ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 20 Δεκέμβρη 2017
Σελ. /24
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΓΥΜΝΑΣΙΑ - ΛΥΚΕΙΑ
Μπαράζ καταστολής και απόπειρα ποινικοποίησης των μαθητικών αγώνων

Απανωτά τα κρούσματα και με αφορμή την απεργία της 14ης Δεκέμβρη

Από παλιότερες μαθητικές κινητοποιήσεις
Από παλιότερες μαθητικές κινητοποιήσεις
Απανωτά κρούσματα προσπαθειών τρομοκράτησης των μαθητών που αποφασίζουν αγωνιστικές κινητοποιήσεις σημειώθηκαν τις προηγούμενες μέρες σε όλη την Ελλάδα και φούντωσαν μπροστά στην απεργία της 14ης Δεκέμβρη, οπότε μαζί με τις απεργιακές συγκεντρώσεις οργανώθηκαν σε πολλές περιοχές και μαθητικές κινητοποιήσεις.

Αποκαλύπτεται έτσι για ακόμα μια φορά ότι η καταστολή και η προσπάθεια ποινικοποίησης των μαθητικών αγώνων είναι από τα εργαλεία που σταθερά χρησιμοποιεί και η παρούσα κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ, όπως ακριβώς και όλες οι προηγούμενες κυβερνήσεις της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ, για να καταπνίξουν τις όποιες αγωνιστικές διαθέσεις, να μάθουν τους νέους από τα θρανία ακόμα να ζουν με σκυμμένο το κεφάλι.

Θυμίζουμε ότι τον τελευταίο χρόνο έχουν υπάρξει δύο καταδικαστικές αποφάσεις εναντίων μαθητών για καταλήψεις στη Θεσσαλονίκη και στο Ρέθυμνο, διατηρείται στο ακέραιο όλο το αντιδραστικό νομοθετικό πλαίσιο που στέλνει σε δικαστήρια μαθητές που αγωνίζονται, ενώ οι απειλές και οι προσπάθειες παρεμπόδισης κινητοποιήσεων δίνουν και παίρνουν.

Δίνουν και παίρνουν αποβολές και απειλές

Σ' αυτό το πνεύμα, ο διευθυντής του 9ου Γυμνασίου Τρικάλων, Αρ. Λιάκος, τιμώρησε με μονοήμερη αποβολή όσους μαθητές συμμετείχαν στην απεργιακή συγκέντρωση της Πέμπτης 14 Δεκέμβρη στην κεντρική πλατεία της πόλης! Αμεση ήταν η αντίδραση του Τομεακού Συμβουλίου Τρικάλων της ΚΝΕ, που με ανακοίνωσή του κατήγγειλε σε όλο το λαό και τη νεολαία της πόλης την απαράδεκτη αυτή απόφαση, σημειώνοντας: «Είναι υπόθεση όλου του λαού της πόλης να δοθεί απάντηση σε αυτήν την ενέργεια, που στοχεύει όχι μόνο τους μαθητές αλλά συνολικά το λαϊκό και νεολαιίστικο κίνημα, και γίνεται στο πλαίσιο της γενικευμένης επίθεσης στα δικαιώματά μας. (...) Σοβαρές ευθύνες έχει η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ. Την ίδια ώρα που βάζει όλο και περισσότερα εμπόδια στη μόρφωση των παιδιών του λαού και προσαρμόζει ακόμη περισσότερο την εκπαίδευση στις ανάγκες του μεγάλου κεφαλαίου - πράγμα που αποτυπώνεται και στον προϋπολογισμό που θα κατατεθεί για ψήφιση (σ.σ. όταν γράφτηκε η ανακοίνωση δεν είχε κατατεθεί ακόμα στη Βουλή το προσχέδιο του κρατικού προϋπολογισμού για το 2018) και περιλαμβάνει ακόμα μεγαλύτερη μείωση της χρηματοδότησης προς την Παιδεία - φτάνει μέχρι το σημείο της τρομοκράτησης των μαθητών και της ποινικοποίησης των αγώνων τους, ώστε να μην βρίσκει εμπόδιο στη "δουλειά της"».

Το ΤΣ Τρικάλων της ΚΝΕ απαίτησε να παρθεί πίσω η ποινή της αποβολής και να σβηστούν αμέσως οι απουσίες, καλώντας τους μαζικούς φορείς και το λαό των Τρικάλων να πάρουν την υπόθεση της υπεράσπισης των αγωνιστών μαθητών στα χέρια τους. Αντίστοιχες ανακοινώσεις εξέδωσαν και εργατικά σωματεία όπως το Συνδικάτο Γάλακτος - Τροφίμων - Ποτών, που ενημέρωνε ότι ανάμεσα στους αποβληθέντες μαθητές είναι και παιδί μέλους του ΔΣ του Συνδικάτου, εργαζόμενου στη συνεταιριστική βιομηχανία γάλακτος, η οποία έχει τους εργαζόμενους απλήρωτους εδώ και τρεις μήνες. Το Συνδικάτο ζήτησε ανάκληση των ποινών, καλώντας εργαζόμενους, γονείς και εκπαιδευτικούς να βγάλουν συμπεράσματα και να σταθούν στο ύψος των περιστάσεων, στο πλευρό των μαθητών ενάντια στα προβλήματα που αντιμετωπίζουν στο σχολείο και στη ζωή.

Κάτω από το βάρος και την αποφασιστικότητα των κινητοποιήσεων, οι ποινές των αποβολών τελικά πάρθηκαν πίσω.

Απειλούσαν μαθητές με αποβολή αν συμμετάσχουν στην απεργία!

Στη Θεσσαλονίκη, σε τουλάχιστον 20 σχολεία, οι διευθυντές απειλούσαν 15μελή ότι αν συμμετάσχουν στην απεργία θα χάσουν την προγραμματισμένη πολυήμερη εκδρομή! Και αυτού του τύπου οι απειλές πατούν επίσης πάνω στο αντιδραστικό νομοθετικό πλαίσιο που διατηρεί η κυβέρνηση και που προβλέπει κόψιμο των μαθητικών εκδρομών για την αναπλήρωση ωρών που χάνονται από μαθητικές κινητοποιήσεις, καθαρά ως τιμωρία, γιατί καμιά πρόβλεψη δεν υπάρχει για την αναπλήρωση ωρών που χάνονται επειδή κάνουν δυο και τρεις μήνες να στελεχωθούν τα σχολεία με όλους τους απαραίτητους καθηγητές...

Μιλώντας για απειλές, στο 6ο Γυμνάσιο Ιλίου (όπου διευθύντρια είναι η Μαρία Παλτζή), στάλθηκε ενημερωτική επιστολή στους γονείς των μαθητών που είχαν αποφασίσει στη Γενική τους Συνέλευση να συμμετάσχουν στην απεργία και στη μαθητική συγκέντρωση στο κέντρο της Αθήνας. Στην επιστολή (που υπογραφόταν από «Το γραφείο»), σημειωνόταν ότι οι μαθητές αποφάσισαν τη συμμετοχή τους στην απεργιακή συγκέντρωση και ότι: «Το σχολείο θα λειτουργήσει κανονικά την Πέμπτη 14/12/2017 και δεν φέρει καμία ευθύνη για τη μεταφορά και τη συμμετοχή των μαθητών στην πορεία. Οι μαθητές και μαθήτριες που θα απουσιάζουν θα πάρουν, κανονικά, απουσίες».

Στη Γραβιά, όπου οι μαθητές του Λυκείου βρίσκονται σε κατάληψη ενάντια στις αποφάσεις του υπουργείου Παιδείας που κλείνουν σχολεία και τους αναγκάζουν να μετακινούνται σε άλλα χωριά, σπέρνονται απειλές ότι θα παρέμβει εισαγγελέας.

Αντίστοιχα, στη Λαμία, στο 6ο Λύκειο, που βρισκόταν σε κατάληψη, καθώς οι μαθητές αντιδρούν στα σχέδια συγχώνευσής του με το 5ο Λύκειο, πήγε η αστυνομία και απείλησε για παρέμβαση του εισαγγελέα. Οι κινητοποιήσεις όμως συνεχίζονται, μαζί με γονείς και εκπαιδευτικούς που αντιδρούν στο ενδεχόμενο συγχώνευσης των σχολείων.

Στο 2ο ΓΕΛ Νάουσας (όπου διευθυντής είναι ο Χρήστος Παππάς), το 15μελές, όταν ζήτησε να συνεδριάσει, έλαβε την απάντηση ότι υπάρχει εγκύκλιος που ορίζει ότι συνεδριάσεις 5μελών και 15μελών δεν μπορούν να γίνονται εντός του διδακτικού ωραρίου, αλλά μόνο μετά από αυτό. Η συγκεκριμένη επίκληση, σύμφωνα με τους μαθητές, έγινε μετά από 10ήμερη κατάληψη που έκαναν για κτιριακά προβλήματα του σχολείου, ενώ πιο πριν ο διευθυντής επέτρεπε τις συνεδριάσεις. Να σημειωθεί βέβαια, ότι οι συνεδριάσεις εκτός διδακτικού ωραρίου προβλέπονται από τον κανονισμό μαθητικών κοινοτήτων του 1986, στην πράξη όμως συνηθίζεται να διευκολύνεται η λειτουργία των Μαθητικών Συμβουλίων και σε διδακτικές ώρες.

Τους ενοχλούν και οι εξορμήσεις της ΚΝΕ

Στην προσπάθειά τους να παρεμποδίσουν τον όποιο αγωνιστικό ξεσηκωμό των μαθητών, διευθυντές και δυνάμεις καταστολής στοχοποίησαν ακόμα και την ΚΝΕ για τις εξορμήσεις της έξω από σχολεία.

Στην Ξάνθη, δυο μέρες πριν την απεργία, αστυνομικοί της ομάδας «Δίας» επιχείρησαν να παρεμποδίσουν εξόρμηση της ΚΝΕ έξω από το 4ο Λύκειο της πόλης. Το γεγονός κατήγγειλαν η ΚΝΕ και η τοπική ΕΛΜΕ, η οποία μάλιστα σε ανακοίνωσή της περιέγραψε το περιστατικό ως εξής: «Στις διαμαρτυρίες των εκπαιδευτικών πως η διακίνηση πολιτικού υλικού από νόμιμη οργάνωση δεν είναι αδίκημα και πως υπάρχει στη χώρα μας ελευθερία διακίνησης ιδεών και Τύπου, η απάντηση των αστυνομικών ήταν να ζητήσουν, με τον σκαιότερο τρόπο, τις ταυτότητες των εκπαιδευτικών, συμπεριλαμβανομένης και της διευθύντριας του σχολείου, και να τους απειλήσουν με προσαγωγή. Παρά τις επανειλημμένες αιτήσεις των εκπαιδευτικών προς τους αστυνομικούς να δώσουν τα στοιχεία τους, αυτοί αρνήθηκαν κατηγορηματικά». Η προσπάθεια παρεμπόδισης της εξόρμησης έπεσε στο κενό, ενώ στη συνέχεια η αστυνομία επιχείρησε να υποβαθμίσει το γεγονός.

Στο 6ο ΕΠΑΛ Ιωαννίνων, η διευθύντρια του σχολείου Ολγα Τάσση είχε αναγάγει σε νούμερο 1 πρόβλημα του σχολείου τις εξορμήσεις της ΚΝΕ έξω από αυτό! Και τις προηγούμενες μέρες απείλησε με αποβολή μαθήτρια που μιλούσε με το κλιμάκιο της ΚΝΕ. Στη συνέλευση των εκπαιδευτικών του σχολείου, που έγινε χτες, τέθηκε το ζήτημα ότι ο σύλλογος πρέπει να πάρει θέση αν τελικά το βασικό πρόβλημα του σχολείου είναι οι εξορμήσεις της ΚΝΕ, και η διεύθυνση παραδέχτηκε ότι πράγματι δεν είναι αυτό το βασικό πρόβλημα...

Επίκαιρη Ερώτηση του ΚΚΕ στη Βουλή

Για τα κρούσματα τρομοκράτησης μαθητών σε πολλά σχολεία της χώρας, λόγω της συμμετοχής τους σε αγώνες, το ΚΚΕ κατέθεσε Επίκαιρη Ερώτηση στη Βουλή προς τον υπουργό Παιδείας, στην οποία σημειώνεται μεταξύ άλλων:

«Με αφορμή τα μαθητικά συλλαλητήρια που διοργανώθηκαν σε πολλές πόλεις της Ελλάδας τη μέρα της απεργίας, 14 Δεκέμβρη, καταγράφτηκαν δεκάδες κρούσματα τρομοκράτησης μαθητών σε πολλά σχολεία της χώρας. Στόχος αυτών των ενεργειών ήταν να μη συμμετάσχουν οι μαθητές στα απεργιακά συλλαλητήρια σε κάθε πόλη».

Στην Ερώτηση αναφέρονται περιστατικά από τα Τρίκαλα, τη Λαμία, τη Γραβιά, τη Θεσσαλονίκη, τη Βέροια, τη Νάουσα, το Ιλιον, την Ξάνθη και τα Γιάννενα και σημειώνεται: «Είναι ξεκάθαρο πως ο οργανωμένος αγώνας για ένα σχολείο που θα μορφώνει και δε θα εξοντώνει, για μια ζωή με δικαιώματα είναι αυτό που ενοχλεί. Οι μαθητές διώκονται και τιμωρούνται για να τρομοκρατηθούν, να μην παλεύουν, για να σκύβουν το κεφάλι απογοητευμένοι και φοβισμένοι μπροστά στην αδικία, να είναι υπάκουοι και εύκολα χειραγωγήσιμοι».

Ο βουλευτής του ΚΚΕ Γιάννης Δελής, που υπογράφει την Επίκαιρη Ερώτηση, ρωτά τον υπουργό Παιδείας:

  • Τι μέτρα προτίθεται να πάρει προκειμένου οι μαθητές να απαλλαγούν από κάθε τιμωρία και να σταματήσει κάθε απειλή προς τους μαθητές που αγωνίζονται για σχολείο και ζωή με δικαιώματα;
  • Υπάρχει εγκύκλιος του υπουργείου Παιδείας που απαγορεύει τις συνελεύσεις των μαθητών;


Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ