ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 20 Δεκέμβρη 2011
Σελ. /40
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
ΜΙΚΡΟΜΕΣΑΙΟΙ ΑΓΡΟΤΕΣ - ΚΤΗΝΟΤΡΟΦΟΙ
Κινητοποίηση στον Προμαχώνα

Συμβολικό αποκλεισμό της εισόδου του Τελωνείου του Προμαχώνα, στις Σέρρες, πραγματοποίησαν το πρωί της Κυριακής κτηνοτρόφοι και αγρότες, στο πλαίσιο της κινητοποίησης που διοργάνωσε η ΠΑΣΥ Κεντρικής Μακεδονίας. Στο πλευρό των αγροτοκτηνοτρόφων, βρέθηκαν εργαζόμενοι και νεολαίοι, αναδεικνύοντας ότι αφορά όλο τον εργαζόμενο λαό ο αγώνας για ανάπτυξη του αγροτοκτηνοτροφικού τομέα σε όφελος του λαού, της χώρας, των μικρομεσαίων αγροτών και κτηνοτρόφων.

Η ΠΑΣΥ οργάνωσε τη συγκέντρωση στα σύνορα του Προμαχώνα, από όπου καθημερινά εισάγονται μεγάλες ποσότητες κτηνοτροφικών, γεωργικών προϊόντων και τροφίμων στη χώρα μας, για να καταδείξει τα αποτελέσματα της αντιαγροτικής πολιτικής που εφαρμόζουν χρόνια τώρα οι κυβερνήσεις και η ΕΕ, και οδήγησε σε απαξίωση των παραγωγικών δυνατοτήτων του τόπου και μετατόπιση του εμπορικού ισοζυγίου στα αγροτοκτηνοτροφικά προϊόντα από θετικό σε πολλά δισεκατομμύρια αρνητικό.

Οπως είπε ο Σ. Νικητόπουλος, στέλεχος της ΠΑΣΥ, μια σειρά παραδοσιακών καλλιεργειών και εκμεταλλεύσεων εγκαταλείφθηκαν και η παραγωγή μειώθηκε δραματικά λόγω των αποσυνδεδεμένων επιδοτήσεων.

Μια χούφτα μεγαλοεπιχειρηματίες εισάγουν κρέας, ζωντανά ζώα που έπειτα τα ελληνοποιούν παράνομα, γάλα, αλλά και δημητριακά και τα διακινούν για να εξασφαλίσουν κέρδη. Οι ίδιοι συμπιέζουν τις τιμές στο γάλα, διαμορφώνουν τις τιμές του κρέατος κάτω από το κόστος για τους παραγωγούς, αφήνουν απλήρωτους τους κτηνοτρόφους πάνω από 5-6 μήνες για το γάλα που παραδίδουν καθημερινά, και τελικά οδηγούν τα προϊόντα πανάκριβα στα ράφια των σούπερ μάρκετ για τους εργαζόμενους.

Την ανάγκη κοινού αγώνα εργατών και αγροτών, για την ανατροπή αυτής της πολιτικής, σημείωσε στο χαιρετισμό του ο Θ. Κυριακίδης από τη Γραμματεία Θεσσαλονίκης του ΠΑΜΕ.

Στη διάρκεια της κινητοποίησης, αγρότες και εργαζόμενοι διαδήλωναν με μια φωνή «Η αγροτιά παλεύει και θα νικήσει, με το λαό μπροστά την ΚΑΠ θα καταργήσει».

Τα αιτήματα

Απαίτησαν άμεσα μέτρα ανακούφισης και συγκεκριμένα:

  • Θεσμοθέτηση ικανοποιητικών κατώτερων εγγυημένων τιμών, σε όλα τα φυτικά και ζωικά προϊόντα, που να καλύπτουν το κόστος παραγωγής και να διασφαλίζουν αξιοπρεπές εισόδημα.
  • Προστασία της εγχώριας παραγωγής από αθρόες εισαγωγές και παράνομες ελληνοποιήσεις.
  • Επιδότηση των ζωοτροφών και μέτρα ενίσχυσης για αύξηση της κτηνοτροφικής παραγωγής.
  • Κατάργηση του ΦΠΑ στα είδη πλατιάς κατανάλωσης, στα αγροτικά εφόδια, μηχανήματα, Ενέργεια.
  • Αύξηση της φορολογίας στα μεγάλα εισοδήματα στο 45%.
  • Νομιμοποίηση και παροχή δωρεάν της υποδομής ηλεκτροδότησης των σταυλικών εγκαταστάσεων.
  • Απόσυρση του νόμου για τους συνεταιρισμούς των μεγαλοαγροτών και τους Αγροτικούς Συλλόγους της υποταγής. ΕΛΓΑ αποκλειστικά δημόσιο φορέα με πλήρη ασφάλιση της αγροτικής παραγωγής του κεφαλαίου στο 100% των ζημιών από όλους τους φυσικούς κινδύνους.
  • Οχι στην ιδιωτικοποίηση των κρατικοσυνεταιριστικών εταιρειών της ΑΤΕ. Στήριξη του κρατικού συνεταιριστικού χαρακτήρα της ΔΩΔΩΝΗΣ.
  • Οριοθέτηση των βοσκοτόπων και αναβάθμιση των χορτολιβαδικών εκτάσεων.
  • Κατάργηση των χαρατσιών και των προστίμων.
  • Κάλυψη ιατροφαρμακευτικής περίθαλψης για όλους τους αγρότες με αποκλειστική ευθύνη του κράτους.
  • Αναβάθμιση των κοινωνικών συνθηκών ζωής στην ύπαιθρο με πλήρη κάλυψη και υψηλού επιπέδου δημόσιες και δωρεάν παροχές σε Υγεία, Παιδεία, Πρόνοια, παιδικούς σταθμούς, αθλητικά και πολιτιστικά κέντρα, με κατάργηση της επιχειρηματικής δραστηριότητας σε αυτούς του τομείς.
ΟΔΙΚΕΣ ΕΜΠΟΡΕΥΜΑΤΙΚΕΣ ΜΕΤΑΦΟΡΕΣ
Πλήρες «άνοιγμα» από το νέο χρόνο

Μπορεί όλο αυτό το διάστημα ο υπουργός Υποδομών Μεταφορών και Δικτύων Μ. Βορίδης, να δηλώνει ότι δε θα ακολουθήσει τους σχεδιασμούς του προκατόχου του στο υπουργείο για το θέμα των ταξί, πάντως αναφορικά με την απελευθέρωση στα φορτηγά και βυτιοφόρα ακολουθεί επακριβώς τη «γραμμή» Ραγκούση.

Συγκεκριμένα, με τροπολογία που κατέθεσε χτες σε νομοσχέδιο του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων για τη «διάθεση αγροτικών φαρμάκων» προβλέπεται το πλήρες «άνοιγμα» των οδικών εμπορευματικών μεταφορών από την 1η Ιανουαρίου 2012 αντί της 30ής Ιούνη του 2013 που προέβλεπε ο ισχύον νόμος, την ίδια στιγμή που μηδενίζει αυτομάτως την αξία της άδειας φορτηγού και βυτιοφόρου Δ.Χ.

Υπενθυμίζουμε ότι το νομοσχέδιο που είχε ψηφιστεί από τον πρώην υπουργό Υποδομών Δ. Ρέππα με τη σύμφωνη γνώμη της ηγεσίας της Ομοσπονδίας φορτηγατζήδων και βυτιοφορέων, προέβλεπε την καταβολή ενός εύλογου ποσού για την απόκτηση άδειας, 10.000 ευρώ για τον πρώτο τόνο στα φορτηγά και 27.000 ευρώ στα βυτιοφόρα με ταυτόχρονη κλιμακωτή άνοδο για κάθε επόμενο τόνο για ένα μεταβατικό διάστημα τριών ετών. Πλέον, οι μεταφορικές εταιρείες θα μπορούν να αποκτούν άδειες με την καταβολή μόνο του ποσού της τάξης περίπου των 1.500 ευρώ για την απόκτηση ενός παραβόλου, όπως ακριβώς προέβλεπε η σχετική τροπολογία Ραγκούση στο νομοσχέδιο για τα ταξί που είχε παρουσιάσει τον περασμένο Αύγουστο.

Η παραπάνω τροπολογία δεν αποτελεί αντίφαση στην πολιτική του Μ. Βορίδη, όπως πολλοί μπορεί να υποθέσουν, ότι δηλαδή ο Βορίδης είναι «Ραγκούσης στα φορτηγά και Ρέππας στα ταξί». Η «καλή απελευθέρωση» που εφάρμοσε ο Ρέππας στα φορτηγά οδήγησε στην de facto εκμηδένιση της αξίας της άδειας μέσα σε διάστημα πολύ μικρότερου του μεταβατικού που προέβλεπε και αυτή την πραγματικότητα έρχεται να νομοθετήσει σήμερα ο Μ. Βορίδης. Εκεί ακριβώς θα οδηγηθεί και η αξία της άδειας στα ταξί ύστερα από αντίστοιχο - ή και μικρότερο εξαιτίας της κρίσης - διάστημα από την εφαρμογή της «καλής απελευθέρωσης» που φέρεται να προβλέπει το επερχόμενο νομοσχέδιο. Νομοσχέδιο για το οποίο ο Μ. Βορίδης ακόμη και χτες συνέχισε το φτηνό λαϊκισμό, δηλώνοντας σε τηλεοπτική εκπομπή ότι η «γενική φιλοσοφία» του Γ. Ραγκούση «η οποία ήταν το απόλυτο άνοιγμα, δεν υπάρχει πλέον».

Η πράξη πάντως απέδειξε πως είτε «απόλυτη» είτε «σχετική» η απελευθέρωση οδηγεί στην καταστροφή τους αυτοαπασχολούμενους του επαγγελματικού κλάδου στον οποίο εφαρμόζεται.

ΤΡΙΚΑΛΑ
Αύριο η σύσκεψη της ΠΑΣΥ

H Γραμματεία Τρικάλων της ΠΑΣΥ καλεί τους αγροκτηνοτρόφους, τα μέλη των ΔΣ των αγροτικών συνεταιρισμών, τους αντιπροσώπους στις ΕΑΣ Τρικάλων - Καλαμπάκας, τους εργαζόμενους στις συνεταιριστικές επιχειρήσεις σε σύσκεψη συζήτηση για το νέο συνεταιριστικό νόμο και την πρόταση της ΠΑΣΥ.

Η σύσκεψη θα πραγματοποιηθεί την Τετάρτη, 21 Δεκέμβρη, στις 6μμ, στο ξενοδοχείο «Πανελλήνιον». Θα μιλήσει ο Ρίζος Μαρούδας, μέλος της πανελλαδικής γραμματείας της ΠΑΣΥ και πρόεδρος της Ομοσπονδίας Αγροτικών Συλλόγων νομού Λάρισας.

«ΕΛΛΗΝΙΚΟΣ ΧΡΥΣΟΣ»
Εξαγορά μέσω μητρικής

Την εξαγορά της καναδικής μεταλλευτικής εταιρείας «European Goldfields», στην οποία ανήκει ο «ΕΛΛΗΝΙΚΟΣ ΧΡΥΣΟΣ», έναντι 1,8 δισ. δολαρίων, ανακοίνωσε και χτες, στην Αθήνα, ο Π. Ράιτ, επικεφαλής της επίσης καναδικής πολυεθνικής του κλάδου «Eldorado Gold». Το σχέδιο προβλέπει συγχώνευση των δύο εταιρειών, με τους μετόχους της «Eldorado Gold» να έχουν στην κατοχή τους το 78% των μετοχών του νέου εταιρικού σχήματος που θα προκύψει.

Η «ΕΛΛΗΝΙΚΟΣ ΧΡΥΣΟΣ» έχει δικαιώματα εκμετάλλευσης στη Χαλκιδική, ενώ η «Eldorado Gold» στη Θράκη.

ΞΕΝΟΔΟΧΟΙ ΑΘΗΝΑΣ
Ζητούν μέτρα «αναβάθμισης του Κέντρου»

Την «γκετοποίηση» του κέντρου της Αθήνας θεωρούν ως αποκλειστική αιτία για τις χαμηλές πληρότητες στα ξενοδοχεία τους οι ιδιοκτήτες τους, αποφεύγοντας να κάνουν συσχετισμούς με τη γενικότερη οικονομική δυσπραγία. Το Ξενοδοχειακό Επιμελητήριο Ελλάδας ζήτησε χτες την κινητοποίηση των αρχών και του δημάρχου της Αθήνας, για να αντιμετωπιστεί το πρόβλημα της υποβάθμισης του Κέντρου.

Αναφέρθηκε ότι τα ξενοδοχεία που έκλεισαν στην Αθήνα το 2011 έφτασαν τα 18 και υποστηρίχθηκε ότι η ξενοδοχειακή αγορά της Αθήνας υπολειτουργεί «σε μια περίοδο που οι ευρωπαϊκές πρωτεύουσες ζουν σε εορταστικό κλίμα». Σύμφωνα με εκτιμήσεις για τις κρατήσεις, που συνήθως δε διαφοροποιούνται ιδιαίτερα αυτήν την εποχή, η κατάσταση σε πληρότητες και τιμές έχει ως εξής: Για την περίοδο των Χριστουγέννων η μέση πληρότητα εμφανίζεται μειωμένη κατά 40,46% σε σχέση με πέρυσι. Η μέση μείωση τιμής είναι 7,45% με τα μεγαλύτερα ποσοστά στα ξενοδοχεία 3 και 4 αστέρων. Αντίθετα, μικρότερες είναι οι μειώσεις στα 5στερα, με -4,47% και στα 4στερα, με -5,53%.

Για την περίοδο της Πρωτοχρονιάς, η μέση πληρότητα εμφανίζεται μειωμένη κατά 25,56% σε σχέση με πέρυσι και η μέση μείωση της τιμής φτάνει το 6,37%. Αυτή τη φορά, τα ξενοδοχεία 5 αστέρων πλήττονται ελάχιστα στις πληρότητες, με μείωση πληροτήτων κατά 2,72%. Στα 4 και 3 αστέρων η μείωση στις πληρότητες είναι κοντά στο 40%.

Σημειώθηκε επίσης ότι σε σχέση με το 2008, ο τζίρος των ξενοδοχείων του κέντρου έχει μειωθεί κατά 50%.



Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ