ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 20 Δεκέμβρη 2012
Σελ. /28
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
ΔΥΝΑΜΕΙΣ ΤΟΥ ΠΑΜΕ
Παράσταση διαμαρτυρίας στο υπουργείο Πολιτισμού

Από την χτεσινή παράσταση διαμαρτυρίας
Από την χτεσινή παράσταση διαμαρτυρίας
Το υπόμνημα διαμαρτυρίας για την αντιδραστική πολιτιστική πολιτική της συγκυβέρνησης - συνέχεια της πολιτικής όλων των προηγούμενων κυβερνήσεων - κατέθεσε χτες στο διευθυντή του ΥΠΠΟ αντιπροσωπεία του ΠΑΜΕ, στο πλαίσιο διαμαρτυρίας που οργάνωσαν οι ταξικές δυνάμεις στο ΥΠΠΟ το μεσημέρι, πριν την απεργιακή συγκέντρωση των ΠΑΜΕ - ΠΑΣΕΒΕ - ΠΑΣΥ - ΜΑΣ - ΟΓΕ στην Ομόνοια.

Η αντιπροσωπεία απαίτησε συνάντηση με την πολιτική ηγεσία του υπουργείου, γιατί τα αιτήματα που περιέχονται στο υπόμνημα αφορούν όλα τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν σήμερα - και διαχρονικά - οι εργαζόμενοι όλων των κλάδων και ειδικοτήτων στην Αρχαιολογική Υπηρεσία. Ο διευθυντής δεσμεύθηκε για συνάντηση με τον υπουργό Κ. Τζαβάρα, μετά τις γιορτές.

Θυμίζουμε το διεκδικητικό πλαίσιο του ΠΑΜΕ στον πολιτισμό:

  • Αποκλειστικά δημόσια διαχείριση της πολιτιστικής κληρονομιάς. Καμία εμπλοκή ιδιωτικών φορέων, είτε επιχειρήσεων είτε ΝΠΙΔ.
  • Αύξηση των κονδυλίων του κρατικού προϋπολογισμού για την κάλυψη των σύγχρονων αναγκών για την προστασία και ανάδειξη της πολιτιστικής μας κληρονομιάς.
  • Μουσεία, βιβλιοθήκες, πινακοθήκες, ινστιτούτα να λειτουργούν αποκλειστικά υπό τη γενική εποπτεία και επίβλεψη του ΥΠΠΟ.
  • Καμία εμπλοκή σε εργασίες ανασκαφών, συντήρησης, αναστηλώσεων σε μνημεία και αρχαιολογικούς χώρους από ιδιώτες/ εργολάβους. Διενέργεια αποκλειστικά από προσωπικό του ΥΠΠΟ.
  • Οχι στη νομιμοποίηση των ελαστικών μορφών εργασίας και της μερικής απασχόλησης. Μόνιμη και σταθερή εργασία, με πλήρη ασφαλιστικά και εργασιακά δικαιώματα.
  • Καμία συγχώνευση - κατάργηση Υπηρεσίας. ΟΧΙ στην εφεδρεία - απόλυση.
  • Στελέχωση των υπηρεσιών του ΥΠΠΟ με το απαραίτητο μόνιμο προσωπικό όλων των ειδικοτήτων (εργατοτεχνίτες, αρχαιοφύλακες, συντηρητές, ανθρωπολόγους, μηχανικούς, αρχαιολόγους κ.ά.), με διαφανείς διαδικασίες και αντικειμενικά κριτήρια.
  • Αμεση αποπληρωμή όλων των δεδουλευμένων σε εργαζόμενους στις Αρχαιολογικές Υπηρεσίες. Καταβολή όλων των νόμιμων αποδοχών και στους συμβασιούχους (επίδομα ανθυγιεινής εργασίας, αναδρομικά ειδικής αποζημίωσης πολιτιστικής επιμόρφωσης κλπ.) με ΥΑ.
  • Καμία πρόσληψη μέσω Μη Κυβερνητικών Οργανώσεων. Το προσωπικό αυτό να προσληφθεί με συμβάσεις ορισμένου χρόνου, με πλήρεις αποδοχές, εργασιακά δικαιώματα και ασφαλιστική κάλυψη (ένσημα, κανονικές άδειες κλπ.). Οι συμβάσεις των ήδη εργαζομένων να μετατραπούν σε ορισμένου χρόνου με τους παραπάνω όρους εργασίας.
  • ΟΧΙ στην κατάργηση των ΣΣΕ. ΟΧΙ στην περικοπή μισθών, επιδομάτων, δώρων σε δημόσιο και ιδιωτικό τομέα.

Να σημειωθεί ότι ενώ όλα τα παραπάνω αιτήματα ταυτίζονται με τα αιτήματα και του Συλλόγου Ελλήνων Αρχαιολόγων, το σωματείο δεν απάντησε καν στο ΠΑΜΕ για το αν θα συνυπογράψει το υπόμνημα και αν θα συμμετείχε στην κινητοποίηση. Ο δε Σύλλογος Εκτάκτων Αρχαιολόγων συνυπογράφει το υπόμνημα, αλλά η πλειοψηφία της διοίκησής του δεν συμφώνησε με τη συμμετοχή στη χτεσινή παράσταση διαμαρτυρίας στο υπουργείο.

Μπρεχτ εναντίον καπιταλισμού

«Η Αγία Ιωάννα των σφαγείων» στο «Ακροπόλ»

Ενα έργο σπάνια παιζόμενο στην Ελλάδα ανεβάζει (21/12) ο Νίκος Μαστοράκης στο «Ακροπόλ». Πρόκειται για την «Αγία Ιωάννα των σφαγείων» του Μπέρτολτ Μπρεχτ. Ο Μπρεχτ άρχισε να το γράφει το 1929 και το ολοκλήρωσε το 1930. Το έργο πρωτοπαίχτηκε το 1959, μετά το θάνατο του συγγραφέα. Το 1933 ο Χίτλερ ανεβαίνει στην εξουσία. Το Γενάρη, η παράσταση του μπρεχτικού έργου «Απόφαση» διακόπτεται από την αστυνομία και οι υπεύθυνοι για το έργο και την παράσταση κατηγορούνται «επί εσχάτη προδοσία». Οι αρχές του Ντάρμστατ δεν επιτρέπουν να περιληφθεί ούτε η «Αγία Ιωάννα των σφαγείων» στο ρεπερτόριο των θεάτρων της πόλης. Αρχίζουν οι διωγμοί από τους ναζί. Πρώτοι στη λίστα οι κομμουνιστές. Αρχίζει και η 15χρονη εξορία του Μπρεχτ και της οικογένειάς του σε χώρες της Ευρώπης και στις ΗΠΑ, όπου υπήρξε θύμα του αμερικανικού μακαρθισμού: «Από τους καρχαρίες γλίτωσα, τις τίγρεις τις εσκότωσα / και με καταβροχθίσαν / οι κοριοί» (μετάφραση Μ. Πλωρίτης).

Ο σκηνοθέτης Νίκος Μαστοράκης σημειώνει: «Η "Αγία Ιωάννα" είναι περισσότερο μία παράφραση παρά μία παρωδία της παρθένου της Ορλεάνης του Σίλερ, την εποχή που μαγειρεύεται το οικονομικό θαύμα της μεταπολεμικής Γερμανίας, και αποτελεί, ίσως, το υστερόγραφο της πνευματικής του πορείας. Εδώ ο Μπρεχτ με τη φόρμα του επικού θεάτρου εξηγεί στο σύγχρονο άνθρωπο το μηχανισμό της καπιταλιστικής οικονομίας και την απόλυτη εξάρτηση όλων μας απ' αυτόν (...) Το αδιέξοδο ενός συστήματος ολέθριου, τόσο για τον άνθρωπο όσο και για τη φύση».

Ο Μπρεχτ λέει διά στόματος «Αγίας Ιωάννας» του: «Σιγουρέψου σαν φεύγεις από τον κόσμο / Οχι απλά πως ήσουνα καλός / Μα πως πίσω σου αφήνεις έναν κόσμο καλό».

Παίζουν: Αιμίλιος Χειλάκης, Βίκυ Βολιώτη, Κίκα Γεωργίου, Δημήτρης Δεγαΐτης, Μίνως Θεοχάρης, Δανάη Κατσαμένη, Λάμπρος Κτεναβός, Γόνη Λούκα, Κωνσταντίνος Μαραβέλιας, Αγγελος Μπούρας, Μιχάλης Οικονόμου, Ελένη Ουζουνίδου. Σκηνοθεσία - σκηνικά - κοστούμια: Νίκος Μαστοράκης. Μετάφραση - δραματουργική επεξεργασία: Γιώργος Δεπάστας. Μουσική: Σταύρος Γασπαράτος. Κίνηση: Ζωή Χατζηαντωνίου. Φωτισμοί: Σάκης Μπιρμπίλης.

Ακροβατικό υπερθέαμα

Στο «Badminton», από σήμερα μέχρι τις 6/1, θα δίνει παραστάσεις το Εθνικό Θέατρο Ακροβατών Κίνας, σ' ένα ονειρικό υπερθέαμα. Τίτλος του «Splendid». Θεωρείται η εντυπωσιακότερη παράσταση του μακρόχρονου και διάσημου θιάσου. Μια μαγική παράσταση με τα πιο «ασύλληπτα» ακροβατικά, από μια χώρα που έχει τη μεγαλύτερη παράδοση στην ακροβατική τέχνη. Η παράσταση περιλαμβάνει δεκατρία νούμερα, πολυβραβευμένα σε διεθνείς ακροβατικούς διαγωνισμούς. Οι θεατές θα απολαύσουν λαστιχένια σώματα, ανθρώπινους πύργους, εναέριους στροβιλισμούς, ισορροπιστές, πολύχρωμες στολές, αέρινες κορδέλες, τραμπάλες, κρίκους, νεράιδες από παγωμένες χώρες, πιόνια του σκακιού που μεταμορφώνονται σε πολεμιστές, ποδηλάτες που γίνονται παγόνια, ιστορίες ανθρώπων, που αιωρούνται με σχοινιά. Εισιτήρια: 10, 15, 20, 25, 30 ευρώ. Ανέργων: 7 ευρώ.

Γιορτινά προγράμματα για παιδιά

Το Μουσείο Μπενάκη διοργανώνει στις γιορτές τις παρακάτω εκδηλώσεις: Ξεναγήσεις στις εκθέσεις (Πειραιώς 138) «Γιάννης Τσαρούχης. Μελέτες για 17 θέματα» και «Βαλκανικοί Αγώνες 1912 - 1913». Εκπαιδευτικά προγράμματα για παιδιά: 23/12 (11 π.μ. - 1 μ.μ.), 29/12 (4 - 6 μ.μ.) στο εργαστήρι του Νίκου Χατζηκυριάκου - Γκίκα (Πινακοθήκη Ν. Χατζηκυριάκου - Γκίκα) με θέμα «Το αστέρι και ο ζωγράφος». Εκπαιδευτικό πρόγραμμα για παιδιά 5 - 12 χρόνων στην έκθεση «Γιάννης Τσαρούχης. Μελέτες για 17 θέματα» (Πειραιώς 138), σήμερα, στις 23, 27 και 30/12 (10.30 π. μ. - 1 μ.μ.), με κατασκευές και θεατρικά παιχνίδια, με θέμα «Ταξιδεύοντας σε γιορτινές ιστορίες με τα φτερά του Γιάννη Τσαρούχη». Πληροφορίες - δηλώσεις συμμετοχής: Μουσείο Μπενάκη, 210.3671.067 - 70 (Δευτέρα - Πέμπτη, 10 π.μ. - 1 μ.μ.) και Ιδρυμα Γ. Τσαρούχη: 210.8062.636-7 (Τετάρτη - Παρασκευή, 9 π.μ. -2 μ.μ.).

Η ομάδα «Oper(o)» (Πειραιώς 138), στις 22, 24, 28/12 (12.30 μ.μ.) και στις 23, 29/12 (2.30 μ.μ.) θα αφηγηθεί στα παιδιά το παραμύθι της «Η συμμορία της χαμένης μιλιάς», που θυμίζει στα παιδιά ότι τα καλύτερα «ταξίδια» τα κάνουμε με τη φαντασία. Η ομάδα αφηγείται το παραμύθι με μουσική και τραγούδια της.

Βραβεία στιχουργικής

Στις 15/12 έληξε ο τελικός των «Αγώνων Δημιουργίας Ελληνικού Τραγουδιού 2/ Στίχος», που κήρυξε η Στέγη Γραμμάτων και Τεχνών. Παρουσιάστηκαν ζωντανά 20 τραγούδια σε στίχους των 10 υποψήφιων στιχουργών. Το κοινό έκρινε να νέα τραγούδια και απένειμε τα βραβεία του. Η κριτική επιτροπή απένειμε 3 βραβεία στους παρακάτω στιχουργούς: Α' βραβείο στιχουργίας: Ανθή Μητροπέτρου. Β' βραβείο: Αλέξανδρος Εμμανουηλίδης. Γ' βραβείο: Ιωάννης Πανουτσόπουλος. Το κοινό απένειμε τα εξής βραβεία: Α' βραβείο: Αθηνά Σπανού. Β' βραβείο: Βασιλική Λαμπίρη.

Οι συνθέτες που μελοποίησαν ένα από τα τραγούδια των υποψηφίων στιχουργών ήταν οι (αλφαβητικά): Γιώργος Ανδρέου, Νίκος Ζούδιαρης, Γιώργος Καζαντζής, Κώστας Μάκρας, Χρήστος Νικολόπουλος, Νίκος Ξυδάκης, Δημήτρης Παπαδημητρίου, Ορφέας Περίδης, Τάσος Ρωσόπουλος. Οι συνθέτες που έδωσαν μελωδία τους σε τραγούδια ήταν οι: (αλφαβητικά): Γιώργος Ανδρέου, Νίκος Ζούδιαρης, Γιώργος Καζαντζής, Παναγιώτης Καλαντζόπουλος, Χρήστος Νικολόπουλος, Νίκος Ξυδάκης, Δημήτρης Παπαδημητρίου.

ΔΩΡΕΑΝ ΞΕΝΑΓΗΣΕΙΣ σε αρχαιολογικούς χώρους, γειτονιές, δρόμους της Αθήνας διοργανώνει ο δήμος: Στις 23/12 (10.30πμ) στη γειτονιά του Ψυρρή, σημείο συγκέντρωσης η είσοδος σταθμού ΗΣΑΠ πλατείας Μοναστηρακίου. Στις 30/12 (10.30πμ) στην Αρχαία Αγορά, σημείο συγκέντρωσης Αδριανού 24 (έναντι εκκλησίας Αγ. Φιλίππου). Σε βυζαντινές εκκλησίες, συγκέντρωση στη Μητρόπολη Αθηνών. Στην Ακρόπολη, συγκέντρωση στα εκδοτήρια εισιτηρίων. Στην Πλάκα, συγκέντρωση στο εκκλησάκι Αγίας Δύναμης (οδός Μητροπόλεως).

Ο ΔΗΜΟΣ ΑΘΗΝΑΣ οργανώνει τις παρακάτω χριστουγεννιάτικες εκδηλώσεις: 21/12 - 29/12 είκοσι συγκροτήματα θα παίζουν καθημερινά μουσική στην πλατεία Κλαυθμώνος, ανάμεσά τους τενόροι της Λυρικής Σκηνής, Μάνος Πυροβολάκης, Ματούλα Ζαμάνη. Στην πλατεία Συντάγματος από 22/12 έως 29/12 (12μ-4μμ) θα δίνει παραστάσεις ο μίμος Roland Zee. Στις 24/12 (5μμ), στην πλατεία Συντάγματος θα δώσουν συναυλία οι «The Burger Project».

ΤΟ ΘΕΑΤΡΟ «Τόπος αλλού» ανεβάζει σήμερα (9μμ) το έργο του Νιλ Λα Μπουτ «Δάσος βαθύ και σκοτεινό». Μετάφραση: Νίκος Καμτσής - Αντωνία Τζοτζολάκη. Σκηνοθεσία: Νίκος Καμτσής, δραματουργική επεξεργασία: Πολύκαρπος Πολυκάρπου. Σκηνικό - κοστούμια: Μίκα Πανάγου. Μουσική: Κώστας Χαριτάτος. Παίζουν: Μάξιμος Μουμούρης, Τζωρτζίνα Παλαιοθοδώρου.
Διαβάστε στο «Ρ»

Ο καιρός
Weather data from openweathermap.org