ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 20 Δεκέμβρη 2016
Σελ. /24
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΚΑΤΑΥΛΙΣΜΟΣ ΣΤΗ ΣΟΥΔΑ ΧΙΟΥ
Στο έλεος της παγωνιάς πρόσφυγες και μετανάστες

Μικρά παιδιά και γυναίκες έχουν κυριολεκτικά «παγώσει» στον καταυλισμό στη Σούδα

Copyright 2016 The Associated

Μικρά παιδιά και γυναίκες έχουν κυριολεκτικά «παγώσει» στον καταυλισμό στη Σούδα
Στο έλεος των καιρικών συνθηκών και της παγωνιάς βρίσκονται το τελευταίο χρονικό διάστημα οι πρόσφυγες και οι μετανάστες που μένουν στον καταυλισμό της Σούδας, ο οποίος βρίσκεται δίπλα στη θάλασσα. Εκεί επικρατούν πολύ κακές καιρικές συνθήκες, με θερμοκρασίες να πλησιάζει τους ελάχιστους βαθμούς πάνω από το μηδέν, ιδιαίτερα τη νύχτα. Ετσι, αρκετοί ξεριζωμένοι οδηγήθηκαν χτες σε διαμαρτυρία με τη μορφή απεργίας πείνας με αίτημα τη βελτίωση των συνθηκών στον καταυλισμό.

Την ώρα που στον καταυλισμό εγκαταβιούν πολλοί ανήλικοι και γυναίκες σε κατάσταση εγκυμοσύνης, υπάρχουν άνθρωποι που ζουν σε χαρτοκιβώτια στους 3 βαθμούς Κελσίου. Πολλοί είναι αυτοί που στη διάρκεια της μέρας κυνηγούν από γωνιά σε γωνιά το φως του ήλιου για να ζεστάνουν για λίγο το κορμί τους. Οπως έχουν καταγγείλει σε τοπικά ΜΜΕ, σημειώνονται διακοπές στην παροχή ηλεκτρικού ρεύματος τις τελευταίες μέρες, χωρίς να έχει υπάρξει κάποια ειδοποίηση από τους υπεύθυνους του καταυλισμού. Οι ήδη τραγικές συνθήκες έγιναν ακόμη χειρότερες όταν πριν από έξι μέρες διακόπηκε και η παροχή νερού χωρίς να έχει αποκατασταθεί η ζημιά. Οι πρόσφυγες προσπαθούν με κάθε τρόπο να αντιμετωπίσουν το κρύο φτάνοντας μέχρι το σημείο να κατασκευάσουν μόνοι τους αυτοσχέδιες θερμάστρες, θέτοντας σε κίνδυνο τη ζωή τους.

Παράλληλα, καταγγέλλουν την κακή ποιότητα φαγητού που τους μοιράζεται από το Νορβηγικό Συμβούλιο Προσφύγων (NRC), λέγοντας ότι εξαιτίας της κακής ποιότητας των γευμάτων έχουν αρρωστήσει δεκάδες πρόσφυγες με γαστρεντερίτιδα. Στον καταυλισμό δεν υπάρχει επαρκής ιατρική και φαρμακευτική βοήθεια, με αποτέλεσμα πολλά παιδιά να παραμένουν άρρωστα στις σκηνές, χωρίς ιατρική φροντίδα.

Σύμφωνα με τον αντιδήμαρχο Γ. Καραμανή, το πρόβλημα ξεκίνησε όταν η Υπατη Αρμοστεία αποφάσισε να αντικαταστήσει τα σώματα θέρμανσης που λειτουργούσαν με υγραέριο με ηλεκτρικές συσκευές. Παρότι δήμος και Υπατη Αρμοστεία αποφάσισαν να αλλάξουν τη θέρμανση σε σκηνές και οικίσκους για λόγους ασφαλείας, δεν ήρθαν σε συμφωνία για τον τρόπο που θα πληρώνονται οι λογαριασμοί ρεύματος. Ως συνέπεια των παραπάνω ήταν οι μετανάστες, μόλις ο υδράργυρος έπεσε απότομα, να χρησιμοποιούν δικά τους σώματα θέρμανσης με αποτέλεσμα το δίκτυο να μην μπορέσει να αντεπεξέλθει και να καταρρεύσει. Το ίδιο, όπως σημείωσε ο Γ. Καραμανής, συνέβη και με το νερό, η ροή του οποίου έχει διακοπεί εδώ και έξι μέρες αφού δεν λειτουργεί το πιεστικό μηχάνημα. Ανάλογη κατάσταση επικρατεί και στη ΒΙΑΛ, όπου ζουν 900 άτομα. Χτες, οι «φιλοξενούμενοι» αρνήθηκαν να παραλάβουν το συσσίτιο. Είναι χαρακτηριστικό πως τους έχουν χορηγηθεί δύο ντομάτες για τη βδομαδιάτικη σαλάτα. Επίσης, τα περισσότερα κλιματιστικά έχουν βλάβες και το ζεστό νερό είναι ελάχιστο.

Περιορισμένης έκτασης επεισόδια σημειώθηκαν χτες το μεσημέρι στο hot spot στο Πυλί της Κω, όταν ομάδα περίπου 20 μεταναστών και προσφύγων ξεσηκώθηκε, διαμαρτυρόμενη για την απόρριψη των αιτήσεων ασύλου που υπέβαλαν, με συνέπεια να υπάρξει άμεση επέμβαση από την Αστυνομία με χρήση χειροβομβίδων κρότου - λάμψης, ενώ άμεση ήταν και η επέμβαση από την Πυροσβεστική.

Αδίστακτο κύκλωμα δουλεμπόρων

Χαρακτηριστικά δουλεμπορίου είχε η δραστηριότητα συμμορίας διακίνησης ανθρώπων από την Ελλάδα στην Ιταλία και από την Τουρκία στην Ελλάδα, η οποία εξαρθρώθηκε μετά από έρευνες της Αστυνομίας που πραγματοποιήθηκε σε συνεργασία με το Λιμενικό.

Τα μέλη της σπείρας δεν δίσταζαν να ξυλοκοπούν τους μετανάστες που έπεφταν στα χέρια τους, τους κρατούσαν παράνομα ορισμένα διαστήματα σε σπίτια - φυλακές, ενώ για τη μεταφορά τους στην Ιταλία χρησιμοποιούσαν σκάφη - «σκυλοπνίχτες», με κυβερνήτη 35χρονο χωρίς δίπλωμα και χωρίς τις απαραίτητες γνώσεις. Από τύχη δεν υπήρξαν θύματα, καθώς δύο φορές ακυρώθηκαν μεταφορές ξεριζωμένων στην Ιταλία, από τον περασμένο Γενάρη, επειδή παρουσιάστηκαν νωρίς βλάβες στα πλωτά σκάφη που είχαν αγοράσει για τις μεταφορές. Στην υπόθεση εμπλέκονται 20 άτομα, από τα οποία 13 συνελήφθησαν σε Αττική και Πρέβεζα και άλλα επτά ταυτοποιήθηκαν και καταζητούνται. Συλληφθέντες είναι τέσσερις Ελληνες, επτά Πακιστανοί, ένας Ινδός και ο 35χρονος Αλβανός «καπετάνιος». Από τους άλλους επτά που καταζητούνται, πέντε είναι ελληνικής υπηκοότητας, ένας Ινδός και ένας Πακιστανός. Το κύκλωμα δρούσε παράλληλα στην «εξαγωγή» μεταναστών προς την Ιταλία και στη διευκόλυνση άλλων από την Τουρκία στην Ελλάδα, από περάσματα του Εβρου. Από κάθε μετανάστη, τα μέλη του κυκλώματος έπαιρναν αμοιβή 2.000 - 2.500 ευρώ.

Ως προς το πρώτο σκέλος της δράσης τους, μέλη της συμμορίας είχαν αναλάβει τον εντοπισμό, σε διάφορες περιοχές της Αττικής και τη συγκέντρωση των αλλοδαπών που επιθυμούσαν να ταξιδέψουν στην Ιταλία. Στη συνέχεια, τους προμήθευαν με εισιτήρια υπεραστικών λεωφορείων με προορισμό την Πρέβεζα, την Αρτα, τη Βόνιτσα και την Ηγουμενίτσα. Στο δρόμο, όμως, τους κατεύθυναν να αποβιβαστούν πριν τον τερματικό σταθμό του λεωφορείου, σε προκαθορισμένο σημείο, όπου τους παραλάμβαναν άλλα μέλη της σπείρας και τους οδηγούσαν σε οίκημα που διατηρούσε το κύκλωμα σε ερημική περιοχή της Πρέβεζας. Στο οίκημα αυτό τους έκρυβαν μέχρι το τελικό στάδιο της επιβίβασης στο σκάφος.

Η διαβίωση στο συγκεκριμένο οίκημα ήταν άθλια, ενώ ενδεικτικό της απάνθρωπης συμπεριφοράς των δουλεμπόρων είναι ότι κακοποιούσαν βάναυσα όποιον τολμούσε να διαμαρτυρηθεί και παράλληλα τους άρπαζαν τα κινητά τους τηλέφωνα ώστε να αποτρέπουν οποιαδήποτε επικοινωνία, μέχρι να επιβιβαστούν στο σκάφος και να ολοκληρωθεί η μεταφορά. Σε ό,τι αφορά τη διευκόλυνση εισόδου αλλοδαπών από την Τουρκία, τα μέλη της σπείρας από κοινού με συνεργούς τους στην Ινδία, στην Τουρκία και στην Ελλάδα, παραλάμβαναν τους μετανάστες αμέσως μόλις έμπαιναν στην Τουρκία και τους μετέφεραν σε ειδικούς χώρους, κοντά στον Εβρο, όπου κρατούντο προσωρινά. Στη συνέχεια, έμπαιναν στην Ελλάδα, όπου τους παραλάμβαναν άλλοι και τους μετέφεραν με αυτοκίνητα στην Αθήνα, στη Θεσσαλονίκη και στην Πρέβεζα, όπου παρέμεναν κρατούμενοι μέχρι να πληρώσουν το τίμημα που είχε συμφωνηθεί. Εκτιμάται ότι το κύκλωμα κατάφερε να διευκολύνει την είσοδο από τα σύνορα του Εβρου 400 αλλοδαπών, ενώ αποπειράθηκε να μεταφέρει στην Ιταλία πάνω από 100 αλλοδαπούς.

«Φρένο» στις εισπρακτικές εταιρείες

Τροχοπέδη στις τακτικές που ακολουθούν οι τράπεζες αποτελούν δύο δικαστικές αποφάσεις, που αποτρέπουν το μοίρασμα των προσωπικών στοιχείων των πελατών σε εισπρακτικές εταιρείες, χωρίς προηγουμένως να ενημερώνουν τους δανειολήπτες. Αλλά και οι εισπρακτικές εταιρείες πρέπει να ενημερώνουν τους δανειολήπτες ότι έχουν στη διάθεσή τους τα προσωπικά τους στοιχεία, γιατί σε διαφορετική περίπτωση τηλεφωνούν παράνομα. Σύμφωνα με τις αποφάσεις σε βάρος τραπεζών και εισπρακτικών εταιρειών, οι οφειλέτες μπορούν να στρέφονται σε βάρος των εταιρειών και να διεκδικούν αποζημίωση για ηθική βλάβη, η οποία ανέρχεται σε τουλάχιστον 5.900 ευρώ. Οι δικαστές υπογραμμίζουν ότι η τράπεζα «είναι υποχρεωμένη να τον ενημερώσει για την πρόθεσή της να κάνει χρήση των δεδομένων, για την εταιρεία ενημέρωσης οφειλετών, με την οποία συνεργάζεται (επωνυμία, έδρα κ.λπ.)», κάτι όμως που δεν γίνεται. Αλλωστε, συνεχίζουν, ως «συγκατάθεση» ορίζεται «η ελεύθερη, ρητή και ειδική δήλωση βούλησης, που εκφράζεται με τρόπο σαφή και εν πλήρει επίγνωση, με την οποία το υποκείμενο των δεδομένων, αφού προηγουμένως ενημερωθεί, δέχεται να αποτελέσουν αντικείμενο επεξεργασίας τα δεδομένα προσωπικού χαρακτήρα, που τον αφορούν».

«Ανοίγει» ο φάκελος για την πώληση των ναυπηγείων

Δεκαέξι χρόνια μετά την πώληση των Ναυπηγείων Σκαραμαγκά στη γερμανική κοινοπραξία HDW/Ferrstaal οι δικαστικές αρχές ανοίγουν το φάκελο των ερευνών για τις συνθήκες της ιδιωτικοποίησης, θέτοντας θέματα που αφορούν το συμφέρον του Δημοσίου αλλά και την ίδια τη σύμβαση. Η αρχή έγινε από την ανακρίτρια κατά της Διαφθοράς, Ηλ. Ζαμανίκα, και τον επίκουρο ανακριτή Γ. Ευαγγέλου, με αφορμή την ανακριτική διαδικασία που είναι σε εξέλιξη για εξοπλιστικά προγράμματα.

Η δικογραφία αναμένεται να διαβιβαστεί στην Εισαγγελία Διαφθοράς για να ερευνήσει τις συνθήκες μεταβίβασης των Ναυπηγείων στη γερμανική κοινοπραξία, αλλά και τις ενδεχόμενες ποινικές ευθύνες όλων των εμπλεκομένων φορέων στην επίμαχη διαδικασία, συμπεριλαμβανομένων και των πολιτικών προσώπων που συμμετείχαν στη Διυπουργική Επιτροπή Αποκρατικοποίησης, οι ευθύνες των οποίων όμως ακόμα κι αν προκύψουν έχουν ήδη παραγραφεί με βάση τη νομοθεσία, εκτός κι αν προκύψει η ροή μαύρου χρήματος. Κατά την εκτίμηση των ειδικών ανακριτών από τα μέχρι τώρα στοιχεία έχει προκύψει ότι η πώληση των Ναυπηγείων Σκαραμαγκά στη γερμανική κοινοπραξία HDW/Ferrstaal προκάλεσε ζημία στο ελληνικό Δημόσιο που προσεγγίζει τα 53 εκατ. ευρώ. Εκείνη την περίοδο, υπουργός Οικονομίας και Οικονομικών ήταν ο Ν. Χριστοδουλάκης, υπουργός Ανάπτυξης ο Α. Τσοχατζόπουλος, υφυπουργός Ανάπτυξης ο Αλ. Καλαφάτης και υπουργός Αμυνας, ο Γ. Παπαντωνίου.

Το άνοιγμα του φακέλου για έρευνα σχετικά με την πώληση των Ναυπηγείων, το 2002, έγινε στο πλαίσιο ανακριτικής διαδικασίας για τα εξοπλιστικά σχετικά με τα αδικήματα της δωροδοκίας του ξεπλύματος μαύρου χρήματος.



Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ