ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 20 Δεκέμβρη 2022
Σελ. /32
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
«ΣΥΓΧΡΟΝΗ ΕΠΟΧΗ»
Εκδήλωση για τα 50 χρόνια εκδοτικής δραστηριότητας
  • Την Πέμπτη 22/12 στο «Σεράφειο» του δήμου Αθηναίων
  • Θα παρευρεθεί ο Δημήτρης Κουτσούμπας

Εκδήλωση για τη συμπλήρωση 50 χρόνων εκδοτικής δραστηριότητας οργανώνουν οι εκδόσεις «Σύγχρονη Εποχή» την Πέμπτη 22 Δεκέμβρη, στις 6.30 μ.μ. στο «Σεράφειο» του δήμου Αθηναίων (Εχελιδών 19 και Πειραιώς 144, Αθήνα). Στην εκδήλωση θα παρευρεθεί ο ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, Δημήτρης Κουτσούμπας.

Θα πραγματοποιηθούν οι εξής ομιλίες:

-- «Η συμβολή του ΚΚΕ και της "Σύγχρονης Εποχής" στη διάδοση και δημιουργική ανάπτυξη της επαναστατικής θεωρίας». Μάκης Παπαδόπουλος, μέλος του ΠΓ της ΚΕ του ΚΚΕ.

-- «50 χρόνια συνεχούς εκδοτικής προσφοράς της "Σύγχρονης Εποχής"». Δημήτρης Ξεκαλάκης, μέλος της ΚΕ του ΚΚΕ, διευθυντής της «Σύγχρονης Εποχής».

Θα ακολουθήσουν παρεμβάσεις.

Η εκδήλωση θα κλείσει με καλλιτεχνικό πρόγραμμα.

Συντονίζει η ηθοποιός Λίλα Καφαντάρη.

Στον χώρο θα λειτουργεί από τις 4 μ.μ. έκθεση αφιερωμένη στα 50 χρόνια λειτουργίας της «Σύγχρονης Εποχής».

Την περίοδο της στρατιωτικής δικτατορίας της 21ης Απριλίου 1967, πήρε σάρκα και οστά η «Σύγχρονη Εποχή» όταν η ΚΕ του ΚΚΕ, μέσα σε συνθήκες βαθιάς παρανομίας για το Κόμμα, προχώρησε με Απόφαση στην ίδρυση του Εκδοτικού τού Κόμματος. Η «Σύγχρονη Εποχή» δημιουργήθηκε από την ανάγκη να εκδοθούν και να διαδοθούν πλατιά τα έργα των Μαρξ - Ενγκελς - Λένιν στην Ελλάδα, ώστε να γίνει κτήμα της εργατικής τάξης και των πλατιών λαϊκών στρωμάτων η κοσμοθεωρία του επιστημονικού σοσιαλισμού.

Το πρώτο βιβλίο που εξέδωσε η «Σύγχρονη Εποχή» - στη Θεσσαλονίκη το 1973 - ήταν «Ο Λενινισμός και η σύγχρονη εποχή», η μετάφραση του οποίου είχε γίνει στην εξορία. Από τον τίτλο του βιβλίου πήρε το όνομά του το Εκδοτικό. Ετσι, ξεκίνησε μια πορεία και μια διαδρομή μέσα από την οποία η εργατική τάξη της Ελλάδας απέκτησε πρόσβαση στο πραγματικά ριζοσπαστικό και προοδευτικό βιβλίο.

Από την «Σύγχρονη Εποχή» εκδόθηκαν για πρώτη φορά στην Ελλάδα το Απαντα του Λένιν και τέθηκε σε κυκλοφορία, με ολοκληρωμένη μορφή, το θεμελιώδες έργο του Κ. Μαρξ «Το Κεφάλαιο». Παράλληλα, προχώρησε στην έκδοση αρκετών τίτλων με έργα των Μαρξ - Ενγκελς, όπως το διαχρονικό «Μανιφέστο του Κομμουνιστικού Κόμματος».

Ολα αυτά τα χρόνια στο πλάι του Κόμματος προχωρά στην έκδοση τίτλων που συμβάλλουν στην ενίσχυση της πάλης των εργαζομένων και του λαού, στον αγώνα τους για την κατάκτηση των σύγχρονων αναγκών τους και την κατάργηση της εκμετάλλευσης ανθρώπου από άνθρωπο. Μέσα από τα βιβλία της αναδεικνύονται οι κατακτήσεις της σοσιαλιστικής οικοδόμησης στη Σοβιετική Ενωση και στις υπόλοιπες σοσιαλιστικές χώρες, επεξεργασίες του Διεθνούς Κομμουνιστικού Κινήματος, αναλύσεις του ίδιου του Κομμουνιστικού Κόμματος Ελλάδας για το καπιταλιστικό σύστημα και τα εκάστοτε επίκαιρα ζητήματα της ταξικής πάλης στην Ελλάδα και διεθνώς.

Σε εξέλιξη η Γιορτή Βιβλίου της ΚΟ Αττικής

Την ίδια ώρα συνεχίζονται οι εκθέσεις με εκδόσεις της «Σύγχρονης Εποχής» στο πλαίσιο της Γιορτής Βιβλίου που διοργανώνει έως τις 30 Δεκέμβρη η ΚΟ Αττικής του ΚΚΕ.

Στην έδρα της ΚΟ Αττικής (Αχαρνών 241, σταθμός ΗΣΑΠ «Αγιος Νικόλαος») όπως και στα γραφεία του Κόμματος στην οδό Κολωνού 3 (πλησίον Ομόνοιας) εκτίθενται και είναι διαθέσιμοι δεκάδες τίτλοι, με τους επισκέπτες να μπορούν να περιηγηθούν και να επιλέξουν από πολλές κατηγορίες.

Οι εκθέσεις θα λειτουργήσουν μέχρι την Παρασκευή 23 Δεκέμβρη και έπειτα, από την Τρίτη 27 μέχρι την Παρασκευή 30 Δεκέμβρη, 5.30 μ.μ. έως 8.30 μ.μ.

Επίσης, οι Οργανώσεις Πειραιά του ΚΚΕ και της ΚΝΕ διοργανώνουν έκθεση βιβλίου στο Πολιτιστικό Στέκι Πειραιά της ΚΝΕ «Τραβέρσο» (Φίλωνος 9, Πειραιάς). Θα λειτουργήσει έως την Παρασκευή 23 Δεκέμβρη, από τις 6 μ.μ. έως τις 9 μ.μ. και από Τρίτη 27 έως Παρασκευή 30 Δεκέμβρη, από τις 11 π.μ. έως τις 2 μ.μ. και από τις 6 μ.μ. έως τις 9 μ.μ.

Εκθεση βιβλίου και άλλες εκδηλώσεις διοργανώνουν οι Οργανώσεις του ΚΚΕ και της ΚΝΕ στη Βορειοδυτική Αθήνα.

Θα γίνουν στη Νέα Ιωνία, στα γραφεία της ΤΕ Βορειοδυτικής Αθήνας του ΚΚΕ (Μεσολογγίου 48).

Η έκθεση βιβλίου θα πραγματοποιηθεί την Πέμπτη 22 και την Παρασκευή 23 Δεκέμβρη, από τις 5 μ.μ. έως τις 9 μ.μ.

Επίσης, την Πέμπτη, στις 7.30 μ.μ. θα γίνει βιβλιοπαρουσίαση για μαθητές Γυμνασίων και Λυκείων της έκδοσης «1922 - 2022: Ανακαλύπτοντας τα ίχνη ενός ξεριζωμού». Την παρουσίαση θα κάνει ο Αναστάσης Γκίκας, μέλος του Τμήματος Ιστορίας της ΚΕ του ΚΚΕ.

Το πρόγραμμα περιλαμβάνει ακόμη την προβολή παιδικής ταινίας, την Παρασκευή, στις 7 μ.μ.

Βράβευση των συμμετοχών για το μνημείο στο Επταπύργιο

Σήμερα Τρίτη και ώρα 18.30, στην έδρα της ΚΕ στον Περισσό, θα πραγματοποιηθεί ευχαριστήρια εκδήλωση προς τους καλλιτέχνες - γλύπτες που συμμετείχαν στον διαγωνισμό για την κατασκευή μνημείου του ΚΚΕ στις φυλακές Επταπυργίου της Θεσσαλονίκης (Γεντί Κουλέ).

Στον χώρο της εκδήλωσης θα εκτίθενται τα σχέδια όλων των προτάσεων που κατατέθηκαν για την ανέγερση μνημείου και τους καλλιτέχνες θα υποδεχτεί και θα ευχαριστήσει για τη συμμετοχή τους ο ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, Δημήτρης Κουτσούμπας.

Στον διαγωνισμό κατατέθηκαν 6 προτάσεις υψηλού αισθητικού επιπέδου και ολοκληρώθηκε με την επιλογή της πρότασης του γλύπτη Αγγελου Βλάσση, από κριτική επιτροπή και την Επιτροπή Μνημείων και Μουσείων του ΚΚΕ.



Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ