ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 20 Δεκέμβρη 2012
Σελ. /28
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΑΛΕΚΑ ΠΑΠΑΡΗΓΑ
Κοινός αγώνας εργαζομένων και μικρομετόχων του ΤΤ

Με αντιπροσωπεία των μετόχων και φίλων του Ταχυδρομικού Ταμιευτηρίου συναντήθηκε χτες η ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ

Από τη χτεσινή συνάντηση στην έδρα της ΚΕ του ΚΚΕ, στον Περισσό
Από τη χτεσινή συνάντηση στην έδρα της ΚΕ του ΚΚΕ, στον Περισσό
Με εκπροσώπους των μετόχων και φίλων του Ταχυδρομικού Ταμιευτηρίου συναντήθηκε, χτες, η ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, Αλέκα Παπαρήγα. Μετά τη συνάντηση έκανε την ακόλουθη δήλωση:

«Διαβεβαιώσαμε τους εκπροσώπους των μετόχων του Ταχυδρομικού Ταμιευτηρίου ότι θα διεκδικήσουμε να μη χάσουν ούτε ένα ευρώ απ' τις αποταμιεύσεις, από τα χρήματα που είχαν αγοράσει μετοχές του Ταχυδρομικού Ταμιευτηρίου, παίρνοντας υπόψη ότι η μεγάλη τους πλειοψηφία είναι μικρομέτοχοι, άνθρωποι μισθοσυντήρητοι, μικρομεσαίοι που έβαλαν κάτι στην μπάντα, άλλοι για να εξασφαλίσουν το μέλλον της οικογένειας, των παιδιών τους κ.λπ.

Η αποκρατικοποίηση του Ταχυδρομικού Ταμιευτηρίου και η ένταξή του σε κάποιους απ' τους ισχυρούς ομίλους των τραπεζών θα μετατρέψει το Ταχυδρομικό Ταμιευτήριο σε ένα τμήμα μιας τράπεζας, με όλες τις αρνητικές συνέπειες που θα υπάρχουν και στην απασχόληση των εργαζομένων, μιας και απ' ό,τι φαίνεται θα μειωθούν και τα καταστήματα του Ταχυδρομικού Ταμιευτηρίου και θα έχει και τραγικές συνέπειες για τους μετόχους. Και ας μην ξεχνάμε ότι σε αυτές τις περιπτώσεις και με την ανακεφαλαιοποίηση και με ό,τι πρόκειται να συμβεί, στο μέλλον μπορεί να επέλθει ένα "κούρεμα", το οποίο δε θα αφήσει τίποτα. Στάχτη θα αφήσει στη θέση των μετοχών.

Θα παρέμβουμε και μέσα στη Βουλή και θεωρούμε ότι πρέπει να συμπαρασταθούν και οι εργαζόμενοι στο χώρο του Ταμιευτηρίου και στις άλλες τράπεζες και πρέπει να υπάρχει ένας κοινός αγώνας γιατί όπως είπαμε τα συμφέροντα σήμερα των μισθωτών και των μικρών, φτωχών εισοδηματιών επιβάλλουν να είναι κοινός».

Απ' την πλευρά του ο Μ. Αγγελάκης, εκπρόσωπος της Διοικούσας Επιτροπής των μετόχων του Ταχυδρομικού Ταμιευτηρίου, δήλωσε: «Καταρχήν να ευχαριστήσουμε το ΚΚΕ που πάντα δείχνει ευαισθησία σε ζητήματα που άπτονται λαϊκών ανθρώπων, των λαϊκών εισοδημάτων. Εκπροσωπούμε τα συμφέροντα 72.000 ανθρώπων, οι οποίοι επένδυσαν στο ΤΤ γιατί πίστευαν ότι είναι η υγιέστερη τράπεζα, όπως και είναι.

Δυστυχώς οι εξελίξεις, έτσι όπως θέλουν μερικοί να τις οδηγήσουν, οδηγούν τις μετοχές αυτών των ανθρώπων στον πλήρη μηδενισμό σε αντίθεση με τους μετόχους όλων των άλλων τραπεζών, οι οποίοι έχουν εξασφαλίσει την επένδυσή τους. Εκείνο που ζητάμε απ' το ΚΚΕ και από τα άλλα κόμματα είναι τη συμπαράστασή τους στο δίκαιο αγώνα μας. Θέλουμε κι εμείς να έχουμε ίδια μεταχείριση που έχουν οι μέτοχοι των άλλων τραπεζών».

ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗ ΕΞΟΡΜΗΣΗ ΚΚΕ
Οι 15 πρώτες Νομαρχιακές Οργανώσεις

Εχοντας, πλέον, μπει στην τελική ευθεία για τη λήξη της δίμηνης Οικονομικής Εξόρμησης που προκήρυξε η ΚΕ του ΚΚΕ, οι Κομματικές και ΚΝίτικες Οργανώσεις σε όλη τη χώρα εντείνουν τις προσπάθειες για την κάλυψη των στόχων τους. Στο έκτο κατά σειρά «κλείσιμο», το πανελλαδικό πλάνο καλύφθηκε σε ποσοστό 70,60%. Η άμιλλα μεταξύ των Νομαρχιακών Οργανώσεων διαμόρφωσε τον κατάλογο με τις 15 πρώτες ως εξής: Στην πρώτη θέση η ΝΕ Βορείου Δωδεκανήσου με ποσοστό κάλυψης του πλάνου της 108,50%. Στη δεύτερη θέση η ΝΕ Αρκαδίας με ποσοστό 105,24%, στην τρίτη η ΝΕ Σάμου με ποσοστό 96,66%. Ακολουθούν κατά σειρά οι ΝΕ Βορείων Κυκλάδων με 94%, Κεφαλονιάς με 84,09%, Ρεθύμνου με 83,94%, Λήμνου με 82,50%, Ηλείας με 77,60%, Λακωνίας με 77,31%, Φλώρινας με 77%, Ικαρίας με 71,68%, Μαγνησίας με 70,68%, Αχαΐας με 69,41%, Νότιων Κυκλάδων με 68,57% και Χανίων με 67,68%.

Συνεχίζει την περιπλάνηση η «λίστα Λαγκάρντ»

Με τις ψήφους των βουλευτών της ΝΔ, του ΠΑΣΟΚ, της ΔΗΜΑΡ και της «Χρυσής Αυγής», η Επιτροπή Θεσμών της Βουλής αποφάσισε χτες να παραπέμψει στην Επιτροπή ελέγχου του «Πόθεν Εσχες» τη λεγόμενη «λίστα Λαγκάρντ», με τα ονόματα Ελλήνων καταθετών σε τράπεζα της Ελβετίας. Η επιτροπή «Πόθεν Εσχες» θε εξετάσει εάν στη λίστα υπάρχουν ονόματα πολιτικών. Υπενθυμίζεται ότι το ΚΚΕ έχει ζητήσει κατ' επανάληψη στη διάσκεψη των προέδρων της Βουλής να δοθούν στη δημοσιότητα όλα τα στοιχεία της υπόθεσης. Χτες, η Λ. Κανέλλη ζήτησε παράλληλα με τον έλεγχο από την επιτροπή του «Πόθεν Εσχες» να μη σταματήσει στην επιτροπή Θεσμών η ενασχόληση με το θέμα.

ΕΡΓΑΤΙΚΗ ΑΧΤΙΔΑ ΗΡΑΚΛΕΙΟΥ ΚΚΕ
Μιλώντας στα παιδιά για την κρίση

Το Σάββατο 22/12, στην αίθουσα της Παλιάς Λαχαναγοράς

Εκδήλωση με θέμα «Μιλώντας στα παιδιά για την κρίση» διοργανώνει η Εργατική Αχτίδα Ηρακλείου του ΚΚΕ, το Σάββατο 22/12, στις 11 το πρωί στην αίθουσα της Παλιάς Λαχαναγοράς. Η εκδήλωση θα ξεκινήσει με την παράσταση κουκλοθέατρο «Ο ΕΡΩΤΟΚΡΙΤΟΣ», της ομάδας «ΚΟΥ-ΚΛΟ».

Θα ακολουθήσει εκδήλωση για γονείς, παιδιά και νέα ζευγάρια, εκπαιδευτικούς και όχι μόνο, γύρω από το θέμα της εκδήλωσης. Θα μιλήσουν ο Βασίλης Κούδας, ψυχίατρος, στέλεχος του ΚΚΕ, ο Μανώλης Μποτζάκης, παιδοψυχίατρος και ο Γιώργος Μαζίτσος, εκπαιδευτικός, στέλεχος του ΚΚΕ.

Θα λειτουργήσει χώρος δημιουργικής απασχόλησης των παιδιών καθώς και χριστουγεννιάτικα δώρα.

ΤΑΧΥΔΡΟΜΙΚΟ ΤΑΜΙΕΥΤΗΡΙΟ
Στα νύχια των τραπεζικών ομίλων

Θέμα χρόνου, ενδεχομένως λίγων βδομάδων, είναι η απόφαση της συγκυβέρνησης για την κατάτμηση του Ταχυδρομικού Ταμιευτηρίου (ΤΤ), σε «καλή» και «κακή» τράπεζα, κατά το πρότυπο δηλαδή που εφάρμοσαν στην περίπτωση της Αγροτικής Τράπεζας (ΑΤΕ), προκειμένου αμέσως μετά να το εκχωρήσουν σε κάποιο από τους μεγάλους Ομίλους, που έχουν απομείνει στην τραπεζική αγορά.

Σήμερα, σε άμεση κρατική ιδιοκτησία βρίσκεται το 34,4% του ΤΤ, ενώ 10% βρίσκεται στα ΕΛΤΑ και από 6% κατέχουν η Εθνική Τράπεζα και η Eurobank. Δηλαδή, το υπό συγχώνευση επιχειρηματικό σχήμα (Εθνική - Eurobank) διαθέτει το 12%, έχοντας το πάνω χέρι στη διαδικασία της ιδιωτικοποίησης. Είναι απόλυτα φανερό ότι οι επιχειρηματικές συμπράξεις, οι αλληλοεπικαλύψεις των δικτύων και οι άλλες επιχειρηματικές συνέργειες, θα επιφέρουν τη χειροτέρευση της θέσης των εργαζομένων στο ΤΤ, όσο και συνολικά στο χρηματοπιστωτικό σύστημα.

Το ΤΤ εξαιρέθηκε ευθύς εξαρχής από τις προβλεπόμενες διακρατικές ενισχύσεις για την «ανακεφαλαιοποίηση» των τραπεζών, ενέργεια που διευκολύνει τη συγχώνευση σε μεγαλύτερο τραπεζικό σχήμα, με δεδομένες τις απώλειες των μικρομετόχων, αφού οι μετοχές τους κατρακύλησαν στην κυριολεξία μετά το PSI.

ΕΕΔΥΕ
Στις 6 Γενάρη η θεατρική παράσταση

Για τεχνικούς λόγους μετατέθηκε από την ημερομηνία που ανακοινώθηκε αρχικά

Η Γραμματεία της Ελληνικής Επιτροπής για τη Διεθνή Υφεση και Ειρήνη (ΕΕΔΥΕ), ενημερώνει ότι η θεατρική παράσταση: «Ο αφέντης Πούντιλα και ο δούλος του ο Μάττι», μετατέθηκε για τεχνικούς λόγους την Κυριακή 6 Γενάρη, στις 6μ.μ. Οσοι είχαν αγοράσει προσκλήσεις για την Κυριακή 16/12, όπως είχε ανακοινωθεί αρχικά, μπορούν να παρακολουθήσουν την παράσταση τη νέα ημερομηνία. Οσοι δεν πρόλαβαν να αγοράσουν προσκλήσεις, μπορούν να προμηθευτούν από τα γραφεία της ΕΕΔΥΕ και τις τοπικές Επιτροπές Ειρήνης. Η είσοδος θα γίνεται με την πρόσκληση.



Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ