ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 20 Δεκέμβρη 2017
Σελ. /24
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ
Προχωρά στην ίδρυση του Πανεπιστημίου Δυτικής Αττικής

Στην ίδρυση του Πανεπιστημίου Δυτικής Αττικής, το οποίο θα προκύψει από τη συγχώνευση των ΤΕΙ Αθήνας και Πειραιά, προχωρά η κυβέρνηση, με σχέδιο νόμου που έχει ήδη τεθεί σε δημόσια διαβούλευση. Μέσα από τις διατάξεις του υπηρετούνται οι γενικότερες κατευθύνσεις για την Ανώτατη Εκπαίδευση, εντάσσεται στη λογική των συγχωνεύσεων και επιβεβαιώνεται πως από μόνη της η ίδρυσή του δε λύνει λύση στο αίτημα για πραγματική αναβάθμιση των όρων σπουδών των φοιτητών, για εξασφάλιση δουλειάς με δικαιώματα.

Θυμίζουμε ότι το νομοσχέδιο προβλέπει την ίδρυση 5 σχολών που θα περιλαμβάνουν συνολικά 26 τμήματα:

α) Σχολή Μηχανικών, η οποία συγκροτείται από τα Τμήματα: Ηλεκτρολόγων και Ηλεκτρονικών Μηχανικών. Μηχανικών Βιοϊατρικής. Μηχανικών Βιομηχανικής Σχεδίασης και Παραγωγής. Μηχανικών Πληροφορικής και Υπολογιστών. Μηχανικών Τοπογραφίας και Γεωπληροφορικής. Μηχανολόγων Μηχανικών. Ναυπηγών Μηχανικών. Πολιτικών Μηχανικών.

β) Σχολή Διοικητικών, Οικονομικών και Κοινωνικών Επιστημών, η οποία συγκροτείται από τα Τμήματα: Αρχειονομίας, Βιβλιοθηκονομίας και Συστημάτων Πληροφόρησης. Διοίκησης Επιχειρήσεων. Διοίκησης Τουρισμού. Κοινωνικής Εργασίας. Λογιστικής και Χρηματοοικονομικής.

γ) Σχολή Εφαρμοσμένων Τεχνών και Πολιτισμού, η οποία συγκροτείται από τα Τμήματα: Γραφιστικής και Οπτικής Επικοινωνίας. Εσωτερικής Αρχιτεκτονικής. Συντήρησης Αρχαιοτήτων και Εργων Τέχνης. Φωτογραφίας και Οπτικοακουστικών Τεχνών.

δ) Επιστημών Υγείας η οποία συγκροτείται από τα Τμήματα: Βιοϊατρικών Επιστημών, Δημόσιας Υγείας, Εργοθεραπείας, Μαιευτικής, Νοσηλευτικής, Προσχολικής Αγωγής, Φυσικοθεραπείας.

ε) Σχολή Επιστημών Τροφίμων, η οποία συγκροτείται από το Τμήμα Επιστήμης και Τεχνολογίας Τροφίμων και το Τμήμα Επιστημών Οίνου, Αμπέλου και Ποτών.

Για τα προπτυχιακά μαθήματα Τμημάτων των απορροφώμενων ΤΕΙ προβλέπεται πως συνεχίζονται σύμφωνα με το καθορισμένο πρόγραμμα σπουδών μέχρι την ολοκλήρωση των εξαμήνων και των εξετάσεων για το ακαδημαϊκό έτος 2017 - 2018. Τα προπτυχιακά προγράμματα σπουδών των Τμημάτων του Πανεπιστημίου Δυτικής Αττικής εφαρμόζονται από το χειμερινό εξάμηνο του ακαδημαϊκού έτους 2018 - 2019.

Από τις διατάξεις φαίνεται πως διατηρούνται οι διάφορες εργασιακές σχέσεις και στο νέο ίδρυμα, άγνωστο παραμένει το ζήτημα της ρύθμισης των επαγγελματικών δικαιωμάτων των αποφοίτων, ενώ απουσιάζουν οι προβλέψεις για τη φοιτητική μέριμνα.

Προβλέπεται επίσης η ίδρυση νέων διετών προγραμμάτων σπουδών μέσα στο Πανεπιστήμιο Δυτικής Αττικής, αλλά και γενικότερα στα Πανεπιστήμια, στα οποία θα έχουν πρόσβαση κυρίως οι απόφοιτοι των ΕΠΑΛ. Στις δομές αυτές, που υλοποιούν το νόμο της κυβέρνησης ΠΑΣΟΚ - ΝΔ για προγράμματα διετούς κατάρτισης και τη σύνδεση της κατάρτισης με τις ανάγκες των επιχειρήσεων και την κατεύθυνση για επέκταση της μαθητείας, προβλέπεται φοίτηση διάρκειας τεσσάρων εξαμήνων θεωρητικής και εργαστηριακής κατάρτισης, συνολικής διάρκειας 1.200 διδακτικών ωρών, σύμφωνα με το πρόγραμμα σπουδών, συν ένα εξάμηνο πρακτικής άσκησης ή μαθητείας συνολικής διάρκειας 960 ωρών.

Το νομοσχέδιο περιλαμβάνει επίσης διατάξεις για την Ανώτατη Εκπαίδευση και την Ερευνα.


ΠΑΜΕ
Κάλεσμα για οργάνωση και αγώνα για τα δικαιώματα προσφύγων και μεταναστών

Ανακοίνωση με αφορμή την Παγκόσμια Μέρα Μετανάστη

Από παλιότερη κινητοποίηση
Από παλιότερη κινητοποίηση
Ανακοίνωση εξέδωσε το ΠΑΜΕ με αφορμή την Παγκόσμια Μέρα Μετανάστη, με την οποία καλεί τους εργαζόμενους σε οργάνωση και πάλη για τα δικαιώματα των προσφύγων και μεταναστών. Αναλυτικά η ανακοίνωση έχει ως εξής:

«Η 18η Δεκέμβρη ανακηρύχθηκε το 1990 από τα Ηνωμένα Εθνη ως Παγκόσμια Μέρα Μετανάστη, για την "Προστασία των Δικαιωμάτων όλων των Μεταναστών Εργατών και των μελών των Οικογενειών τους". Σήμερα, οι μετανάστες καταμετρούνται σε περισσότερους από 232 εκατομμύρια, ποσοστό περίπου το 4% του παγκόσμιου πληθυσμού, που ζουν εκτός της πατρίδας τους, χωρίς να εξαιρούνται οι Ελληνες.

Ιδια για όλους η αιτία που οδηγεί στο δρόμο της μετανάστευσης και της προσφυγιάς. Πόλεμοι, φτώχεια, ανεργία, ανέχεια, φαινόμενα σύμφυτα με την ιμπεριαλιστική πολιτική και τον καπιταλιστικό τρόπο ανάπτυξης, που οδηγούν στον ξεριζωμό.

Το ΠΑΜΕ καλεί σε οργάνωση και πάλη για τα δικαιώματα των προσφύγων και μεταναστών. Δεν ξεχωρίζει τους εργάτες και τους ανέργους από το χρώμα, τη θρησκεία, τη γλώσσα και την ιδιαίτερη κουλτούρα. Δίνει ενιαία τη μάχη κόντρα στην κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ και την ΕΕ, που οδήγησαν και συνεχίζουν να κρατούν χιλιάδες μετανάστες και πρόσφυγες εγκλωβισμένους στην Ελλάδα και ιδιαίτερα στα νησιά του Αιγαίου. Που κρατούν στην ομηρία χιλιάδες μετανάστες, που περιμένουν 2 και 3 χρόνια να προωθηθούν οι αιτήσεις τους για υπηκοότητα, ιθαγένεια, πολιτογράφηση, άδεια παραμονής και τους αναγκάζουν να διπλοπληρώνουν ακριβά παράβολα και να πέφτουν στα δίχτυα παράνομων κυκλωμάτων ή και νόμιμων δουλεμπορικών γραφείων και την ίδια ώρα προετοιμάζουν ακόμα μεγαλύτερα εμπόδια στο δικαίωμα στο άσυλο και απελάσεις.

Η σημερινή και οι προηγούμενες κυβερνήσεις έχουν τεράστια ευθύνη για τη δημιουργία και ένταση του προσφυγικού προβλήματος, συμμετέχουν ενεργά σε 13 ιμπεριαλιστικές επεμβάσεις σε όλο τον κόσμο, ενισχύουν όλα τα σχέδια και προγράμματα του ΝΑΤΟ, δίνουν "γην και ύδωρ" στους φονιάδες των λαών. Εχουν τεράστια ευθύνη για τη συνεχιζόμενη μεταναστευτική ροή των νέων που φεύγουν από τη χώρα μας για μια θέση εργασίας και ένα καλύτερο μεροκάματο.

Το ΠΑΜΕ θεωρεί ότι καλύτερη προσφορά στην πάλη για τα δικαιώματα των μεταναστών είναι η ανάπτυξη της δουλειάς των Σωματείων, των Ομοσπονδιών, των Εργατικών Κέντρων με στόχο τη συσπείρωση Ελλήνων και ξένων εργατών στα συνδικάτα που αντιπαλεύουν την αντιμεταναστευτική πολιτική των κυβερνήσεων και της ΕΕ, που συγκρούονται καθημερινά στους τόπους δουλειάς, στις γειτονιές, στους δρόμους, με την εργοδοσία και τους εκπροσώπους του κεφαλαίου, για την ικανοποίηση των αναγκών της τάξης μας.

Ελληνες και μετανάστες διεκδικούμε: Σταθερή δουλειά με πλήρη δικαιώματα. Να σταματήσει ο Γολγοθάς της απόκτησης οποιουδήποτε νομιμοποιητικού εγγράφου για τους μετανάστες. Καμία συμμετοχή στους ιμπεριαλιστικούς σχεδιασμούς και πολέμους που γεννούν μετανάστευση και προσφυγιά. Καμία εμπλοκή στα σφαγεία του ΝΑΤΟ και της ΕΕ. Αμεση απεμπλοκή των ελληνικών Ενόπλων Δυνάμεων από όλες τις επιχειρήσεις έξω από τα σύνορα. Να κλείσουν όλες οι στρατιωτικές εγκαταστάσεις. Εξω το ΝΑΤΟ από το Αιγαίο και τα Βαλκάνια. Αλληλεγγύη στους πρόσφυγες, στους μετανάστες, αλληλεγγύη σε όλους τους λαούς. Αγώνας ενάντια στον εθνικισμό, στο ρατσισμό, στο σοβινισμό. Ανοιχτοί χώροι προσωρινής φιλοξενίας για πρόσφυγες και μετανάστες με ανθρώπινες συνθήκες στέγασης, σίτισης, ιατροφαρμακευτικής περίθαλψης. Να στελεχωθούν οι δημόσιες κρατικές δομές με τις αναγκαίες προσλήψεις. Να καταργηθούν οι διάφορες ΜΚΟ που με κρατική στήριξη κάνουν μπίζνες με την προσφυγιά και τον ανθρώπινο πόνο. Να κλείσουν τα στρατόπεδα συγκέντρωσης. Να ανατραπούν οι αποφάσεις ΕΕ και κυβέρνησης που εγκλωβίζουν πρόσφυγες στην Ελλάδα. Να διευκολυνθεί η ασφαλής μετακίνηση όλων των προσφύγων που βρίσκονται στην Ελλάδα προς τις χώρες πραγματικού προορισμού τους. Με ευθύνη του κράτους να παρθούν όλα τα αναγκαία μέτρα ώστε τα παιδιά των προσφύγων να νιώσουν ότι ζουν - όσο αυτό είναι δυνατόν - σε κανονικές συνθήκες. Με τους εργαζόμενους όλων των χωρών για έναν κόσμο χωρίς εκμετάλλευση, πολέμους, προσφυγιά».


ΚΟΜΜΟΥΝΙΣΤΙΚΟ ΚΟΜΜΑ ΕΛΛΑΔΑΣ
Για λογαριασμό των επιχειρήσεων η «νέα χωροταξία» της Ανώτατης Εκπαίδευσης

Το Γραφείο Τύπου της ΚΕ του ΚΚΕ εξέδωσε την ακόλουθη ανακοίνωση για το Πανεπιστήμιο Δυτικής Αττικής:

«Για άλλη μια φορά, οι σπουδαστές, οι διδάσκοντες και οι εργαζόμενοι παρακολουθούν την αποκαλούμενη "νέα χωροταξία" της Ανώτατης Εκπαίδευσης, που υλοποιείται για λογαριασμό των επιχειρήσεων χωρίς υποδομές, φοιτητική μέριμνα, κρατική χρηματοδότηση, συγγράμματα και προσωπικό. Με το Πανεπιστήμιο Δυτικής Αττικής υλοποιείται και ο νόμος 4009/2011 της κυβέρνησης ΠΑΣΟΚ - ΝΔ για διετή προγράμματα κατάρτισης, που θα παρέχουν τζάμπα εργατικό δυναμικό στις επιχειρήσεις και στους εφοπλιστές, μέσω πρακτικής άσκησης και μαθητείας! Προχωρά η κατηγοριοποίηση των πτυχίων, των Τμημάτων και των αποφοίτων, που συνεπάγεται τη συνολική υποβάθμιση της παρεχόμενης Τριτοβάθμιας Εκπαίδευσης. Οι νέοι απόφοιτοι εξακολουθούν να είναι κυριολεκτικά "στον αέρα", χωρίς να ξέρουν ούτε τι θα σπουδάσουν, ούτε πού μπορούν να δουλέψουν. Και όλα αυτά ενώ η ανεργία των νέων αποφοίτων τσακίζει κόκαλα και η "εναλλακτική" προοπτική που τους επιφυλάσσουν είναι η μετανάστευση ή η δουλειά των 400 ευρώ.

Με την κατάθεση του νομοσχεδίου για το Πανεπιστήμιο Δυτικής Αττικής, η κυβέρνηση συνεχίζει το έργο της για την πιο οργανική σύνδεση των ΑΕΙ με τις επιχειρήσεις. Το Πανεπιστήμιο Δυτικής Αττικής θα είναι πρότυπο σύνδεσης της Ανώτατης Εκπαίδευσης με τη "δίκαιη ανάπτυξη" του ΣΥΡΙΖΑ και τους περιφερειακούς στόχους των μεγάλων επιχειρήσεων. Θα προετοιμάζει δηλαδή το αυριανό επιστημονικό δυναμικό που θα δουλέψει χωρίς εργασιακά και ασφαλιστικά δικαιώματα, χωρίς Συλλογικές Συμβάσεις, χωρίς καν δικαίωμα να απεργήσει απέναντι στην εργοδοτική ασυδοσία και εκμετάλλευση. Δεν είναι τυχαίο, άλλωστε, ότι η ίδρυσή του ανακοινώθηκε από την "αναπτυξιακή" φιέστα της κυβέρνησης στην Ελευσίνα, πάνω στα συντρίμμια των πλημμυρών της Δυτικής Αττικής.

Η μόνη λύση που πρέπει να παλέψουν οι σπουδαστές, τα παιδιά των φτωχών λαϊκών οικογενειών, είναι να είναι το πτυχίο μοναδική προϋπόθεση για την πλήρη πρόσβαση στο επάγγελμα. Να καταργηθούν οι κατηγορίες πτυχίων και αποφοίτων. Να υπάρχει ένα και μοναδικό πτυχίο, πανεπιστημιακού επιπέδου, σε κάθε επιστημονικό αντικείμενο με ενιαία, κοινά προγράμματα σπουδών στις αντίστοιχες Σχολές. Να ενισχυθούν τα πανεπιστημιακά Ιδρύματα με υποδομές και προσωπικό, να έχουν όλοι απρόσκοπτη πρόσβαση σε αναβαθμισμένες σπουδές, πάνω στο αντικείμενο που επέλεξαν».



Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ