ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 20 Δεκέμβρη 2016
Σελ. /24
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΤΟΥ ΙΚΑ ΓΙΑ ΑΠΑΣΧΟΛΗΣΗ - ΑΜΟΙΒΕΣ
Τρεις στους δέκα μισθωτούς με μερική απασχόληση

Συνεχής η επέκταση της υποαπασχόλησης, όπως και η συμπίεση των μισθών συνολικά των εργαζομένων

Η συνεχής επέκταση της «ευέλικτης απασχόλησης» αποτελεί συστατικό στοιχείο του «ευρωπαϊκού κεκτημένου» που διαφημίζει η κυβέρνηση...
Η συνεχής επέκταση της «ευέλικτης απασχόλησης» αποτελεί συστατικό στοιχείο του «ευρωπαϊκού κεκτημένου» που διαφημίζει η κυβέρνηση...
Τη δραματική έκταση που έχει πάρει η μερική απασχόληση στους μισθωτούς του ιδιωτικού τομέα έρχονται να επιβεβαιώσουν τα επίσημα στοιχεία του ΙΚΑ για το μήνα Απρίλη του 2016 από τις σχετικές Αναλυτικές Περιοδικές Δηλώσεις (ΑΠΔ) των επιχειρήσεων, γεγονός που εν πολλοίς εξηγεί και την εμφανιζόμενη «αύξηση» της απασχόλησης.

Σύμφωνα με τα συγκεκριμένα στοιχεία, η μερική απασχόληση το συγκεκριμένο μήνα έφτασε το 28,9% του συνόλου των μισθωτών, καθώς σε σύνολο 1.930.236 μισθωτών οι 558.150 εργάζονταν με μερική απασχόληση.

Βέβαια, και στους μισθωτούς που κατατάσσονται στους εργαζόμενους με «πλήρη απασχόληση», ένα τμήμα εργάζεται σε καθεστώς εκ περιτροπής εργασίας, δηλαδή ενώ δουλεύουν λιγότερες μέρες τη βδομάδα και στην πράξη υποαπασχολούνται, θεωρούνται εργαζόμενοι «πλήρους απασχόλησης» με κριτήριο το πλήρες ημερήσιο ωράριο. Με δεδομένο ότι το 14% των νέων προσλήψεων μέσα στο έτος είναι συμβάσεις εκ περιτροπής εργασίας, προκύπτει βάσιμα ότι τουλάχιστον το 1/3 των μισθωτών με σχέση ιδιωτικού δικαίου υποαπασχολούνται (και ενώ βέβαια στο συγκεκριμένο στατιστικό στοιχείο δεν αποτυπώνεται έτσι κι αλλιώς η υποαπασχόληση ενός σημαντικού τμήματος των μισθωτών μέσω των συμβάσεων ορισμένου χρόνου).

Ακόμα κι έτσι, τα στοιχεία του ΙΚΑ επιβεβαιώνουν τη συνεχή επέκταση της «ευελιξίας» και ειδικά της μερικής απασχόλησης. Κόντρα στους ισχυρισμούς της κυβέρνησης για αύξηση της απασχόλησης, όλο και περισσότεροι εργαζόμενοι περνούν σε καθεστώς μερικής απασχόλησης και στην πράξη δύο και τρεις μοιράζονται μεταξύ τους μια θέση πλήρους απασχόλησης. Ετσι, ενώ ο αριθμός των απασχολούμενων με μερική απασχόληση το Γενάρη του 2016 ήταν 512.684, δύο μήνες μετά, τον Απρίλη, αυξήθηκαν στους 558.150 (αύξηση 8,24%), που σημαίνει ότι η όποια διεύρυνση της απασχόλησης γίνεται κυρίως εξαιτίας της αύξησης της «ευελιξίας».

Συνεχής η συμπίεση των μισθών των εργαζομένων

Η συνεχής επέκταση της μερικής απασχόλησης και οι συνέπειες συνολικά για τους εργαζόμενους αποτυπώνονται και στο ύψος των μισθών.

Ετσι, ο μέσος μισθός των μισθωτών με μερική απασχόληση είναι μόλις 396,67 ευρώ, που σημαίνει ότι πέραν των ανέργων, που έτσι και αλλιώς βρίσκονται σε καθεστώς ένδειας, διαμορφώνεται και διογκώνεται μια μεγάλη ομάδα μισοεργαζομένων - μισοανέργων (ήδη, μισό εκατομμύριο άνθρωποι και τα αντίστοιχα νοικοκυριά) που φυτοζωεί στα όρια της επίσημης φτώχειας. Να σημειωθεί ότι ο μέσος μισθός αυτών που δούλευαν με μερική απασχόληση τον Απρίλη του 2012 (ενώ ήδη η κρίση βρισκόταν σε πλήρη εξέλιξη και οι απώλειες των εργαζομένων ήταν ήδη τεράστιες) ήταν 573,59 ευρώ, δηλαδή μειώθηκε μέσα στην εν λόγω τετραετία κατά 30,8%!

Με όχημα, βέβαια, τις «ευέλικτες μορφές απασχόλησης», όπως και τη μείωση του κατώτατου μισθού, στην πραγματικότητα η συμπίεση των μισθών αφορά το σύνολο των εργαζομένων. Συγκεκριμένα, σε σταθερή πορεία συρρίκνωσης βρίσκονται και οι μισθοί όσων ακόμα εργάζονται με πλήρη απασχόληση, ο μέσος μισθός των οποίων τον Απρίλη του 2016 ήταν στα 1.181 ευρώ (στο ποσό περιλαμβάνεται και ο φόρος), όταν τον ίδιο μήνα του 2012 ήταν 1.401 ευρώ. Δηλαδή, μέσα στην τετραετία 2012 - 2016, οι μέσες αποδοχές ακόμα και αυτών που εργάζονταν με πλήρη απασχόληση, μειώθηκαν περαιτέρω κατά 14,85%...

Τόσο η μείωση των μισθών στους εργαζόμενους με μερική απασχόληση όσο και η μείωση των μισθών σε όσους ακόμα έχουν πλήρη απασχόληση (ή ακριβέστερα που εργάζονται με πλήρες ωράριο, ανεξάρτητα από τις μέρες απασχόλησης), διαμορφώνουν το μέσο μισθό στον ιδιωτικό τομέα τον Απρίλη του 2016 σε 955,55 ευρώ (συμπεριλαμβανομένου και του φόρου).

ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΙ ΣΤΗΝ «ΚΑΡΥΠΙΔΗΣ ΑΒΕΕ»
Με συνεχείς κινητοποιήσεις κλιμακώνουν τον αγώνα τους

Εκδήλωση αλληλεγγύης την Πέμπτη 22/12 από το ΠΑΜΕ

Νέα μαχητική κινητοποίηση έξω από το υπουργείο Μακεδονίας - Θράκης πραγματοποίησαν, χτες, οι εργαζόμενοι στην επιχείρηση «Καρυπίδης ΑΒΕΕ» (πρώην «Αρβανιτίδης»), συνεχίζοντας τον αγώνα τους για πληρωμή των δεδουλευμένων και διασφάλιση όλων των θέσεων εργασίας. Οι εργαζόμενοι βρίσκονται εν αναμονή της αυριανής τριμερούς συνάντησης που έχει προγραμματιστεί να γίνει στο υπουργείο Εργασίας. Δηλώνουν αποφασισμένοι να κλιμακώσουν τον αγώνα κόντρα στα σχέδια της «Καρυπίδης ΑΒΕΕ» για μεταβίβαση της επιχείρησης στην «ΜΑΡΚΕΤ ΙΝ», με συνέχιση λειτουργίας των καταστημάτων με τσακισμένα τα εργατικά δικαιώματα. Οι εργοδότες εκβιάζουν τους εργαζόμενους να αποδεχθούν μαζικές απολύσεις, μειώσεις μισθών 20% και «κούρεμα» των δεδουλευμένων κατά 50%.

Την Πέμπτη 22/12, στις 7 μ.μ., στη μεγάλη αίθουσα του ΕΚΘ, η Γραμματεία Θεσσαλονίκης του ΠΑΜΕ οργανώνει εκδήλωση αλληλεγγύης για τους εργαζόμενους της «Καρυπίδης», οι οποίοι, όπως τονίζει σε ανακοίνωσή της, «ανυπόταχτα εδώ και ένα χρόνο παλεύουν για δεδουλευμένα 10 μηνών, ΣΣΕ και θέσεις εργασίας, παρά το γεγονός ότι εναντίον τους έχουν επιστρατευτεί τρομοκρατικός μηχανισμός της εργοδοσίας και εμπαιγμός από την πλευρά της κυβέρνησης».

«Τα δεκάδες ταξικά συνδικάτα, οι Επιτροπές Αγώνα σε κάθε κλάδο του Ν. Θεσσαλονίκης δηλώνουμε την αμέριστη συμπαράστασή μας στον δίκαιο αγώνα τους, θα είμαστε με όλα τα μέσα στο πλευρό τους έως ότου δικαιωθούν», υπογραμμίζει η ανακοίνωση.

Η εκδήλωση θα πλαισιωθεί από θεατρικό έργο για τα παιδιά και εγγόνια των εργαζομένων στην επιχείρηση, αλλά και άλλων εργαζομένων.

ΕΠΙΤΡΟΠΕΣ ΑΓΩΝΑ ΣΤΟΝ «ΜΑΡΙΝΟΠΟΥΛΟ»
Καλούν τους εργαζομένους σε αγωνιστική ετοιμότητα

Σε αγωνιστική ετοιμότητα απέναντι στο ενδεχόμενο να μην καταβληθεί στην ώρα της η μισθοδοσία του Δεκέμβρη, καλούν τους συναδέλφους τους οι Επιτροπές Αγώνα Εργαζομένων στον «Μαρινόπουλο».

Στην ανακοίνωσή τους, οι Επιτροπές Αγώνα αναφέρουν: «Αυτές τις μέρες πυκνώνουν τα δημοσιεύματα που κάνουν λόγο για δυσχέρειες στο εγχείρημα της εξαγοράς του "Μαρινόπουλου" από τον "Σκλαβενίτη", καθώς και για αδυναμία αποπληρωμής της μισθοδοσίας των εργαζομένων για το μήνα Δεκέμβρη. Υπενθυμίζουμε πως η 17η Φλεβάρη 2017 αποτελεί την καταληκτική ημερομηνία για τη συγκεκριμένη συμφωνία. Για άλλη μια φορά, εμείς οι εργαζόμενοι στον "Μαρινόπουλο" που βρισκόμαστε για παρά πολλούς μήνες σε καθεστώς αβεβαιότητας ενημερωνόμαστε από τα Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης για τις εξελίξεις στην εταιρεία, ενώ οι εργοδοσίες και από τις δύο πλευρές τηρούν σιγήν ιχθύος μέσα στα καταστήματα».

«Η υπεράσπιση των θέσεων εργασίας και των δικαιωμάτων μας είναι αποκλειστικά δική μας υπόθεση!», τονίζουν οι Επιτροπές Αγώνα και προσθέτουν: «Αυτήν την περίοδο φουντώνει ο ανταγωνισμός ανάμεσα στις μεγάλες αλυσίδες των σούπερ μάρκετ για το ποιος θα εξασφαλίσει μεγαλύτερα μερίδια στην αγορά. Εχουν βγει κυριολεκτικά τα μαχαίρια με θύματα τους εργαζόμενους που παλεύουν να κρατήσουν τη δουλειά και τα δικαιώματά τους. Σε αυτήν την πάλη, οι εργαζόμενοι του "Μαρινόπουλου" που δέχονται τη μεγαλύτερη επίθεση θα βρεθούν στην πρώτη σειρά! Καμία θυσία για τα κέρδη των μεγαλεμπόρων! Ολοι τώρα στον αγώνα για όσα δικαιούμαστε, για όσα έχουμε ανάγκη. Ούτε λόγος να γίνεται για καθυστέρηση ή μη καταβολή της μισθοδοσίας μας. Μην διανοηθεί η εργοδοσία να αργοπορήσει τη μισθοδοσία Δεκέμβρη».

Κινητοποιήσεις ενάντια σε απολύσεις

Κινητοποιήσεις ενάντια στις απολύσεις πραγματοποιούν εργαζόμενοι σε μια σειρά από χώρους, σε διάφορες περιοχές της χώρας.

Στο «Discount» στην Κατερίνη

Στην Κατερίνη, παράσταση διαμαρτυρίας έξω από το κατάστημα «Discount» της εταιρείας ΕΓΝΑΤΙΑ ΑΕ, πραγματοποίησε το Σωματείο Ιδιωτικών Υπαλλήλων Ν. Πιερίας «Η πρωτοπορία», αντιδρώντας στην απόλυση εργαζόμενου, με την αιτιολογία ότι δεν πέρασε την «αξιολόγηση» παρά το γεγονός ότι δούλευε 5 μήνες.

Το Σωματείο καταγγέλλει, παράλληλα, ότι οι εργαζόμενοι «που δουλεύουν στην πρωινή βάρδια είναι αναγκασμένοι να προσέρχονται στη δουλειά μισή με μια ώρα νωρίτερα για την προετοιμασία του καταστήματος, χωρίς να πληρώνονται την υπερωρία. Φυσικά, αυτό επεκτείνεται σε όλες τις βάρδιες, αφού παρά το 25ωρο/εβδομάδα που έχουν υπογράψει οι εργαζόμενοι στη σύμβασή τους, υποχρεώνονται σε τουλάχιστον 8 με 10 ώρες την εβδομάδα υπερωρίας και υπερεργασίας, φυσικά απλήρωτης, για τα κέρδη του επιχειρηματία. Είναι όμως και ευρηματική η επιχείρηση "Discount", αφού ανταλλάσσει τις υπερωρίες με ρεπό. Εκτός από το ωράριο - λάστιχο, οι εργαζόμενοι δεν έχουν ούτε σταθερό πόστο, αφού ο πωλητής εργάζεται ως ταμίας, ως αποθηκάριος, ως καθαριστής, κ.λπ., με ό,τι αυτό συνεπάγεται για την υγιεινή και την ασφάλεια τόσο τη δική του, όσο και των καταναλωτών».

Το κλαδικό Σωματείο καλεί το επιχειρησιακό συνδικάτο σε κοινό συντονισμένο αγώνα ενάντια στα σχέδια της επιχείρησης, για να μην περάσουν η τρομοκρατία και η απόλυση του συναδέλφου τους.

Στην Κέρκυρα

Την απόλυση μιας εργαζόμενης στο εργολαβικό συνεργείο καθαρισμού του νοσοκομείου του νησιού καταγγέλλει ο Κερκυραϊκός Σύνδεσμος Ιδιωτικών Υπαλλήλων και καλεί σε κινητοποίηση αύριο, Τετάρτη, στις 8 π.μ., στο νοσοκομείο. Διεκδικεί: Την ανάκληση της απόλυσης. Την καταβολή όλων των δεδουλευμένων. Σταθερή και μόνιμη δουλειά με δικαιώματα για όλους τους εργαζόμενους.

Η εργαζόμενη που απολύθηκε είναι μέλος της προσωρινής διοίκησης του Σωματείου Καθαριστριών και Καθαριστών του Γενικού Νοσοκομείου Κέρκυρας και πρωτοστατεί στην προάσπιση των δικαιωμάτων όλων των εργαζομένων, καθώς, όπως σημειώνει το κλαδικό Σωματείο, «εδώ και πολλούς μήνες, μαζί με άλλες εργαζόμενες και το Σωματείο μας, δίνει περήφανη και ανυποχώρητη μάχη για να καταβάλει η εταιρεία τα δεδουλευμένα σε όλους, για σταθερή και μόνιμη δουλειά με δικαιώματα για όλους».

Στην «Unify»

Σε νέα στάση εργασίας (15.00 - 17.00) προχωρούν σήμερα, Τρίτη, οι εργαζόμενοι στην εταιρεία πληροφορικής «Unify», ενάντια στην απόλυση συναδέλφισσάς τους από το τμήμα πωλήσεων. Ηδη μια πρώτη απάντηση στην απόλυση δόθηκε από τους εργαζόμενους με στάση εργασίας την περασμένη Παρασκευή. Στο πλαίσιο της σημερινής κινητοποίησης θα γίνει Γενική Συνέλευση. Την απόλυση καταγγέλλει η «Ταξική Ενότητα Εργαζομένων στην Unify» και καλεί στη στάση εργασίας και τη Γενική Συνέλευση.

ΣΥΝΤΑΞΙΟΥΧΟΙ ΟΑΕΕ
Δεν τους πιστώθηκε το ΕΚΑΣ

Δεν βρήκαν το ΕΚΑΣ στους λογαριασμούς τους οι χαμηλοσυνταξιούχοι του ΟΑΕΕ, που χτες αργά το απόγευμα έσπευσαν στα ΑΤΜ για να πάρουν τις συντάξεις του Γενάρη. Εως τώρα δεν έχει εκδοθεί η Κοινή Υπουργική Απόφαση που θα ορίζει τα νέα ακόμα πιο πετσοκομμένα ποσά του ΕΚΑΣ, με δεδομένο ότι το 2017 θα αφαιρεθούν από τους δικαιούχους του επιπλέον 430 εκατ. ευρώ. Πάντως, σε ανακοίνωσή του το υπουργείο Εργασίας υποστηρίζει ότι το ΕΚΑΣ θα καταβληθεί στις 22/12 και οι επικουρικές συντάξεις (ΕΤΕΑ) στις 29/12.Εκλογές Ιούνη 2023
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ