ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 20 Δεκέμβρη 2013
Σελ. /24
ΝΕΟΛΑΙΑ
ΧΡΙΣΤΟΥΓΕΝΝΙΑΤΙΚΟ ΦΕΣΤΙΒΑΛ ΤΗΣ ΚΝΕ
Γιορτινή ατμόσφαιρα και παιδικά χαμόγελα

Σήμερα στην έδρα της ΚΕ του ΚΚΕ στον Περισσό

Καλικαντζαράκια, ταρανδάκια, Αγιοβασίληδες, χιονάνθρωποι, παιχνίδια και χριστουγεννιάτικα εδέσματα θα υποδεχτούν, από σήμερα το απόγευμα στην έδρα της ΚΕ του ΚΚΕ στον Περισσό, τους μικρούς φίλους της ΚΝΕ που θα συμμετάσχουν στο 4ο Χριστουγεννιάτικο Φεστιβάλ της Οργάνωσης.

Αναλυτικά, το πρόγραμμα του Φεστιβάλ έχει ως εξής:

  • Σήμερα, Παρασκευή:

17.30 Παράσταση Καραγκιόζη από τον Θ. Λιούνη.

18.30 Γιορτινό εργαστήρι.

19.30 «Ο ποντικός και η θυγατέρα του», παράσταση κουκλοθέατρου από το εργαστήρι Μαιρηβή (για παιδιά 5 - 12 χρόνων).

  • Αύριο, Σάββατο:

10.30 Εργαστήρι πειραμάτων.

12.00 «Το Καλικαντζαράκι των Χριστουγέννων», παράσταση χορού... από παιδιά για παιδιά (από 1 έως 7 χρόνων).

12.45 «Η Λιχουδοχώρα», θεατρική παράσταση από ομάδα της ΚΝΕ (για παιδιά 6 - 12 χρόνων).

  • Το Σάββατο 28 Δεκέμβρη:

18.00 Εργαστήρι: Μαγειρεύουμε για τα Χριστούγεννα.

19.30 «Η Αλίκη στη χώρα των Χριστουγέννων», μουσικοθεατρική παράσταση με ηθοποιούς και κούκλες από την Ι. Μπόικο (για παιδιά 2 - 7 χρόνων).

20.30 Πάρτι.

Ολη την ώρα των εργαστηρίων, θα υπάρχει χώρος ζωγραφικής και απλών χριστουγεννιάτικων κατασκευών για τα πολύ μικρά παιδιά.

Οπως κάθε χρόνο στις χριστουγεννιάτικες γιορτές της ΚΝΕ, έτσι και φέτος, ξεχωριστή θέση θα έχει το βιβλίο. Οι επισκέπτες του Φεστιβάλ μπορούν να φέρουν μαζί τους βιβλία για να τα ανταλλάξουν! Παράλληλα, θα λειτουργεί βιβλιοπωλείο της «Σύγχρονης Εποχής» με πολύ αξιόλογους τίτλους για παιδιά και μεγάλους.

Κάθε χρόνο στα Φεστιβάλ το βιβλιοπωλείο είναι ο αγαπημένος χώρος των γονιών. Είναι χαρακτηριστικό ότι το βιβλιοπωλείο των Χριστουγέννων έχει την ίδια ή και μεγαλύτερη κάποιες φορές κίνηση με το βιβλιοπωλείο του κεντρικού Φεστιβάλ το Σεπτέμβρη. Πολλοί γονείς διαλέγουν να χαλαρώσουν παρέα μ' ένα βιβλίο, την ώρα που τα παιδιά τους παίζουν και δημιουργούν με τη φροντίδα των υπεύθυνων κοριτσιών από την ΚΝΕ. Η περίοδος των γιορτών βοηθά επίσης, γιατί ένα καλό βιβλίο αποτελεί ένα προσιτό οικονομικά και πολύ όμορφο δώρο. Ετσι, πολλοί γονείς βρίσκουν το Φεστιβάλ ως ευκαιρία όχι μόνο να εμπλουτίσουν τη βιβλιοθήκη τους και να φροντίσουν για την αυτομόρφωσή τους (πάλι οι γιορτές βοηθάνε γι' αυτό γιατί μπορεί να βρεθεί λίγο περισσότερος ελεύθερος χρόνος), αλλά και για να πάρουν δώρα για φίλους και συγγενείς.

Αυτή η πολύ όμορφη γιορτή της ΚΝΕ συμβάλλει πραγματικά στην προώθηση του καλού βιβλίου για μικρούς και μεγάλους.

Την ερχόμενη βδομάδα στη Θεσσαλονίκη

Πρωτοχρονιάτικη γιορτή για παιδιά διοργανώνουν η Κομματική Οργάνωση Κεντρικής Μακεδονίας του ΚΚΕ και η Οργάνωση Περιοχής Κεντρικής Μακεδονίας της ΚΝΕ, την Κυριακή 29 Δεκέμβρη, στις 6 μ.μ., στην αίθουσα πολλαπλών χρήσεων του Δημαρχείου Θεσσαλονίκης.

Το πρόγραμμα της γιορτής περιλαμβάνει:

-- Μουσικά παιχνίδια από ένα ξωτικό.

-- Δημιουργικά εργαστήρια κατασκευών και πειραμάτων. Γωνιά για facepainting.

-- Γιορτινές μελωδίες από το παιδικό μουσικό σύνολο του Μικρασιατικού Συλλόγου Αρετσούς και Δέρκων, με την επιμέλεια της Σοφίας Νάτσιου.

-- Δραματοποίηση του παραμυθιού «Φρικαντέλα, η μάγισσα που μισούσε τα κάλαντα».

-- Παιδικό θέατρο αφιερωμένο στην αλληλεγγύη, βασισμένο σε ιστορίες που έγραψαν μαθητές δημοτικού.

-- Αφήγηση παραμυθιού από την ηθοποιό Ελένη Μακίσογλου.

-- Θέατρο σκιών «Τα Χριστούγεννα του Καραγκιόζη», από τον Αγάπιο Αγαπίου.

Στο χώρο, καθ' όλη τη διάρκεια της γιορτής, θα λειτουργεί έκθεση βιβλίου από τη «Σύγχρονη Εποχή».

Εξελίξεις στην κόντρα κυβέρνησης - ΟΚΑΝΑ

Αποδεκτή έγινε από τον υπουργό Υγείας η παραίτηση που υπέβαλε χτες η πρόεδρος του Οργανισμού Κατά των Ναρκωτικών (ΟΚΑΝΑ) Μ. Μαλλιώρη, κάνοντας λόγο σε επιστολή της για «προσωπικές αντιθέσεις της υφυπουργού Υγείας μ' εμένα» και ανακοινώνει την προσφυγή της στη Δικαιοσύνη. Από τη μεριά της η υφυπουργός Υγείας Ζ. Μακρή ενημέρωσε χθες τον Ι. Τέντε, εθνικό συντονιστή Καταπολέμησης της Διαφθοράς για τα θέματα που αφορούν τον ΟΚΑΝΑ και συνολικότερα τον τομέα της Υγείας, ο οποίος της υπέδειξε τον αντεισαγγελέα του Αρείου Πάγου, αρμόδιο για οικονομικά εγκλήματα. Πάντως, ο τρόπος και η ποιότητα με την οποία επέλεξαν οι εμπλεκόμενοι φορείς (υπουργείο και ΟΚΑΝΑ) να αντιπαρατεθούν έχει δημιουργήσει ανασφάλεια και αναστάτωση στους αποδέκτες των υπηρεσιών όπου τις τελευταίες μέρες -όπως σημειώνει με ανακοίνωσή του ο Σύλλογος Εργαζομένων του Οργανισμού- καταγράφονται «εντάσεις και επεισόδια σε βάρος των εργαζομένων στις δομές του ΟΚΑΝΑ». Είναι φανερό ότι πίσω από τη σκανδαλολογία παραμένει το μεγαλύτερο σκάνδαλο: Η διαχρονικά εφαρμοζόμενη «αντιναρκωτική» πολιτική που παίζει με τις ζωές εξαρτημένων και εργαζομένων.

Σχετικά με τα μη αποδοθέντα χρήματα από τη διοίκηση του ΟΚΑΝΑ στα Κέντρα Πρόληψης, το Σωματείο Εργαζομένων στα Κέντρα Πρόληψης σημειώνει ότι κανείς δεν μπορεί να υποκρίνεται τον έκπληκτο, καθώς χρόνια τώρα διεκδικούν δημοσίως τα χρήματα που δεν φτάνουν στα Κέντρα. Το Σωματείο ξεκαθαρίζει ότι θα συνεχίσει να διεκδικεί τον επακριβή υπολογισμό και την εξαντλητική καταβολή των μη αποδοθέντων ποσών στα Κέντρα Πρόληψης, αξιοπρεπείς συνθήκες για να εργάζονται, «την οριστική λύση των θεσμικών θεμάτων που μας έχουν φέρει σήμερα ένα βήμα πριν το κλείσιμο των δομών μας, με διαχρονική ευθύνη των ηγεσιών τόσο του ΟΚΑΝΑ όσο και του υπουργείου Υγείας».

Στο μεταξύ, ο γενικός επιθεωρητής Δημόσιας Διοίκησης, Λέανδρος Ρακιντζής, για την υπόθεση του ΟΚΑΝΑ δήλωσε ανάμεσα σε άλλα πως διέταξε έλεγχο «διότι οι υπάλληλοι του ΟΚΑΝΑ πήραν αύξηση έως και 182% επί κυρίας Μαλλιώρη, παρά το γεγονός ότι θα έπρεπε να συμμορφωθούν με βάση το ενιαίο μισθολόγιο. Εφτανε, ας πούμε, ένας απλός υπάλληλος να παίρνει 2.500-3.000 ευρώ». «Είναι ξεκάθαρο πλέον. Από τη στιγμή που ενεργοποιήθηκε και η "ανεξάρτητη αρχή" του κ. Ρακιντζή ως εμπροσθοφυλακή των μηχανισμών της κυβέρνησης για την κατασυκοφάντηση των εργαζομένων του ΟΚΑΝΑ, δεν πρέπει να αμφιβάλλει κανείς ότι ο ΟΚΑΝΑ μπαίνει στον αστερισμό των απολύσεων, των συγχωνεύσεων, της συρρίκνωσης», απαντάει μεταξύ άλλων ο Σύλλογος Εργαζομένων ΟΚΑΝΑ, διαψεύδοντας κατηγορηματικά τις καταγγελίες του Λ. Ρακιντζή.

ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΑΘΗΝΩΝ
Διοικητικές υπηρεσίες υπό αστυνομική επιτήρηση

Με 24ωρες απεργίες μέχρι και τη Δευτέρα, οπότε θα κάνουν νέα Γενική Συνέλευση, συνεχίζουν οι διοικητικοί υπάλληλοι του Πανεπιστημίου Αθηνών. Οι εργαζόμενοι στο Πανεπιστήμιο Πάτρας πραγματοποιούν καθημερινά τρίωρη στάση εργασίας μέχρι και σήμερα και τη Δευτέρα θα προχωρήσουν σε νέα ΓΣ. Προχτές, κατά τη διάρκεια παράστασης διαμαρτυρίας, ο πρύτανης του Πανεπιστημίου Πάτρας ενημέρωσε τους διοικητικούς υπαλλήλους ότι ο υπουργός Παιδείας, Κ. Αρβανιτόπουλος, σκοπεύει σήμερα να προωθήσει νομοθετική ρύθμιση με την οποία ένα μέρος των διοικητικών υπαλλήλων που βγαίνουν σε διαθεσιμότητα θα μετακινηθούν σε Ειδικό Τεχνικό Εργαστηριακό Προσωπικό (ΕΤΕΠ) και Ειδικό και Εργαστηριακό Διδακτικό Προσωπικό (ΕΕΔΙΠ).

Την παρουσία αστυνομικών, ένστολων και με πολιτικά, στο χώρο του Πανεπιστημίου Αθηνών καταγγέλλει η Νίκη Χρονοπούλου, εκ μέρους των δυνάμεων του ΠΑΜΕ στην Ομοσπονδία Διοικητικού Προσωπικού Τριτοβάθμιας Εκπαίδευσης, η οποία δήλωσε στον «Ρ»: «Η κυβέρνηση μετά την εισαγγελική παραγγελία, η οποία πρόσταζε παρέμβαση στις διαδικασίες του Συλλόγου Εργαζομένων του ΕΚΠΑ, ζητώντας τα ονόματα των απεργών και τα πρακτικά της ΓΣ τους, συνεχίζει με πρακτικές που θυμίζουν άλλες εποχές, θέτοντας σε αστυνομική επιτήρηση τις διοικητικές υπηρεσίες του ΕΚΠΑ. Με σωρεία περιστατικών η κυβέρνηση δείχνει την πρόθεσή της να κλιμακώσει τον αυταρχισμό απέναντι στους εργαζόμενους και το λαό που αγωνίζονται και διεκδικούν τα δικαιώματά τους. Η τρομοκρατία δε θα περάσει, οι εργαζόμενοι να είναι σε αγωνιστική ετοιμότητα και επαγρύπνηση». Την αστυνομική επιτήρηση του κτιρίου των διοικητικών υπηρεσιών καταγγέλλει με ανακοίνωσή της και η Απεργιακή Επιτροπή του Ιδρύματος.

Εκδηλώσεις της ΚΝΕ
  • ΣΗΜΕΡΑ, ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ

Η Μαθητική Οργάνωση Τρικάλων διοργανώνει παρουσίαση του βιβλίου «Ανθρωπος αυτός ο γίγας» για μαθητές γυμνασίων, στις 6 μ.μ., στα γραφεία του ΚΚΕ. Ομιλήτρια η Ρίτα Χατζή, μέλος του Τομεακού Συμβουλίου Τρικάλων της ΚΝΕ.

  • ΑΥΡΙΟ, ΣΑΒΒΑΤΟ

Η Τομεακή Οργάνωση Πειραιά διοργανώνει επίσκεψη στη διαδραστική έκθεση επιστήμης και φυσικής στο Πλανητάριο. Για τη μετάβαση στο Πλανητάριο έχει οριστεί σημείο συνάντησης στο Δημοτικό Θέατρο Πειραιά, στις 9.30 το πρωί.

Η ΟΒ Περάματος διοργανώνει δωρεάν προβολές ταινιών για ανέργους και νέα ζευγάρια. Αύριο, Σάββατο, προβάλλει την ταινία «Αστερίξ και Οβελίξ εναντίον Καίσαρα», στις 6.30 μ.μ., στο ΔΗΠΟΠ Περάματος (Νεωρίων και Φωκίωνος 3).

Ο Δ. Κουτσούμπας στο Φεστιβάλ

Ο ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ Δημήτρης Κουτσούμπας θα παραβρεθεί και θα κάνει δηλώσεις στο Χριστουγεννιάτικο Φεστιβάλ της ΚΝΕ για παιδιά αύριο Σάββατο, στις 12 το μεσημέρι, στην έδρα της ΚΕ του Κόμματος, στον Περισσό.



Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ