ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 20 Δεκέμβρη 1996
Σελ. /36
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
Υπάρχει ευθύνη και της ελληνικής κυβέρνησης

Συνάντηση αντιπροσωπείας των αγροτών με τον αρμόδιο, για θέματα Γεωργίας, επίτροπο της Ευρωπαϊκής Ενωσης

Η φωνή διαμαρτυρίας των Ελλήνων αγροτών πέρασε τα σύνορα της χώρας φτάνοντας στην ίδια την έδρα της Ευρωπαϊκής Ενωσης, τις Βρυξέλλες.

Αντιπροσωπεία της Πανθεσσαλικής Συντονιστικής Επιτροπής, αποτελούμενη από τον Χρήστο Παπαδημητρίου,πρόεδρο της Ομοσπονδίας Δημοκρατικών Αγροτικών Συλλόγων Λάρισας και τον Δημήτρη Πολύζο,πρόεδρο της Ενωσης Αγροτικών Συνεταιρισμών Τρικάλων, συναντήθηκε προχτές με τον αρμόδιο επίτροπο Γεωργίας της ΕΕ, Αυστριακό κ. Φίσλερ και με τον προϊστάμενο του γραφείου του, κ.Μπιρόλι και του επέδωσε τα ψηφίσματα και τα υπομνήματα των συντονιστικών επιτροπών. Σε αυτά διατυπώνονται τα μακροπρόθεσμα, αλλά και τα άμεσα αιτήματα των Ελλήνων αγροτών.

Σε μία συζήτηση που κράτησε, ιδιαίτερα με τον προϊστάμενο του γραφείου του κ. Φίσλερ, πάνω από μιάμιση ώρα, η αντιπροσωπεία είχε την ευκαιρία να αναλύσει ένα ένα τα αιτήματα, τη στάση της ελληνικής κυβέρνησης απέναντι σε αυτά, καθώς και το γεγονός ότι οι Ελληνες αγρότες, μη έχοντας άλλο δρόμο, αναγκάζονται να αγωνιστούν με κάθε μορφή πάλης που έχουν στη διάθεσή τους. Οπως τόνισαν, αυτός ο αγώνας θα συνεχιστεί μέχρις ότου δοθούν θετικές απαντήσεις στα αιτήματά τους.

Ο επίτροπος και ο εκπρόσωπός του δεσμεύτηκαν ότι θα μελετήσουν τα υπομνήματα και τα σχετικά αιτήματα, θα έρθουν σε επαφή με την ελληνική κυβέρνηση και θα απαντήσουν εγγράφως.

Ωστόσο, στη συζήτηση αναλύθηκαν τα κυριότερα αιτήματα και από τις τοποθετήσεις των αρμοδίων της Κομισιόν προκύπτουν ορισμένα χρήσιμα συμπεράσματα:

1. Σε ό,τι αφορά τον συντελεστή ΦΠΑ, απαντώντας στο αίτημα για χαμηλό συντελεστή ΦΠΑ στα εφόδια και τα αγροτικά μηχανήματα, σημειώθηκε ότι η ΕΕ καθορίζει τα όρια του υψηλού και του χαμηλού συντελεστή ΦΠΑ. Από εκεί και πέρα είναι υπόθεση των κρατών - μελών πού θα εντάξουν κάθε προϊόν ή υπηρεσία και ποιο θα είναι το ποσοστό.

2. Σε ό,τι αφορά την επιστροφή ΦΠΑ, ειπώθηκε ότι είναι θέμα αυστηρά της ελληνικής κυβέρνησης.

3. Σε ό,τι αφορά την παροχή πετρελαίου κίνησης σε τιμές τράνζιτ οι Κοινοτικοί υπεύθυνοι αναρωτήθηκαν πώς η ελληνική κυβέρνηση πέτυχε να χορηγεί τέτοιες τιμές σε άλλες κατηγορίες (πχ εφοπλιστές) και δεν μπορεί κατά τον ίδιο τρόπο να τα καταφέρει και για τους αγρότες.

4. Σε ό,τι αφορά τα αίτημα για αποκατάσταση των ζημιών από θεομηνίες και καταστροφές, ειπώθηκε ότι δεν υπάρχει κοινοτική πολιτική για το ζήτημα αυτό, ούτε πρόκειται να υπάρξει, γιατί δεν τη θέλουν τα κράτη - μέλη. Μέχρι τώρα η συμμετοχή της ΕΕ σε τέτοιες περιπτώσεις είναι συμβολική, λόγω ανυπαρξίας σχετικών κονδυλίων στον προϋπολογισμό της Κοινότητας.

5. Δεν υπήρξε συγκεκριμένη τοποθέτηση για την εισοδηματική στήριξη των παραγωγών.

6. Για το ζήτημα της άμεσης απόδοσης των επιδοτήσεων στους παραγωγούς, υπογραμμίστηκε ότι στην ΕΕ σήμερα υπάρχουν διάφοροι τρόποι απόδοσης των επιδοτήσεων, γεγονός που επιβάλλει τη συνολική αναπροσαρμογή του συστήματος. Η γενική τάση είναι να προωθηθούν οι επιδοτήσεις απευθείας στους παραγωγούς. Ομως οι μηχανισμοί της αγοράς δεν ευνοούν κάτι τέτοιο. Σημειώθηκε ότι είναι ζήτημα που δεν αφορά μόνο την Ελλάδα, αλλά και άλλες χώρες γι' αυτό δεν προσβλέπουν σε μια γρήγορη αλλαγή του σημερινού συστήματος.

7. Σε ό,τι αφορά τη ρύθμιση των χρεών, η κοινοτική ευθύνη εντοπίζεται κύρια σε θέματα αθέμιτου ανταγωνισμού, κάτι που αποτελεί αντικείμενο εξέτασης από την πλευρά της. Ωστόσο, σημειώθηκε ότι κατά κύριο λόγο είναι θέμα της ελληνικής κυβέρνησης. Στο σημείο αυτό επίσης τονίστηκε ότι οι αγρότες πληρώνουν τις γενικότερες αδυναμίες της ελληνικής οικονομίας που με τα υψηλά επιτόκια, τον υψηλό πληθωρισμό κλπ επιβαρύνουν υπέρμετρα το κόστος παραγωγής στην αγροτική οικονομία.

8. Σχετικά με την επιδότηση της κτηνοτροφίας το συμπέρασμα που βγαίνει από τη συζήτηση είναι ότι το σύνολο των σχετικών πόρων έχουν απορροφηθεί από την υπόθεση των "τρελών αγελάδων", σημειώθηκε ότι έγινε δίκαιη κατανομή των κοινοτικών πόρων και ότι δόθηκε η δυνατότητα στις κυβερνήσεις να καλύψουν σχετικά αιτήματα με αναδιανομή των υπαρχόντων πόρων.

Από τη συζήτηση προέκυψε, επίσης, ότι:

Α. Υπάρχει ευθύνη της ελληνικής κυβέρνησης να ικανοποιήσει ορισμένα από τα άμεσα προβλήματα που προβάλλουν οι αγρότες.

Β. Η ΕΕ έχοντας βασική ευθύνη για την επιδείνωση της κατάστασης των Ελλήνων αγροτών και της αγροτικής οικονομίας δε φαίνεται να αναλαμβάνει τις ευθύνες που τις αναλογούν.

Γ. Ωστόσο, με τη συνάντηση αυτή δόθηκε η δυνατότητα να προβληθούν άμεσα και προς την ΕΕ τα αιτήματα της αγροτιάς και να υπάρξει άμεση ενημέρωση, αυτών που παίρνουν τις αποφάσεις, απευθείας από τους αγρότες και τους πραγματικούς εκπροσώπους τους.

Β. ΕΦΡΑΙΜΙΔΗΣ
Βασιλικότεροι της... Κομισιόν

Μιλάει στο "Ρ" ο ευρωβουλευτής του ΚΚΕ Β. Εφραιμίδης για τα αποτελέσματα της συνάντησης αντιπροσωπείας των αγροτών με εκπροσώπους της Κομισιόν

Για τα αποτελέσματα της συνάντησης που είχε αντιπροσωπεία των Συντονιστικών Επιτροπών των αγροτών της Θεσσαλίας με εκπροσώπους της Κομισιόν στις αρχές της βδομάδας, μιλάει σήμερα στο "Ριζοσπάστη" ο ευρωβουλευτής του ΚΚΕ Β. Εφραιμίδης,με πρωτοβουλία του οποίου κλείστηκε η συνάντηση μετά από αίτηση των ίδιων των αγροτών.

- Είναι γνωστό ότι μεσολαβήσατε για να πραγματοποιηθεί η συνάντηση αντιπροσωπείας των αγροτών με εκπροσώπους της Κομισιόν. Πώς σχολιάζετε το γεγονός ότι οι εκπρόσωποι της ΕΕ δέχτηκαν την αντιπροσωπεία χωρίς να θέσουν προηγουμένως όρους, την ίδια στιγμή που η κυβέρνηση ζητάει το σταμάτημα των κινητοποιήσεων για να συζητήσει με τους αγρότες;

- Μεσολαβήσαμε για να πραγματοποιηθεί αυτή η συνάντηση εξουσιοδοτημένων εκπροσώπων της Συντονιστικής Επιτροπής των Αγροτικών Συλλόγων, φορέων και γενικά των αγροτών της Θεσσαλίας, με τον υπεύθυνο για τον αγροτικό τομέα της Ευρωπαϊκής Ενωσης (ΕΕ), τον Αυστριακό κ. Φίσλερ. Να διευκρινίσω ότι η απόφαση για να γίνει μια τέτοια συνάντηση ήταν αποκλειστικά της Συντονιστικής Επιτροπής.

Η πραγματοποίηση, όμως, της συνάντησης ήταν από δύσκολη μέχρι αδύνατη από τη Θεσσαλία ως διαδικασία επαφής με τις υπηρεσίες της Κομισιόν, ειδικά του κ. Φίσλερ, με πρόσθετο εμπόδιο την εχθρική στάση των ελληνικών κυβερνητικών αρχών να διευκολύνουν μια τέτοια επαφή. Εδώ χωράει ένα σχόλιο, ότι ο εκπρόσωπος της Κομισιόν δέχτηκε να συναντηθεί με τους εκπροσώπους της Συντονιστικής Επιτροπής Θεσσαλίας, χωρίς να βάλει τον όρο ότι προηγούμενα πρέπει να αρθούν τα μπλόκα στους εθνικούς δρόμους. Αυτό έρχεται σε μια αντιπαράθεση με τη στάση - θέση της ελληνικής κυβέρνησης και προσωπικά του Ελληνα πρωθυπουργού που λέει ότι δε δέχεται συνάντηση με τους εκπροσώπους των Συντονιστικών Επιτροπών αν προηγούμενα δεν παραδώσουν τα όπλα. Δηλαδή, αν προηγούμενα δεν άρουν τα μπλόκα και να έρθουν ανεξόφλητοι, υποτακτικοί, σε μια συνάντηση όπου θα ακούσουν τους δικούς του όρους.

Είναι μια εικόνα που δείχνει ότι η ελληνική κυβέρνηση, ο πρωθυπουργός, είναι περισσότερο αδιάλλακτος, περισσότερο ανένδοτος από ό,τι είναι η ίδια η Κομισιόν, η ίδια η ΕΕ που του υπαγορεύει συγκεκριμένη πολιτική απέναντι στα δίκαια αιτήματα των Ελλήνων αγροτών.

Μπορεί να είναι ατύχημα, όμως, είναι γεγονός ότι εκεί έχει καταντήσει η συμπεριφορά της σημερινής ελληνικής κυβέρνησης: Να είναι περισσότερο υποτακτική στα θέσφατα της αγροτικής πολιτικής της ΕΕ, τα όσα αρνητικά, τα τόσο καταστροφικά για την ελληνική αγροτική πραγματικότητα και ιδιαίτερα για τους μικρομεσαίους αγρότες, που στραγγαλίζονται κυριολεκτικά από αυτή την καθ' υπαγόρευση εφαρμογή οδηγιών - κανονισμών της Κομισιόν.

- Τι έγινε και τι συζητήθηκε στη συνάντηση;

- Από τα όσα πληροφορηθήκαμε, προκύψανε τα παρακάτω:

Πρώτον,ότι η Κομισιόν πληροφορείται αυθεντικά πια από τους ίδιους τους ενδιαφερόμενους, τους Ελληνες αγρότες, δηλαδή, από τις Συντονιστικές Επιτροπές για τα προβλήματα τα άμεσα που τους απασχολούν.

Δεύτερον,ότι αυτά δεν περιορίζονται μόνο σε κάποιες αποζημιώσεις επουσιώδεις λόγω θεομηνιών ή λόγω φυσικών αιτιών, αλλά προεκτείνονται βαθύτερα, ουσιαστικότερα, σε αρνητικές συνέπειες σε βάρος της ελληνικής αγροτικής οικονομίας εξαιτίας των πολιτικών που εφαρμόζει, που διατάσσει η Κομισιόν για λογαριασμό της Ευρωπαϊκής Ενωσης και δουλικά εφαρμόζει η ελληνική κυβέρνηση.

Τρίτον,ότι ο κ. Φίσλερ, επίτροπος, αλλά και ο εκπρόσωπός του αναγκάστηκαν να πουν ότι σε ορισμένα από τα θέματα υπάρχει ίσως αρμοδιότητα της Κομισιόν, στα άλλα όμως οι ευθύνες ανήκουν κυριολεκτικά στην ελληνική κυβέρνηση, η οποία μπορεί, για παράδειγμα, να ρυθμίσει και να αντιμετωπίσει θετικά τα αιτήματα σε ό,τι αφορά για παράδειγμα την τιμή πετρελαίου, τιμή τράνζιτ. Πώς, αν θέλει τιμή τράνζιτ εφαρμόζει για τους εφοπλιστές και δεν την εφαρμόζει για τους αγρότες; Για να υπάρξει μείωση του κόστους παραγωγής και αντίστοιχα, επόμενα ανταγωνιστικότητα του ελληνικού προϊόντος. Η στο θέμα της ρύθμισης χρεών προς την Αγροτική Τράπεζα και όπου χρειάζεται. Πώς είναι δυνατόν, λέει η Κομισιόν στη συζήτηση με τους εκπροσώπους, να αντιμετωπίζονται ρυθμίσεις χρεών μεγάλων επιχειρήσεων προς τους ασφαλιστικούς οργανισμούς δισεκατομμυρίων, με απεριόριστες χρονικές δόσεις και χωρίς επιβαρύνσεις, και να μην μπορεί να ρυθμίσει το ίδιο πράγμα προκειμένου για τα χρέη των αγροτών;

Στη συνάντηση τόσο ο Φίσλερ όσο κι ο εκπρόσωπός του απέφυγαν όμως να πάρουν θέση απέναντι στο κυρίαρχο, το βασικό ζήτημα: Οτι τα προβλήματα που δημιουργούνται για τον ελληνικό αγροτικό τομέα οφείλονται κατά κύριο λόγο στην Κοινή Αγροτική Πολιτική της ΕΕ, που κινείται στα πλαίσια των Συμφωνιών της ΓΚΑΤΤ και στη συνέχεια των αλλεπάλληλων μεταρρυθμίσεων της ΚΑΠ, με οργάνωση αγροτικών προϊόντων, όπου με βάση οδηγίες - ντιρεκτίβες επιβάλλεται στις εθνικές κυβερνήσεις η συμμόρφωση σε αυτούς τους κανόνες. Σ' αυτή τη διαδικασία εμείς οφείλουμε να σημειώσουμε τις ευθύνες των ελληνικών κυβερνήσεων που συμμετέχουν στα συμβούλια - διαβούλια όπου παίρνονται τέτοιες αποφάσεις και δεν παίρνουν άλλη στάση μέχρι και σε περιπτώσεις που έχουν δικαίωμα άσκησης "βέτο".

Σ' αυτό το θέμα στη συνάντηση των δύο αντιπροσωπειών και ο Φίσλερ και ο εκπρόσωπός του ήταν επιφυλακτικοί, δεν ήταν σε θέση ή δε θέλανε να πάρουν μια συγκεκριμένη θέση. Από αυτή την άποψη, ενώ ήταν χρήσιμη, κατά την άποψή μου, από τη συνάντηση εκπροσώπων της Συντονιστικής Επιτροπής κατευθείαν με την πηγή, δηλαδή με την Κομισιόν, για να μην πουλάει στιλ, να το πω έτσι, με τις συναντήσεις που έχει ο κ. Τζουμάκας και βάζει θέματα ανώδυνα και μπορεί με βάση αυτά να καταδημαγωγεί για να δούνε και οι Συντονιστικές Επιτροπές και μέσω αυτών και οι αγρότες ότι αυτό που λέγεται Κομισιόν, δηλαδή πολιτική στον αγροτικό τομέα της ΕΕ, είναι ανένδοτη σε ό,τι αφορά τα ουσιώδη ζητήματα - αιτήματα των αγροτών όχι μόνο των Ελλήνων, αλλά και των Γάλλων, των Ιταλών, των Πορτογάλων και άλλων.

Είναι μια πολιτική η οποία θέλει να υποβοηθήσει τα συμφέροντα του μεγάλου κεφαλαίου, των πολυεθνικών εταιριών, της μεγάλης αγροτικής ιδιοκτησίας. Για να καταλήξουμε επομένως, πιστεύω ότι οι Συντονιστικές Επιτροπές και οι ευρύτεροι φορείς του αγροτικού κινήματος πρέπει να καταλάβουν ότι η λύση των προβλημάτων τους βρίσκεται στους συντονισμένους αγώνες τους, αυτούς που διεξάγονται τώρα με τη μορφή ακόμα και του μπλοκαρίσματος του δικτύου των εθνικών επικοινωνιών, αφού έχουν εξαντλήσει όλες τις άλλες μορφές πάλης. Εκεί βρίσκεται η διέξοδος και αυτή η διέξοδος, μ' αυτή τη μορφή πάλης των αγροτών και των πόλεών τους, θα είναι αποτελεσματική και στο βαθμό που θα έχει και τη συμπαράσταση από τις άλλες οργανωμένες εκφράσεις των εργαζομένων, εργατικό κίνημα, κίνημα συνδικαλιστών και τις επεμβάσεις της αλληλεγγύης και των άλλων κοινωνικών στρωμάτων της χώρας μας.

Συντονισμένος αγώνας

Σε κάθε περίπτωση που θέλουμε να καταλήξουμε σε σίγουρο συμπέρασμα για ένα κοινωνικό, πολιτικό ή εθνικό πρόβλημα, η ιστορία του τόπου μας και γενικότερα μπορεί να βοηθήσει τις σκέψεις μας.

Στην ιστορία θα ανατρέξω, πριν από κάθε τι, κι από κει θ' αρχίσω το άρθρο μου, για τους εξεγερμένους αγρότες της χώρας μας.

Δεν πρέπει, λοιπόν, να ξεχνάμε ότι η αθάνατη κλεφτουριά (οι Κολοκοτρωναίοι, οι Καραϊσκάκηδες, οι Ζαχαριάδες), που υπήρξε η ένοπλη πρωτοπορία της επανάστασης του 1821, ήταν δημιούργημα της ελληνικής αγροτιάς. Αυτή, πρώτα και κύρια, έχυσε το αίμα της, για τη λευτεριά της πατρίδας και του λαού μας.

Αλλά και στην περίοδο της τριπλής φασιστικής κατοχής, στο σύνολό της, σχεδόν, η φτωχή και μεσαία αγροτιά,μέσα από τις γραμμές, κύρια, του ΕΑΜ - ΕΛΑΣ, πλήρωσε με το άφθονο και τίμιο αίμα των παιδιών της την απελευθέρωση της πατρίδας απ' το φασιστικό ζυγό.

Ανάλογη είναι η συμβολή της αγροτιάς στους κοινωνικούς κλπ. αγώνες για τη λύση των προβλημάτων της. Θυμίζουμε το Κιλελέρ σαν το πιο χαρακτηριστικό.

Αυτή η αγροτιά - η φτωχή και μεσαία - είναι που έχει στήσει τα μπλόκα της- πραγματικά οδοφράγματα - για να μην περάσει η πολιτική του αφανισμού της. Πολιτική, που επιβλήθηκε στη χώρα μας, με τη συναίνεση και την υπογραφή απ' το ΠΑΣΟΚ, τη ΝΔ και το ΣΥΝ της Συνθήκης του Μάαστριχτ.

Είναι χαρακτηριστική η αποφασιστικότητα των εξεγερμένων αγροτών. Είναι υποδειγματική η ενότητά τους, που, παρά τις πολύμορφες και πολύτροπες πιέσεις για τη διάσπασή τους και την εγκατάλειψη των επάλξεων του τίμιου αγώνα, μένουν ανυποχώρητοι στις θέσεις τους. Το ίδιο, όπως έμειναν οι τρακόσιοι του Λεωνίδα στις Θερμοπύλες. Ο Διάκος στην Αλαμάνα, ο Κολοκοτρώνης στο Δερβενάκι. Ο Ανδρούτσος στο Χάνι της Γραβιάς. Με τους παραλληλισμούς μας αυτούς, θέλουμε να υπογραμμίσουμε τον βαθύτατα πατριωτικό χαρακτήρα της εξεγερμένης αγροτιάς.

Ναι, ο αγώνας των εξεγερμένων αγροτών είναι βαθύτατα πατριωτικός. Ξεπερνά - αντικειμενικά - τα συμφέροντα και τα πλαίσια της φτωχής και μεσαίας αγροτιάς. Γιατί δεν υπερασπίζεται μόνο την ίδια την ύπαρξή της μέσα στο κοινωνικό και εθνικό σύνολο της χώρας, ενάντια στους σκοπούς των πολυεθνικών και του ντόπιου μεγάλου κεφαλαίου, που επιδιώκουν τον αφανισμό της, για να κυριαρχήσουν ακόμη περισσότερο στον τόπο και να μετατρέψουν τους φτωχούς και τους μεσαίους αγρότες, σε κολίγους, σε παρακεντέδες, σε προλετάριους, που θα τους μαστίζει η ανεργία. Πέρα απ' αυτά, ο αγώνας τους συμβάλλει στην ανάπτυξη των αγώνων των εργαζομένων στις πόλεις, των ΕΒΕ, της νεολαίας, των γυναικών κλπ., ενάντια στην πολιτική του ραγιαδισμού και της υποτέλειας. Γι' αυτό, άλλωστε, έχουμε και τις τόσες εκδηλώσεις αλληλεγγύης, απ' τη μεριά των φορέων τους, που σίγουρα θα συνεχιστούν...

Ο αγώνας της εξεγερμένης αγροτιάς ξεπερνά, σε σημασία, τα σύνορα της χώρας μας. Περίτρανη απόδειξη, ο χαιρετισμός της γαλλικής αγροτιάς και της Ρωσίας.

Είναι πρώτη φορά, ύστερα από πολλά χρόνια, που βρισκόμαστε μπροστά σε μια τέτοια αγροτική εξέγερση. Κι αυτό δεν είναι τυχαίο. Είναι αποτέλεσμα της γενικότερης οικονομικής, κοινωνικής και πολιτικής κατάστασης στη χώρα μας. Για πρώτη φορά, ο ελληνικός λαός βρίσκεται αντιμέτωπος με μια τόσο σκληρή αντιλαϊκή, ανάλγητη πολιτική. Μια πολιτική, που διαμορφώνεται σε ξένα κέντρα αποφάσεων, με αγαστή συμφωνία της άρχουσας τάξης και της κυβέρνησης. Κι έρχεται για να υλοποιηθεί σε βάρος του λαού μας, πρώτα και κύρια, των εργαζομένων της πόλης και του χωριού.

Αλλά είναι και πρώτη φορά που υπάρχει στην Ελλάδα μια κυβέρνηση (μειοψηφίας 41% περίπου), που, ενώ αυτοχαρακτηρίζεται σαν "σοσιαλιστική", σε τίποτε δε διαφέρει από μια νεοφιλελεύθερη. Μια κυβέρνηση, που λέει: "Δεν έχουμε χρήματα, τι να κάνουμε;". Χρήματα, όμως, υπάρχουν για το ντόπιο μεγάλο κεφάλαιο, τους μεγαλοφοροφυγάδες και, πέρα απ' αυτά κλπ., υπάρχουν τα 52 δισ. δολάρια των ΗΠΑ, που μας χρωστάνε οι Γερμανοί, αλλά δεν τα διεκδικεί η κυβέρνηση. Αλήθεια, γιατί δεν τα διεκδικούν ο Σημίτης και η κυβέρνησή του; Και γιατί επιμένουν τόσο πολύ να βγάλουν από τη μύγα ξίγκι κι απ' το λαό το λάδι του; Γιατί "ντε και καλά" να λύσουν πρώτα τα μπλόκα τους οι αγρότες κι ύστερα ν' αρχίσει μαζί της ο διάλογος;

Πιο παράλογο επιχείρημα δεν άκουσα από υπουργό κοινοβουλευτικής κυβέρνησης. Αυτό, αν γινόταν, θα ισοδυναμούσε με το να πάει ένας αφοπλισμένος να πολεμήσει με κάποιους εξοπλισμένους μ' όλες τις πανοπλίες της εξουσίας... Μια τέτοια χάρη - το πιστεύω - δε θα της γίνει από τους αγρότες. Είμαι βέβαιος ότι θα σταθούν στα μετερίζια του αγώνα τους μέχρι να δείξει την υπευθυνότητα που οφείλει να έχει κάθε κυβέρνηση. Υπευθυνότητα λόγων και κάποια στοιχεία πατριωτισμού και ανθρωπιάς. Με το συντονισμένο αγώνα, η κυβέρνηση μπορεί και πρέπει να λογικευτεί και να ικανοποιήσει τα δίκαια αιτήματα της εξεγερμένης αγροτιάς. Η κυβέρνηση κρατά στα χέρια της τα κλειδιά, για ν' ανοίξουν οι πόρτες της οδικής κυκλοφορίας. Οσοι δεν σκέφτονται μόνο τον εαυτό τους, αλλά και το εθνικό συμφέρον, πρέπει να πιέσουν την κυβέρνηση και μόνον αυτή.

Νίκανδρος ΚΕΠΕΣΗΣ

ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ
Κρύβει τον πανικό της πίσω από την αδιαλλαξία

Πίσω από την επίδειξη αδιαλλαξίας οχυρώνονται η κυβέρνηση και ο πρωθυπουργός, προκειμένου να κρύψουν την αδυναμία τους και την ανησυχία τους από την κλιμάκωση των λαϊκών αγώνων, καθώς και την κοινωνική απομόνωση. Ταυτόχρονα, επιχειρούν με κάθε μέσο να σπάσουν τον αγώνα των αγροτών, από τον οποίο με κάθε μέσο θέλουν να εξέλθουν νικητές, ώστε να επιβάλουν, όπως πιστεύουν, ανενόχλητα τα νέα αντιλαϊκά μέτρα.

Κυβερνητικά στελέχη, εμφανίζοντας την επιθυμία τους ως πραγματικότητα, διέδιδαν χτες βράδυ ότι μετά τη χτεσινή πορεία των αγροτών στην Αθήνα, "τα μπλόκα θα ανοίξουν, θα εκφυλιστούν, πέρα από τα περιφερειακά, και αυτά της Θεσσαλίας". Δικαιολογώντας την αισιοδοξία τους πρόσθεταν ότι "το ΚΚΕ θα μείνει μόνο του". Η επίθεση ενάντια στο ΚΚΕ θα αποτελέσει, τις επόμενες μέρες, βασικό χαρακτηριστικό της κυβερνητικής επιχείρησης διάσπασης των μπλόκων. "Θα πολιτικοποιήσουμε την αναμέτρηση" με τους αγρότες, δήλωναν χαρακτηριστικά τα ίδια στελέχη.

Επιπλέον, η κυβέρνηση ποντάρει στις πιέσεις που θα προκληθούν από τις κατευθυνόμενες από αυτή "κοινωνικές αντιδράσεις", όπως αυτές των οδηγών φορτηγών.

Τις κυβερνητικές προθέσεις εξέφρασε με το γνωστό αλαζονικό και αυταρχικό τρόπο του ο Κ. Σημίτης, ο οποίος σε συνέντευξή του σε γνωστό φασιστικών αντιλήψεων περιοδικό ("Νίτρο"), δήλωσε ότι προτιμά να γυρίσει σπίτι του παρά να υποχωρήσει στους αγρότες!

Συνεχίζοντας την τακτική της επίδειξης αδιαλλαξίας ο πρωθυπουργός είπε: "Είμαι στην πολιτική για να εφαρμόσω ορισμένες απόψεις για την κοινωνία. Προτιμώ να γυρίσω σπίτι μου, αν πρόκειται να είμαι η επικεφαλίδα ενός διηγήματος που δε με εκφράζει".

Στην αναμέτρηση με τους αγρότες η κυβέρνηση επιστράτευσε και τον γνωστό για τις αθλιότητές του Κ. Λαλιώτη, ένδειξη των δύσκολων στιγμών που περνάει η κυβέρνηση. Μιλώντας στον "Σκάι" ο Κ. Λαλιώτης, δεν έκρυψε τα αισθήματα μίσους που τρέφει απέναντι στους αγρότες: "Δε θέλουμε να μιλάμε για νικητές ή ηττημένους, θεωρούμε όμως ότι θα πρέπει να ηττηθεί μια πολιτική και μια ακραία μορφή πάλης"!

Η δυσχερής θέση στην οποία έχει περιέλθει η κυβέρνηση και ο πρωθυπουργός, επιβεβαιώνεται από το γεγονός ότι προσέφυγε στη βοήθεια λαμπρών εκπροσώπων των ιδεών του, όπως του Π. Κωστόπουλου, ομογάλακτου και ομοϊδεάτη του γνωστού ως "μαύρη τρύπα" Θ. Αναστασιάδη, ο οποίος επιστρατεύτηκε χτες στα τηλεοπτικά "παράθυρα", μολύνοντας τον "αέρα" με το φασιστικό οχετό του.

Προκαλεί ο Τζουμάκας

Κυνική ομολογία του υπουργού Γεωργίας ότι δεν πρόκειται να ικανοποιηθεί κανένα οικονομικό αίτημα των αγροτών, επειδή έτσι διέταξαν οι Βρυξέλλες και η ντόπια ολιγαρχία...

Ο "αρχοντο-τσαμπουκάς" και η αδιαλλαξία της κυβέρνησης στην ικανοποίηση των δίκαιων αιτημάτων των αγροτών τροφοδοτεί τη συνέχιση των κινητοποιήσεων. Αυτό έγινε πια ολοφάνερο και από τις δηλώσεις του ίδιου του υπουργού Γεωργίας, Στ. Τζουμάκα, στους δημοσιογράφους αμέσως μετά τη συνάντησή του με τη Συντονιστική Επιτροπή των αγροτών. Η παρακάτω στιχομυθία είναι χαρακτηριστική:

- Δηλαδή, κύριε υπουργέ, δε βρέθηκε η χρυσή τομή, ρώτησε δημοσιογράφος.- Η χρυσή τομή είναι σαφής: Οτι πρέπει να απελευθερωθεί το εθνικό δίκτυο, απάντησε εκείνος!...

Προηγουμένως όμως είχε φροντίσει απερίφραστα να ξεκαθαρίσει πως δεν πρόκειται να ικανοποιήσει κανένα από τα έξι βασικά αιτήματα των αγροτών. "Επανέφεραν - είπε επί λέξει - τα θέματα που είχαν θέσει και είπαμε την άποψη της κυβερνήσεως, ότι δηλαδή πρόκειται για οικονομικά αιτήματα και γνωστοποιήσαμε για άλλη μια φορά την αδυναμία και λόγω του προϋπολογισμού και λόγω της συγκεκριμένης οικονομικής πολιτικής, αλλά και λόγω των δεσμεύσεων που έχει η κυβέρνηση της χώρας, ως μέλους της Ευρωπαϊκής Ενωσης".

Αν αυτό δε συνιστά μια απροκάλυπτη, αδίστακτη και προκλητική ομολογία αδιαλλαξίας λόγω των δεσμεύσεων που έχει αναλάβει η κυβέρνηση, λειτουργώντας περίπου ως θλιβερός υπάλληλος της Ευρωπαϊκής Ενωσης και εντολοδόχος της ντόπιας οικονομικής ολιγαρχίας, τότε τι είναι;

Από κει και πέρα μόνο ως το άκρον άωτον της κοροϊδίας και του θράσους μπορεί να εκληφθεί η αναφορά του Στ. Τζουμάκα, ότι δήθεν έγινε μια ουσιαστική συνάντηση με τους εκπροσώπους της Επιτροπής για το πώς και σε ποιον θα διατεθούν τα ψίχουλα που ενέκρινε η Ευρωπαϊκή Ενωση για να δοθούν ως αποζημιώσεις στα προϊόντα και τις εγκαταστάσεις που έπαθαν καταστροφές λόγω των καιρικών συνθηκών...

Σε αλλεπάληλες σειρές ισχυρές δυνάμεις της Αστυνομίας είχαν φράξει το

Σε αλλεπάλληλες σειρές, ισχυρές δυνάμεις της Αστυνομίας είχαν φράξει το δρόμο προς το Μέγαρο Μαξίμου. Ο αδιάλλακτος πρωθυπουργός κρύβεται πίσω από τις δυνάμεις καταστολής



Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ