ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 20 Δεκέμβρη 2019
Σελ. /24
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΔΙΚΗ ΧΡΥΣΗΣ ΑΥΓΗΣ
Χρονικό μιας προαναγγελθείσας απαράδεκτης εισαγγελικής πρότασης

Τα δολοφονικά χτυπήματα της Χρυσής Αυγής απορρέουν από τη ναζιστική ιδεολογία της
Τα δολοφονικά χτυπήματα της Χρυσής Αυγής απορρέουν από τη ναζιστική ιδεολογία της
Προκλητική πρόταση - ασπίδα προστασίας ήταν επί της ουσίας η προχτεσινή πρόταση της εισαγγελέα Αδαμαντίας Οικονόμου στη δίκη της Χρυσής Αυγής. Της οργάνωσης όπου η ναζιστική ιδεολογία είναι το κίνητρο της εγκληματικής της δράσης και ο εγκληματικός της χαρακτήρας είναι αλληλένδετος με τη ναζιστική της ιδεολογία.

Αμέτρητα και ατράνταχτα τα αποδεικτικά στοιχεία που αναδείχθηκαν στο δικαστήριο όλα αυτά τα χρόνια. Αρθρα και δηλώσεις του αρχηγού Μιχαλολιάκου και των στελεχών της που εξυμνούν τον ισόθεο Χίτλερ, το ναζιστικό καθεστώς και τις θηριωδίες του, την αρία φυλή, φωτογραφικά ντοκουμέντα με ναζιστικά σύμβολα, σβάστικες, σημαίες της Βέρμαχτ, των SS, ναζιστικά τατουάζ στα μπράτσα των στελεχών της, φωτογραφικά ντοκουμέντα, μαρτυρίες με επιθέσεις σε μετανάστες, αντιφασίστες, πρωτοπόρους συνδικαλιστές, κομμουνιστές, βίντεο με τα τάγματα εφόδου εν δράσει, με στειλιάρια, με όπλα, συνομιλίες και μηνύματα με εντολές, όπου ακολουθούσαν εγκληματικές πράξεις. Αμέτρητα και ατράνταχτα τα αποδεικτικά στοιχεία που αναδείχθηκαν για την ευθύνη της ηγεσίας στις οργανωμένες επιθέσεις των ταγμάτων εφόδου που δρούσαν κατόπιν εντολών, οδηγιών, ενημέρωσης και έγκρισης της ηγεσίας της (πυρηνάρχης - περιφερειάρχης βουλευτής - αρχηγός) κ.ά.

Ολα αυτά ήταν ανύπαρκτα στην πρόταση της εισαγγελέα. Υστερα από 8 ώρες αγόρευσης, κατέληξε ότι οι 65 κατηγορούμενοι - οι 18 ναζιστές πρώην βουλευτές της Χρυσής Αυγής και 47 μέλη της - θα πρέπει να αθωωθούν.

Συγκεκριμένα, για την κατηγορία της ένταξης και διεύθυνσης της ναζιστικής οργάνωσης ζήτησε την απαλλαγή της ηγεσίας της Χρυσής Αυγής και στελεχών της υπερθεματίζοντας και υιοθετώντας την επιχειρηματολογία της ναζιστικής οργάνωσης. Δεν αποδέχθηκε ότι υπήρξε κεντρικός σχεδιασμός για τις εγκληματικές πράξεις. «Η ηγεσία δεν γνώριζε, δεν έδινε εντολή, δεν υπήρχε σχεδιασμός, δεν υπήρχε στοχοποίηση των θυμάτων από την ηγεσία της», ανέφερε προκλητικά στην πρότασή της.

Δεν υπήρχε κίνητρο για τις εγκληματικές πράξεις, όλες ήταν συμπτωματικές, μεμονωμένες ή και εδράζονταν στη σφαίρα της... ψυχολογίας... Οσο για τη ναζιστική ιδεολογία, για τα «είμαστε φασίστες, ναζιστές, μαχαιροβγάλτες» κ.λπ. υιοθέτησε πλήρως τα όσα είπε ο αρχηγός της Χρυσής Αυγής περί αποχώρησης το 1992 ακραίων ιδεολογικά μελών. Ομως, όπως ανέφερε, και να είναι ναζιστές αυτό είναι ποινικά αδιάφορο...

Είναι χαρακτηριστικό ότι όσον αφορά την πολιτική ευθύνη που ανέλαβε ο αρχηγός της ναζιστικής οργάνωσης Μιχαλολιάκος μετά από καιρό για τη δολοφονία Φύσσα σε τηλεοπτική εκπομπή και... μεταφράστηκε από τα στελέχη της ως ανάληψη του πολιτικού κόστους(!), η εισαγγελέας την υιοθέτησε πλήρως. Επίσης, στην αγόρευσή της επικαλέστηκε δήλωση στελέχους της Χρυσής Αυγής, του ναζιστή Κασιδιάρη, ότι «μαζί με τη δολοφονία Φύσσα δολοφονήθηκε και η Χρυσή Αυγή»...

Υιοθέτησε παιδαριώδεις δικαιολογίες

Ηταν τέτοια η εθελοτυφλία στην πρότασή της που έφτασε μέχρι το σημείο να υιοθετήσει αυθαίρετες, αστήρικτες και παιδαριώδεις δικαιολογίες των στελεχών της Χρυσής Αυγής, όπως το επιχείρημά τους ότι «όλες οι καλές δουλειές νύχτα γίνονται»(Κασιδιάρης), ότι δήθεν εννοούσαν τη δράση της αστυνομίας.

Αποσυνέδεσε τις υποθέσεις από το γενικότερο σχεδιασμό της εγκληματικής ναζιστικής οργάνωσης. Σύμφωνα με την εισαγγελέα και την πρότασή της, η δολοφονία του Παύλου Φύσσα, του Σαχζάτ Λουκμάν, οι επιθέσεις στους κομμουνιστές και συνδικαλιστές του ΠΑΜΕ, στο στέκι «Αντίπνοια», στον μαθητή στο Π. Φάληρο κ.τ.λ., ήταν άσχετα μεταξύ τους περιστατικά!!! «Δεν αποδείχθηκε κεντρικός σχεδιασμός σε βάρος πολιτικών αντιπάλων και μεταναστών (...) Η ηγεσία της Χρυσής Αυγής δεν φέρει ουδεμία ευθύνη, αφού δεν προέκυψε ότι έδωσε εντολή ούτε ότι είχε εγκρίνει τις πράξεις που τελέστηκαν εκ των προτέρων», ανέφερε χαρακτηριστικά, προκαλώντας βάναυσα το λαϊκό αίσθημα και τα θύματα επιθέσεων της Χρυσής Αυγής.

Για τη δολοφονία του Παύλου Φύσσα η πρότασή της περιορίστηκε στην ενοχή του χρυσαυγίτη δολοφόνου Ρουπακιά, χωρίς να αναφερθεί στο κίνητρο της δολοφονίας και θεωρώντας - χωρίς να στοιχειοθετείται από πουθενά - ότι δεν είχε από την αρχή ανθρωποκτόνο σκοπό. Επίσης, ότι το τάγμα εφόδου δεν ήξερε και δεν τον βοήθησε στη δολοφονία και ότι ο Π. Φύσσας δεν ήταν στοχοποιημένος. Σαν να μην υπήρξε πουθενά το βίντεο που προβλήθηκε στο δικαστήριο με τους χρυσαυγίτες που πήγαιναν στον τόπο της δολοφονίας και το αυτοκίνητο του Ρουπακιά. Σαν να μην υπήρξε το ηχητικό ντοκουμέντο που ακούστηκε στο δικαστήριο με το στέλεχος της Χρυσής Αυγής Ν. Αποστόλου που έλεγε «το ψάχναμε τόσο καιρό το μπαστάρδι». Ηταν λογικό μετά από όλα αυτά να μη ...μνημονεύσει στην πρότασή της το ρόλο της αστυνομίας και στη δολοφονία Φύσσα.

Για την επίθεση στους αλιεργάτες και τους κομμουνιστές και συνδικαλιστές του ΠΑΜΕ πρότεινε τη μετατροπή του κατηγορητηρίου από απόπειρα ανθρωποκτονίας σε ελαφρότερα αδικήματα (βαριά σκοπούμενη για τους αλιεργάτες, επικίνδυνη και απλή σωματική βλάβη για το ΠΑΜΕ) γιατί, όπως είπε, οι κατηγορούμενοι δεν είχαν ανθρωποκτόνο σκοπό. Δεν υπήρξαν για την εισαγγελέα οι δηλώσεις Λαγού για τους Αιγύπτιους αλιεργάτες και ό,τι ακολούθησε, ούτε οι δηλώσεις Λαγού - Παναγιώταρου - Μίχου στη Ναυπηγοεπισκευαστική Ζώνη και ό,τι ακολούθησε. Οσο για το «ό,τι κινείται σφάζεται (...) αν πάρουμε το ok από τον Λαγό» του Πατέλη και το «για να κάνεις κάτι, παίρνεις πρώτα τον Γιάννη (Λαγό), ο Γιάννης το λέει στον Μεγάλο (Μιχαλολιάκο) κι αν δώσει το ok ο Μεγάλος πας» του Αποστόλου το αγνόησε... Οσο για τη φράση «τους μακελέψαμε» του Λαγού για την επίθεση στους κομμουνιστές και συνδικαλιστές του ΠΑΜΕ η κα Οικονόμου την έριξε στον «κάλαθο».

Ακόμα και για την επίθεση στο στέκι «Αντίπνοια» ανέφερε χαρακτηριστικά: «Ακόμα και η φράση που ακούστηκε από δράστη, "έχετε χαιρετίσματα από τη Χρυσή Αυγή", δεν είναι αρκετή, καθώς δεν γίνεται αναφορά στο όνομα κάποιου συγκεκριμένου βουλευτή»...

Οσο για το κακούργημα της διακεκριμένης οπλοκατοχής που βαρύνει ορισμένα εκ των στελεχών της ναζιστικής οργάνωσης, ανάμεσά τους και τον αρχηγό Ν. Μιχαλολιάκο, ζήτησε, κατά περίπτωση, τη μετατροπή του σε αδικήματα που ισοδυναμούν με πλημμελήματα, τα οποία έχουν υφ' όρον παραγραφεί.

Οργισμένη αντίδραση

Την οργισμένη αντίδραση της μητέρας του Π. Φύσσα, Μάγδας Φύσσα, προκάλεσε η εν λόγω πρόταση. Σε δήλωσή της έξω από το δικαστήριο ανέφερε: «Δεν είδαν τίποτα όλο αυτό το διάστημα; Αθωώνουν τους εγκληματίες. Πόσο να αντέξουμε;». Νωρίτερα στην αίθουσα, απευθυνόμενη προς την εισαγγελέα Αδαμαντία Οικονόμου, ανέφερε: «Στις 18 του μήνα ο Παύλος κλείνει 75 μήνες νεκρός. Τελικά σήμερα τον ξαναμαχαιρώσατε; Αιμορραγεί η πληγή του. Θα ήθελα να απαντήσει η κα εισαγγελέας».

ΔΙΚΗΓΟΡΟΙ ΠΟΛΙΤΙΚΗΣ ΑΓΩΓΗΣ
Το δικαστήριο είναι το μόνο αρμόδιο να αποφασίσει

Μετά την πρόταση της εισαγγελέα, οι συνήγοροι της Πολιτικής Αγωγής από την οικογένεια Φύσσα και τους Αιγύπτιους αλιεργάτες έκαναν δηλώσεις.

Συγκεκριμένα, η Χρύσα Παπαδοπούλου από την οικογένεια Φύσσα είπε:«Αρχικά πρέπει να καταστεί σαφές ότι η πρόταση της Εισαγγελίας δεν είναι καθ' οιονδήποτε τρόπο δεσμευτική για το δικαστήριο. Η άκριτη υιοθέτηση του συνόλου των αναπόδεικτων ισχυρισμών των κατηγορουμένων βουλευτών περί καταστατικού, περί δήθεν μη γνώσης της ηγεσίας για τις εγκληματικές πράξεις των μελών, η συνολική αθώωση των 17 κατηγορουμένων για απλή συνέργεια στην ανθρωποκτονία του Παύλου Φύσσα, η υιοθέτηση της άποψης ότι ο Ρουπακιάς έδρασε μόνος του εκείνο το βράδυ παραβλέπει εσκεμμένα την πληθώρα των αποδεικτικών στοιχείων, μαρτυρίες, αναγνωστέα, βίντεο που αναγνώστηκαν και οδηγούν στο ακριβώς αντίθετο συμπέρασμα.

Ας μην ξεχνάμε ότι πρόκειται για την εισαγγελέα που ρώτησε στο ακροατήριο τον φίλο του Παύλου Φύσσα γιατί έφυγε τρέχοντας από το σημείο της επίθεσης και δεν παρέμεινε να βοηθήσει τον φίλο του Παύλο Φύσσα και να αποτρέψει τη δολοφονία. Ερώτηση που δεν τόλμησαν να θέσουν ούτε καν οι συνήγοροι υπεράσπισης της Χρυσής Αυγής. Η συλλογιστική της εισαγγελέως της έδρας είναι ακριβώς αυτή που οδήγησε στη μακροχρόνια ασυλία της δράσης της ΧΑ και κατέληξε στη δολοφονία του Παύλου Φύσσα. Η έδρα του δικαστηρίου είναι η μόνη αρμόδια να αποφασίσει».

Ο Θανάσης Καμπαγιάννης από τους Αιγύπτιους αλιεργάτες τόνισε:«Η πρόταση της εισαγγελέως ήταν σκανδαλώδης και πρέπει να σημάνει συναγερμό για κάθε δημοκράτη πολίτη. Ηταν τόσο ακραία η πρόταση στο περιεχόμενό της, που ένα μόνο μπορεί να είναι το συμπέρασμα: Κύκλοι του βαθέος κράτους - έως και παρακράτους - που τα προηγούμενα χρόνια συγκάλυπταν την εγκληματική δράση της Χρυσής Αυγής, με προσβάσεις στην Εισαγγελία και σε συνεννόηση με τη ναζιστική συμμορία, επιχειρούν το ξέπλυμα της εγκληματικής οργάνωσης και την ολική επαναφορά της Χρυσής Αυγής στους δρόμους και στο πολιτικό σύστημα.

Η εισαγγελέας της έδρας εμφανίστηκε σήμερα ως το ομιλούν εργαλείο αυτού του σχεδιασμού. Τα θύματα και οι υπερασπιστές τους στεκόμαστε πλέον μόνοι απέναντι στο δικαστήριο χωρίς τη συνδρομή της εισαγγελικής αρχής. Το δικαστήριο είναι αρμόδιο να αποφασίσει».

Υπενθυμίζεται ότι κοινή δήλωση έκαναν προχτές (δημοσιεύτηκε στο χτεσινό φύλλο του «Ριζοσπάστη») και οι δικηγόροι Πολιτικής Αγωγής των κομμουνιστών και συνδικαλιστών του ΠΑΜΕ, με την οποία χαρακτήρισαν την πρόταση της εισαγγελέα απαράδεκτη και προκλητική απέναντι στα θύματα της ναζιστικής οργάνωσης και απέναντι στο αίσθημα δικαίου του λαού.

ΚΟΜΜΟΥΝΙΣΤΙΚΟ ΚΟΜΜΑ ΕΛΛΑΔΑΣ
Πρόταση που προσβάλλει βάναυσα το λαϊκό αίσθημα και τα δεκάδες θύματα της Χρυσής Αυγής

Σχόλιο για την πρόταση της εισαγγελέα στη δίκη της Χρυσής Αυγής εξέδωσε την Τετάρτη το Γραφείο Τύπου της ΚΕ του ΚΚΕ, επισημαίνοντας:

«Προσβάλλει βάναυσα το λαϊκό αίσθημα, αλλά και τα δεκάδες θύματα της Χρυσής Αυγής, η πρόταση της εισαγγελέα της έδρας στη δίκη της ναζιστικής εγκληματικής οργάνωσης για την απαλλαγή της ηγεσίας και των στελεχών της από τα βαριά αδικήματα για τα οποία κατηγορούνται.

Είναι εξοργιστικό ότι η συγκεκριμένη εισαγγελέας, σε πλήρη αντίθεση με ό,τι προέκυψε από τα συντριπτικά στοιχεία που αναδείχτηκαν μέσα από την πολύχρονη αποδεικτική διαδικασία της δίκης, όχι μόνο υιοθέτησε τα επιχειρήματα των χρυσαυγιτών, αλλά και υπερθεμάτισε σε αυτά.

Οι εργαζόμενοι και η νεολαία πρέπει να εντείνουν την επαγρύπνηση και τον αγώνα τους για την απομόνωση των φασιστών παντού, αλλά και για την τιμωρία τους για τα αποτρόπαια εγκλήματα που έχουν διαπράξει».

Ερωτήματα...

Με αφορμή τις εξελίξεις στη δίκη της Χρυσής Αυγής, δημοσιοποιήθηκαν στον Τύπο και στο διαδίκτυο κάποιες θέσεις - εκφράζοντας υποτίθεται την ανησυχία τους για την πορεία της δίκης και τον κίνδυνο αθώωσης των χρυσαυγιτών - θέτοντας την άποψη ότι κακώς συνδέθηκαν οι εγκληματικές ενέργειες χρυσαυγιτών με την ύπαρξη εγκληματικής οργάνωσης.

Ακόμα, επιχειρούν να στοιχειοθετήσουν την άποψη ότι δεν δικάζεται η Χρυσή Αυγή ούτε ως κόμμα ούτε ως πιθανή εγκληματική οργάνωση, αλλά δικάζονται άνθρωποι, ύποπτοι για την τέλεση αδικημάτων.

Επίσης, άλλες απόψεις θέτουν ζήτημα κενών στα στοιχεία της δικογραφίας, κάτι που μπορεί να οδηγήσει στην αθώωση των ναζιστών δολοφόνων και άρα στη δικαίωσή τους.

Αυτές οι απόψεις διατυπώνονται υποτίθεται από ανθρώπους που ανησυχούν για την πορεία της δίκης και το ενδεχόμενο αθώωσης των χρυσαυγιτών..

Τι εξυπηρετούν άραγε τέτοιες απόψεις, στη συγκεκριμένη χρονική συγκυρία; Τι εξυπηρετούν επιχειρήματα που στην ουσία στοχεύουν τον πυρήνα της θέσης ότι η Χρυσή Αυγή πρέπει να δικαστεί ως εγκληματική ναζιστική οργάνωση;

Ποιο στόχο εξυπηρετεί το να επιχειρείς να αποδομήσεις την επιχειρηματολογία της Πολιτικής Αγωγής, το κατηγορητήριο, αλλά και όλα όσα αποδείχθηκαν με πολλά και αδιάσειστα στοιχεία κατά τη διάρκεια της ακροαματικής διαδικασίας;

Πολύ περισσότερο μάλιστα που η βασική γραμμή υπεράσπισης των χρυσαυγιτών ήταν ακριβώς αυτή της «απομόνωσης» των δολοφονικών ενεργειών από τον εγκληματικό ναζιστικό χαρακτήρα της οργάνωσής τους...

Δεν θέλουμε να πιστέψουμε ότι η εισαγγελική πρόταση που «ξεπλένει» τους χρυσαυγίτες, βρίσκει κάποιους ιδιόμορφους συμμάχους...

ΣΥΝΔΙΚΑΤΟ ΜΕΤΑΛΛΟΥ ΑΤΤΙΚΗΣ
Καταδικάζει την προκλητική εισαγγελική πρόταση

Ψήφισμα με το οποίο καταγγέλλει τη στάση της εισαγγελέα στη δίκη της Χρυσής Αυγής εξέδωσε το Συνδικάτο Μετάλλου Αττικής και Ναυπηγοεπισκευαστικής Βιομηχανίας Ελλάδας.

Σε αυτό αναφέρει, ανάμεσα σε άλλα, πως «η εισαγγελέας ουσιαστικά αποσιώπησε αλλά και διαστρέβλωσε το τεράστιο αποδεικτικό υλικό που παρουσιάστηκε στην πολύχρονη αυτή ακροαματική διαδικασία, δηλαδή τις καταθέσεις των μαρτύρων, τα βίντεο, τα έγγραφα της δικογραφίας ακόμα και τις δηλώσεις των ίδιων των κατηγορουμένων.

Η απόφαση του δικαστηρίου αναμένεται να εκδοθεί τους επόμενους μήνες και δεν θεωρούμε ότι μπορεί να υιοθετήσει μια τέτοια προκλητική εισαγγελική πρόταση. Σε κάθε περίπτωση, καλούμε όλους τους εργαζόμενους μέσα από τα Σωματεία τους να καταδικάσουν αυτές τις πρακτικές, να εντείνουν την επαγρύπνηση και τον αγώνα τους, για την απομόνωση της ναζιστικής εγκληματικής οργάνωσης της Χρυσής Αυγής, όπως και των διάφορων φασιστικών μορφωμάτων, που βγαίνουν μέσα από τα σπλάχνα του σάπιου καπιταλιστικού συστήματος που υπηρετούν, αλλά και την καταδίκη της για τα βαριά εγκλήματα που έχει διαπράξει».

Αντίστοιχες ανακοινώσεις έχουν εκδώσει το Συνδικάτο Οικοδόμων Αθήνας, τα ναυτεργατικά σωματεία ΠΕΜΕΝ, «ΣΤΕΦΕΝΣΩΝ», ΠΕΕΜΑΓΕΝ, ΠΕΠΡΝ και ΠΕΣ ΝΑΤ και ο Πανελλήνιος Σύλλογος Συνταξιούχων πρώην ΔΕΚΟ - Τραπεζών.



Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ