ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 20 Δεκέμβρη 2016
Σελ. /24
ΔΙΕΘΝΗ
ΤΟΥΡΚΙΑ
Εν ψυχρώ δολοφονία του Ρώσου πρέσβη στην Αγκυρα

Πλήθος ερωτημάτων από μια επίθεση που έγινε σε μια κρίσιμη περίοδο για τις «αντιτρομοκρατικές» διεργασίες, ειδικά μεταξύ Ρωσίας - Τουρκίας

Ο Ρώσος διπλωμάτης κείτεται τραυματισμένος, ενώ ο δράστης παραμένει ένοπλος δίπλα του
Ο Ρώσος διπλωμάτης κείτεται τραυματισμένος, ενώ ο δράστης παραμένει ένοπλος δίπλα του
ΑΓΚΥΡΑ.--

Πλήθος από αναπάντητα ερωτήματα προκαλεί η χτεσινή επίθεση ενόπλου στο Εκθεσιακό Κέντρο Καγκντάς Σανατλάρ Μερκεζί που οδήγησε στο θάνατο του 62χρονου Ρώσου πρέσβη στην Αγκυρα Αντρέι Καρλόφ.

Η επίθεση σημειώθηκε σε μια περίοδο έντονων διεργασιών και οξυνόμενων ενδοϊμπεριαλιστικών ανταγωνισμών γύρω από τις εξελίξεις στη Συρία και γενικά τον «πόλεμο κατά της τρομοκρατίας» ειδικά στη Μέση Ανατολή. Ενδεικτική είναι η προγραμματισμένη για σήμερα συνάντηση των ΥΠΕΞ Ρωσίας - Τουρκίας - Ιράν για τη Συρία, αλλά και το σχεδιαζόμενο ραντεβού Πούτιν - Ερντογάν στο Καζακστάν, για το ίδιο ζήτημα.

Τα ερωτήματα ενισχύονται από το ότι η δολοφονική επίθεση έγινε, ενώ ισχυρά μέτρα ασφαλείας εφαρμόζονται σε Αγκυρα και άλλα μεγάλα τουρκικά αστικά κέντρα, αφού από τον Ιούλη έχει ενεργοποιηθεί το «καθεστώς έκτακτης ανάγκης» στο όνομα της «υπεράσπισης της ασφάλειας» της χώρας.

Συγκεχυμένες ήταν αρκετές πληροφορίες των οποίων η διασταύρωση έχει σημασία, όπως το ότι μεσολάβησαν ορισμένα λεπτά μέχρι την εξουδετέρωση του ενόπλου. Σε βίντεο στο διαδίκτυο φαίνεται να συνεχίζει να μιλά με υψωμένο το ένοπλο χέρι του, ενώ ο Ρώσος διπλωμάτης έχει ήδη πέσει στο πάτωμα τραυματισμένος (σ.σ. υπέκυψε μετά τη μεταφορά του στο νοσοκομείο). Η «Χουριέτ» υποστήριζε ότι ο Καρλόφ δεν συνοδευόταν από άνδρες ασφαλείας όπως και ότι ο ένοπλος πυροβόλησε τον Ρώσο για δεύτερη φορά όταν εκκενώθηκε ο χώρος της έκθεσης. Στη διάρκεια της επίθεσης, τραυματίστηκαν τρία ακόμα άτομα (πληροφορίες ελληνικών ΜΜΕ ανέφεραν ότι σε αυτούς περιλαμβανόταν και ένας Ελληνας ομογενής).

Αυτόπτες μάρτυρες είπαν ότι ο ένοπλος φώναξε «μην ξεχνάτε το Χαλέπι, μην ξεχνάτε τη Συρία. Οσο τα αδέλφια μας δεν είναι ασφαλή, δεν θα απολαμβάνετε ασφάλεια (κι εσείς)... Οποιος συμμετέχει σε αυτήν την καταπίεση θα πληρώσει ένας - ένας... Μόνο ο θάνατος θα με απομακρύνει από εδώ», ενώ πρόσθεσε στα αραβικά «ο Θεός είναι μεγάλος».

Το απόγευμα, ο Τούρκος υπουργός Εσωτερικών, Σουλεϊμάν Σοϊλού, είπε πως δράστης είναι ο 22χρονος Μεβλούτ Μερτ Αλτιντάς και ότι μπήκε στο χώρο της έκθεσης φορώντας πολιτικά, δείχνοντας την αστυνομική του ταυτότητα. Δήλωσε ότι για δυόμισι χρόνια υπηρετούσε σε μονάδα των δυνάμεων καταστολής στην Αγκυρα. Ο δράστης έπεσε νεκρός μετά από επιχείρηση των ειδικών δυνάμεων. Στο πλαίσιο της έρευνας που ξεκίνησε συνελήφθησαν η μητέρα και η αδελφή του Αλτιντάς. Ο Αλτιντάς «ακινητοποιήθηκε» μετά από επιχείρηση των ειδικών δυνάμεων, πρόσθεσε ο υπουργός.

Η Αγκυρα έκανε λόγο για «τρομοκρατική οργάνωση» που κρύβεται πίσω από την επίθεση και «φωτογράφιζε» σχέσεις με τον ιμάμη Γκιουλέν που βρίσκεται στις ΗΠΑ. Ο Πρόεδρος, Ρ. Τ. Ερντογάν, μετά από τηλεφωνική του επαφή με τον Ρώσο ομόλογό του, Βλ. Πούτιν, είπε ότι «συμφωνήσαμε ότι πρόκειται για πρόκληση, δεν υπάρχει διάσταση απόψεων για αυτό... Συμφωνήσαμε να δυναμώσουμε την αλληλεγγύη μας». Τόνισε ότι πρόκειται για επίθεση ενάντια στο τουρκικό έθνος και ότι Ρώσοι αξιωματούχοι θα πάρουν μέρος στις σχετικές έρευνες, όπως και ότι η Μόσχα ζήτησε αυξημένα μέτρα για τις διπλωματικές της αποστολές στην Τουρκία. Για «πρόκληση» μίλησε και ο Πούτιν.

Ο δήμαρχος της Αγκυρας, Μελίχ Γκοκτσέκ, είπε πως η επίθεση στον Ρώσο πρέσβη ήταν μια προσπάθεια να καταστραφούν οι σχέσεις της Τουρκίας με τη Ρωσία.

Στη Μόσχα, επιβεβαιώνοντας το θάνατο του Καρλόφ η εκπρόσωπος του ΥΠΕΞ, Μαρία Ζακχάροβα, μίλησε επίσης για «τρομοκρατική επίθεση», προσθέτοντας ότι «βρισκόμαστε σε επαφή με τις τουρκικές αρχές που δεσμεύτηκαν να διεξαχθεί ολόπλευρη έρευνα», αλλά και ότι «σήμερα (σ.σ. χτες) το θέμα θα τεθεί στο Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ», η ίδια τόνισε ότι «η τρομοκρατία δεν θα περάσει, θα διεξάγουμε αποφασιστικές προσπάθειες εναντίον της».

Διεθνείς αντιδράσεις

Ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών, Τζον Κέρι, καταδίκασε τη δολοφονία του Καρλόφ στην Τουρκία, σημειώνοντας: «Είμαστε έτοιμοι να προσφέρουμε βοήθεια στη Ρωσία και στην Τουρκία στη διεξαγωγή της έρευνας αυτής της ειδεχθούς επίθεσης, που ήταν επίσης μια επίθεση προς το δικαίωμα όλων των διπλωματών να προωθούν και να αντιπροσωπεύουν τις χώρες τους με ασφάλεια σε όλο τον κόσμο».

Για «απεχθές έγκλημα» μίλησε το συριακό ΥΠΕΞ εκτιμώντας ότι αυτό «επιβεβαιώνει το πόσο επείγον είναι να αφιερώσουμε όλες τις προσπάθειες και να αναπτύξουμε όλα τα μέσα για να πολεμήσουμε την τρομοκρατία».

Το ελληνικό ΥΠΕΞ εξέφρασε αποτροπιασμό «για τη δολοφονική αυτή ενέργεια που στόχο είχε την πρόκληση έντασης και περιφερειακής αποσταθεροποίησης».

Την επίθεση καταδίκασαν ακόμα ο ΟΗΕ, ο γγ του ΝΑΤΟ, η επικεφαλής της ευρωπαϊκής διπλωματίας, η Τεχεράνη.

Να σημειωθεί ότι περίπου ένα δίωρο μετά την επίθεση πληροφορίες ανέφεραν ότι σήμανε συναγερμός στην αμερικανική πρεσβεία στην Αγκυρα, της οποίας το κτίριο βρίσκεται κοντά στο κέντρο Καγκντάς Σανατλάρ.

  • Το Σάββατο, 13 άτομα σκοτώθηκαν και 55 τραυματίστηκαν μετά από έκρηξη που σημειώθηκε με στόχο φορτηγό που μετέφερε στρατιώτες και πολίτες κοντά στο πανεπιστήμιο Ερσιγές, στην Καισάρεια της ανατολικής Τουρκίας.
ΣΥΡΙΑ
Τριμερής συνάντηση Ιράν - Ρωσίας - Τουρκίας με φόντο κόντρες και συγκρούσεις

Ενώ το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ αποφάσισε ομόφωνα την ανάπτυξη «παρατηρητών» στο Ανατολικό Χαλέπι για την απομάκρυνση αμάχων και αντικαθεστωτικών...

ΔΑΜΑΣΚΟΣ - ΜΟΣΧΑ - ΗΝΩΜΕΝΑ ΕΘΝΗ.--

Υπό τη βαριά σκιά της δολοφονίας του Ρώσου πρέσβη στην Αγκυρα, Αντρέι Καρλόφ, αναμένεται να πραγματοποιηθεί σήμερα στη Μόσχα η κρίσιμη τριμερής συνάντηση των υπουργών Εξωτερικών και Αμυνας Ρωσίας, Τουρκίας και Ιράν με επίκεντρο «το μέλλον στο Ανατ. Χαλέπι και την υπόλοιπη Συρία», τις εκεί δυνατότητες μίας μεταξύ τους συνεργασίας με φόντο το ρευστό γεωπολιτικό περιβάλλον στην ευρύτερη περιοχή και την όξυνση της ενδοϊμπεριαλιστικής κόντρας και της σύγκρουσης μονοπωλιακών συμφερόντων σε διάφορα επίπεδα.

Προηγήθηκε τηλεφωνική συνομιλία ανάμεσα στον Ρώσο Πρόεδρο, Βλαντιμίρ Πούτιν, και τον Ιρανό ομόλογό του, Χασάν Ροχανί. Σε ανακοίνωση του Κρεμλίνου αναφέρεται πως συζήτησαν για την κατάσταση στο Α. Χαλέπι και υπογράμμισαν «την ανάγκη για κοινές προσπάθειες εκκίνησης μίας πραγματικής πολιτικής διαδικασίας με στόχο μία γρήγορη διευθέτηση στη Συρία». Επισημάνθηκε πως θα ήταν «σημαντικό βήμα» προς την επίτευξη αυτού του στόχου η πραγματοποίηση «σύντομα» ενδοσυριακών συνομιλιών στο Καζακστάν.

Η απόφαση του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ

Παράλληλα, το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ εξέδωσε χτες το απόγευμα ομόφωνα απόφαση για την ανάπτυξη παρατηρητών του ΟΗΕ, του Ερυθρού Σταυρού και της Ερυθράς Ημισελήνου στο Ανατολικό Χαλέπι προκειμένου να διενεργήσουν «επαρκή, ουδέτερο έλεγχο και άμεση παρατήρηση στη διαδικασία απομάκρυνσης αμάχων» από την περιοχή. Στην ανακοίνωση σημαίνει «συναγερμός» για την ανθρωπιστική κρίση στο Χαλέπι και ζητούνται από τον απερχόμενο γενικό γραμματέα του ΟΗΕ, Μπαν Κι Μουν, «έκτακτα μέτρα για να επιτραπεί η ανάπτυξη παρατηρητών».

Η εξέλιξη θεωρείται αποτέλεσμα συμβιβασμού του γαλλικού και του ρωσικού σχεδίου απόφασης.

Ο Γάλλος Πρόεδρος, Φρανσουά Ολάντ, εξέφρασε «ικανοποίηση» λέγοντας ότι «θα επιτρέψει τον πλήρη σεβασμό του διεθνούς ανθρωπιστικού δικαίου» στη Συρία, έπειτα από «αναβλητικούς ελιγμούς και φραγμούς».

Ενδιαφέρον έχει πάντως το γεγονός πως η Ρωσία συναίνεσε σε αυτήν την απόφαση μολονότι είχε εκφράσει έντονες αντιρρήσεις νωρίτερα ο Ρώσος πρέσβης στον ΟΗΕ, Βιτάλι Τσούρκιν. Ο δε Σύρος πρέσβης, Μπασάρ Τζααφάρι, είχε υποστηρίξει ότι απώτερος στόχος του σχεδίου για την ανάπτυξη παρατηρητών είναι, όπως είπε, η «διάσωση ξένων από μυστικές υπηρεσίες που δρουν στο Α. Χαλέπι στο πλευρό των αντικαθεστωτικών». Σημείωσε πως πασχίζουν να διαφύγουν από την περιοχή τουλάχιστον 12 πράκτορες ή στρατιωτικοί από τις ΗΠΑ, τη Βρετανία, το Ισραήλ, το Κατάρ, την Ιορδανία, το Μαρόκο και τη Σαουδική Αραβία...

Με προβλήματα η διαδικασία απομάκρυνσης αμάχων

Από την έναρξη των απομακρύνσεων - την περασμένη Πέμπτη - από το Ανατολικό Χαλέπι υπολογίζεται πως έφυγαν τουλάχιστον 14.000 άνθρωποι, ανάμεσά τους και 4.000 αντικαθεστωτικοί. Οι πληροφορίες για το πόσοι ακριβώς παραμένουν είναι συγκεχυμένες, με ορισμένες να εκτιμούν πως είναι 15.000 άμαχοι και άλλοι 6.000 αντικαθεστωτικοί, τζιχαντιστές.

Σε κάθε περίπτωση, οι επιχειρήσεις απομάκρυνσης χιλιάδων ανθρώπων από το Α. Χαλέπι πραγματοποιούνται με προβλήματα καθώς πότε σταματούν και πότε συνεχίζονται με αφορμή διάφορα γεγονότα, όπως η τρομοκρατική επίθεση αντικαθεστωτικών προχτές το πρωί σε πέντε κυβερνητικά λεωφορεία που κατευθύνονταν στα χωριά Φούα και Κεφράγια της επαρχίας Ιντλίμπ, προκειμένου να απομακρύνουν περίπου 2.000 αμάχους, που είναι περικυκλωμένοι από αντικαθεστωτικούς και τζιχαντιστές οργανώσεων - παρακλαδιών της «Αλ Κάιντα» και του «Ισλαμικού Κράτους»... Οι αντικαθεστωτικοί έκαψαν τα λεωφορεία καθυστερώντας για ένα 24ωρο την απομάκρυνση των αμάχων και των Σύρων στρατιωτών που βρίσκονταν στα δύο χωριά.

ΓΕΡΜΑΝΙΑ
Φορτηγό έπεσε σε υπαίθρια αγορά στο Βερολίνο

Η αστυνομία ερευνά το ενδεχόμενο «τρομοκρατικής επίθεσης»

Ενα περιστατικό που μοιάζει πολύ με την επίθεση που είχε γίνει τον Ιούλη στη Νίκαια της Γαλλίας, από το «Ισλαμικό κράτος», με 86 νεκρούς και 434 τραυματίες, συνέβη χτες γύρω στις 9 το βράδυ (τοπική ώρα) στο Βερολίνο. Αυτή τη φορά, ένα μεγάλο φορτηγό πολεμικής εταιρείας έπεσε με ταχύτητα γύρω στα 60 χλμ. (όπως έλεγαν αυτόπτες μάρτυρες) σε υπαίθρια χριστουγεννιάτικη αγορά, γεμάτη κόσμο, στο κέντρο της γερμανικής πρωτεύουσας. Το φορτηγό φέρεται να διέσχισε 80 μέτρα μέσα στο πλήθος και επιβεβαιώνεται ο θάνατος 9 ανθρώπων και ο τραυματισμός 50 ακόμα, πολλοί από αυτούς σοβαρά.

Η αστυνομία επιφυλασσόταν να χαρακτηρίσει την ενέργεια ως «τρομοκρατική επίθεση», αν και κάποιοι τοπικοί αξιωματικοί είχαν κάνει λόγο για αυτό, σημειώνοντας ότι υπάρχουν αρκετοί τραυματίες. Αργότερα, έγινε γνωστό από αστυνομικές πηγές ότι συνελήφθη σε παρακείμενο πάρκο ύποπτος φερόμενος ως ο οδηγός του φορτηγού και βρέθηκε και ένας νεκρός άγνωστο πώς, που εμφανίζονταν ως συνοδηγός. Ωστόσο, συνεχίζονταν οι έρευνες για να διαλευκανθεί η όλη υπόθεση και τα κίνητρα της ενέργειας.

  • Επίσης, στην Ελβετία στο κέντρο της Ζυρίχης (βόρεια Ελβετία) σημειώθηκαν πυροβολισμοί. Ενας άνδρας, ντυμένος με μαύρα ρούχα και μαύρο σκούφο, περίπου 30 χρόνων, εισέβαλε σε ένα τέμενος, ανοίγοντας πυρ ενάντια σε πιστούς που προσεύχονταν το βράδυ της Δευτέρας, τραυματίζοντας τρεις ανθρώπους. Οι δύο από τους τρεις άνδρες έχουν τραυματιστεί σοβαρά, ενώ ο φερόμενος ως δράστης διέφυγε από το σημείο της επίθεσης, σύμφωνα με την αστυνομία. Οπως ανέφεραν οι αρχές, ένα πτώμα εντοπίστηκε σε κοντινή απόσταση, αλλά δεν έχει επιβεβαιωθεί ότι συνδέεται με την ένοπλη επίθεση.


Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ