ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 20 Δεκέμβρη 2012
Σελ. /28
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑ ΟΙΚΟΔΟΜΩΝ ΕΛΛΑΔΑΣ
Σήμερα η πανελλαδική κινητοποίηση

Στην Αθήνα στις 11 π.μ. στο υπουργείο Εργασίας (Σταδίου 29) και σε μεγάλες πόλεις της χώρας

Πανελλαδική κινητοποίηση των οικοδόμων ενάντια στην ανεργία και την αύξηση κατά δύο χρόνια των ορίων ηλικίας συνταξιοδότησης σε βάρος των εργαζόμενων του κλάδου διοργανώνει σήμερα, η Ομοσπονδία Οικοδόμων Ελλάδας. Στην Αθήνα, η συγκέντρωση έχει οριστεί για τις 11 π.μ. στο υπουργείο Εργασίας (Σταδίου 29), ενώ συγκεντρώσεις θα γίνουν και σε άλλες πόλεις της χώρας. Πρόκειται για ένα πρώτο βήμα κλιμάκωσης του αγώνα των οικοδόμων ενάντια στην αντιλαϊκή πολιτική που θα κορυφωθεί με την απεργία την Τετάρτη 16 Γενάρη 2013.

Στην ανακοίνωσή της για τη σημερινή κινητοποίηση η Ομοσπονδία υπογραμμίζει:

«Η εξαθλίωση που προκαλεί η ανεργία πολλαπλασιάζεται με τα χαράτσια, τους φόρους, νέους και παλιούς, την κατάργηση των Συλλογικών Συμβάσεων Εργασίας, την αύξηση της τιμής του πετρελαίου θέρμανσης, το ξεπαράδιασμα σε γιατρούς, φάρμακα, νοσοκομεία, την πανάκριβη παιδεία, την ακρίβεια στα είδη λαϊκής κατανάλωσης.

Μαζί με αυτά, οι οικοδόμοι με το τρίτο μνημόνιο φορτώθηκαν ακόμα δύο χρόνια στην πλάτη τους για να θεμελιώσουν δικαίωμα σύνταξης. Χιλιάδες οικοδόμοι που περίμεναν να βγουν το 2013 και μετά στη σύνταξη θα περιμένουν ακόμα δύο χρόνια βιώνοντας την ανεργία, τη φτώχεια και την εξαθλίωση».

Παρεμβάσεις σε όλη τη χώρα

Αντίστοιχες συγκεντρώσεις, γίνονται σε μια σειρά από πόλεις σε όλη τη χώρα. Συγκεκριμένα:

  • Θεσσαλονίκη, 10 π.μ. στον ΟΑΕΔ και στη συνέχεια πορεία στο υπουργείο Μακεδονίας - Θράκης.
  • Λάρισα, 10.30 π.μ. στο Εργατικό Κέντρο και παρέμβαση στο ΙΚΑ στις 11 π.μ.
  • Νάουσα, 10 π.μ. στον ΟΑΕΔ
  • Αγρίνιο, 11 π.μ. στο ΙΚΑ (διοικητικές υπηρεσίες)
  • Γιάννενα, 9 π.μ. στο ΙΚΑ
  • Πάτρα, 10 π.μ. στην αποκεντρωμένη Διοίκηση
  • Ηράκλειο, 11 π.μ. στο ΙΚΑ και παρέμβαση στον περιφερειάρχη
  • Καλαμάτα, 10 π.μ. στο ΙΚΑ (διοικητικές υπηρεσίες).
ΕΡΓΟΣΤΑΣΙΑΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΝΑΥΠΗΓΕΙΩΝ ΣΚΑΡΑΜΑΓΚΑ
Το λόγο έχουν οι εργαζόμενοι

Η πραγματική λύση για το ναυπηγείο είναι να περάσει κάτω από κρατικό έλεγχο με όλες του τις δραστηριότητες και όλες τις θέσεις εργασίας τονίζει η παράταξη

Αγωνιστικό κάλεσμα στους εργαζόμενους των Ναυπηγείων Σκαραμαγκά απευθύνουν οι ταξικές δυνάμεις της Εργοστασιακής Επιτροπής Ναυπηγείων Σκαραμαγκά, να πάρουν την υπόθεση της οργάνωσης της πάλης στα χέρια τους ενάντια στην εκ περιτροπής εργασία με μία μέρα δουλειά τη βδομάδα, που έχει επιβληθεί σε βάρος τους από τις 18 Απρίλη και από τότε είναι απλήρωτοι. Να απαιτήσουν να καταβληθούν οι μισθοί τους και να μη γίνει καμία απόλυση.

Η ΕΕΝΣ στην ανακοίνωση προς τους εργαζόμενους προειδοποιεί ότι η «λύση» που προετοιμάζεται από τη συγκυβέρνηση για το ναυπηγείο είναι «κομμένη και ραμμένη στα μέτρα της εργοδοσίας», δηλαδή του αραβικού μονοπωλιακού ομίλου ADM που είναι και ο μεγαλομέτοχος και του γερμανικού «Thyssen krupp» και τη νύφη θα κληθούν να πληρώσουν και πάλι οι εργαζόμενοι.

«Η λύση -σημειώνει- που προτείνουν για μας, θα είναι όπως οι ίδιοι λένε με "πόνο". Τι εννοούν πόνο; Θα γίνουν απολύσεις και μάλιστα μαζικές; Θα ανατρέψουν τις συμβάσεις μας και θα δουλεύουμε για ένα ξεροκόμματο; Θα τεμαχίσουν κι άλλο το Ναυπηγείο; Θα κλείσουν δραστηριότητές του; Θα το κάνουν "μαγαζάκι" με εργαζόμενους σύγχρονους σκλάβους; Προετοιμάζονται όπως φαίνεται για εκποίηση περιουσιακών στοιχείων του Ναυπηγείου. Τι αυριανό Ναυπηγείο ετοιμάζουν τέλος πάντων;».

Θέτει τους εργαζόμενους σε αγωνιστική επαγρύπνηση και ετοιμότητα επισημαίνοντας ότι «ο κίνδυνος για τη δουλειά μας είναι μεγάλος», ενώ σε ό,τι αφορά τις δυνάμεις ΠΑΣΚΕ - ΔΑΚΕ προειδοποιεί τους εργαζόμενους ότι είναι δυνάμεις «που στην κρίσιμη στιγμή θα διαλέξουν να στηρίξουν τους σχεδιασμούς της κυβέρνησης και εργοδοσίας όπως και στο παρελθόν».

Η ΕΕΝΣ ξεκαθαρίζει ότι η πραγματική λύση για το ναυπηγείο είναι να διεκδικήσουν οι εργαζόμενοι: «Να περάσει κάτω από Κρατικό Ελεγχο. Να λειτουργήσει με όλες του τις δραστηριότητες και με το Τροχαίο Υλικό». «Καμία θέση εργασίας χαμένη, καμία ανατροπή στις εργασιακές μας σχέσεις και τα δικαιώματά μας. Να επαναλειτουργήσει τώρα το εμπορικό του κομμάτι» το οποίοι με απόφαση της ΕΕ έχει κλείσει για 15 χρόνια, «να συνδεθεί με τις ανάγκες της χώρας στην άμυνα, στην ακτοπλοΐα, στις μεταφορές θαλάσσιες και μη».

Η πολιτική και τα αποτελέσματα

Τελικά η πολιτική τους έχει αποτελέσματα και μάλιστα πολύ συγκεκριμένα. Παρά τους περί αντιθέτου ισχυρισμούς για «αναποτελεσματική πολιτική», αυτή μετρά συγκεκριμένα και απτά αποτελέσματα. Η εφαρμογή για τρία τουλάχιστον χρόνια των επώδυνων αντιασφαλιστικών μέτρων, έπιασε τόπο... Ετσι σύμφωνα με τα συγκεντρωτικά στοιχεία για τις συντάξεις, που ανακοίνωσε χτες ο υπουργός Εργασίας Γ. Βρούτσης, η μέση σύνταξη όλων των Ταμείων το 2012, ανέρχεται στα 542 ευρώ! Για να εκπληρωθεί η αξίωση του ίδιου υπουργού, ότι δεν μπορούν να υπάρχουν συντάξεις πάνω απο τους μισθούς των 586 ευρώ. Σύμφωνα με τον υπουργό κάθε μήνα απονέμονται 4.328.548 συντάξεις και το ποσό ανέρχεται στα 2.347.173.168 ευρώ. Αυτό είναι το «σπάταλο» και «γενναιόδωρο» ασφαλιστικό σύστημα που τόσο ασύστολα συκοφαντούσαν οι κυβερνήσεις και τα στελέχη τους. Και αυτό το γλίσχρο ποσό είναι ο μέσος όρος των συντάξεων που αποδίδονται. Γιατί, στην πράξη υπάρχουν και εκατοντάδες χιλιάδες συνταξιούχοι που επιβιώνουν με μικρότερες συντάξεις.

Και εδώ, δεν πρόκειται να σταματήσει το κακό. Το ποσό αυτό, θα συρρικνωθεί ακόμα περισσότερο το νέο έτος, αφού δεν περιλαμβάνει τις νέες μειώσεις στις συντάξεις από 5% έως 20% από την 1/1/2013, την εξάλειψη της 13ης και 14ης σύνταξης που είχε απομείνει, αλλά και την αυξημένη φορολογία επί των συντάξιμων αποδοχών. Τα γηρατειά της χώρας οδηγούνται πραγματικά στον Καιάδα. Αυτοί, που με τον ιδρώτα και το αίμα τους έχτισαν τη χώρα, τιμωρούνται στη φτώχεια και την εξαθλίωση.

Στην εφαρμογή αυτής της πολιτικής κινείται και ο προϋπολογισμός του ΙΚΑ - του μεγαλύτερου ασφαλιστικού Οργανισμού - για το 2013. Το ΙΚΑ εξαιτίας της κρατικής υποχρηματοδότησης, που του χρόνου θα είναι μειωμένη κατά 36,5% σε σχέση με φέτος, των συρρικνωμένων μισθών και άρα εισφορών, της αύξησης της ανεργίας, αλλά και της πάγιας εισφοροδιαφυγής και εισφοροαποφυγής των επιχειρήσεων οδηγείται σε έλλειμμα ύψους 777 εκατομμυρίων ευρώ, που στην πράξη βέβαια θα αποδειχθεί ακόμα μεγαλύτερο. Και αυτό, παρά το γεγονός, ότι το κονδύλι των παροχών θα είναι μειωμένο κατά 487 εκατ. ευρώ το 2013 σε σχέση με το 2012 (10,846 δισ. ευρώ από 11,353 δισ.). Προδιαγράφεται λοιπόν άλλος ένας δύσκολος χρόνος για τους συνταξιούχους, γεγονός που σήμερα τους οδηγεί μαζί με τις συνταξιουχικές τους οργανώσεις για άλλη μια φορά στο δρόμο του αγώνα. Γιατί όλοι οι άλλοι δρόμοι έχουν κλείσει.


Γ. ΖΑΧ.

ΣΥΝΔΙΚΑΤΟ ΓΑΛΑΚΤΟΣ - ΤΡΟΦΙΜΩΝ - ΠΟΤΩΝ
Γενική συνέλευση σήμερα

Σε απολογιστική γενική συνέλευση προχωρά σήμερα Πέμπτη το Συνδικάτο Γάλακτος - Τροφίμων - Ποτών Αττικής στις 6 μ.μ. στα γραφεία του στο ΕΚΑ (Γ' Σεπτεμβρίου και Μάρνη). Θέματα της συνέλευσης θα είναι οι προτάσεις του σωματείου για τις Συμβάσεις (κλαδικές και εργοστασιακές), η απάντηση των εργαζομένων απέναντι στη νέα φορολοστεία και, τέλος, οι εξελίξεις στον κλάδο (απολύσεις, αλλαγές εργασιακών σχέσεων κ.λπ.) και πώς θα οργανωθεί η απάντηση του συνδικάτου.

ΝΑΥΤΕΡΓΑΤΕΣ
Προετοιμάζονται για αγωνιστικές κινητοποιήσεις

Να αποστείλει εξώδικο προς το υπουργείο Ναυτιλίας και τις εφοπλιστικές Ενώσεις, με το οποίο προειδοποιεί για αγωνιστικές κινητοποιήσεις και απεργίες ενάντια στα νέα μέτρα που προωθούνται σε βάρος των εργασιακών δικαιωμάτων των ναυτεργατών, όπως η κατάργηση των Συλλογικών Συμβάσεων Εργασίας, ο τριπλασιασμός της φορολογίας των ναυτεργατών κ.ά., αποφάσισε χτες η Εκτελεστική Επιτροπή της ΠΝΟ. Η Εκτελεστική συνεδρίασε μετά από απαίτηση των ταξικών ναυτεργατικών σωματείων ΠΕΜΕΝ, ΣΤΕΦΕΝΣΩΝ, ΠΕΕΜΑΓΕΝ (Ενωση Μαγείρων).

Στη συνεδρίαση τέθηκε από τις ναυτεργατικές Ενώσεις και το θέμα των απλήρωτων ναυτεργατών στα πλοία της ακτοπλοΐας, πρόβλημα που έχει πάρει εκρηκτικές διαστάσεις, το οποίο παραδέχτηκε προχτές στη διάρκεια συνέντευξης Τύπου και ο πρόεδρος του Συνδέσμου Επιχειρήσεων Επιβατηγού Ναυτιλίας (ΣΕΕΝ), Μ. Σακέλης. Οφείλονται μισθοί μηνών και ναυτεργάτες πληρώνονται με έναντι. Η Εκτελεστική αποφάσισε αγωνιστικές παρεμβάσεις στα πλοία, αν μέχρι αύριο, Παρασκευή, οι ακτοπλοϊκές εταιρείες δεν έχουν καταβάλει τους μισθούς των πληρωμάτων.

Σημειώνεται ότι η κατάργηση των ΣΣΕ των ναυτεργατών προβλέπεται στο άρθρο 17 του πολυνομοσχεδίου του υπουργείου Ναυτιλίας, για το οποίο η Εκτελεστική μετά και τις παρεμβάσεις των εκπροσώπων των ταξικών ναυτεργατικών σωματείων, αποφάσισε να απαιτήσει την απόσυρσή του. Επίσης, με το πολυνομοσχέδιο προωθείται η οριστική άρση του καμποτάζ στα επιβατηγά πλοία, δηλαδή η πλήρης απελευθέρωση των ακτοπλοϊκών συγκοινωνιών.



Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ