ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 20 Δεκέμβρη 2017
Σελ. /24
Κοινή συνισταμένη

Πολλή κουβέντα γίνεται - κι άλλος τόσος φραμπαλάς - από την πλευρά της κυβέρνησης για την «εμπιστοσύνη» που δείχνουν αγορές και «επενδυτές» στην ελληνική οικονομία, που δημιουργεί κερδοφόρες προοπτικές. Το «μυστικό», βέβαια, δεν είναι άλλο απ' την ένταση της εκμετάλλευσης των εργαζομένων, τη διάνοιξη νέων πεδίων κερδοφορίας για το κεφάλαιο με τις ιδιωτικοποιήσεις και τις άλλες αντιλαϊκές «μεταρρυθμίσεις». Και ως προς αυτό, η «ομοφωνία» είναι χαρακτηριστική: Μόλις προχτές, ο πρέσβης των ΗΠΑ Τζ. Πάιατ καλούσε τα αμερικανικά μονοπώλια να επενδύσουν στην Ελλάδα, γιατί «δεν υπάρχει πιο ανταγωνιστική οικονομία από πλευράς μισθών στην Ευρωζώνη αυτήν τη στιγμή». Τα ίδια έλεγε και τον περασμένο Σεπτέμβρη σε Αγγλους «επενδυτές» ο Ελληνας υπουργός Οικονομίας, υπογραμμίζοντας τη «δυνατότητα κερδοφορίας» τους με βάση το γεγονός ότι το 2016 «το εργατικό κόστος στην Ελλάδα ήταν μόνο το 47,7% της ΕΕ». Ενώ ενδιάμεσα ο ΣΕΒ παρουσίαζε τις «εκτιμήσεις» του για το «μέλλον της εργασίας», λέγοντας ότι «η επιστροφή στο καθεστώς εργασιακών ρυθμίσεων που ίσχυε πριν την κρίση, είναι μια ανιστόρητη ουτοπία, που δεν έχει καμία σχέση με την οικονομική πραγματικότητα της χώρας μας». Να, λοιπόν, ποια είναι η κοινή συνισταμένη κυβέρνησης - κεφαλαίου - ιμπεριαλιστικών οργανισμών και τι έχουν να περιμένουν οι εργαζόμενοι από τη «δίκαιη» ανάπτυξη: Θυσίες χωρίς τέλος, για να διατηρείται η «ανταγωνιστικότητα» του κεφαλαίου. Η μόνη προσδοκία μπορεί να έρθει όχι από τα εχθρικά σχέδια του κεφαλαίου, αλλά από το δικό τους οργανωμένο αγώνα, που θα στρέφεται ενάντια στον πραγματικό αντίπαλο.

Αθώες περιστερές

«Η προστασία και η προάσπιση των θεμελιωδών δικαιωμάτων και ελευθεριών όλων των μεταναστών, ανεξαρτήτως της κατάστασής τους, υπήρξε και θα είναι πάντα προτεραιότητά μας». Αν η φράση αυτή, από τη δήλωση εφτά επιτρόπων της ΕΕ για τη προχτεσινή Παγκόσμια Μέρα Μετανάστη, δεν συνιστά τον ορισμό της υποκρισίας, είναι επειδή την «κατατροπώνει» η επόμενη, με την οποία ισχυρίζονται ότι «η προστασία όσων έχουν εγκαταλείψει τον τόπο γέννησής τους, είτε από επιλογή, είτε βίαια, βρίσκεται στο επίκεντρο της ευρωπαϊκής ατζέντας για τη μετανάστευση»! 'Η, η αμέσως παρακάτω: «Εργαζόμαστε αδιάκοπα, εντός και εκτός της ΕΕ, σε στενή συνεργασία με τα κράτη - μέλη και τους διεθνείς εταίρους, για να σώζουμε ζωές, να παρέχουμε προστασία, να προσφέρουμε ασφαλείς και νόμιμες οδούς μετανάστευσης και να αντιμετωπίζουμε τις αιτίες που αναγκάζουν τους ανθρώπους να εγκαταλείψουν τα σπίτια τους»! Ολα αυτά, ενόσω η ΕΕ είναι από τους κύριους υπαίτιους για τον ξεριζωμό χιλιάδων ανθρώπων, με τις ιμπεριαλιστικές επεμβάσεις στις οποίες πρωταγωνιστεί ή συμμετέχει, ενώ στο εσωτερικό της γίνεται το «μάλε βράσε» με τη διαχείριση του Προσφυγικού - Μεταναστευτικού, όπως δείχνει και ο διπλός εγκλωβισμός χιλιάδων κατατρεγμένων στα ελληνικά νησιά. Και σαν να μην έφτανε αυτό, κάθε τρεις και λίγο, όπως στην πρόσφατη Σύνοδο Κορυφής, η ΕΕ συζητά πόσα επιπλέον μέτρα καταστολής θα εφαρμόσει στα σύνορα, ώστε να μην περνάει «κουνούπι», ενώ υλοποιούνται κατάπτυστες συμφωνίες, όπως αυτή με την Τουρκία, και έχει αποδειχθεί η εμπλοκή ευρωπαϊκών κυβερνήσεων στα κυκλώματα αποτροπής, ακόμα και βίαιης ανάσχεσης ροής μεταναστών από τη Λιβύη. Επομένως, αν οι πρόσφυγες και μετανάστες έχουν τέτοιους φίλους, τι να τους κάνουν τους εχθρούς;

Αντίλαλος

«Εχουμε σχέδιο. Εχουμε τη δύναμη. Μπορούμε καλύτερα» ήταν ένα από τα συνθήματα που επαναλάμβανε ο Κυρ. Μητσοτάκης στο πρόσφατο συνέδριο της ΝΔ, όπου παρουσίασε βασικές θέσεις του κόμματός του. Μια από τις πιο εμβληματικές είναι ο «εκσυγχρονισμός του συνδικαλιστικού νόμου», στον οποίο περιλαμβάνεται και η αλλαγή προς το χειρότερο της νομοθεσίας για τις απεργίες, κατά τον ίδιο τρόπο που την προωθεί τώρα και η κυβέρνηση. Καθόλου τυχαία, μάλιστα, κορυφαία στελέχη της ΝΔ έχουν δηλώσει ότι ανυπομονούν να ψηφίσουν τη συγκεκριμένη διάταξη, όταν τη φέρει η κυβέρνηση. Κατά τα άλλα, στα προγραμματικά μέτρα που παρουσίασε η ΝΔ είναι η μείωση της φορολογίας για το κεφάλαιο, η «απλοποίηση» των αδειοδοτήσεων για τους επιχειρηματικούς ομίλους, «προσιτό ενεργειακό κόστος» για τις ενεργοβόρες βιομηχανίες, «σύγχρονο» και «φιλοεπενδυτικό» χωροταξικό και πολεοδομικό πλαίσιο κ.ά. Βέβαια, όσο περισσότερο άκουγε κανείς τον Κυρ. Μητσοτάκη, τόσο του γεννιόταν η απορία μήπως έκανε αντίλαλο η τηλεόραση από την αναμετάδοση της ομιλίας του Τσίπρα από την «αναπτυξιακή» φιέστα στην Ελευσίνα, όπου κι αυτός διαφήμιζε την ικανότητα της κυβέρνησης να δελεάζει το κεφάλαιο, βελτιώνοντας με παρόμοια μέτρα το «επιχειρηματικό περιβάλλον». Τελικά το «εμπιστευθείτε μας» που έβαλαν ως τίτλο την επόμενη μέρα ορισμένα ΜΜΕ για την ομιλία Μητσοτάκη, έχει τον ίδιο αποδέκτη με το «εμείς τα κάνουμε καλύτερα» του Τσίπρα: Το κεφάλαιο, τις ανάγκες και τα συμφέροντά του.

Εργολαβία;

«Αυταρχισμός», «δικτατορία του κομμουνιστικού κόμματος», «σταλινικός ολοκληρωτισμός», «βία και τρομοκρατία» και άλλα τέτοια κοσμητικά απευθείας από το χυδαιολόγιο της αστικής τάξης και της τρομάρας της για το πρώτο εργατικό κράτος στον κόσμο επιστρατεύει κάποιος «δόκτορας» στη χτεσινή «Εφημερίδα των Συντακτών», για να μιλήσει υποτίθεται για την Οκτωβριανή Επανάσταση. Και καλά ο «διδάκτορας» και ο καημός του, για το ότι «αρκετοί αριστεροί παραμένουν ακόμα εγκλωβισμένοι στους μύθους που πλαισίωσαν τον Οκτώβρη και αποτέλεσαν τον πυρήνα της ιδεολογίας του μαρξισμού λενινισμού». Αλλά η «Εφημερίδα των Συντακτών» εργολαβία την έχει πάρει την αναπαραγωγή όλων των αντιδραστικών και ανιστόρητων ιδεολογημάτων για την Οκτωβριανή Επανάσταση; Τόσα άρθρα που έχει δημοσιεύσει τους τελευταίους μήνες, φτάνουν για να γεμίσει μια ολόκληρη έκδοση με τους κάθε λογής απολογητές του καπιταλισμού, που στάζουν χολή για την Οκτωβριανή Επανάσταση και τη σοσιαλιστική οικοδόμηση, έχοντας το βλέμμα στραμμένο όχι βέβαια στο χτες, αλλά στο σήμερα και το αύριο.

ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ

1821 Συνέρχεται σε κλίμα έντονων αντιπαραθέσεων η Α' Εθνοσυνέλευση (της Επιδαύρου), η οποία την 1η Γενάρη θα ψηφίσει το Προσωρινόν Πολίτευμα (Σύνταγμα) της Επιδαύρου.

1881 Βουλευτικές εκλογές στην Ελλάδα, όπου ψηφίζουν για πρώτη φορά και οι κάτοικοι της Θεσσαλίας και της Αρτας που είχαν πρόσφατα προστεθεί στην ελληνική επικράτεια.

1915 Γεννιέται ο Τούρκος συγγραφέας Αζίζ Νεσίν.

1930 Επικυρώνεται από τη Βουλή το Σύμφωνο Φιλίας μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας (Βενιζέλου - Κεμάλ).

1933 Πραγματοποιείται πανελλαδική απεργία των «τριατατικών» (ταχυδρομεία, τηλέγραφοι, τηλέφωνα) για οικονομικά αιτήματα. Η κυβέρνηση κηρύσσει επιστράτευση των εργαζομένων, ενώ ενεργούνται και πολλές συλλήψεις.

1944 Με τη δυνατότητα αναπλήρωσης των απωλειών σε μαχητές και πολεμοφόδια να έχει εξαντληθεί από καιρό για τον ΕΛΑΣ, η επιθετική πρωτοβουλία περνούσε ολοένα και περισσότερο στις αντίπαλες δυνάμεις. Βασικός στόχος πλέον του ΕΛΑΣ ήταν η διατήρηση των θέσεών του, ενώ κάθε σπιθαμή γης υπερασπιζόταν μέχρι τη τελευταία σφαίρα ή τον τελευταίο υπερασπιστή της. Η ΚΕ του ΕΑΜ επέδωσε διαμαρτυρία στον πρόεδρο του Διεθνούς Ερυθρού Σταυρού, Ι. Ντε Ρενιέ, σχετικά με τους δολοφονικούς βομβαρδισμούς των βρετανικών δυνάμεων κατά του άμαχου πληθυσμού, «με πολλά θύματα εις νεκρούς και τραυματίας υπερβαίνοντα μέχρι σήμερον τας 2.500».

1947 Το Αρχηγείο Ρούμελης συγκροτεί μια ταξιαρχία χιλίων άοπλων (εκ των οποίων 300 γυναίκες) με σκοπό την αποστολή τους στη Μακεδονία. Οι άοπλοι βάδισαν επί 42 μέρες, μέσα στις πλέον αντίξοες συνθήκες (εχθρικά πυρά, πείνα, κούραση, κρύο). Ωστόσο, τίποτε δεν στάθηκε ικανό να τους σταματήσει ωσότου τελικά φτάσουν στον προορισμό τους.

1949 Το Προεδρείο του Ανώτατου Σοβιέτ της ΕΣΣΔ καθιερώνει το Διεθνές Βραβείο «Στάλιν» (από το 1956 Βραβείο «Λένιν») «για την ισχυροποίηση της ειρήνης ανάμεσα στους λαούς».

1950 Συλλαμβάνεται στην Αθήνα το μέλος της ΚΕ του ΚΚΕ Νίκος Μπελογιάννης, καθώς και δεκάδες άλλα μέλη του παράνομου μηχανισμού του ΚΚΕ.

1954 Στις 20-21/12/1954 πραγματοποιείται στο Κακουργιοδικείο Πειραιά η δίκη του «παράνομου Ριζοσπάστη». Δικάστηκαν με βάση τον Α.Ν. 509/1947 οι Γιώργος και Μαρία Γεωργίου, Αναστάσης Γεωργίου (ερήμην), Νίκος Σαλιαγιάννης, Νίκος Κορολής, Γιάννης Πίσπας, Αντώνης Φωτίου, Μανόλης Κοτσιφάκης, Χρήστος Ρήγας και Δημήτρης Υδραίος. Σύμφωνα με το κατηγορητήριο, «ο Γ. Γεωργίου διατηρούσε μυστικό τυπογραφείο στο οποίο εξεδίδετο μέχρι τον Δεκέμβριο 1953 ο παράνομος Ριζοσπάστης, ως εκ τούτου δε ο κατηγορούμενος, βοηθούμενος και από τους άλλους συγκατηγορούμενούς του στην διανομή των φύλλων, παρέβαινε τον Νόμο 509 και επεδίωκε να "αποσπάσει μέρος εκ του όλου της ελληνικής επικράτειας"». Το δικαστήριο καταδίκασε τον Γ. Γεωργίου σε δεκαετή φυλάκιση και δεκαετή στέρηση των πολιτικών δικαιωμάτων.

1960 Από το ραδιοφωνικό σταθμό του Ανόι ανακοινώνεται το Πρόγραμμα του Εθνικού Απελευθερωτικού Μετώπου Νοτίου Βιετνάμ.

1968 Πεθαίνει ο Αμερικανός συγγραφέας Τζον Στάινμπεκ (βραβείο Νόμπελ Λογοτεχνίας, 1962).

1972 Ο Κώστας Κολιγιάννης αντικαθίσταται στη θέση του Γενικού Γραμματέα της ΚΕ του ΚΚΕ από τον Χαρίλαο Φλωράκη (17η Ολομέλεια της ΚΕ του ΚΚΕ).

1981 Πεθαίνει ο ηθοποιός και σκηνοθέτης Δημήτρης Ροντήρης.



Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ