ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 20 Δεκέμβρη 2016
Σελ. /24
ΑΓΡΟΤΙΚΑ
ΠΑΝΕΛΛΑΔΙΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΤΩΝ ΜΠΛΟΚΩΝ
Κλιμάκωση με ισχυρά αγροτικά μπλόκα σε όλη τη χώρα στις 23 Γενάρη

Η μαζική πανελλαδική σύσκεψη στη Λάρισα αποφάσισε κλιμάκωση και πανελλαδικό συντονισμό των κινητοποιήσεων της μικρομεσαίας αγροτιάς

Από τη μαζική πανελλαδική σύσκεψη που έγινε το Σάββατο στη Λάρισα
Από τη μαζική πανελλαδική σύσκεψη που έγινε το Σάββατο στη Λάρισα
Κλιμάκωση και πανελλαδικό συντονισμό των αγροτικών κινητοποιήσεων με στήσιμο ισχυρών αγροτικών μπλόκων στις 23 Γενάρη 2017, αποφάσισε η πανελλαδική σύσκεψη που συγκάλεσε η Πανελλαδική Επιτροπή των Μπλόκων, το Σάββατο 17/12, στο αμφιθέατρο Γεωπονίας του ΤΕΙ Θεσσαλίας, στη Λάρισα.

Μία βδομάδα πριν στηθούν τα μπλόκα, τα τρακτέρ θα βγουν στις πλατείες των χωριών, ζεσταίνοντας τις μηχανές για να κινηθούν με κατεύθυνση τους κεντρικούς οδικούς κόμβους και τα άλλα καίρια σημεία που θα επιλεγούν για το στήσιμο των μπλόκων.

Μέχρι τις 23/1, οι Αγροτικοί Σύλλογοι και οι Ομοσπονδίες, οι Επιτροπές Αγώνα και Μπλόκων θα πραγματοποιούν καθημερινές περιοδείες σε χωριά και πόλεις. Θα ενημερώνουν τους αγρότες, καλώντας τους να πάρουν μαζικά μέρος στην κλιμάκωση της κινητοποίησης, αλλά και τους εργαζόμενους και τα άλλα λαϊκά στρώματα, ζητώντας να σταθούν συμπαραστάτες και συμμαχητές στο δίκαιο αγώνα τους.

Η κυβέρνηση λέει τα ίδια ψέματα όμως οι αγρότες την πήραν χαμπάρι

Στη σύσκεψη, που ήταν εξίσου μαζική με την προηγούμενη στις 30 Οκτώβρη (στη Νίκαια της Λάρισας), συμμετείχαν εκπρόσωποι από 11 Ομοσπονδίες και πάνω από 100 Αγροτικούς Συλλόγους, Επιτροπές Αγώνα και Μπλόκων, από τον Εβρο μέχρι την Κρήτη.

Την εισήγηση έκανε ο Β. Μπούτας, πρόεδρος της Ενωτικής Ομοσπονδίας Αγροτικών Συλλόγων Ν. Καρδίτσας. Ξεκινώντας με τον απολογισμό της αγωνιστικής δράσης στο δίμηνο που μεσολάβησε από την προηγούμενη πανελλαδική σύσκεψη, τόνισε ότι «δεν σταματήσαμε ούτε ώρα ν' αγωνιζόμαστε για την ικανοποίηση των αιτημάτων και η κλιμάκωση του αγώνα έρχεται ως φυσικό επακόλουθο, αφού η κυβέρνηση αρνείται να τα ικανοποιήσει».

Αναφερόμενος σε κάποιους οι οποίοι, όπως κάθε φορά που κλιμακώνονται οι αγροτικοί αγώνες, βγαίνουν πάλι και λένε «να πάμε όλοι μαζί», είπε χαρακτηριστικά: «Εμείς δεν αποκλείουμε κανέναν αγρότη και καλούμε τον καθένα να πάρει το τρακτέρ και να έλθει στο μπλόκο. Ομως, είναι φανερό ότι μαζί με τους καπιταλιστές αγρότες δεν μπορούμε να πάμε μαζί, είμαστε αντίπαλοι».

Παίρνοντας αφορμή από τις δηλώσεις του υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης ότι η κυβέρνηση ενδιαφέρεται, τάχα, για τους αγρότες κι αυτό φαίνεται από το ότι δόθηκαν πιο γρήγορα φέτος οι ενισχύσεις, ενώ έρχονται κι άλλα μέτρα υπέρ των αγροτών μέσω του Προγράμματος Αγροτικής Ανάπτυξης, της «Κάρτας του Αγρότη» κ.ο.κ., σημείωσε: «Δεν είμαστε αφελείς να πιστεύαμε ότι το υπουργείο και η κυβέρνηση θα κάθονταν με σταυρωμένα τα χέρια, μπροστά στην κλιμάκωση των κινητοποιήσεων. Λένε και τούτοι οι κυβερνώντες, όπως οι προηγούμενοι, τα ίδια ψέματα και τις γνωστές απατηλές υποσχέσεις, με την ελπίδα να ξεγελάσουν τον αγροτικό κόσμο. Μόνο που τους έχουν πάρει χαμπάρι και δύσκολα κάποιος θα τους πιστέψει».

Τέλος, κάνοντας αναφορά στις προσκλήσεις του υπουργού για «διάλογο», επισήμανε ότι δεν μπορούν οι αγρότες να πάνε σε ένα «διάλογο» με την κυβέρνηση για το πόσα ακόμα θα χάσουν και τόνισε ότι το οργανωμένο αγροτικό κίνημα δεν απορρίπτει γενικώς τον διάλογο, αλλά «το πότε και το πώς θα γίνει το εκτιμάς καλύτερα όταν είσαι στους δρόμους και ασκείς αγωνιστική πίεση».

Μόνο με κοινό αγώνα μπορούμε να σταματήσουμε τους εκμεταλλευτές και τις κυβερνήσεις τους

Παρεμβάσεις στη σύσκεψη έκαναν στελέχη του αγροτικού κινήματος από διάφορες περιοχές της χώρας - από Εβρο, Σέρρες, Πέλλα, Ημαθία, Καστοριά, Κιλκίς, Φλώρινα, Θεσσαλονίκη, Καρδίτσα, Φθιώτιδα, Λιβαδειά, Μεσσηνία, Κέρκυρα, Κρήτη - μεταφέροντας τις αγωνιστικές διαθέσεις που επικρατούν στις περιοχές τους. Τόνισαν όλοι την ανάγκη ακόμα πλατύτερης ενημέρωσης όχι μόνο στα χωριά, αλλά και στις πόλεις, επισημαίνοντας ότι πρέπει να αντιμετωπιστεί αποτελεσματικά η προσπάθεια της κυβέρνησης να «σπείρει» απογοήτευση και μοιρολατρία. Κι όπως χαρακτηριστικά είπε ο Κ. Τζέλλας, από την Καρδίτσα, «επειδή η αρκούδα βγαίνει, τώρα, νωρίτερα στα χωριά, με αποτέλεσμα ο κόσμος να κλείνεται στα σπίτια αποβραδίς και τα καφενεία να κλείνουν (σ.σ. εννοούσε ότι ο κόσμος στα χωριά δεν έχει, πια, καθόλου λεφτά και αναγκάζεται να κλειστεί στο σπίτι), ίσως χρειαστεί να μπούμε και μέσα στα σπίτια να τους βρούμε τους συναδέλφους για να τους ενημερώσουμε και να τους καλέσουμε στα μπλόκα».

Τη σύσκεψη χαιρέτισε ο Τ. Τσιαπλές, πρόεδρος του Εργατικού Κέντρου Λάρισας και μέλος της Εκτελεστικής Γραμματείας του ΠΑΜΕ, υπογραμμίζοντας: «Από την πλευρά των ταξικών συνδικάτων που συγκροτούμε το ΠΑΜΕ θα κάνουμε ό,τι περνάει από το χέρι μας για να δυναμώσει ο κοινός αγώνας εργατών, μικρομεσαίων αγροτών και ΕΒΕ, γιατί μόνο έτσι μπορούμε να σταματήσουμε τις αντιλαϊκές κυβερνήσεις και τους εκμεταλλευτές μας και να περάσουμε στην αντεπίθεση, διεκδικώντας την ικανοποίηση των δίκαιων αναγκών, που σήμερα γίνονται θυσία για τα συμφέροντα των λίγων».

Στο χαιρετισμό της η Κατερίνα Πάσχου, μέλος του ΔΣ της Ενωσης Γυναικών Λάρισας (μέλος της ΟΓΕ), στάθηκε στην ανάγκη οι γυναίκες αγρότισσες να συμμετέχουν πιο ενεργά στις κινητοποιήσεις και τόνισε πως η Ενωση θα κάνει ό,τι μπορεί για να εκφραστεί, πιο μαζικά και δυνατά, η αλληλεγγύη των γυναικών των λαϊκών οικογενειών στον αγώνα της μικρομεσαίας αγροτιάς.

Ομόφωνα εγκρίθηκε το ψήφισμα

Στο ψήφισμα, που εγκρίθηκε ομόφωνα στη σύσκεψη, σημειώνεται ότι κοινή ήταν η διαπίστωση πως για την αύξηση και την παραπέρα όξυνση των αγροτικών προβλημάτων ευθύνονται:

-- Τα εξοντωτικά για τους μικρομεσαίους αγρότες μέτρα που περιλαμβάνονται στο 3ο μνημόνιο, το οποίο ψήφισαν στη Βουλή οι 222 βουλευτές.

-- Η νέα Κοινή Αγροτική Πολιτική της ΕΕ 2015 - 2020, που εφαρμόζει, με συνέπεια, η συγκυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ, παίρνοντας τη σκυτάλη από τις προηγούμενες κυβερνήσεις.

-- Τα καρτέλ των εφοδίων και της εμπορίας προϊόντων, τα μονοπώλια που, εκμεταλλευόμενα την «ελεύθερη» αγορά, αυξάνουν, διαρκώς, τις τιμές στα αγροεφόδια, αγοράζουν πάμφθηνα τα προϊόντα, τα οποία, στη συνέχεια, πουλούν πανάκριβα στους καταναλωτές εργαζόμενους και τα άλλα λαϊκά στρώματα, αποκομίζοντας τεράστια κέρδη.

Και τονίζεται: Αντίπαλοί μας είναι: Τα καρτέλ και τα μονοπώλια που εκμεταλλεύονται το μόχθο μας. Το κράτος που με την άμεση και έμμεση φορολογία και τα άλλα χαράτσια «τρυγάει» το ισχνό εισόδημά μας. Οι τράπεζες που με τα ληστρικά επιτόκια και τα πανωτόκια διογκώνουν τα χρέη μας κι όταν δεν μπορούμε να τα ξεπληρώσουμε θέλουν να μας πάρουν τα σπίτια και τα χωράφια. Οι πολιτικές της ΕΕ και της κυβέρνησης που μας ξεκληρίζουν. Οι μεγαλοεπιχειρηματίες του αγροτικού τομέα που θέλουν να μας διώξουν από την παραγωγή, να πάρουν για «ένα κομμάτι ψωμί» τη γη μας και τα ζώα μας.

Στη συνέχεια δίνεται απάντηση στα ψέματα της κυβέρνησης με τα οποία επιχειρεί να δυσκολέψει και να παρεμποδίσει την κλιμάκωση των κινητοποιήσεων, με το ψήφισμα να υπογραμμίζει:

«Κι ας μην ποντάρει τόσο στον "κοινωνικό αυτοματισμό", γιατί έχουμε πια την εμπειρία και τη γνώση για το πώς μπορούμε να τον αποτρέψουμε και να τον αντιμετωπίσουμε. Θα το πετύχουμε βάζοντας τα δυνατά μας για να ενημερώσουμε καλύτερα και να πείσουμε τις άλλες κοινωνικές ομάδες ότι ο αγώνας μας είναι δίκαιος κι αφορά στην επιβίωσή μας. Οτι όχι μόνο δεν στρέφεται εναντίον τους, αλλά εξυπηρετεί και τα δικά τους συμφέροντα, αφού αυτό που ζητάμε, στην ουσία, είναι να μας αφήσουν να παράγουμε επαρκή, φτηνά και ποιοτικά προϊόντα για τη διατροφή και την ένδυση του ελληνικού λαού και να μπορούμε να ζούμε αξιοπρεπώς από τη δουλειά μας. Γιατί, αν οι μικρομεσαίοι αγρότες "φύγουμε από τη μέση" και περάσει ολοκληρωτικά η αγροτοκτηνοτροφική παραγωγή σε ακόμα λιγότερα χέρια, όπως στοχεύει η πολιτική της ΕΕ και της κυβέρνησης, τότε θα αυξηθεί κι άλλο η διατροφική εξάρτηση της χώρας μας από τις πολυεθνικές, με ό,τι αυτό συνεπάγεται για τη ζωή του λαού μας, αλλά και για την πατρίδα μας, σε μια περίοδο, μάλιστα, που η μεγάλη οικονομική κρίση συνεχίζεται, ενώ αντιμετωπίζει και κινδύνους στα σύνορά της.

Ισχυρό όπλο μας αποτελεί η συμμαχία του οργανωμένου αγροτικού κινήματος με το αγωνιστικό κίνημα των εργαζομένων και των άλλων κοινωνικών ομάδων που υποφέρουν. Μια συμμαχία που, όπως αποδεικνύει και η πρόσφατη εμπειρία μας, μπορεί ν' αντιμετωπίσει, με επιτυχία, τον υποκινούμενο "κοινωνικό αυτοματισμό", αλλά και άλλες δυσκολίες και εμπόδια που μπορούν να εμφανιστούν στον αγώνα μας».

Ξεκινούν άμεσα οι προετοιμασίες

-- Ξεκινώντας άμεσα την προετοιμασία για το στήσιμο των μπλόκων στις 23/1/2017, όπως αποφασίστηκε στην πανελλαδική σύσκεψη, η Ενωτική Ομοσπονδία Αγροτικών Συλλόγων ν. Λάρισας, οι Αγροτικοί Σύλλογοι και οι Επιτροπές Αγώνα της περιοχής οργανώνουν συσκέψεις αύριο Τετάρτη, στις 7 μ.μ., στον Πλατύκαμπο (αίθουσα του Συνεταιρισμού) και την Τετάρτη 28/12 στις 6 μ.μ., στο Δαμάσι.

-- Αντίστοιχα, ο Αγροτικός Σύλλογος Τριγώνου Εβρου οργανώνει συγκέντρωση αγροτών και κτηνοτρόφων αύριο Τετάρτη, στις 6 μ.μ., στην Ελιά Τριγώνου Εβρου. Στη συγκέντρωση θα μιλήσει ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας Αγροτικών Συλλόγων Εβρου «Η ΕΝΟΤΗΤΑ», Γιάννης Μαργαριτίδης. Θα ακολουθήσουν εκλογές για την ανάδειξη νέου Διοικητικού Συμβουλίου και την επαναδραστηριοποίηση του Συλλόγου.



Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ