ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 20 Δεκέμβρη 2018
Σελ. /24
ΔΙΕΘΝΗ
Μ. ΒΡΕΤΑΝΙΑ
Παρέμβαση ισχυρών επιχειρηματικών ομίλων για την πορεία του Brexit

Καλούν τους Βρετανούς βουλευτές να στηρίξουν το σχέδιο Μέι και να εγκαταλείψουν κάθε σκέψη για «άτακτη έξοδο»

Από πρόσφατη συνεδρίαση του βρετανικού Κοινοβουλίου
Από πρόσφατη συνεδρίαση του βρετανικού Κοινοβουλίου
ΛΟΝΔΙΝΟ.--

Εντείνονται οι πιέσεις για την αποφυγή ενός «άτακτου Brexit» χωρίς συμφωνία, αλλά και τα παζάρια για να εγκριθεί η συμφωνία αποχώρησης βρετανικής κυβέρνησης - ΕΕ στη Βουλή των Κοινοτήτων, στην ψηφοφορία που θα διεξαχθεί τη βδομάδα που ξεκινά στις 14 Γενάρη.

Χτες, εκπρόσωποι των μεγαλύτερων βρετανικών επιχειρηματικών ομίλων δημοσίευσαν μια έντονη προειδοποίηση προς τους 650 βουλευτές, τονίζοντας ότι διακινδυνεύουν να βυθίσουν στο χάος τη βρετανική οικονομία, αν δεν σταματήσουν «τα πολιτικά παιχνίδια» και δεν στηρίξουν την πρόταση της πρωθυπουργού, Τερέζα Μέι.

Η ανακοίνωση των πέντε κορυφαίων επιχειρηματικών και εργοδοτικών οργανώσεων της Βρετανίας (Σύνδεσμος Βιομηχάνων - CBI, Ινστιτούτο Διευθυντών, Βρετανικά Εμπορικά Επιμελητήρια, Ομοσπονδία Μικρών Επιχειρήσεων, η Ομοσπονδία Εργοδοτών στη βιομηχανία της μεταποίησης και της μηχανικής - EEF), που εκπροσωπούν δεκάδες χιλιάδες επιχειρήσεις με εκατομμύρια εργαζόμενους, σημειώνει πως «η ευθύνη να βρεθεί ένας δρόμος προς τα εμπρός έγκειται άμεσα στους 650 βουλευτές».

Προχτές το υπουργικό συμβούλιο της Μέι αποφάσισε την επιτάχυνση των προετοιμασιών γι' αυτό το ενδεχόμενο, όπως μέτρα για τυχόν έλλειψη φαρμάκων, τροφίμων κ.ά., ενώ το υπουργείο Αμυνας ανακοίνωσε ότι θα διαθέσει 3.500 στρατιώτες για να συνδράμει τις κρατικές υπηρεσίες όπου χρειαστεί.

Παράλληλα, χτες ανακοίνωσε και η ΕΕ το σχέδιο δράσης «έκτακτης ανάγκης». Περιλαμβάνει 14 μέτρα σε τομείς όπου ενδεχόμενο Brexit χωρίς συμφωνία θα δημιουργήσει μεγάλες διαταραχές για επιχειρήσεις και άτομα, όπως: Χρηματοπιστωτικές υπηρεσίες, αεροπορικές μεταφορές, τελωνειακή πολιτική, αλυσίδες ανεφοδιασμού, πολιτική για το κλίμα, εργασιακά και βίζα. Η Κομισιόν τονίζει ότι τα μέτρα πρέπει να υιοθετηθούν άμεσα, ώστε να μπορούν να τεθούν σε εφαρμογή στις 30 Μάρτη.

«Το προτιμότερο για την αποφυγή αναταράξεων είναι η παραμονή της Μ. Βρετανίας στην ΕΕ. Αλλά έχει αποφασιστεί το Brexit, οπότε η αποχώρηση με συμφωνία είναι καλύτερη από τη μη συμφωνία. Και στο σενάριο της μη συμφωνίας, το καλύτερο είναι να έχουμε προετοιμαστεί», δήλωσε ο αντιπρόεδρος της Επιτροπής, Βάλντις Ντομπρόβσκις.

Η έξοδος χωρίς συμφωνία δεν είναι διαχειρίσιμη

Μάλιστα, ιδιαίτερη - αν και έμμεση - είναι η «επίπληξη» των επιχειρηματικών ομίλων προς τους Συντηρητικούς υπουργούς και βουλευτές, που υποστηρίζουν ότι η έξοδος χωρίς συμφωνία είναι «διαχειρίσιμη» («managed no-deal») και πρέπει να αναχθεί σε βασικό σχέδιο της κυβέρνησης.

Υπουργοί και στελέχη των Συντηρητικών ισχυρίζονται ότι μέρος των 39 δισ. λιρών που έχει συμφωνήσει η κυβέρνηση να δώσει στην ΕΕ «αγοράζοντας» τη μεταβατική περίοδο μετά το Brexit, θα μπορούσαν να διατεθούν για τις συνέπειες του Brexit χωρίς συμφωνία. Ενδεικτικά, ο πρώην υπουργός του Brexit, Ντομινίκ Ράαμπ, είπε ότι «η αποχώρηση από τους όρους του Παγκόσμιου Οργανισμού Εμπορίου θα ήταν καλύτερη από το να παγιδευτούμε σε μια κακή συμφωνία» και πρότεινε τα 39 δισ. λίρες να δοθούν στις επιχειρήσεις με μείωση της φορολογίας τους και μέτρα στήριξης για τη μετάβαση.

«Η πρόταση ότι το Brexit χωρίς συμφωνία μπορεί να είναι "διαχειρίσιμο", δεν είναι αξιόπιστη», απαντούν στη χτεσινή ανακοίνωση οι εκπρόσωποι των επιχειρηματικών ομίλων. Πιο αναλυτικά, «οι επιχειρήσεις θα αντιμετωπίσουν τεράστιο νέο τελωνειακό κόστος και δασμούς. Οι διακοπές στα λιμάνια μπορεί να καταστρέψουν αλυσίδες εφοδιασμού», ενώ «ο παγκόσμια ηγετικός τομέας των βρετανικών υπηρεσιών θα βρεθεί άσκοπα σε μειονεκτική θέση».

Εντείνοντας τις προετοιμασίες για έξοδο χωρίς συμφωνία, «οι επιχειρήσεις σταματούν ή εκτρέπουν επενδύσεις» και «πληρώνουν για αποθέματα προϊόντων ή υλικών, για εκτροπή του διασυνοριακού εμπορίου και για να μετακινούν γραφεία ή εργοστάσια έξω από το Ηνωμένο Βασίλειο». Ολα αυτά αποτελούν «σημαντική σπατάλη χρόνου και χρήματος» και επιπλέον δεν υπάρχει αρκετός χρόνος, μόλις 100 μέρες μέχρι την ημερομηνία αποχώρησης (29 Μάρτη).

«Καλούμε τους βουλευτές όλων των κομμάτων, κατά τη διάρκεια των Χριστουγέννων να μιλήσουν με τις τοπικές επιχειρηματικές κοινότητες στις εκλογικές τους περιφέρειες. Ελπίζουμε ότι θα τις ακούσουν και όταν επιστρέψουν στο Κοινοβούλιο, θα θυμούνται ότι η μελλοντική πορεία της οικονομίας μας είναι στα χέρια τους», καταλήγει η ανακοίνωση.

Χτες η Τ. Μέι συναντήθηκε με τους ηγέτες των αποκεντρωμένων διοικήσεων του Ηνωμένου Βασιλείου (Σκοτία, Ουαλία, Βόρεια Ιρλανδία), σε μια ακόμη απόπειρα να εξασφαλίσει συναίνεση.

Αναθεώρηση της «συμμαχίας» με τις ΗΠΑ

Σε μια παράλληλη, αλλά όχι άσχετη εξέλιξη, προχτεσινή έκθεση της Επιτροπής Διεθνών Σχέσεων της Βουλής των Λόρδων σημειώνει ότι κινήσεις της κυβέρνησης των ΗΠΑ, όπως η αποχώρηση από τη Συμφωνία του Παρισιού για το Κλίμα και τη Συμφωνία για τα πυρηνικά του Ιράν, η επιβολή δασμών κ.ά. «αντιτίθενται στα συμφέροντα του Ηνωμένου Βασιλείου», το οποίο θα πρέπει να αναζητήσει άλλες συμμαχίες στον κόσμο συμπεριλαμβανομένης της ΕΕ. Αντίστοιχες συζητήσεις έχουν ανοίξει και σε άλλα ευρωπαϊκά κράτη (όπως Γαλλία και Γερμανία).

«Στο μέλλον, η κυβέρνηση θα πρέπει να εξαρτάται λιγότερο από την επίτευξη μιας κοινής προσέγγισης με τις ΗΠΑ σε βασικά θέματα», αναφέρεται. «Στο πλαίσιο μιας τεταμένης διατλαντικής σχέσης, μιας ολοένα και πιο δυναμικής Κίνας, μιας αποδιοργανωτικής Ρωσίας και μιας ευρείας αλλαγής στην παγκόσμια ισορροπία εξουσίας, το εθνικό συμφέρον του ΗΒ είναι μετά το Brexit να διατηρήσει την ισχυρότερη δυνατή εταιρική σχέση στην εξωτερική πολιτική και ασφάλεια τόσο με την ΕΕ όσο και με ευρωπαϊκά κράτη», προτείνει η έκθεση των Λόρδων.

Τόσο η ΕΕ όσο και η Μ. Βρετανία έχουν δηλώσει ότι επιδιώκουν στενή συνεργασία στην άμυνα και ασφάλεια μετά το Brexit.

ΡΩΣΙΑ - ΟΥΚΡΑΝΙΑ
Συνέχιση της έντασης και της στρατιωτικής «προετοιμασίας»

ΜΟΣΧΑ - ΚΙΕΒΟ.--

Ολοένα και περισσότερο αυξάνονται η ένταση μεταξύ Ρωσίας - Ουκρανίας (που αντανακλά τις ενδοϊμπεριαλιστικές αντιθέσεις ΗΠΑ - ΝΑΤΟ - ΕΕ και Ρωσίας) και η συγκέντρωση στρατιωτικών δυνάμεων στην περιοχή της Κριμαίας και της Ανατολικής Ουκρανίας, μετά το επεισόδιο στον πορθμό Κερτς, που ενώνει την Αζοφική με τη Μαύρη Θάλασσα.

Ο Ουκρανός υπουργός Εθνικής Ασφάλειας και Αμυνας δήλωσε χτες ότι πλοία του Πολεμικού Ναυτικού θα επιχειρήσουν ξανά να διασχίσουν τα Στενά του Κερτς, καλώντας «τους εταίρους μας να συμμετάσχουν στον διάπλου από το ουκρανικό τμήμα της Μαύρης Θάλασσας προς τα ουκρανικά λιμάνια στην Αζοφική Θάλασσα», για να «αποδείξουμε ότι δεν παραβιάζουμε τους διεθνείς κανόνες». Διαφορετικά, συνέχισε, «η Ρωσία θα έχει πετύχει τον στόχο της για κατάληψη της Αζοφικής, θα έχει επιβάλει ντε φάκτο τα νέα της σύνορα στη Μαύρη Θάλασσα, όπως έκανε και με την κατοχή στην Κριμαία».

Παράλληλα, ρωσικές ομάδες μάχης ενός τάγματος των πυραυλικών συστημάτων «S-400 Triumf», που σταθμεύουν στην Κριμαία, πραγματοποίησαν αεροπορικές ασκήσεις για την ανίχνευση στόχων και ασκήσεις απώθησης μιας εικονικής εχθρικής επίθεσης, μετέδωσε χτες το Γραφείο Τύπου του Στόλου της Μαύρης Θάλασσας.

Ακόμη, επανήλθαν χτες οι καταγγελίες των πολιτοφυλάκων της αυτοαποκαλούμενης «Λαϊκής Δημοκρατίας Ντονέτσκ» για σχεδιαζόμενη προβοκάτσια στα σύνορα Ανατ. Ουκρανίας - Ρωσίας και δολιοφθορές στα σύνορα Ντονέτσκ - Ουκρανίας (Γκορλόφκα) με τη συνδρομή βρετανικών υπηρεσιών και Βρετανών αξιωματικών της Ειδικής Αεροπορικής Υπηρεσίας (SAS).

Οι σημαίες του ΠΑΜΕ σε εργατικές διαδηλώσεις στη Γαλλία

Από την εργατική διαδήλωση στο Παρίσι στις 14/12
Από την εργατική διαδήλωση στο Παρίσι στις 14/12
«Οι σημαίες του ΠΑΜΕ κυμάτισαν δίπλα - δίπλα με τις σημαίες της ΠΣΟ και των αγωνιστικών συνδικάτων της Γαλλίας», σημειώνει το ΠΑΜΕ, αναφερόμενο στις πρόσφατες εργατικές συγκεντρώσεις που έγιναν σε πολλές πόλεις της Γαλλίας, ενάντια στην αντιλαϊκή πολιτική της κυβέρνησης Μακρόν.

Στο Παρίσι, στη μεγάλη εργατική διαδήλωση στις 14 Δεκέμβρη, Ελληνες εργαζόμενοι μετανάστες στη Γαλλία συμμετείχαν στη συγκέντρωση με το Εργατικό Κέντρο Βαλ-Ντε-Μαρν. Αντίστοιχες εικόνες καταγράφηκαν και στη Μασσαλία, στη μεγάλη απεργιακή συγκέντρωση που οργάνωσε το Εργατικό Κέντρο της περιοχής στις 18 Δεκέμβρη, με συμμετοχή που ξεπερνούσε τις 20.000 άτομα.

Το ΠΑΜΕ τονίζει σε ανακοίνωσή του ότι «οι παραπάνω συμβολικές κινήσεις είναι ένα μικρό δείγμα της απήχησης που έχει η σταθερή αλληλεγγύη του ΠΑΜΕ, των συνδικάτων και των εργαζομένων της Ελλάδας στους αγώνες των εργαζομένων και των συνδικάτων της Γαλλίας και πως αυτή συντελεί στην ανάπτυξη των δεσμών και της φιλίας μεταξύ των εργαζομένων των δύο χωρών. Το ΠΑΜΕ, πιστό στις αρχές της ταξικής αλληλεγγύης και του προλεταριακού διεθνισμού, θα συνεχίσει και θα ενδυναμώσει τις πρωτοβουλίες του για τη συνάντηση και συμπόρευση των αγωνιστικών συνδικάτων της Ευρώπης».

ΡΩΣΙΑ
Μεγαλώνει η νοσταλγία για τη Σοβιετική Ενωση

ΜΟΣΧΑ.--

Σύμφωνα με δημοσκόπηση του ερευνητικού κέντρου «Levada-Centr», το 66% των Ρώσων λυπούνται «για τη διάλυση της Σοβιετικής Ενωσης», ποσοστό που είναι το μεγαλύτερο της τελευταίας δεκαετίας. Το 60% πιστεύουν ότι η διάλυση της Σοβιετικής Ενωσης θα μπορούσε να είχε αποφευχθεί, ενώ ερευνητές επισημαίνουν ότι τα τελευταία χρόνια τέτοιες απόψεις αυξάνονται και στις ηλικίες 18 - 24 ετών.

Σε μια παράλληλη εξέλιξη, η ρωσική Κάτω Βουλή (Κρατική Δούμα) ενέκρινε προχτές νομοσχέδιο που προβλέπει την επιβολή προστίμων και άλλων ποινών σε δημόσια πρόσωπα ή οργανώσεις που παροτρύνουν ανήλικους να συμμετέχουν σε συγκεντρώσεις και διαδηλώσεις διαμαρτυρίας που δεν έχουν την έγκριση των αρχών.

Το νομοσχέδιο είχαν καταθέσει το Μάη βουλευτές του κυβερνώντος κόμματος «Ενιαία Ρωσία» και παρεμβαίνει προληπτικά και κατασταλτικά σε ενδεχόμενες διαδηλώσεις του λαϊκού κινήματος, μαθητών κ.ά.



Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ