ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 20 Δεκέμβρη 2016
Σελ. /24
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΣΥΓΚΥΒΕΡΝΗΣΗ - ΚΟΥΑΡΤΕΤΟ
Αντιλαϊκά παζάρια και «αβεβαιότητες», με «λύσεις» από τα κιτάπια του κεφαλαίου

Το χρονοδιάγραμμα για το κλείσιμο της δεύτερης «αξιολόγησης», και μάλιστα σε συνδυασμό με το ζήτημα του προγράμματος αποπληρωμών του ελληνικού κρατικού χρέους, ανεβαίνει και πάλι στην αντιλαϊκή ατζέντα, συνθέτοντας το γνώριμο σκηνικό των «εκβιασμών και των απειλών» από την κυβέρνηση, με στόχο τον εξαναγκασμό του λαού στην επιβολή και του νέου πακέτου με τα αντιλαϊκά μέτρα, ως το έσχατο όριο της ισχυρής διαπραγμάτευσης και των αντιστάσεων της κυβέρνησης που δείχνει ότι «γλιτώσαμε τα χειρότερα». Ολα αυτά στο φόντο και των μεγάλων ανταγωνισμών εντός της Ευρωζώνης, αλλά και μεταξύ ΔΝΤ και Γερμανίας, ανταγωνισμοί που έχουν σχέση με γενικότερα ζητήματα τόσο εντός Ευρωζώνης - ΕΕ και της εξέλιξης της οικονομίας, όσο και με ανταγωνισμούς στη διεθνή οικονομία που επιβραδύνεται και που κρύβονται πίσω από το «κάδρο» της διαπραγμάτευσης, δημιουργώντας και μια σειρά από «αβεβαιότητες» σε ό,τι αφορά την αντιλαϊκή κλιμάκωση.

Σε αυτό το φόντο, ο οίκος αξιολόγησης Moody's, στο εβδομαδιαίο δελτίο, εστιάζει στο «πάγωμα» των βραχυπρόθεσμων ρυθμίσεων για το ελληνικό κρατικό χρέος, από την πλευρά του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας (ESM). Ο Moody's χαρακτηρίζει την εξέλιξη αυτή πιστωτικά αρνητική και σημειώνει ότι αυξάνει τα ρίσκα αναφορικά με την εξόφληση ομολόγων που είναι προγραμματισμένη για τον Ιούλη του 2017. Σημειώνει ότι η πλήρης έκθεση των «θεσμών» αναμένεται να ολοκληρωθεί το Γενάρη και να οδηγήσει πιθανόν σε επανεκτίμηση του μέτρου του «παγώματος». Εκτιμά, επίσης, ότι η κίνηση από την πλευρά των πιστωτών υποδηλώνει σκλήρυνση της στάσης τους απέναντι στην Ελλάδα, που η Moody's περιμένει ότι θα παρατείνει τις διαπραγματεύσεις για τη δεύτερη «αξιολόγηση».

«Οπως βρήκαμε λύση για το 2018, είμαι σίγουρος ότι θα βρούμε και για τα επόμενα χρόνια», τονίζει από την πλευρά του ο αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Β. Ντομπρόβσκις, αναφερόμενος στην πορεία των παζαριών και των συνεννοήσεων με τη συγκυβέρνηση, γύρω από το κλείσιμο της πρώτης «αξιολόγησης», παράλληλα με το ύψος των πρωτογενών πλεονασμάτων και των αντιλαϊκών μέτρων για μετά το 2018. Ο ίδιος, μιλώντας στην εφημερίδα «Καθημερινή», εκτίμησε ότι «αν όλες οι πλευρές είναι εποικοδομητικές, τότε μπορούμε να ολοκληρώσουμε τη δεύτερη αξιολόγηση αρχές του 2017».

Σε αυτό το πλαίσιο, σήμερα Τρίτη, προγραμματίζεται τηλεδιάσκεψη της Ομάδας Εργασίας του Γιούρογκρουπ. Η συζήτηση αναμένεται να εστιάσει στο ζήτημα του «κοινωνικού μερίσματος» με τις εφάπαξ παροχές - ψίχουλα, προκειμένου στη συνέχεια να δρομολογηθούν εκ νέου οι αντιλαϊκές διεργασίες για το κλείσιμο της δεύτερης «αξιολόγησης». «Σε αυτό το όργανο η κυβέρνηση θα δώσει τις αναγκαίες εξηγήσεις», επισήμανε σε πρόσφατη συνέντευξή του ο υπουργός Οικονομικών, Ευ. Τσακαλώτος.

Ιδια τα «διλήμματα» ανεξάρτητα από κυβέρνηση

Την ίδια ώρα, ο υφυπουργός Οικονομίας, Στ. Πιτσιόρλας, χαρακτηριστικά τονίζει: «Οποιος και να κυβερνάει, θα βρεθεί μπροστά τα ίδια διλήμματα εφόσον δεν κλείσει η αξιολόγηση. Πρέπει λοιπόν να κλείσει, να πάρουμε αποφάσεις δύσκολες, ενδεχομένως θα κάνουμε και λάθη, αλλά όμως να κλείσει. Να γυρίσουμε σελίδα. Αυτό είναι το μείζον».

Μάλιστα, ο Στ. Πιτσιόρλας, μιλώντας στο «Amagi Web Radiο», πρόσθεσε ότι η ολοκλήρωση της «αξιολόγησης» «είναι προς το καλό όλων, και της κυβέρνησης και της αντιπολίτευσης», ενώ χαρακτήρισε το κλείσιμο της «αξιολόγησης» «σημείο καμπής, που θα αλλάξει την ατζέντα».

Ρίχνοντας γέφυρες συνεννόησης με την πλευρά της ΝΔ, ενόψει βέβαια των νέων αντιλαϊκών μέτρων, ο υφυπουργός Οικονομίας υπογράμμισε: «Σήμερα είμαστε ακόμα στην άχαρη συζήτηση των δημοσιονομικών και των μέτρων. Κακά τα ψέματα, όποιος κι αν είναι στην κυβέρνηση, έχει ένα πολύ δύσκολο έργο. Το έζησε και ο κ. Σαμαράς. Αμέσως μετά θα μπούμε στη συζήτηση για το μοντέλο ανάπτυξης και εκεί θα κριθούν οι απόψεις όλων».

Σύμφωνα με τον Στ. Πιτσιόρλα, «όλα τα θέματα τα οποία συζητάμε προφανώς είναι δύσκολα», λέγοντας ότι σε κάθε περίπτωση η «αξιολόγηση» θα κλείσει...

Επιχειρηματικές αναδιαρθρώσεις με μοχλό τα «κόκκινα» δάνεια

Από την πλευρά του, ο διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδας, Γ. Στουρνάρας, αναφορικά με το ζήτημα της διαχείρισης των «κόκκινων» τραπεζικών δανείων, εστίασε στη διαμόρφωση του σχετικού «νομοθετικού οπλοστασίου», το οποίο περιλαμβάνει το νέο πλαίσιο για τον εξωδικαστικό συμβιβασμό (αφορά τις υπερχρεωμένες και ταυτόχρονα βιώσιμες επιχειρήσεις), τη δημιουργία «δευτερογενούς αγοράς» προβληματικών δανείων κ.ά.

Ο Γ. Στουρνάρας, σε συνέντευξή του στη βρετανική εφημερίδα «Financial Times», επισήμανε ότι οι τράπεζες μπορούν να αναγκάσουν τους σημερινούς μετόχους (υπερχρεωμένων επιχειρήσεων) «είτε να βάλουν περισσότερα κεφάλαια στις επιχειρήσεις τους, ώστε να αποπληρώσουν τα χρέη τους, είτε να παραιτηθούν». Σύμφωνα με τον ίδιο, «με τη νέα νομοθεσία, οι τράπεζες μπορούν να ανταλλάξουν δάνεια με μετοχές και στη συνέχεια να τις πουλήσουν σε επενδυτές».

Τέλος, τόνισε ότι θα υπάρξουν ποινές για όσες τράπεζες δεν προχωρήσουν σε κινήσεις αντιμετώπισης του προβλήματος των «κόκκινων» δανείων, λέγοντας ότι αν δεν πετύχουν τους στόχους που έχουν τεθεί, «θα υπάρξουν ποινές, τόσο ρυθμιστικές όσο και διοικητικές».

«Εμπλοκή» στη διοίκηση του ΔΝΤ

Το Διοικητικό Συμβούλιο του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου πρόκειται να συνεδριάσει «σύντομα για να εξετάσει τις πιο πρόσφατες εξελίξεις», δήλωσε χτες ο εκπρόσωπος του ιμπεριαλιστικού Οργανισμού σχετικά με την καταδίκη για «αμέλεια»της Κρ. Λαγκάρντ από γαλλικό δικαστήριο. Βεβαίως, διάφορες αστικές προσεγγίσεις - ερμηνείες στη στάση του ΔΝΤ λένε πως και οι παροχές - ψίχουλα της κυβέρνησης να μην υπήρχαν, πάλι θα έβρισκαν αφορμή να μπλοκάρουν τη διαπραγμάτευση, αφού το ΔΝΤ θέλει να ενημερώσει τη νέα υπό τον Τραμπ κυβέρνηση των ΗΠΑ για το ελληνικό ζήτημα, προκειμένου να συμμετάσχει στο πρόγραμμα.

Η χτεσινή απόφαση του ανωτάτου εφετείου της Γαλλίας αφορά στην εμπλοκή της Κρ. Λαγκάρντ στην υπόθεση της αποζημίωσης ύψους 400 εκατ. ευρώ στον επιχειρηματία Μπ. Ταπί, ενώ η ίδια κατείχε τη θέση του υπουργού Οικονομικών της χώρας το 2008.


ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΚΟΥΤΣΟΥΜΠΑΣ
Να εγκαταλείψει ο λαός ΣΥΡΙΖΑ και ΝΔ, να συμπορευτεί με το ΚΚΕ

Ο ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, Δ. Κουτσούμπας, από τη Λάρισα όπου και βρέθηκε την περασμένη Κυριακή, απαντώντας σε ερωτήσεις δημοσιογράφων, σημείωσε:

Σχετικά με τη δεύτερη «αξιολόγηση»

«Το πρόβλημα είναι ότι το κόστος θα είναι για τους εργαζόμενους με τη δεύτερη "αξιολόγηση", η οποία απ' ό,τι φαίνεται θα ολοκληρωθεί. Αλλωστε, οι πιέσεις που γνωρίζουμε αυτές τις μέρες, κατά τη διαπραγμάτευση, είναι σύνηθες φαινόμενο όλα αυτά τα χρόνια, το ξέρουμε από το πρώτο μνημόνιο, το δεύτερο, το τρίτο. Ετσι συνηθίζεται και έτσι θα πάει με τα μνημόνια διαρκείας, γιατί ετοιμάζεται και το τέταρτο με τη ρύθμιση - τελοσπάντων - του χρέους για απομείωση και όλα τα υπόλοιπα».

Για τη ρύθμιση του χρέους πανηγύρισε η κυβέρνηση...

«Ο λαός μας όμως δεν πρόκειται να πανηγυρίσει. Η κυβέρνηση πανηγυρίζει για τα πάντα. Το πρόβλημα είναι ότι το success story που γνωρίσαμε με τους προηγούμενους και που το συνεχίζει τώρα ο Τσίπρας, που το ονομάζει true story - αυτή είναι η νέα εκδοχή του - είναι ματωμένα πλεονάσματα για το λαό, σημαίνει σκληρά αντιλαϊκά μέτρα, σημαίνει συνεχείς θυσίες για τους εργαζόμενους, για τους αγρότες, για τους αυτοαπασχολούμενους επαγγελματίες, για το λαό της πατρίδας μας».

Κύριε Κουτσούμπα, βλέπετε εκλογές; Υπάρχει τέτοιο ενδεχόμενο; Αλλοι το πιστεύουν, άλλοι λένε ότι μάλλον δεν υπάρχει...

«Αυτό που νομίζω πως πρέπει να απασχολεί κυρίαρχα όλους μας και κυρίως πρέπει να απασχολεί τον ελληνικό λαό, είναι όχι το πότε θα γίνουν εκλογές, αλλά με ποιους πρέπει να πάει και ποιους πρέπει ν' αφήσει. Γι' αυτό του λέμε εδώ και τώρα να αφήσει τον ΣΥΡΙΖΑ, ν' αφήσει τη ΝΔ, να εγκαταλείψει όλα τα κόμματα του αστικού κατεστημένου, που τα 'χει γνωρίσει και να συμπαραταχτεί, να συμπορευτεί με το ΚΚΕ άσχετα τις επιμέρους απόψεις ή αν θέλετε και επιφυλάξεις που μπορεί να έχει. Οι Θέσεις για το 20ό Συνέδριο του ΚΚΕ, που σήμερα δώσαμε στη δημοσιότητα, δίνουν ολοκληρωμένη απάντηση για όλα τα πολιτικά, οικονομικά, κοινωνικά προβλήματα του τόπου, δίνουν την πραγματική διέξοδο, την πρόταση διεξόδου, που προτείνει το ΚΚΕ στον ελληνικό λαό, από την κρίση και από αυτό το φθαρμένο, σάπιο σύστημα. Αυτόν το δρόμο πρέπει να ακολουθήσουμε».



Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ