ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 20 Δεκέμβρη 2017
Σελ. /24
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΣΥΣΤΗΜΑΤΟΣ «ΕΡΓΑΝΗ»
Νέα μείωση μισθών και το 2017, σε συνθήκες καπιταλιστικής ανάκαμψης

Κάτω από 600 ευρώ μεικτά ο ένας στους τρεις μισθωτούς

Επιβεβαιώνεται ότι η ανάκτηση των τεράστιων απωλειών των εργαζομένων, η ικανοποίηση των σύγχρονων αναγκών τους, είναι ασυμβίβαστες με την καπιταλιστική ανάπτυξη
Επιβεβαιώνεται ότι η ανάκτηση των τεράστιων απωλειών των εργαζομένων, η ικανοποίηση των σύγχρονων αναγκών τους, είναι ασυμβίβαστες με την καπιταλιστική ανάπτυξη
Σημαντική μείωση των μισθών και διεύρυνση του αριθμού των μισθωτών που αμείβονται με μισθούς κάτω και από τον κατώτερο, καταγράφει για το 2017 το σύστημα «Εργάνη», σε σύγκριση με τους μισθούς του 2016.

Τα στοιχεία αυτά, σε μια περίοδο στην οποία καταγράφονται ρυθμοί ανάκαμψης στο ΑΕΠ, ξεμπροστιάζουν το παραμύθι της κυβέρνησης περί «δίκαιης ανάπτυξης», επιβεβαιώνουν για μια ακόμα φορά ότι η ανάκαμψη της καπιταλιστικής κερδοφορίας όχι μόνο δεν συμβαδίζει με την ανάκτηση των τεράστιων απωλειών των εργαζομένων, αλλά αντιθέτως προϋποθέτει το παραπέρα χτύπημα της τιμής της εργατικής δύναμης.

Μείωση 3,33% στο μέσο μισθό το 2017

Σύμφωνα με το ειδικό τεύχος του πληροφοριακού συστήματος «Εργάνη» για το 2017, που δημοσίευσε χτες το υπουργείο Εργασίας, ο μέσος μισθός των εργαζομένων με σχέση εργασίας ιδιωτικού δικαίου το τρέχον έτος, μειώθηκε κατά 3,33% σε σύγκριση με το 2016. Συγκεκριμένα, διαμορφώθηκε στα 1.024,9 ευρώ μεικτά, από 1.060,3 ευρώ μεικτά πέρυσι, κάτι που σημαίνει ότι ο μέσος καθαρός μισθός, αφαιρουμένων των ασφαλιστικών εισφορών του εργαζόμενου και χωρίς να υπολογιστεί η φορολογική επιβάρυνση, πέφτει στα 860 ευρώ.

Ταυτόχρονα, αυξήθηκαν οι μισθωτοί που αμείβονται με μισθούς κάτω από 500 ευρώ μεικτά και εργάζονται με μερική απασχόληση και εκ περιτροπής εργασία, καθώς ο αριθμός τους αυξήθηκε στους 413.285 (22,65% του συνόλου των μισθωτών), από 382.729 πέρυσι (22,48%).

Αντίστοιχα αυξήθηκε και ο αριθμός των μισθωτών που αμείβονται με μισθό που κυμαίνεται από 501 έως 600 ευρώ μεικτά, από 176.256 (10,35% του συνολικού αριθμού μισθωτών) πέρυσι, στους 200.759 μισθωτούς (11% του συνόλου) φέτος.

Ετσι, με κάτω από 600 ευρώ μεικτά, δηλαδή στα όρια του κατώτερου μισθού και κάτω από αυτόν, αμείβεται το 33,65% των μισθωτών (613.044 εργαζόμενοι), ή αλλιώς ένας στους τρεις μισθωτούς.

Είναι επίσης χαρακτηριστικό ότι συνολικά το ποσοστό των μισθωτών με μεικτές μηνιαίες αποδοχές μέχρι 800 ευρώ αυξήθηκε, ενώ αντίθετα μειώθηκε το ποσοστό των μισθωτών που αμείβονται με ποσά άνω των 800 ευρώ, στοιχείο που επιβεβαιώνει τη γενική χειροτέρευση των μισθών για όλες τις κατηγορίες εργαζομένων.

Κάτω από το μέσο μισθό (1.024 ευρώ μεικτά) αμείβεται το 64,27% του συνόλου των μισθωτών.

Επέκταση της υποαπασχόλησης

Στα επίσημα στοιχεία, πέρα από την νέα χειροτέρευση των αμοιβών για τους εργαζόμενους, καταγράφεται και μια αύξηση του αριθμού των μισθωτών, από τους 1.702.524 πέρυσι στους 1.824.437 φέτος, και ταυτόχρονα από μία αύξηση του αριθμού των επιχειρήσεων, από 233.151 πέρυσι (μαζί με τα παραρτήματά τους 275.044) στις 247.236 επιχειρήσεις φέτος (μαζί με τα παραρτήματά τους 291.876).

Ομως η αύξηση του αριθμού των μισθωτών, όπως προκύπτει και από τις αμοιβές τους, οφείλεται κατά κύριο λόγο στην επέκταση της υποαπασχόλησης και το μοίρασμα μιας θέσης πλήρους απασχόλησης σε περισσότερους μισθωτούς. Ετσι, περίπου 111.816 μισθωτοί απασχολούνται από 1 έως 10 ώρες τη βδομάδα και ακόμα 245.672 από 10 έως 20 ώρες. Δηλαδή σχεδόν ένας στους πέντε μισθωτούς (19,6%) εργάζεται λιγότερες από 20 ώρες τη βδομάδα, ενώ ακόμα 218.302 μισθωτοί (11,97%) εργάζονται από 20 έως 35 ώρες τη βδομάδα.

Σε ό,τι αφορά τις επιχειρήσεις, την ίδια ώρα που καταγράφονται 181.237 επιχειρήσεις με 1 ως 4 εργαζόμενους, σε σύνολο 247.236, μόλις το 1,66% των επιχειρήσεων απασχολεί το 44,1% του συνόλου των μισθωτών. Συγκεκριμένα, 584 επιχειρήσεις με αριθμό εργαζομένων πάνω από 250 άτομα η καθεμιά, απασχολούν 489.741 μισθωτούς ή το 25,7% του συνόλου των μισθωτών. Ακόμα, 3.535 επιχειρήσεις με αριθμό εργαζομένων από 50 έως 249 άτομα απασχολούν 350.694 μισθωτούς η καθεμιά ή το 18,4% του συνόλου τους.

Οσον αφορά τους κλάδους, το μεγαλύτερο ποσοστό μισθωτών συγκεντρώνεται στο λιανικό εμπόριο, όπου εργάζονται 249.351 άτομα (13,33% του συνόλου). Ακολουθούν η εστίαση με 201.714 μισθωτούς (10,78%), το χονδρικό εμπόριο με 189.835 μισθωτούς (10,15%), η βιομηχανία τροφίμων με 89.172 μισθωτούς (4,77%), η εκπαίδευση με 81.072 μισθωτούς (4,33%), τα καταλύματα με 66.054 μισθωτούς (3,53%) και η Υγεία με 61.156 μισθωτούς (3,27%).

ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΙ ΣΤΑ ΔΗΜΟΣΙΑ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΑ
Νέα παράσταση διαμαρτυρίας αύριο στο υπουργείο Υγείας

Παράσταση διαμαρτυρίας στο υπουργείο Υγείας θα πραγματοποιηθεί αύριο Πέμπτη, στις 4 μ.μ., με τη συμμετοχή Διοικητικών Συμβουλίων Συλλόγων Εργαζομένων στα νοσοκομεία, απολυμένων και απλήρωτων εργαζομένων. Τα αιτήματα αιχμής της κινητοποίησης είναι τα εξής: Μόνιμη και σταθερή δουλειά για όλους, με αξιοπρεπείς μισθούς και πλήρη εργασιακά - ασφαλιστικά - επιστημονικά δικαιώματα. Καμιά απόλυση. Μονιμοποίηση όλων των εργαζομένων με ελαστικές εργασιακές σχέσεις. Να πληρωθούν τώρα όλα τα δεδουλευμένα χωρίς καμιά εξαίρεση.

Η νέα κινητοποίηση έρχεται μετά την πρόσφατη συγκέντρωση στη Βουλή και σε συνέχεια σειράς αγωνιστικών παρεμβάσεων, συσκέψεων και κινητοποιήσεων που πραγματοποιήθηκαν το τελευταίο δίμηνο από τους υγειονομικούς και τα σωματεία τους, για τα σοβαρά προβλήματα που αντιμετωπίζουν επικουρικοί, συμβασιούχοι του ΟΑΕΔ, εργολαβικοί και λοιποί εργαζόμενοι με ελαστικές εργασιακές σχέσεις από νοσοκομεία, ΠΕΔΥ και προνοιακά ιδρύματα του Δημοσίου.

Διαιώνιση και επέκταση της «ευελιξίας» από την κυβέρνηση

Στο μεταξύ, η ηγεσία του υπουργείου Υγείας απέρριψε για άλλη μια φορά το αίτημα για μόνιμη και σταθερή δουλειά, κατά τη διάρκεια χτεσινής παράστασης διαμαρτυρίας από εργαζόμενους σε δημόσια νοσοκομεία. Αντ' αυτού, μίλησε πάλι για παρατάσεις συμβάσεων, μοριοδοτήσεις, νέες προσλήψεις με ημερομηνία λήξης κ.ο.κ.

Για το θέμα των επικουρικών γιατρών που παραμένουν απλήρωτοι για δεύτερο μήνα, παρά τη θετική απόφαση του Ελεγκτικού Συνεδρίου, ο υπουργός Υγείας Ανδ. Ξανθός, στη συνάντηση που είχε με εκπροσώπους εργαζομένων, ισχυρίστηκε ότι οι συμβάσεις των επικουρικών θα παραταθούν μέχρι το τέλος του 2018 και ότι θα γίνουν οι απαραίτητες παρεμβάσεις ώστε να πληρώνονται κανονικά.

Οι εργαζόμενοι στα δημόσια νοσοκομεία υπενθύμισαν ότι ήδη απολύονται επικουρικοί από τα στρατιωτικά νοσοκομεία, με τον υπουργό Υγείας να «πετάει το μπαλάκι» στο υπουργείο Εθνικής Αμυνας και σε σχετική τροπολογία με την οποία παρατείνονται μόνο όσες συμβάσεις κρίνονται απαραίτητες. Αναγκάστηκε ωστόσο να παραδεχτεί ότι θα γίνουν απολύσεις επικουρικού προσωπικού, ενώ προσπάθησε να αντισταθμίσει το γεγονός, κάνοντας τις γνωστές εξαγγελίες για νέες προσλήψεις (οι περισσότερες από τις οποίες θα είναι με ημερομηνία λήξης), για μοριοδοτήσεις που θα ευνοήσουν όσους εργάζονται σήμερα στα νοσοκομεία κ.λπ. Απέφυγε να μιλήσει για το μέλλον των περίπου 7.000 εργολαβικών εργατών, ενώ απέρριψε το αίτημα για επέκταση του επιδόματος ανθυγιεινής εργασίας σε όσους το δικαιούνται.

Για τους εργαζόμενους που έχουν προσληφθεί μέσω ΟΑΕΔ είπε ότι θα βγει σχετική ΚΥΑ με την οποία θα παραταθεί η θητεία τους για άλλους 12 μήνες, ενώ αποκάλυψε ότι η πληρωμή για το επικείμενο 12μηνο παράτασης θα γίνεται από τα αποθεματικά του ΟΑΕΔ, δηλαδή από τις εισφορές των εργαζομένων...

Παράλληλα, στο φόντο των συμφωνηθέντων στο «συμπληρωματικό μνημόνιο» για παραπέρα «εξορθολογισμό των δαπανών στην Υγεία», ανακοίνωσε ότι το πρώτο τρίμηνο του 2018 θα κατατεθεί από το υπουργείο Υγείας ένα πολυνομοσχέδιο που θα αφορά αλλαγές στους οργανισμούς των νοσοκομείων, στη διάταξη και διοίκηση νοσοκομείων και ΔΥΠΕ, στην ιατρική εκπαίδευση κ.α.

ΓΙΑΝΝΕΝΑ - ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΙ ΣΤΗΝ ΠΡΩΗΝ «ΚΑΡΥΠΙΔΗΣ»
Δικαστική διαταγή για την επιστροφή τους στη δουλειά

Στη δουλειά τους επιστρέφουν με προσωρινή διαταγή του δικαστηρίου οι εργαζόμενοι στην πρώην «Καρυπίδης» στα Γιάννενα. Σύμφωνα με την προσωρινή δικαστική διαταγή, η εργοδοσία της «Market In» θα πρέπει να τους δεχθεί στην εργασία τους, ενώ η δίκη για τα ασφαλιστικά μέτρα θα γίνει στις 26 Γενάρη.

Σε ανακοίνωσή του το Σωματείο Εμποροϋπαλλήλων και Ιδιωτικών Υπαλλήλων Ιωαννίνων αναδεικνύει τη σημασία του αγώνα που έδωσαν οι εργαζόμενοι μαζί με το σωματείο τους και το Εργατικό Κέντρο Ιωαννίνων, ενώ υπογραμμίζει ότι ο αγώνας αυτός συνεχίζεται.

«Μετά τα τελευταία γεγονότα στο σούπερ μάρκετ "Market In"», σημειώνει, «τον τρίμηνο αγώνα που έδωσαν οι εργαζόμενοι του πρώην "Καρυπίδη" με το Σωματείο τους και το Εργατικό Κέντρο, για δουλειά με δικαιώματα και αξιοπρέπεια, η πίεση που ασκήθηκε και η επιμονή τους είχαν αποτέλεσμα. Από αύριο επιστρέφουν στη δουλειά τους με την προσωρινή απόφαση και του δικαστηρίου. Η νίκη αυτών των εργαζομένων βγάζει συμπεράσματα για όλους μας ότι κανένας αγώνας δεν πάει χαμένος. Η μάχη που έδωσαν με το ταξικό Σωματείο τους και τη συμπαράσταση των εργαζομένων όλων των κλάδων δεν πήγε χαμένη. Κανένας εργαζόμενος μόνος. Μέσα από τον συλλογικό αγώνα μέσα από το Σωματείο μας θα κερδίζουμε μικρές και μεγάλες μάχες. Εμείς έχουμε τη δύναμη, αρκεί να το καταλάβουμε. Συνεχίζουμε, δυναμώνουμε το Σωματείο μας, παλεύουμε για ζωή με δικαιώματα σύμφωνα με τις σύγχρονες λαϊκές ανάγκες μας».

Σύσκεψη σωματείων στη Χαλκίδα

Σε σύσκεψη σήμερα Τετάρτη, στις 6 μ.μ., στην αίθουσα του Εργατικού Κέντρου στη Χαλκίδα, καλούν τα σωματεία της Εύβοιας που πήραν την πρωτοβουλία για την απεργιακή κινητοποίηση στις 14/12 στη Χαλκίδα. Συγκεκριμένα, τα Σωματεία Τροφίμων και Ποτών Εύβοιας - Βοιωτίας, Μετάλλου Ευβοίας, Ιδιωτικών Υπαλλήλων Χαλκίδας, Τεχνιτών - Οικοδόμων Χαλκίδας και Εργαζομένων στον «Νηρέα», καλούν τα πρωτοβάθμια σωματεία, συνδικαλιστές και εργαζόμενους της περιοχής να συζητήσουν για την εκτίμηση της απεργίας και για το σχεδιασμό της κλιμάκωσης του αγώνα, για τα βήματα που μπορούν από κοινού να οργανώσουν «στον αγώνα για τις πραγματικές ανάγκες των εργαζομένων, παίρνοντας την υπόθεση της πάλης στα χέρια μας, απομονώνοντας τη γραμμή ήττας και τις πρακτικές ανοιχτής υπονόμευσης της οργάνωσης των εργαζομένων».

Διαμαρτυρία στον ΟΑΕΔ για τους εργαζόμενους στην «κοινωφελή εργασία»

Παράσταση διαμαρτυρίας στα κεντρικά γραφεία του ΟΑΕΔ στον Αλιμο (Εθνικής Αντιστάσεως 8) για τους εργαζόμενους στην «κοινωφελή εργασία» οργανώνει σήμερα Τετάρτη το Συνδικάτο ΟΤΑ Αττικής, στις 12 το μεσημέρι.

Οι εργαζόμενοι στα οχτάμηνα της «κοινωφελούς εργασίας» παραμένουν απλήρωτοι για δύο μήνες, με τη δικαιολογία ότι ακόμα δεν έχουν πιστωθεί τα χρήματα από τη διαχειριστική αρχή του υπουργείου, ενώ οι εργαζόμενοι εμπαίζονται ότι δήθεν «σήμερα ή αύριο» θα μπουν τα χρήματα στους λογαριασμούς τους.

«Η κυβέρνηση για ακόμα μια φορά κοροϊδεύει. Δηλώνει ότι προχωρά στην καταβολή εφάπαξ επιδόματος στους ανέργους μέχρι 24 ετών (...) και την ίδια στιγμή αφήνει απλήρωτους και μέσα στις γιορτές τους συναδέλφους στην Κοινωφελή Εργασία, που προέρχονται από μακροχρόνια ανεργία και καλούνται να αντεπεξέλθουν με τον πενιχρό μισθό των 495 ευρώ», σχολιάζει το Συνδικάτο και καλεί τους απλήρωτους εργαζόμενους να πάρουν μαζικά μέρος στην κινητοποίηση.



Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ