ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 20 Δεκέμβρη 2012
Σελ. /28
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΣΥΝΤΑΞΙΟΥΧΟΙ
Σήμερα οι συγκεντρώσεις σε διάφορες πόλεις

Στους δρόμους του αγώνα βγαίνουν σήμερα οι χιλιάδες απόμαχοι της δουλειάς ενάντια στη βάρβαρη πολιτική της συγκυβέρνησης ΝΔ - ΠΑΣΟΚ - ΔΗΜΑΡ, που τους οδηγεί μαζικά σε ακραία φτώχεια και εξαθλίωση. Διεκδικούν: Να δοθούν άμεσα τα φάρμακα δωρεάν χωρίς προαπαιτούμενα και περιορισμούς. Να μην εφαρμοστεί η απόφαση για τη δραστική ουσία γιατί εγκυμονεί κινδύνους για την υγεία και τη ζωή των ασφαλισμένων. Να καταργηθεί ο φόρος ειδικής κατανάλωσης στο πετρέλαιο και να δοθεί φθηνό πετρέλαιο στο λαό που κινδυνεύει να παγώσει. ΟΧΙ στο νέο «κούρεμα» των αποθεματικών των Ταμείων που θα τα στραγγίσουν για ακόμη μια φορά.

Ετσι, στην Αθήνα οι Συνεργαζόμενες Συνταξιουχικές Οργανώσεις ΙΚΑ, ΕΛΤΑ, ΔΗΜΟΣΙΟΥ, ΟΣΕ, ΟΑΕΕ, ΟΤΑ, ΝΑΤ και ΤΑΕ καλούν σε μαζική συμμετοχή στη συγκέντρωση που οργανώνουν στις 10 το πρωί στην πλατεία Εθνικής Αντίστασης (πρώην Κοτζιά) και στην πορεία που θ' ακολουθήσει.

Στη Θεσσαλονίκη, η συγκέντρωση έχει οριστεί στις 10 το πρωί στα γραφεία του ΕΟΠΥΥ στην οδό Αριστοτέλους.

Στη Λάρισα, στις 10 π.μ., στο Επαγγελματικό Επιμελητήριο.

Στο Βόλο, στις 11 το πρωί, στο Εργατικό Κέντρο.

Στη Νάουσα, στις 11 π.μ. στο ΙΚΑ.

ΗΓΕΣΙΑ ΠΟΕ ΟΤΑ
Αναστολή των κινητοποιήσεων αλλά σε... ετοιμότητα
  • Πλήρης ταύτιση απόψεων των παρατάξεων της ΕΕ
  • Ρεσιτάλ υποκρισίας από τις «Αγωνιστικές Κινήσεις»

Την αναστολή των κινητοποιήσεων του κλάδου αποφάσισε χτες ομόφωνα η ΕΕ της ΠΟΕ ΟΤΑ, σημειώνοντας ταυτόχρονα πως ο κλάδος πρέπει να βρίσκεται σε «αγωνιστική» ετοιμότητα... Χαρακτηριστικό της χτεσινής συνεδρίασης της ΕΕ και της συνέντευξης Τύπου που έδωσαν μετά, είναι ότι οι επικεφαλής και των τεσσάρων παρατάξεων - ΠΑΣΚ, ΔΑΚΕ, ΑΣΚ (ΣΥΡΙΖΑ), «Αγωνιστικές Κινήσεις» (ΑΝΤΑΡΣΥΑ) - εκτίμησαν με τον ίδιο ακριβώς τρόπο τις κινητοποιήσεις που έγιναν μέχρι τώρα και υπήρξε πλήρης ταύτιση θέσεων για το τι θα γίνει μετά. Ολοι ισχυρίστηκαν ότι οι κινητοποιήσεις είχαν θετικό πρόσημο και ότι θα ξεκινήσει ένας «νέος γύρος». Κανένας όμως δεν αιτιολόγησε τον ισχυρισμό του, κανένας δεν αναφέρθηκε στις αιτίες των προβλημάτων και στο πλαίσιο πάλης. Απέφυγαν συστηματικά να μιλήσουν για το περιεχόμενο του αγώνα. Δεν πήραν θέση για το αν αυτές οι κινητοποιήσεις συνέβαλαν στη συσπείρωση του κλάδου, αν όξυναν το μέτωπο απέναντι στην αντιλαϊκή πολιτική.

Στο ίδιο ακριβώς πλαίσιο ήταν και η διαμαρτυρία του επικεφαλής των «Αγωνιστικών Κινήσεων» στη συνεδρίαση της ΕΕ για το γεγονός ότι η Πανελλαδική Γραμματεία ΟΤΑ του ΠΑΜΕ κατήγγειλε, μεταξύ άλλων, πως η ηγεσία της ΠΟΕ ΟΤΑ «σέρνει τον κλάδο σε κινητοποιήσεις, που χαρακτηρίζονται από τυχοδιωκτισμό». Ομως, απέκρυψε την επιχειρηματολογία των ταξικών δυνάμεων, προφανώς από αδυναμία να απαντήσει στο ότι η ηγεσία της ΠΟΕ ΟΤΑ:

  • «Εγκλωβίζει και εξουθενώνει τον κλάδο με ένα μόνο αίτημα»
  • «Αντί να συμμαχήσει με τα λαϊκά στρώματα που πλήττονται από τις εξελίξεις στους ΟΤΑ προχωράει σε κοινό μέτωπο με τους Δημάρχους, με αυτούς δηλαδή που είναι με τον ΚΑΛΛΙΚΡΑΤΗ και την κυβερνητική πολιτική».«
  • Οτι συνδικαλιστικά στελέχη της πρωτοστατούν στην απεργοσπασία και τη συγκάλυψή της. Δεν ανοίγει μέτωπο απέναντι σ' αυτά τα φαινόμενα και παραπλανεί τους εργαζόμενους ότι μπορούν να υπάρξουν "νίκες", μικρές ή μεγάλες, χωρίς θυσίες».

Για αυτά, όχι μόνο δεν έδωσε απάντησε ο επικεφαλής των «Αγωνιστικών Κινήσεων», αλλά είχε και το απίστευτο θράσος να πει το ψέμα ότι οι ταξικές δυνάμεις απείχαν από τον αγώνα! Οταν οι ταξικές δυνάμεις εδώ και τρεις μήνες έχαναν το ένα μεροκάματο μετά το άλλο, αποτελώντας το ζωντανό παράδειγμα αγωνιστών ταγμένων αταλάντευτα στην υπόθεση της πάλης για την υπεράσπιση των συμφερόντων του λαού, οι ηγεσίες των παρατάξεων που συγκροτούν την ηγεσία της ΠΟΕ ΟΤΑ προέτρεπαν ή ανέχονταν συστηματικά κάθε μορφή απεργοσπασίας (από την ατόφια απεργοσπασία μέχρι το χτύπημα κάρτας, τη λήψη άδειας ή ρεπό τη μέρα της απεργίας) αποδυναμώνοντας τον ίδιο τον αγώνα των εργαζομένων, καλλιεργώντας την ενσωμάτωση και την υποταγή.

ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΑΝΕΡΓΩΝ ΚΟΡΥΔΑΛΛΟΥ
Μοίρασε τρόφιμα στους άνεργους

Πριν ακόμα φτάσει η προκαθορισμένη ώρα, δεκάδες άνεργοι είχαν συγκεντρωθεί χτες το πρωί έξω από τα γραφεία της Επιτροπής Ανέργων Κορυδαλλού όπου πραγματοποιήθηκε η διανομή τροφίμων και ρούχων από την Επιτροπή Ανέργων Κορυδαλλού (Κρέσνας 10-12) στους άνεργους της περιοχής.

Πάνω από 40 οικογένειες ανέργων παρέλαβαν τη βοήθεια που συγκέντρωσε η Επιτροπή, κυρίως από μικρούς καταστηματάρχες και κατοίκους της περιοχής. Σε αντίθεση με τις πολυεθνικές (μεγάλες αλυσίδες εμπορικών) που, αν και τους ζητήθηκε, αρνήθηκαν να ανταποκριθούν. Μοναδική εξαίρεση μια μπισκοτοβιομηχανία που πρόσφερε προϊόντα της για τα παιδιά.

Δεν ήταν όμως ίδια η στάση των εργαζόμενων στις πολυεθνικές. Χαρακτηριστικό είναι το παράδειγμα μιας μεγάλης επιχείρησης που αρνήθηκε να δώσει τρόφιμα, αλλά οι εργαζόμενες σε αυτήν, από το υστέρημά τους συγκέντρωσαν χρήματα, αγόρασαν τρόφιμα και τα παρέδωσαν στην Επιτροπή, ως απόδειξη της ταξικής αλληλεγγύης που απαιτείται για την αντιμετώπιση των προβλημάτων των ανέργων και της κοινής πάλης. Ενδεικτική της ανταπόκρισης του απλού κόσμου είναι ότι έχει συγκεντρωθεί πάνω από ένας τόνος λάδι. Οικογενειάρχες που τώρα το χειμώνα προμηθεύονται λάδι για τις ανάγκες της χρονιάς, πηγαίνουν και ένα δοχείο λάδι στην Επιτροπή για τους άνεργους. Κρεοπωλείο της περιοχής πρόσφερε 30 κιλά κοτόπουλο και ο μακρύς κατάλογος των προσφορών συνεχίζεται.

Δωρεάν τρόφιμα και ρούχα στους άνεργους του Πειραιά ξεκίνησε να μοιράζει και η Επιτροπή Ανέργων Πειραιά μαζί με το σύλλογο Γυναικών Πειραιά στα γραφεία του συλλόγου Γυναικών (Ροδόπης 5-7). Η διανομή γίνεται κάθε Τρίτη και Πέμπτη από τις 4.30μ.μ.-8μ.μ.

Την Κυριακή 23 Δεκέμβρη, στις 11 π.μ. η Επιτροπή Ανέργων Κορυδαλλού διοργανώνει γιορτή για τα παιδιά των ανέργων της περιοχής στα γραφεία της, με κουκλοθέατρο, χορό, παιχνίδια, δώρα και γλυκά. Το επόμενο διάστημα τα παιδιά θα παρακολουθήσουν δωρεάν παιδική θεατρική παράσταση ενώ δωρεάν σε θέατρο θα πάνε και οι άνεργοι καθώς ο καλλιτεχνικός κόσμος έχει ανταποκριθεί στο κάλεσμα της Επιτροπής Ανέργων και παρέχει δωρεάν είσοδο στους άνεργους.

Γιορτή για τα παιδιά των ανέργων της περιοχής διοργανώνει το Σάββατο 22 Δεκέμβρη και η Επιτροπή Ανέργων Νίκαιας, στα γραφεία του συλλόγου Γυναικών Νίκαιας (μέλος της ΟΓΕ) στην οδό Μαγνησίας 50.


ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΙ «ΛΑΡΚΟ»
24ωρη απεργία σήμερα ενάντια στην ιδιωτικοποίηση

Σήμερα η 24ωρη απεργία των εργαζομένων στη ΛΑΡΚΟ, μετά από απόφαση του Συντονιστικού των Διοικητικών Συμβουλίων των Σωματείων Εργαζομένων της εταιρείας. Αντιδρούν στην ιδιωτικοποίηση της επιχείρησης. Το συντονιστικό αποφάσισε συγκέντρωση και πορεία στο ΤΑΙΠΕΔ (Ταμείο Αξιοποίησης Δημόσιας Περιουσίας) στις 11 π.μ.

Σε αυτό το πλαίσιο τα κλαδικά Συνδικάτα Μετάλλου Αθήνας, Πειραιά και Θριασίου καλούν σε συγκέντρωση αλληλεγγύης στο πλευρό των απεργών της ΛΑΡΚΟ και στην πορεία που θα ακολουθήσει στο ΤΑΙΠΕΔ, σήμερα στις 11 π.μ. στην πλατεία Κλαυθμώνος.

«Στοπ» στα μέσα σταθερής τροχιάς

Σε απεργία προχωρούν σήμερα οι εργαζόμενοι στα αστικά μέσα σταθερής τροχιάς (μετρό, ηλεκτρικός και τραμ) με βασικό αίτημα τη μη εφαρμογή του μισθολογίου του Δημοσίου και στις πρώην ΔΕΚΟ που θα επιφέρει περαιτέρω μειώσεις.

Επίσης, σήμερα απεργούν για δεύτερη μέρα οι εργαζόμενοι στον ΟΣΕ και τον Προαστιακό. Το ΠΑΜΕ Σιδηροδρομικών προβάλλει τα αιτήματα ενάντια στις απολύσεις και τις ιδιωτικοποιήσεις, υπογραφή ΣΣΕ, να μην περάσει η νέα φοροληστεία, να καταργηθούν τα χαράτσια και οι άλλοι κεφαλικοί φόροι.

ΝΥΧΤΕΡΙΝΟ ΓΕΛ ΑΜΠΕΛΟΚΗΠΩΝ
Εκδήλωση για τους χαλυβουργούς

Εκδήλωση με θέμα «Τα συμπεράσματα από τον ηρωικό αγώνα των χαλυβουργών», διοργανώνει το 15μελές μαθητικό συμβούλιο του νυχτερινού ΓΕΛ Αμπελοκήπων Θεσσαλονίκης, την Παρασκευή 21 Δεκέμβρη στις 7.30 μ.μ., σε αίθουσα του σχολείου. Στη διάρκεια της εκδήλωσης θα γίνει συζήτηση με τον Σωτήρη Ζαριανόπουλο, μέλος της Εκτελεστικής Γραμματείας του ΠΑΜΕ και θα προβληθεί σχετικό DVD.

Θα ακολουθήσει γλέντι αλληλεγγύης, τα έσοδα του οποίου θα διατεθούν σε νυχτερινούς μαθητές που αντιμετωπίζουν οξυμένα προβλήματα.

ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΙ- ΑΥΤΟΑΠΑΣΧΟΛΟΥΜΕΝΟΙ
ΟΧΙ στην κατάργηση της κυριακάτικης αργίας

Την ξεκάθαρη αντίθεσή τους στην κατάργηση της κυριακάτικης αργίας που προωθεί η κυβέρνηση δήλωσαν χτες ο Σύλλογος Εμποροϋπαλλήλων Αθήνας, ο Σύλλογος Εμποροϋπαλλήλων και Ιδιωτικών Υπαλλήλων Πειραιά, οι ιδιωτικοί υπάλληλοι Αθήνας, κλαδικά και επιχειρησιακά σωματεία από το εμπόριο και ενώσεις επαγγελματιών, βιοτεχνών και εμπόρων σε συγκέντρωση διαμαρτυρίας που πραγματοποίησαν χτες έξω από το κτίριο του τομέα εμπορίου του υπουργείου Ανάπτυξης.

Ενδεικτική της περιφρόνησης με την οποία αντιμετωπίζει η κυβέρνηση τις πάγιες διεκδικήσεις των εργαζομένων και των μικρών ΕΒΕ ήταν η άρνηση της πολιτικής ηγεσίας του υπουργείου να δεχτεί αντιπροσωπεία των συγκεντρωμένων.

Η κυβέρνηση προχώρησε ήδη στην κατάθεση της Πράξης Νομοθετικού Περιεχομένου για άνοιγμα των καταστημάτων στις 30 Δεκέμβρη, δεύτερη Κυριακή μέσα στο μήνα, σηματοδοτώντας την πρόθεσή της να προχωρήσει και στη γενικευμένη κατάργηση της κυριακάτικης αργίας όλο το χρόνο, εξυπηρετώντας τα συμφέροντα των μεγαλοεργοδοτών και των μεγαλεμπόρων.

ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΙ «ΜΟΡΝΟΣ»
Αντιδρούν στις ατομικές συμβάσεις

Την απογευματινή παραγωγή σταμάτησαν χτες το μεσημέρι οι εργαζόμενοι της «ΜΟΡΝΟΣ» (κυτιοποιία), αντιδρώντας άμεσα στην εργοδοσία η οποία την ίδια μέρα μοίρασε στους εργαζόμενους ατομικές συμβάσεις που περιλάμβαναν μείωση μισθών έως 10%. Σήμερα οι εργαζόμενοι προχωρούν σε 2ωρες στάσεις εργασίας, σε πρωινή και απογευματινή βάρδια. Αύριο, Παρασκευή, θα πραγματοποιήσουν γενική συνέλευση με θέμα την απάντησή τους στην εργοδοτική επιθετικότητα.

ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΙ ΚΑΖΙΝΟ ΠΑΡΝΗΘΑΣ
Αγωνίζονται για ικανοποιητική Σύμβαση

Με καθημερινές 2ωρες στάσεις εργασίας σε όλες τις βάρδιες οι οποίες αρχίζουν σήμερα και θα διαρκέσουν μέχρι τις 9 του Γενάρη καθώς και δυο τριήμερες και μια 48ωρη, απεργιακές κινητοποιήσεις - με την πρώτη τριήμερη απεργία να ξεκινά στις 24 Δεκέμβρη - οι εργαζόμενοι στο Καζίνο της Πάρνηθας κλιμακώνουν τον αγώνα τους απαιτώντας την υπογραφή ικανοποιητικής Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας.

Το σωματείο καταγγέλλει με ανακοίνωσή του ότι μετά από εννέα ολόκληρους μήνες, οπότε και «άρχισαν» οι διαπραγματεύσεις για την υπογραφή νέας ΣΣΕ, αποδεικνύεται ότι η εργοδοσία δεν θέλει συλλογική σύμβαση εργασίας. Αντίθετα επιδιώκει από το σωματείο και τους εργαζόμενους να βάλουν την υπογραφή τους στην εξαθλίωση των ίδιων και των οικογενειών τους. Να αποδεχτούν δηλαδή μειώσεις μισθών, αύξηση του ημερήσιου χρόνου δουλειάς, εκ περιτροπής εργασία και περισσότερες μέρες εργασία.
Διαβάστε στο «Ρ»

Ο καιρός
Weather data from openweathermap.org