ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 20 Δεκέμβρη 2012
Σελ. /28
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΠΑΡΕΜΒΑΣΗ ΤΟΥ ΚΚΕ ΣΤΗ ΒΟΥΛΗ
Νέα Ερώτηση για στοιχεία μεταναστών που ζήτησε η αστυνομία

Επανέρχεται το ΚΚΕ στο θέμα της αναζήτησης στοιχείων μεταναστών καταστηματαρχών από το Τμήμα Ασφάλειας Περάματος. Θυμίζουμε ότι το Τμήμα απέστειλε 25/9 έγγραφο στο Δήμο Περάματος, με τίτλο «Γνωστοποίηση καταστημάτων παντός είδους με ιδιοκτήτες αλλοδαπούς υπηκόους» και περιεχόμενο: «Παρακαλούμε γνωρίσετέ μας κατ' είδος λειτουργούντα καταστήματα που έχουν ως ιδιοκτήτες αλλοδαπούς υπηκόους με ενεστώσα διεύθυνση λειτουργίας και πλήρη στοιχεία ταυτότητας ιδιοκτητών. Τα στοιχεία ζητούνται για υπηρεσιακή χρήση».

Το Κόμμα 13/11 κατέθεσε Ερώτηση στη Βουλή προς τον υπουργό Δημόσιας Τάξης για να πάρει ως απάντηση 7/12 ότι «σύμφωνα με ενημέρωσή μας από το Αρχηγείο Ελληνικής Αστυνομίας σας πληροφορούμε ότι από τις υπηρεσίες της Αστυνομικής Διεύθυνσης Πειραιά ουδεμία αίτηση για παροχή στοιχείων αλλοδαπών ιδιοκτητών καταστημάτων δικαιοδοσίας των, προκύπτει να έχει διαβιβαστεί προς τους οικείους δήμους».

Το ΚΚΕ 17 Δεκέμβρη επανήλθε με νέα Ερώτηση (την υπογράφουν οι βουλευτές Δ. Μανωλάκου, Γ. Γκιόκας, Χρ. Κατσιώτης) παρουσιάζοντας το με αριθμ. πρωτ. 4900/1/20-α' σχετικό έγγραφο του Τμήματος Ασφαλείας Περάματος προς τον Δήμο.

Παρακάτω στην Ερώτηση τονίζει ότι το συγκεκριμένο αίτημα:

«Προκαλεί εύλογα ερωτηματικά, καθώς έρχεται στον απόηχο των προκλητικών ερωτήσεων της ναζιστικής "Χρυσής Αυγής" για τον αριθμό των παιδιών μεταναστών που φιλοξενούνται σε δημοτικούς σταθμούς και των μεταναστών φοιτητών που φιλοξενούνται στις φοιτητικές εστίες του Πανεπιστημίου του Αιγαίου. Εύλογες ανησυχίες γεννιούνται και από το γεγονός ότι πληθαίνουν οι επιθέσεις, οι απειλές και η τρομοκρατία σε βάρος αλλοδαπών βιοπαλαιστών καταστηματαρχών από φασιστικές οργανώσεις και συμμορίες, χωρίς να έχει εκδηλωθεί αντίστοιχη ευαισθησία από τις αστυνομικές αρχές. Τέλος, ακόμη περισσότερες ανησυχίες προκαλούνται από τις αυξανόμενες καταγγελίες για ανοχή, συγκάλυψη, ακόμη και συνενοχή εκ μέρους αστυνομικών υπαλλήλων στα καθημερινά κρούσματα ρατσιστικής βίας σε βάρος μεταναστών».

Ακολούθως, ερωτάται ο υπουργός: «Ποιος διέταξε την ανάληψη της συγκεκριμένης πρωτοβουλίας του Τμήματος Ασφαλείας Περάματος; Εχουν προχωρήσει και άλλα Τμήματα Ασφαλείας ή άλλες αστυνομικές υπηρεσίες σε αντίστοιχες ενέργειες; Ποιο σκοπό εξυπηρετεί η συγκέντρωση των στοιχείων αλλοδαπών καταστηματαρχών από το συγκεκριμένο Τμήμα Ασφαλείας και γενικά από την Αστυνομία;»

ΔΡΑΣΗ ΛΑΪΚΩΝ ΕΠΙΤΡΟΠΩΝ
Εκδηλώσεις με ελεύθερη είσοδο για παιδιά

Πολύμορφες εκδηλώσεις, με ελεύθερη είσοδο, για τις λαϊκές οικογένειες και τα παιδιά τους, διοργανώνουν οι Λαϊκές Επιτροπές και οι Επιτροπές Ανέργων που έχουν συσταθεί απ' άκρη σε άκρη σε ολόκληρη τη χώρα.

Σήμερα Πέμπτη, στις 6.30 το απόγευμα, στο 2ο Δημοτικό Σχολείο (Κιλκίς 1), η Λαϊκή Επιτροπή Νέας Ιωνίας διοργανώνει νέα εκδήλωση για τα παιδιά των ανέργων και λαϊκών οικογενειών. Το πρόγραμμα περιλαμβάνει τη θεατρική παράσταση «Χριστουγεννιάτικη Ιστορία» του Κ. Ντίκενς, την οποία θα πλαισιώσουν μαθητές της ΣΤ' τάξης του Δημοτικού Σχολείου. Το πρόγραμμα θα ολοκληρωθεί με Χριστουγεννιάτικη Γιορτή.

Αύριο Παρασκευή στις 6 μ.μ., στο Στέκι της Επιτροπής (Αρτέμιδος) εκδήλωση διοργανώνει και η Λαϊκή Επιτροπή Γαλατσίου. Την ίδια μέρα, στις 6.30 μ.μ., η Λαϊκή Επιτροπή Λαυρεωτικής, στο Παλαιό Μηχανουργείο, θα παρουσιάσει τη θεατρική παράσταση με ηθοποιούς και κούκλες η «Ασπρη κότα».

Η Λαϊκή Επιτροπή Αγώνα Περιστερίου διοργανώνει το Σάββατο 22 Δεκέμβρη, στις 6 μ.μ. στο ΚΥΒΕ εκδήλωση για τα παιδιά των ανέργων, στα πλαίσια της ταξικής αλληλεγγύης.

Την Κυριακή 23/12, στις 11 το πρωί, η Λαϊκή Επιτροπή Αγ. Αναργύρων - Καματερού και η θεατρική σκηνή «ΕΚΤΟΣ ΣΧΕΔΙΟΥ» παρουσιάζει τη θεατρική παράσταση για παιδιά «Οι άπαιχτοι». Η εκδήλωση θα γίνει στις εργατικές πολυκατοικίες Καματερού.

Την ίδια μέρα και ώρα, η Λαϊκή Επιτροπή Μενιδίου διοργανώνει γιορτή για τα παιδιά στο παράρτημα του Συνδικάτου Οικοδόμων στο Μενίδι (Δεκελείας 42).

ΚΕΝΤΡΙΚΗ ΕΝΩΣΗ ΔΗΜΩΝ ΕΛΛΑΔΑΣ
Ψάχνει νομική λύση για τους παιδικούς σταθμούς

Νομική λύση στο ζήτημα της συνέχισης της λειτουργίας του προγράμματος του ΕΣΠΑ, μέσω του οποίου 61.000 παιδιά φιλοξενούνται δωρεάν σε παιδικούς σταθμούς, αναζητά η Κεντρική Ενωση Δήμων Ελλάδας (ΚΕΔΕ), μετά την απόφαση του Ελεγκτικού Συνεδρίου που έκρινε άκυρη τη σύμβαση ανάμεσα στην ΕΕΤΑΑ (φορέας υλοποίησης του προγράμματος) και τους δικαιούχους φορείς. Το θέμα επρόκειτο να συζητήσει χτες το προεδρείο της ΚΕΔΕ - η οποία πραγματοποίησε συγκέντρωση στην πλατεία Κλαυθμώνος - με τον υπουργό Εργασίας, Γ. Βρούτση, ωστόσο ο ίδιος δε βρισκόταν στο γραφείο του.

Είχε προηγηθεί συνεδρίαση της Επιτροπής Κοινωνικής Πολιτικής της ΚΕΔΕ, στη διάρκεια της οποίας υπήρξε έντονη διαμάχη σχετικά με το πώς θα λυθεί νομικά το πρόβλημα με την απόφαση του Ελεγκτικού Συνεδρίου που ακυρώνει το πρόγραμμα. Ο Κ. Ασκούνης υποστήριξε ότι θα πρέπει το πρόγραμμα να συνεχιστεί ως έχει με πολιτική λύση που θα δώσει το υπουργείο Εργασίας. Ο δε Σ. Δανιηλίδης, πρόεδρος της Επιτροπής, υποστήριξε ότι πρέπει να υπογραφεί η αρχική σύμβαση (σ.σ. που προέβλεπε την κάλυψη μεγαλύτερου κόστους ανά παιδί) και να βρεθεί ένας τρόπος να παραμείνουν στους παιδικούς σταθμούς τα 18.000 παιδιά που «μπήκαν» στο πρόγραμμα μετά την τροποποίησή της.

Ο Βαγγέλης Σίμος, δημοτικός σύμβουλος Πετρούπολης και εκπρόσωπος της «Λαϊκής Συσπείρωσης» στην Επιτροπή, κατήγγειλε τη λογική του ποια νομική οδός είναι η καλύτερη, καθώς, σε κάθε περίπτωση, όπως είπε, υπάρχουν αιτήσεις για φιλοξενία παιδιών που δεν καλύπτονται. Κατέθεσε δε τη διαφωνία του και με το ίδιο το πρόγραμμα του υπουργείου Εργασίας, καθώς εξαρχής έθετε κριτήρια τα οποία απέκλειαν από την υποβολή αίτησης χιλιάδες οικογένειες. Υπογράμμισε, τέλος, τη θέση της «Λαϊκής Συσπείρωσης» να καλυφθούν όλες οι αιτήσεις των μητέρων. Θυμίζουμε ότι αρχικά 53.000 αιτήσεις είχαν μείνει εκτός και στην πορεία καλύφθηκαν 18.000 από αυτές. Επίσης, να μονιμοποιηθούν όλοι οι εργαζόμενοι στους βρεφονηπιακούς, παιδικούς σταθμούς, Κέντρα Φροντίδας Ατόμων με Ειδικές Ανάγκες και Κέντρα Δημιουργικής Απασχόλησης Παιδιών (ΚΔΑΠ) και να στελεχωθούν με νέο προσωπικό όπου χρειάζεται.

Στο μεταξύ, απλήρωτοι είναι από το Σεπτέμβρη περίπου 6.000 εργαζόμενοι στα 323 ΚΔΑΠ της χώρας. Οι εργαζόμενοι είναι στον «αέρα» καθώς δεν έχουν ανανεωθεί οι συμβάσεις τους που έληξαν στις 31 Αυγούστου.

Εκδήλωση για τα παιδιά διοργανώνει ο Σύλλογος Γονέων και Κηδεμόνων των βρεφών και νηπίων για τους παιδικούς σταθμούς του Δήμου Αθήνας, αυτή την Κυριακή, 23 Δεκέμβρη,στις 11 πμ, στο Στέκι Εργαζομένων και Νεολαίας Πατησίων - Κυψέλης (Πατησίων 252 πλ. Κολιάτσου). Προγραμματίζονται αφήγηση παραμυθιών, παιδαγωγικά παιχνίδια, χριστουγεννιάτικες κατασκευές, εκπλήξεις και δώρα.

ΕΚΛΕΓΜΕΝΟΙ ΚΚΕ ΣΤΟ ΔΗΜΟ ΧΑΪΔΑΡΙΟΥ
Καταγγέλλουν αντεργατικές μεθοδεύσεις της δημοτικής αρχής

Την πρόθεση της δημοτικής αρχής Χαϊδαρίου (στηρίζεται στη ΝΔ) να προχωρήσει σε λειτουργία Κοινωνικών Συνεταιριστικών Επιχειρήσεων στο Πνευματικό Κέντρο, στο Κολυμβητήριο και στους παιδικούς σταθμούς με προοπτική να τις επεκτείνει σε όλες τις δημοτικές υπηρεσίες, καταγγέλλουν οι δημοτικοί σύμβουλοι του ΚΚΕ. Οι προθέσεις της δημοτικής αρχής έχουν βρει τη σθεναρή αντίσταση των εργαζομένων στο δήμο με αποτέλεσμα να επιδιώκει με κάθε τρόπο να καταφέρει να λάβει απόφαση το Δημοτικό Συμβούλιο για λειτουργία Συνεταιριστικών Επιχειρήσεων στις δημοτικές υπηρεσίες.

Ειδικότερα, όπως σημειώνουν οι εκλεγμένοι του ΚΚΕ σε σχετική ανακοίνωση - καταγγελία οι παραπάνω ενέργειες:

-- Καταστρατηγούν τα εργασιακά δικαιώματα των εργαζομένων στους ΟΤΑ μετατρέποντάς τους σε εργαζόμενους με δελτίο παροχής υπηρεσιών, συντρίβοντας μισθούς και ασφάλιση.

-- Οξύνουν την ανταποδοτικότητα σε περίοδο που η εργατική τάξη και τα λαϊκά στρώματα τσακίζονται από τις συνέπειες της αντιλαϊκής πολιτικής.

-- Ανοίγουν το δρόμο για τη παράδοση των υπηρεσιών των δήμων στο ιδιωτικό κεφάλαιο.

«Η πολιτική αυτή, σημειώνουν, είναι τμήμα της συνολικότερης πολιτικής της άρχουσας τάξης και των πολιτικών της εκφραστών που στόχο έχει να φορτώσει τα βάρη της καπιταλιστικής κρίσης στις πλάτες του λαού. Τα μέτρα αυτά προσπαθούν να τα περάσουν με εκβιασμό (Κοινωνικές Συνεταιριστικές Επιχειρήσεις ή κλείνουμε) όπως πέρασαν τόσα άλλα (π.χ. τροφεία στους παιδικούς σταθμούς). Ηταν στο πρόγραμμα από τις δυνάμεις που στήριξαν την προώθηση του Καποδίστρια και του Καλλικράτη (ΠΑΣΟΚ - ΝΔ) και μπαίνουν σε εφαρμογή πιο γρήγορα με πρόσχημα τη κρίση».

Καταλήγοντας, οι δημοτικοί σύμβουλοι του ΚΚΕ καλούν τους εργαζόμενους να βγάλουν συμπεράσματα, να αντιταχθούν στην αντιλαϊκή πολιτική της κυβέρνησης (ΝΔ - ΠΑΣΟΚ - ΔΗΜΑΡ) και να μη παρασύρονται από τα κροκοδείλια δάκρυα δυνάμεων που υποστήριζαν τη διεύρυνση των αρμοδιοτήτων των Δήμων (ΣΥΡΙΖΑ) και συνέβαλαν στη σημερινή τους κατάντια.

ΛΑΪΚΕΣ ΕΠΙΤΡΟΠΕΣ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ
Κινητοποίηση στο νοσοκομείο «Αγιος Παύλος»

Σε αποκλεισμό των ταμείων του νοσοκομείου «Αγιος Παύλος» στη Θεσσαλονίκη προχώρησε από τις 9.30 το πρωί και για δύο ώρες η Λαϊκή Επιτροπή Καλαμαριάς, συνεχίζοντας τις δράσεις της ενάντια στην εμπορευματοποίηση της Υγείας. Για δύο ώρες η Λαϊκή Επιτροπή Καλαμαριάς πέτυχε τη δωρεάν εξέταση των ασθενών, ενώ ταυτόχρονα πραγματοποίησε μαζική εξόρμηση στους εργαζόμενους που βρίσκονταν στο νοσοκομείο, ως προσωπικό ασφαλείας αλλά και στους ασθενείς, καλώντας τους να δυναμώσουν τον αγώνα για δημόσια και δωρεάν Υγεία.

Την ίδια ώρα, η Λαϊκή Επιτροπή Α' Διαμερίσματος Θεσσαλονίκης, πραγματοποίησε μαζική εξόρμηση στο νοσοκομείο ΑΧΕΠΑ. Κάλεσε το Σωματείο Εργαζομένων στο ΑΧΕΠΑ, τους γιατρούς, νοσηλευτές και το λοιπό προσωπικό να δείξει έμπρακτα την αλληλεγγύη του στους ασθενείς που μένουν χωρίς ιατροφαρμακευτική περίθαλψη (άνεργοι, ανασφάλιστοι, μετανάστες). Τους κάλεσαν να στηρίξουν τα λαϊκά στρώματα που υποφέρουν και να ασκήσουν πίεση, ώστε όλοι να έχουν πρόσβαση στην περίθαλψη.



Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ