον 16χρονο Ρομά

Την προκλητική απόφασή του να αφεθεί ελεύθερος ο αστυνομικός που πυροβόλησε στο κεφάλι και σκότωσε τον 16χρονο Ρομά Κώστα Φραγκούλη σε καταδίωξη, επειδή δεν πλήρωσε για 20 ευρώ βενζίνη, ανακοίνωσε χτες το Συμβούλιο Πλημμελειοδικών Θεσσαλονίκης.

Το Συμβούλιο Πλημμελειοδικών τάχθηκε υπέρ του ανακριτή στη διαφωνία που είχε με τον εισαγγελέα σε ό,τι αφορά την προφυλάκιση ή όχι του ένστολου. Ετσι ο αστυνομικός δεν προφυλακίζεται και παραμένει ο περιοριστικός όρος της απαγόρευσης εξόδου από τη χώρα. Τις επόμενες μέρες, μετά και τον θάνατο του 16χρονου, αναμένεται η δικογραφία να επιστρέψει στον ανακριτή, ώστε να ασκηθεί ποινική δίωξη για τετελεσμένη ανθρωποκτονία.

Προκλητικές ήταν και οι δηλώσεις του δικηγόρου του 34χρονου αστυνομικού, Αλ. Κούγια, που δήλωσε έξω από τα δικαστήρια της Θεσσαλονίκης ότι ο νεκρός 16χρονος Κώστας Φραγκούλης «θα πρέπει να αποτελεί ένα παράδειγμα ώστε στο μέλλον αντίστοιχα ανώριμα παιδιά να μην αρνούνται την εφαρμογή του νόμου»!

Από την πλευρά του, ο δικηγόρος της οικογένειας Φραγκούλη δήλωσε πως η απόφαση «είναι εσφαλμένη γιατί αφενός ένα άτομο που αφαιρεί μια ανθρώπινη ζωή κάνοντας αλόγιστη χρήση βίας με μια ευθεία βολή είναι επικίνδυνο και αφετέρου δεν εκφράζει το κοινό περί δικαίου αίσθημα».

Την ίδια ώρα, στον οικισμό «Αγία Σοφία», στο σπίτι του Κώστα Φραγκούλη πραγματοποιήθηκε χτες μνημόσυνο για τις 7 ημέρες από τον θάνατό του. Ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας Ρομά Κεντρικής και Δυτικής Μακεδονίας, Παναγιώτης Σαμπάνης, δήλωσε πως η απόφαση να αφεθεί ελεύθερος ο αστυνομικός στεναχώρησε πολύ την οικογένεια του 16χρονου. «Πίστευαν πως θα έχουμε μία θετική εξέλιξη και θα προφυλακιζόταν ο αστυνομικός, όμως κάτι τέτοιο δεν έγινε. Τώρα έχουν το δικαίωμα να κάνουν ένσταση για την απόφαση και θα το κάνουν. Θα κάνουν ό,τι είναι νόμιμο. Δεν είναι σωστό και δεν μπορούν να πάρουν τον νόμο στα χέρια τους. Εχουμε δημοκρατία και η Δικαιοσύνη θα κρίνει όπως πρέπει». Μάλιστα, πρόσθεσε πως μέλη της οικογένειας και φίλοι σκέφτονται να οργανώσουν μία πορεία διαμαρτυρίας για την απόφαση τις επόμενες μέρες, «όμως θα πρέπει όλοι μαζί να συζητήσουμε πώς μπορεί να γίνει πιο σωστά, για να μην δημιουργηθούν εντάσεις και να είναι ειρηνική».

Για βαθιά απογοήτευση σχετικά με την απόφαση κάνει λόγο σε ανακοίνωσή της η Πανελλαδική Συνομοσπονδία Ελλήνων Ρομά «Ελλάν Πασσέ». «Πριν από λίγη ώρα έγινε γνωστή η απόφαση του Συμβουλίου Πλημμελειοδικών Θεσσαλονίκης να αφεθεί ελεύθερος με περιοριστικό όρο την απαγόρευση εξόδου από τη χώρα έως τη δίκη ο αστυνομικός που πυροβόλησε και σκότωσε τον 16χρονο Ρομά Κώστα Φραγκούλη» αναφέρει και συμπληρώνει πως «παρότι τίποτα δεν έχει τελειώσει ακόμα, καθώς η δικογραφία θα επιστρέψει στον ανακριτή ούτως ώστε να ασκηθεί ποινική δίωξη για τετελεσμένη ανθρωποκτονία, ως Πανελλαδική Συνομοσπονδία Ελλήνων Ρομά "Ελλάν Πασσέ" δεν μπορούμε παρά να δηλώσουμε τη βαθιά απογοήτευσή μας για τη σημερινή εξέλιξη».

Επισημαίνει πως «το γεγονός ότι ένας αστυνομικός που πυροβόλησε έναν ανήλικο, παραβλέποντας κάθε κανόνα εμπλοκής, δεν θεωρείται ύποπτος τέλεσης νέων εγκλημάτων, όπως επίσης και η μη διερεύνηση, για ακόμα μια φορά, του ρατσιστικού κινήτρου, είναι σημεία που μας προβληματίζουν και στα οποία θα συνεχίσουμε να επιμένουμε».

Καταλήγοντας ξεκαθαρίζει ότι «στεκόμαστε δίπλα στην οικογένεια αλλά και σύσσωμη την κοινότητα, της οποία πάγιο αίτημα είναι η απόδοση δικαιοσύνης».

Σήμερα η συγκέντρωση της ΚΝΕ στη Θεσσαλονίκη

Στο μεταξύ, η προγραμματισμένη για χτες, Δευτέρα, συγκέντρωση της ΟΠ Κεντρικής Μακεδονίας της ΚΝΕ με αφορμή τον θάνατο του 16χρονου Ρομά και με σύνθημα «Φτώχεια, βία, καταστολή! Το σύστημα της σήψης δολοφονεί!» αναβλήθηκε λόγω καιρικών συνθηκών για σήμερα Τρίτη και θα πραγματοποιηθεί στις 7 μ.μ. στον πεζόδρομο της Αγίας Σοφίας. Θα μιλήσει ο Ευθύμης Δημάκης, μέλος της ΚΕ του ΚΚΕ

ΦΛΩΡΙΝΑ
«Καμία ανοχή στους φασίστες εγκληματίες της Χρυσής Αυγής»

Κινητοποίηση με συγκέντρωση και μαχητική πορεία, ενάντια στην παρουσία της Χρυσής Αυγής και άλλων φασιστών στην πόλη, πραγματοποίησαν οι Κομματικές Οργανώσεις Φλώρινας του ΚΚΕ. Επίσης, το Σωματείο Εμπορικών και Ιδιωτικών Υπαλλήλων ν. Φλώρινας και άλλοι φορείς. Η συγκέντρωση πραγματοποιήθηκε στην κεντρική πλατεία της πόλης, βάζοντας έτσι εμπόδιο στη συγκέντρωση των φασιστών, που είχαν καλέσει στον ίδιο χώρο.

Θυμίζουμε ότι στη Φλώρινα είχαν ανακοινώσει πως θα μεταβούν τόσο οι φασίστες εγκληματίες της ΧΑ όσο και άλλα νεοναζιστικά και ακροδεξιά μορφώματα, κυρίως από τη Θεσσαλονίκη (το κόμμα του Κασιδιάρη, ο «Ιερός Λόχος»), με αφορμή την έγκριση του καταστατικού της οργάνωσης με την επωνυμία «Κέντρο μακεδονικής γλώσσας στην Ελλάδα» που πραγματοποιήθηκε στο πλαίσιο υλοποίησης της αμερικανοΝΑΤΟικής κοπής Συμφωνίας των Πρεσπών.

Οι διαδηλωτές πραγματοποίησαν πορεία διαμηνύοντας ότι δεν μπορεί να κυκλοφορούν στην πόλη οι δολοφόνοι, τραμπούκοι φασίστες της Χρυσής Αυγής. Στην πορεία μέσα στην πόλη της Φλώρινας ακούστηκαν συνθήματα όπως «Τότε ρουφιάνοι, τώρα χρυσαυγίτες, όπλο του συστήματος είναι οι φασίστες», «Είστε η σαπίλα όλου του ντουνιά, μπλόκο στους φασίστες σε κάθε γειτονιά» και «Ο λαός δεν σκύβει το κεφάλι, τον φασισμό τσακίζει μ' αντίσταση και πάλη».

Οπως καταγγέλθηκε από τους διαδηλωτές, οι φασιστικές δυνάμεις πραγματοποίησαν πορεία μέσα στην πόλη με προορισμό τα δικαστήρια Φλώρινας, με την ανοχή της αστυνομίας, η οποία, υλοποιώντας κυβερνητικές εντολές, τους την επέτρεψε. Οι αστυνομικές δυνάμεις επικαλέστηκαν το σχέδιο πορείας που κατέθεσαν οι δήθεν «αντισυστημικοί» φασίστες για να τους αφήσουν ανενόχλητους.

Στο τέλος της αντιφασιστικής συγκέντρωσης, ο Νίκος Χριστάνης, Γραμματέας της ΕΠ Δυτικής Μακεδονίας και μέλος της ΚΕ του ΚΚΕ, ανέφερε χαρακτηριστικά στους διαδηλωτές ότι «κλιμακώνουμε την πάλη και τον αγώνα ενάντια στην αντιλαϊκή πολιτική του συστήματος. Αποδείχτηκε ότι οι χρυσαυγίτες φασίστες είναι όπλο του συστήματος που αξιοποιείται ενάντια στο εργατικό - λαϊκό κίνημα. Συνεχίζουμε! Ο αγώνας για την απομόνωση των φασιστών να συνδεθεί με τον αγώνα ενάντια στο σύστημα που τους γεννά και τους θρέφει».

Στη φυλακή παραμένουν οι ναζιστές Κασιδιάρης και Λαγός

Ακόμη ένα σόου δόθηκε χτες στη δίκη της εγκληματικής οργάνωσης Χρυσή Αυγή από τους ναζιστές Ηλ. Κασιδιάρη και Ι. Λαγό, υπό τον ήχο των περιφερόμενων χειροκροτητών τους.

Οι δικαστές του Πενταμελούς Εφετείου Κακουργημάτων απάντησαν αρνητικά στα αιτήματα αναστολής εκτέλεσης της ποινής τους. Η απόφαση των δικαστών ήταν ομόφωνη, ενώ λίγο νωρίτερα είχε απορριφθεί το αίτημα εξαίρεσης της εισαγγελέως της έδρας που υπέβαλε ο συνήγορος του Ι. Λαγού, Κ. Πλεύρης.

Αξίζει να σημειωθεί ότι η εισαγγελέας του δικαστηρίου Κυριακή Στεφανάτου επικαλέστηκε την απόφαση του πρωτοβάθμιου δικαστηρίου για μη χορήγηση αναστέλλουσας δύναμης στην έφεση στους κατηγορούμενους, αναφέροντας πως «οδηγήθηκαν στη φυλακή λόγω των ιδιαίτερων χαρακτηριστικών, του είδους και της βαρύτητας των πράξεών τους, της περιφρόνησης στην έννομη τάξη, της εθνικοσοσιαλιστικής ιδεολογίας, για τις εν ψυχρώ επιθέσεις προς τους παθόντες, καθώς και διότι πρόκειται για επικίνδυνα, ριψοκίνδυνα, αδίστακτα άτομα».

Η εισαγγελέας στην ουσία αναφέρθηκε στην πρότασή της στην απόφαση του δικαστηρίου, στο σημείο που στοιχειοθετεί το κίνητρο των εγκληματικών πράξεων της Χρυσής Αυγής, τη ναζιστική ιδεολογία.

Αντίθετα η υπεράσπιση του Λαγού και ειδικότερα ο Κ. Πλεύρης, που για πολλοστή φορά δήλωσε εθνικοσοσιαλιστής στο δικαστήριο, προσπάθησε ακόμη μία φορά για τις εντυπώσεις να πει ότι η δίωξη γίνεται για το φρόνημα και όχι για το ότι ο ναζιστής Κασιδιάρης με τη σβάστικα στο μπράτσο του, το καταδικασμένο διευθυντικό στέλεχος της ναζιστικής εγκληματικής οργάνωσης, μαζί με τους άλλους ναζιστές σκότωσαν τον Παύλο Φύσσα, τον Σαχζάτ Λουκμάν, λιντσάρισαν επιχειρώντας να σκοτώσουν τους Αιγύπτιους ψαράδες, έκαναν δολοφονικές επιθέσεις στους συνδικαλιστές του ΠΑΜΕ και τα μέλη του ΚΚΕ, σε στέκια όπως η «Αντίπνοια» και το «Συνεργείο» κ.ά.

Το Πενταμελές Εφετείο Κακουργημάτων αποφάσισε ομόφωνα επίσης να κληθεί στη δίκη για να καταθέσει η σύντροφος του δολοφονημένου αντιφασίστα μουσικού Παύλου Φύσσα, που υπήρξε αυτόπτης μάρτυρας της δολοφονίας του.

ΚΟΜΜΟΥΝΙΣΤΙΚΗ ΝΕΟΛΑΙΑ ΕΛΛΑΔΑΣ
Η καταστολή συστατικό στοιχείο ενός κράτους εχθρικό στον λαό

Σχόλιο του Γραφείου Τύπου του ΚΣ της ΚΝΕ

Σε σχόλιό του για την απόφαση να αφεθεί ελεύθερος ο αστυνομικός που σκότωσε τον 16χρονο Ρομά, το Γραφείο Τύπου του ΚΣ της ΚΝΕ αναφέρει:

«Η απόφαση να αφεθεί ελεύθερος, με μόνο περιοριστικό όρο την απαγόρευση εξόδου από τη χώρα, ο αστυνομικός που πυροβόλησε εν ψυχρώ στο κεφάλι και σκότωσε τον 16χρονο Ρομά Κώστα Φραγκούλη, στη Θεσσαλονίκη, προκαλεί μόνο οργή και αγανάκτηση.

Αποδεικνύεται - για άλλη μια φορά - ότι η όξυνση της καταστολής και η αστυνομική αυθαιρεσία μόνο μεμονωμένα περιστατικά δεν είναι. Είναι συστατικά στοιχεία ενός κράτους που είναι εχθρικό προς τον λαό. Το ίδιο ισχύει και για την αστική δικαιοσύνη, που την ίδια ώρα που ελευθερώνει με συνοπτικές διαδικασίες τον αστυνομικό, δικάζει εργάτες και συνδικαλιστές που αγωνίζονται ενάντια στους πλειστηριασμούς λαϊκών κατοικιών, σέρνει μέλη και στελέχη του ΚΚΕ και της ΚΝΕ σε "διαδηλωτοδικεία" κ.ά.

Απαιτούμε την άμεση τιμωρία όλων των ενόχων για τον θάνατο του 16χρονου Ρομά».



Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ