ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 20 Δεκέμβρη 2018
Σελ. /24
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΔΗΜΟΤΙΚΕΣ ΚΑΙ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΕΣ ΕΚΛΟΓΕΣ
Παρουσιάζονται οι υποψήφιοι που στηρίζει το ΚΚΕ σε όλη τη χώρα

Οι υποψήφιοι που στηρίζει το ΚΚΕ σε περιφέρειες και δήμους όλης της χώρας παρουσιάζονται σε εκδηλώσεις που διοργανώνουν οι Κομματικές Οργανώσεις. Στις εκδηλώσεις αυτές αναδεικνύονται οι θέσεις του Κόμματος για την Τοπική Διοίκηση, για τις εξελίξεις και για τη στάση των άλλων πολιτικών δυνάμεων. Από τις ομιλίες και τις παρεμβάσεις αναδεικνύονται ο πολιτικός χαρακτήρας της μάχης αυτής και η ανάγκη να ισχυροποιηθεί το ΚΚΕ παντού, σε όλες τις εκλογικές μάχες της επόμενης περιόδου. Επίσης, παρουσιάζεται η δράση που ανέπτυξαν οι εκλεγμένοι με τους συνδυασμούς της «Λαϊκής Συσπείρωσης» σε δήμους και περιφέρειες τα προηγούμενα χρόνια, αποτελώντας την πραγματική λαϊκή αντιπολίτευση, είτε ήταν στη διοίκηση δήμων είτε ήταν δημοτικοί σύμβουλοι από θέσεις μειοψηφίας, συμβάλλοντας πάντα στην οργάνωση της πάλης των εργαζομένων.

Στη Δυτική Ελλάδα και το Νότιο Ιόνιο

Στο κέντρο του πάνελ της εκδήλωσης οι υποψήφιοι: Περιφερειάρχης Δυτικής Ελλάδας Νίκος Καραθανασόπουλος και δήμαρχος Πάτρας Κώστας Πελετίδης
Στο κέντρο του πάνελ της εκδήλωσης οι υποψήφιοι: Περιφερειάρχης Δυτικής Ελλάδας Νίκος Καραθανασόπουλος και δήμαρχος Πάτρας Κώστας Πελετίδης
Στην Πάτρα, στην πόλη που ο λαός της επέλεξε στις προηγούμενες εκλογές για δήμαρχό του τον κομμουνιστή Κώστα Πελετίδη, παρουσιάστηκαν οι υποψήφιοι που στηρίζει το Κόμμα στην Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας - Νότιου Ιονίου.

Την παρουσίαση έκανε ο Δημήτρης Τζαβάρας, Γραμματέας της Επιτροπής Περιοχής Δυτικής Ελλάδας και μέλος της Γραμματείας της Κεντρικής Επιτροπής του Κόμματος. Μίλησαν επίσης ο Νίκος Καραθανασόπουλος, μέλος της ΚΕ του ΚΚΕ, βουλευτής Αχαΐας και υποψήφιος περιφερειάρχης Δυτικής Ελλάδας, και ο Κώστας Πελετίδης, δήμαρχος Πατρέων και εκ νέου υποψήφιος.

Σύντομες παρεμβάσεις, καλώντας σε υπερψήφιση των συνδυασμών του ΚΚΕ στις ερχόμενες εκλογές, έκαναν: Η Ηρα Κουρή, εκπαιδευτικός, ο Ανδρέας Μάζης, ιατρός, ο Γεώργιος Μαγιάκης, πρόεδρος του Πολιτιστικού Συλλόγου Αγυιάς, ο Γιάννης Κανελλόπουλος, πρόεδρος του Εκπολιτιστικού Συλλόγου Καστελοκάμπου, ο Χρήστος Αθανάσουλας, ανεξάρτητος δημοτικός σύμβουλος Πύργου, και ο Γιώργος Σολτάτος, πρώην περιφερειακός σύμβουλος.

Ο Νίκος Καραθανασόπουλος αναφέρθηκε χαρακτηριστικά στο ρόλο που έχει παίξει η Περιφέρεια όλα αυτά τα χρόνια, έχοντας υπηρετήσει με επιτυχία 3 διαφορετικές κυβερνήσεις, χωρίς ταλαντεύσεις, προς όφελος των επιχειρηματικών ομίλων, καθώς και στην «ανάπτυξη» που υπηρετεί (και δεν γίνεται με γνώμονα την αναβάθμιση της ποιότητας ζωής των κατοίκων της Περιφέρειας και συνολικά τις ανάγκες των λαϊκών οικογενειών).

Ο Κ. Πελετίδης είπε μεταξύ άλλων:

«Η τιμητική επιλογή του Κομμουνιστικού Κόμματος Ελλάδας να είμαι εκ νέου υποψήφιος δήμαρχος, επικεφαλής της "Λαϊκής Συσπείρωσης" είναι ένα καθήκον, μια ευθύνη που αναλαμβάνω γνωρίζοντας τις δυσκολίες και το πολιτικό περιβάλλον μέσα στο οποίο θα πορευτούμε.

(...) Ως δημοτική αρχή, έχοντας ως προτεραιότητα τις λαϊκές ανάγκες, πήραμε μέτρα, ανάσες ανακούφισης των λαϊκών στρωμάτων, προχωρήσαμε σε παρεμβάσεις που αναβαθμίζουν την πόλη, την ποιότητα ζωής των κατοίκων, νοικοκυρέψαμε την πόλη, τις υπηρεσίες του δήμου. Συνεχίζουμε σταθερά, βάζοντας μπροστά τις λαϊκές ανάγκες, τις διεκδικήσεις της μεγάλης πλειοψηφίας του πατραϊκού λαού. Στους αγώνες του πατραϊκού λαού και τις διεκδικήσεις της δημοτικής αρχής δεν βρεθήκαμε όλοι στην ίδια όχθη. Απέναντί μας είχαμε τις κυβερνήσεις ΝΔ - ΠΑΣΟΚ και ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ, την περιφερειακή αρχή της Δυτικής Ελλάδας, που βάζει πλάτη και συμμετέχει ενεργά στην καπιταλιστική ανάπτυξη υπηρετώντας τις αντιλαϊκές πολιτικές της ΕΕ και του κεφαλαίου.

(...) Ο πατραϊκός λαός, ενωμένος, ξεπερνώντας προκαταλήψεις, μπορεί να ανατρέψει την άσχημη κατάσταση που βιώνει. Μπορούμε να συμπορευτούμε μαζί στο ψηφοδέλτιο της "Λαϊκής Συσπείρωσης", δεν είναι εμπόδιο η διαφορετική προσέγγιση, πατώντας στη στέρεη βάση ότι η συντριπτική πλειοψηφία χάνει γιατί κερδίζουν οι λίγοι».

Να συσπειρωθούν νέες δυνάμεις με το Κόμμα μας

Ο Δ. Τζαβάρας, μιλώντας στους συγκεντρωμένους, σημείωσε ότι το μεγάλο στοίχημα στις ερχόμενες εκλογικές αναμετρήσεις είναι: «Να φανεί πιο ισχυρό το μήνυμα της αντίθεσης στην κυβέρνηση και τις δυνάμεις που εφαρμόζουν τα μνημόνια, την αντιλαϊκή επίθεση, να μην ενσωματωθούν οι λαϊκές δυνάμεις σε νέες αυταπάτες. Να συσπειρωθούν νέες δυνάμεις με το Κόμμα μας, να απεγκλωβιστούν εργατικές - λαϊκές δυνάμεις απ' το ιδεολογικό και πολιτικό "μαντρί" των κομμάτων του κεφαλαίου. Να ενισχυθεί η συσπείρωση ευρύτερων δυνάμεων γύρω απ' το ΚΚΕ, ν' αξιοποιηθεί η πολιτική δράση αυτής της περιόδου έτσι ώστε να δημιουργηθούν πιο καλές προϋποθέσεις για νέα βήματα στην ισχυροποίηση του Κόμματος και γενικά στην υπόθεση του λαού μας.

(...) Στην κάλπη για το δήμο Πατρέων να μη σκορπίσει η ψήφος στα επίσημα ή ανεπίσημα ψηφοδέλτια των ΣΥΡΙΖΑ - ΝΔ - ΚΙΝΑΛ ή στα υπόλοιπα ποικιλώνυμα δήθεν ανεξάρτητα σχήματα. Να τους αφήσει ο λαός της Πάτρας στα αδιέξοδά τους και τις αντιφάσεις τους. Να σηματοδοτήσει ευρύτατη συσπείρωση νίκης της "Λαϊκής Συσπείρωσης" και του Κώστα Πελετίδη. Η Πάτρα των εργατικών - λαϊκών στρωμάτων έχει δημοτική αρχή και δήμαρχο, δοκιμασμένους και σταθερά δικούς της. Πρέπει να συνεχιστεί το φιλολαϊκό έργο που ξεκίνησε. Στη δύσκολη συνέχεια, θα 'ναι αναγκαίος όσο ποτέ ένας δήμος Πατρέων με γραμμή λαϊκής αντιπολίτευσης».

Στη Δυτική Μακεδονία

Ο Θ. Χαστάς
Ο Θ. Χαστάς
Τον υποψήφιο περιφερειάρχη Δυτικής Μακεδονίας και τους επικεφαλής των δημοτικών συνδυασμών στη συγκεκριμένη Περιφέρεια παρουσίασε την Τρίτη 18/12 η ΕΠ Δυτ. Μακεδονίας του ΚΚΕ.

Στην εκδήλωση που πραγματοποιήθηκε στην Κοζάνη, στην αίθουσα του ΤΕΕ, μίλησε ο Ζήσης Λυμπερίδης, μέλος της Γραμματείας της ΚΕ του ΚΚΕ. Σύντομες παρεμβάσεις έκαναν ο Θανάσης Χαστάς, υποψήφιος περιφερειάρχης και Γραμματέας της ΤΕ Δυτικής Μακεδονίας του ΚΚΕ, ο Γιάννης Βήττας, περιφερειακός σύμβουλος Δυτικής Μακεδονίας με τη «Λαϊκή Συσπείρωση», ο Νώντας Στολτίδης, υποψήφιος δήμαρχος Κοζάνης και μέλος του Γραφείου της ΕΠ Δυτικής Μακεδονίας του Κόμματος, και ο Στέργιος Λιάμπας, πρόεδρος του Νομαρχιακού Τμήματος Γρεβενών της ΑΔΕΔΥ.

Ανέδειξαν ότι η Περιφέρεια της Δυτικής Μακεδονίας είναι ενταγμένη στους συνολικότερους σχεδιασμούς που έχει η ελληνική αστική τάξη, στο πλαίσιο της λεγόμενης «γεωστρατηγικής αναβάθμισης». Σχέδια που η υλοποίησή τους θα φέρει ακόμη μεγαλύτερη φτώχεια, εξαθλίωση, ανεργία και υποβάθμιση της ποιότητας ζωής του λαού της περιοχής, για να εξασφαλίζεται η κερδοφορία μιας χούφτας μεγάλων επιχειρήσεων.

Εκφραση των γενικότερων σχεδιασμών του κεφαλαίου για τη Δυτική Μακεδονία αποτελούν οι οξυμένοι ανταγωνισμοί για το ποιοι μονοπωλιακοί όμιλοι θα αποκτήσουν το προβάδισμα στην κερδοφορία στον τομέα της Ενέργειας (με όλες τις μορφές, όπως λιγνίτη, φυσικό αέριο, φωτοβολταϊκά, ανεμογεννήτριες κ.ά.). Ενώ στο στόχαστρο έχουν μπει και μια σειρά υποδομές της περιοχής, όπως αεροδρόμια, οδικά και σιδηροδρομικά δίκτυα, για να μπορούν οι καπιταλιστές να προωθούν πιο αποτελεσματικά τα «επενδυτικά».

Ο Ζ. Λυμπερίδης
Ο Ζ. Λυμπερίδης
Επίσης η περιοχή είναι πλήρως ενταγμένη στις επιδιώξεις του ελληνικού κεφαλαίου και των κυβερνήσεών του, που διεκδικούν αναβαθμισμένο ρόλο στα Βαλκάνια, αναλαμβάνοντας το ρόλο του «σημαιοφόρου» των ΗΠΑ - ΝΑΤΟ - ΕΕ.

Στην ομιλία του, ο Ζήσης Λυμπερίδης κάλεσε σε ενίσχυση του Κόμματος με νέες δυνάμεις. Αναδεικνύοντας τον «γενικευμένο πολιτικό χαρακτήρα» που θα έχουν οι τοπικές εκλογές, υπογράμμισε ότι αυτός αποτυπώνεται στο ρόλο της Τοπικής Διοίκησης στο πέρασμα της αντιλαϊκής πολιτικής. Οπως είπε, «σήμερα, δήμοι και περιφέρειες, το πολιτικό προσωπικό που τους στελεχώνει, συμμετέχουν ενεργά όχι μόνο στην υλοποίηση αλλά και στο σχεδιασμό της ανάπτυξης για τις ανάγκες του κεφαλαίου. Γι' αυτές τις ανάγκες σχεδιάστηκαν οι αναδιαρθρώσεις όλα αυτά τα χρόνια στην Τοπική Διοίκηση». Εξήγησε ότι αυτή είναι «η κόκκινη κλωστή που δένει τον "Καποδίστρια" με τον "Καλλικράτη", σήμερα με τον "Κλεισθένη I" και αύριο με έναν νέο κύκλο αναδιαρθρώσεων, προσαρμοσμένων σε αυτές του κεντρικού κράτους και της πιο άμεσης διασύνδεσής τους με τους θεσμούς της EE, με τις ανάγκες της καπιταλιστικής κερδοφορίας».

«Αντικειμενικά, και από τις ίδιες τις εξελίξεις, δυο γραμμές συγκρούονται και στο χώρο της Τοπικής Διοίκησης: Αυτή του ΚΚΕ, δηλαδή η γραμμή της λαϊκής αντιπολίτευσης απέναντι σε δημοτικές, περιφερειακές αρχές, κυβερνήσεις, και όπως εκφράστηκε από τις δημοτικές αρχές με επικεφαλής τους κομμουνιστές δημάρχους που εναντιώθηκαν στο σύνολο της αντιλαϊκής πολιτικής και στην άσκησή της από τους δήμους».

Οι υποψήφιοι του ΚΚΕ στη Δυτική Μακεδονία

Υποψήφιος περιφερειάρχης ο Θανάσης Χαστάς, 33 χρόνων, Γραμματέας της ΕΠ Δυτικής Μακεδονίας του ΚΚΕ και δημοτικός σύμβουλος Γρεβενών από το 2014. Απόφοιτος του Τμήματος Αγρονόμων και Τοπογράφων Μηχανικών ΑΠΘ. Υπήρξε μέλος του Γραφείου του ΚΣ της ΚΝΕ (2010-2016).

Οι υποψήφιοι δήμαρχοι ανά Περιφερειακή Ενότητα Δυτ. Μακεδονίας:

  • ΠΕ Κοζάνης:

Κοζάνη: Νώντας Στολτίδης

Εορδαία: Αντωνία Χόλμπα - Τζιφρή

Βοΐο: Μιχάλης Καραμπατζιάς

Σέρβια - Βελβεντό: Νίκος Γεωργακόπουλος

  • ΠΕ Φλώρινας:

Φλώρινα: Ευθυμία (Μιμίκα) Ναλπαντίδου

Αμύνταιο: Κυριάκος Ελευθεριάδης

Πρέσπες: Γιώργος Ιωαννόπουλος

  • ΠΕ Καστοριάς:

Καστοριά: Βασιλική Χαραμοπούλου

Αργος Ορεστικό: Αννέτα Γραμμένου

Νεστόριο: Γιώργος Τίγκας

  • ΠΕ Γρεβενών:

Γρεβενά: Παναγιώτα Ντάγκα

Δεσκάτη: Δημήτρης Γαλάνης

Οι υποψήφιοι του Κόμματος στην Περιφέρεια Δυτ. Ελλάδας και το Νότιο Ιόνιο

Υποψήφιος περιφερειάρχης: Νίκος Καραθανασόπουλος, μέλος της ΚΕ του ΚΚΕ και βουλευτής του Κόμματος, οικονομολόγος.

Πάτρα: Κώστας Πελετίδης

Αιγιάλεια: Αγγελική Κουρή

Καλάβρυτα: Σταμάτης Ανδριόπουλος

Δυτική Αχαΐα: Αλέκος Θανόπουλος

Ερύμανθος: Τάκης Σκιαδάς

Αγρίνιο: Τίμος Παπανικολάου

Ακτιο - Βόνιτσα: Γιώργος Αμαργιανός

Αμφιλοχία: Ηλίας Μάλλιος

Θέρμο: Χαρίλαος Μπουγάς

Ξηρόμερο: Δημήτρης Κομπλίτσης

Πύργος: Χρήστος Γιάνναρος

Ηλιδα: Αγγελος Κολόσακας

Ανδραβίδα - Κυλλήνη: Γιώργος Μοσχονάς

Ζαχάρω: Χρήστος Γιαννόπουλος

Ανδρίτσαινα - Κρέστενα: Νίκος Γκότσης

Πηνειός: Αλέξης Τσαουσάκης

Αρχαία Ολυμπία: Γιώργος Τζαβάρας

Στα Ιόνια Νησιά:

Υποψήφια περιφερειάρχης Ιονίων Νήσων: Αλεξάνδρα Μπαλού, από την Κέρκυρα, σημερινή περιφερειακή σύμβουλος Αττικής, συνδικαλίστρια τραπεζοϋπάλληλος.

Στους δήμους του Νότιου Ιονίου:

Ζάκυνθος: Φώτης Κόκλας

Κεφαλονιά: Δημήτρης Μαντζουράτος

Ιθάκη: Νώντας Μαυροκέφαλος

  • Οι υποψήφιοι δήμαρχοι Μεσολογγίου - Αιτωλικού και Ναυπακτίας θα ανακοινωθούν προσεχώς
ΚΟ ΤΟΥ ΚΚΕ
Για τις τοπικές και περιφερειακές εκλογές

Εκδηλώσεις με θέμα την εκλογική αναμέτρηση στην Τοπική και Περιφερειακή Διοίκηση, την ανάγκη ισχυροποίησης του ΚΚΕ και την παρουσίαση των υποψηφίων που στηρίζει το Κόμμα τις τοπικές εκλογές πραγματοποιούν Κομματικές Οργανώσεις:

-- Η ΕΠ Θεσσαλίας του ΚΚΕ καλεί την Τετάρτη 9 Γενάρη, στις 7.30 μ.μ., στην αίθουσα του Χατζηγιάννειου Πνευματικού Κέντρου. Θα μιλήσει ο Κώστας Αβραμόπουλος, μέλος του ΠΓ της ΚΕ του ΚΚΕ και Γραμματέας της ΕΠ Θεσσαλίας. Θα ακολουθήσουν σύντομες παρεμβάσεις.

Επίσης:

-- Η ΤΕ Πιερίας του ΚΚΕ καλεί σήμερα Πέμπτη, στις 6.30 μ.μ., στο ξενοδοχείο «Lido» στην Κατερίνη. Θα μιλήσει ο Γραμματέας της ΤΕ Πιερίας του ΚΚΕ, Αντώνης Παπαδόπουλος.

-- Η ΚΟ Αργολίδας καλεί σήμερα Πέμπτη, στο Εργατικό Κέντρο Ναυπλίου, στις 6.30 μ.μ. Στην εκδήλωση θα παραβρίσκεται και ο Νίκος Γόντικας, εκλεγμένος περιφερειακός σύμβουλος με τη «Λαϊκή Συσπείρωση».

-- Η ΚΟ Παραμυθιάς Θεσπρωτίας του ΚΚΕ, την Παρασκευή 21 Δεκέμβρη, στις 8 μ.μ., στην κεντρική αίθουσα του ΦΟΠ. Θα μιλήσει ο Δώρης Δήμας, στέλεχος του ΚΚΕ, και θα γίνει παρουσίαση του υποψήφιου δημάρχου με τη «Λαϊκή Συσπείρωση» για τον δήμο Σουλίου.



Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ