ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 20 Δεκέμβρη 2018
Σελ. /24
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
«ΧΑΛΥΒΟΥΡΓΙΚΗ»
Οι εργαζόμενοι θύματα των ανταγωνισμών ανάμεσα σε επιχειρηματικούς ομίλους

Εξόρμηση χτες στο κλειστό λόγω διακοπής ηλεκτροδότησης εργοστάσιο

Ο Κ. Στεργίου μίλησε στους εργαζόμενους της «Χαλυβουργικής»
Ο Κ. Στεργίου μίλησε στους εργαζόμενους της «Χαλυβουργικής»
Εξόρμηση στις εγκαταστάσεις της «Χαλυβουργικής ΑΕ» στην Ελευσίνα πραγματοποίησε νωρίς χτες το πρωί αντιπροσωπεία του ΚΚΕ, με επικεφαλής τον βουλευτή του Κόμματος Κώστα Στεργίου.

Θυμίζουμε ότι την περασμένη Δευτέρα η ΔΕΗ προχώρησε στη διακοπή της ηλεκτροδότησης στο εργοστάσιο, καθώς η «Χαλυβουργική» τής οφείλει 34,5 εκατ. ευρώ. Η βασική παραγωγική δραστηριότητα του εργοστασίου έχει σταματήσει από το 2012, ενώ συνολικά σταμάτησε το 2016. Τα χρόνια αυτά η εργοδοσία έχει μειώσει το προσωπικό κατά 70%, από 560 εργαζόμενους στους 170. Παράλληλα, από το 2013 έως σήμερα έχει επιβάλει πέντε φορές σε καθεστώς διαθεσιμότητας το προσωπικό και δύο φορές σε εκ περιτροπής απασχόληση.

Ο Κ. Στεργίου, απευθυνόμενος στη βάρδια των εργατών που εκείνη την ώρα έρχονταν στο κλειστό - λόγω διακοπής της ηλεκτροδότησης - εργοστάσιο, επισήμανε ότι το ζήτημα που μπαίνει είναι πώς θα διασφαλιστούν οι θέσεις εργασίας, τα δικαιώματα των εργαζομένων. Εδειξε την ανάγκη κοινής συμπόρευσής τους με τα άλλα σωματεία του κλάδου και συνολικά, γιατί «ο αντίπαλος είναι κοινός. Είναι η εργοδοσία, που κοιτάει μόνο τα κέρδη της και δεν υπολογίζει τη δική μας ζωή, το μεροκάματο, την αξιοπρέπεια (...) Οι εργοδότες δεν μπορούν να διασφαλίσουν αυτό που χρειάζεται σήμερα ο κάθε εργαζόμενος, γιατί κοιτάνε πώς θα μπουκώσουν τις τσέπες τους με χρήμα από εμάς. Αυτό είναι το μεγάλο εμπόδιο που απαγορεύει σε εμάς και στα παιδιά μας να έχουμε μια ζωή με καλό μεροκάματο, μια ζωή που θα διασφαλίζει τις ανάγκες μας». Γι' αυτό, οι εργάτες στον αγώνα τους για μια αξιοπρεπή ζωή «πρέπει να στοχοποιούμε και τον πραγματικό αντίπαλο, που είναι οι βιομήχανοι με το πολιτικό τους προσωπικό, την κυβέρνησή τους».

Στη διάρκεια της εξόρμησης μοιράστηκε η ανακοίνωση του ΚΚΕ, στην οποία μεταξύ άλλων τονίζεται ότι το λουκέτο μετά τη διακοπή ηλεκτροδότησης του εργοστασίου «είναι το αποτέλεσμα του ανταγωνισμού ανάμεσα στους επιχειρηματικούς ομίλους, που οδηγεί βιομηχανίες στρατηγικής σημασίας να κλείνουν, ενώ θα μπορούσαν να στηρίξουν την ανάπτυξη προς όφελος του λαού, στο πλαίσιο μιας οικονομίας που θα υπηρετούσε τις λαϊκές ανάγκες. Είναι επίσης απόδειξη ότι τα εργοστάσια δεν τα κλείνουν οι αγώνες των εργαζομένων, αλλά οι επιχειρήσεις ανοίγουν και κλείνουν αποκλειστικά με κριτήριο τη μεγαλύτερη καπιταλιστική κερδοφορία και με θύματα κάθε φορά τους εργαζόμενους και τα δικαιώματά τους».

ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΘΕΣΜΩΝ ΚΑΙ ΔΙΑΦΑΝΕΙΑΣ ΤΗΣ ΒΟΥΛΗΣ
Αποπροσανατολιστικοί καβγάδες για να κρύβεται το διά ταύτα

Αφορμή για νέο γύρο αποπροσανατολιστικού καβγά ανάμεσα σε ΣΥΡΙΖΑ, ΝΔ και λοιπούς στάθηκε η κυβερνητική πρόταση για διορισμό στη θέση του προέδρου της Επιτροπής Ανταγωνισμού της τέως προέδρου του Αρείου Πάγου και νυν προϊστάμενης στο νομικό γραφείο του πρωθυπουργού, στη διάρκεια της σχετικής συζήτησης που έγινε χτες στην Επιτροπή Θεσμών και Διαφάνειας της Βουλής.

Στο χτεσινό σκυλοκαβγά, από την πλευρά των βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ αφέθηκαν αιχμές για προηγούμενες διοικήσεις της «ανεξάρτητης» αυτής αρχής ότι παρέγραψε υποθέσεις προς όφελος επιχειρηματικών συμφερόντων, ενώ από την πλευρά της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ αναφέρθηκε ότι δεν μπορεί μια αρχή να είναι ανεξάρτητη όταν διορίζεται πρόεδρος που έχει δηλώσει ότι είναι με το κυβερνών κόμμα κ.ο.κ.

Ο βουλευτής του ΚΚΕ Μανώλης Συντυχάκης στη διάρκεια της τοποθέτησής του για τον διορισμό σημείωσε ότι αυτού του είδους η αντιπαράθεση, που θα οξύνεται παραπέρα στην πορεία προς τις εκλογές, «κρύβει το κυρίαρχο, που είναι ότι η Επιτροπή Ανταγωνισμού δεν μπορεί να είναι ούτε ανεξάρτητη ούτε απολιτική, ανεξάρτητα από τα πρόσωπα που βρίσκονται κάθε φορά στη θέση προέδρου και των μελών αυτής της ανεξάρτητης αρχής, όπως και κάθε ανεξάρτητης αρχής».

«Στη συγκεκριμένη περίπτωση», ανέφερε, «η Επιτροπή Ανταγωνισμού έχει ως βασικό σκοπό και ο χαρακτήρας της είναι να προστατεύσει, όπως λέει, τον υγιή ανταγωνισμό. Κατά την άποψή μας, στον καπιταλισμό ο ανταγωνισμός, είτε υγιής είτε μη υγιής, αποτελεί τον κινητήριο μοχλό της καπιταλιστικής οικονομίας και ανάπτυξης, με απώτερο στόχο να διασφαλίσει την απρόσκοπτη λειτουργία της καπιταλιστικής οικονομίας και τη διασφάλιση του μέγιστου κέρδους των επιχειρηματικών ομίλων, σε βάρος των καταναλωτών, των μικρών και μεσαίων επιχειρήσεων, των αυτοαπασχολούμενων και των ίδιων των εργαζομένων». Σημείωσε ότι με βάση αυτό το σκεπτικό και τα κριτήρια το ΚΚΕ ψηφίζει «παρών».

Τον διορισμό της Β. Θάνου υπερψήφισαν τα κυβερνητικά κόμματα, η ναζιστική Χρυσή Αυγή και η Ενωση Κεντρώων. Οι υπόλοιποι καταψήφισαν.

ΛΑΡΚΟ
Συνελεύσεις σήμερα και αύριο με αφορμή τις εξελίξεις

Σε Γενική Συνέλευση με θέμα την ενημέρωση γύρω από τις εξελίξεις και την οργάνωση κινητοποιήσεων καλεί το Σωματείο Εργαζομένων στη ΛΑΡΚΟ, σήμερα Πέμπτη, στις 9 π.μ., στον κινηματογράφο «Ιλιον» της Λάρυμνας. Το Σωματείο αντιδρά στη μείωση της παραγωγής «που προτείνουν και προωθούν άμεσα η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ και η διοίκηση της ΛΑΡΚΟ», με αφορμή το υπαρκτό χρέος της ΛΑΡΚΟ προς τη ΔΕΗ, για το οποίο οι ίδιοι ευθύνονται.

Παράλληλα, σε έκτακτη Γενική Συνέλευση καλεί αύριο Παρασκευή, στις 12 μ., στον κινηματογράφο «Ιλιον», το Συνδικάτο Μετάλλου Φθιώτιδας, με θέμα την ενημέρωση για τις εξελίξεις στη ΛΑΡΚΟ, αλλά και μια σειρά από ζητήματα που απασχολούν τους εργαζόμενους, όπως η ΣΣΕ, οι συγχωνεύσεις, τα ατυχήματα και τα προβλήματα των εργαζομένων στις εργολαβίες. Στόχος της συνέλευσης είναι οι εργαζόμενοι να συζητήσουν και να αποφασίσουν την οργάνωση κινητοποιήσεων για όλα τα παραπάνω. Σε ένδειξη διαμαρτυρίας για την καθυστέρηση της καταβολής της μισθοδοσίας των εργαζομένων στην εργολαβία της «ΤΕΧΝΟΣΤΥΛ», η Γενική Συνέλευση θα πραγματοποιηθεί με στάση εργασίας (12 μ. - 2 μ.μ.).

«Εφυγε» από τη ζωή η Σοφία Χρυσοπούλου - Ελευθεριάδου

«Εφυγε» από τη ζωή, πλήρης ημερών, η αγωνίστρια της Εθνικής Αντίστασης Σοφία Χρυσοπούλου - Ελευθεριάδου. Ηταν η μεγάλη αδελφή της Κούλας Ελευθεριάδου, που εκτελέστηκε το 1947 στο Γεντί Κουλέ.

Η σ. Σοφία (Σόνια) γεννήθηκε το 1914 στο Φανάρι της Κωνσταντινούπολης. Με τον ερχομό της οικογένειάς της εγκαθίστανται στο Σοχό και μετά στην πόλη της Θεσσαλονίκης.

Το 1941 οργανώνεται στην Αντίσταση του ΕΑΜ από την Μαίρη Χυτήρη. Παίρνει μέρος ως σύνδεσμος σε διάφορες αποστολές που της αναθέτουν στη Θεσσαλονίκη.

Το 1964 παίρνει μέρος ως αντιπρόσωπος στο Συνέδριο της Παγκόσμιας Ομοσπονδίας Δημοκρατικών Γυναικών στη Ρώμη.

Ηταν μέλος του Συλλόγου Γυναικών Καλαμαριάς και του Παραρτήματος Αγωνιστών Εθνικής Αντίστασης και Δημοκρατικού Στρατού Ελλάδας Καλαμαριάς.

Σε όλη της τη ζωή αγωνίστηκε και στάθηκε δίπλα στο ΚΚΕ.

Παρά το προχωρημένο της ηλικίας της, είχε πάντα δίπλα της και διάβαζε τον «Ριζοσπάστη» και τα βιβλία της «Σύγχρονης Εποχής».

Η κηδεία της γίνεται σήμερα Πέμπτη στις 11.30 π.μ., στην εκκλησία της Μεταμορφώσεως στην Καλαμαριά.

Εκδήλωση στα Χανιά

Το Σάββατο 22 Δεκέμβρη, στις 8 μ.μ., η ΤΕ Χανίων διοργανώνει εκδήλωση - συνεστίαση για τα 100 χρόνια ζωής και δράσης του Κόμματος, στο κέντρο «Αλκυών» στο Μάλεμε. Θα μιλήσει ο Τηλέμαχος Δημουλάς, μέλος του ΠΓ της ΚΕ του ΚΚΕ. Θα ακολουθήσει λαϊκό γλέντι.

ΥΠΟΥΡΓΙΚΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ
Επιτάχυνση του αντιλαϊκού έργου ζήτησε ο πρωθυπουργός

Το τελευταίο υπουργικό συμβούλιο της χρονιάς συγκάλεσε χτες ο πρωθυπουργός, για τον απολογισμό των κυβερνητικών δράσεων αλλά και τον προγραμματισμό των επόμενων. Σύμφωνα με πληροφορίες από κυβερνητικές πηγές, ο Αλ. Τσίπρας κατά την εισήγησή του στο υπουργικό συμβούλιο ανέφερε, μεταξύ άλλων, ότι το κυβερνητικό έργο έχει ορίζοντα εννεαμήνου, έως και το Σεπτέμβρη του 2019, σε μια έμμεση διάψευση σεναρίων περί πρόωρης προσφυγής στην κάλπη, και έδωσε το «σύνθημα» επιτάχυνσης του αντιλαϊκού κυβερνητικού έργου. Παράλληλα, από τις κυβερνητικές πηγές διαρρέονταν οι ανέξοδες υποσχέσεις περί «στεγαστικού επιδόματος» ύψους 410 εκατομμυρίων ευρώ, με το οποίο η κυβέρνηση θα διευκολύνει τους τραπεζίτες να βάζουν χέρι στις «απαιτήσεις» τους από τα «κόκκινα» δάνεια, «νέου νόμου για την προστασία της πρώτης κατοικίας», στο φόντο του ξηλώματος όποιας νομικής προστασίας έχει απομείνει για την πρώτη κατοικία, εξέτασης εντός των επόμενων ημερών «εάν χρειάζεται και μια σύντομη παράταση του νόμου Σταθάκη - Κατσέλη», αύξησης του κατώτατου μισθού, ρυθμίσεων οφειλών κ.λπ. Επίσης, ένα μεγάλο μέρος της συζήτησης αφορούσε και τις εξαγγελίες στην Παιδεία (βλ. και θέμα σελ. 21). Να σημειωθεί ότι απ' το υπουργικό συμβούλιο απουσίαζε, «δικαιολογημένα», όπως αναφέρθηκε, ο υπουργός Αμυνας, Π. Καμμένος.

Εκθέσεις Βιβλίου της ΚΟ Αττικής του ΚΚΕ

Παράταση παίρνει η Γιορτή Βιβλίου που διοργανώνει η ΚΟ Αττικής του ΚΚΕ στα γραφεία της Οργάνωσης. Εκθέσεις, πακέτα προσφορών, βιβλιοπαρουσιάσεις και άλλες πρωτοβουλίες πλαισιώνουν τη Γιορτή Βιβλίου, η οποία θα ολοκληρωθεί το Σάββατο 5 Γενάρη (αντί 29 Δεκέμβρη).

Πιο συγκεκριμένα, η έκθεση λειτουργεί στην έδρα της ΚΟ Αττικής, στην Αχαρνών 241, όπως και στην Κολωνού 3, με το εξής πρόγραμμα: Μέχρι αύριο Παρασκευή, από Πέμπτη 27 Δεκέμβρη έως Σάββατο 29 Δεκέμβρη και από Πέμπτη 3 Γενάρη μέχρι Σάββατο 5 Γενάρη. Ωρες λειτουργίας: Καθημερινά από 5.30 μ.μ. έως 8.30 μ.μ. και τα Σάββατα επιπλέον από 10 π.μ. έως 1 μ.μ.. Το Σάββατο 5 Γενάρη από 10 π.μ. έως 12 μ.

Επίσης:

  • Στα γραφεία της ΚΟ Πειραιά (Καραΐσκου 119, πλατεία Κοραή): Μέχρι Κυριακή 23 Δεκέμβρη, όλες τις μέρες από 6 μ.μ. έως 9 μ.μ. και Σάββατο - Κυριακή επιπλέον από 10 π.μ. έως 1 μ.μ. Στο πλαίσιο της έκθεσης στον Πειραιά, σήμερα Πέμπτη στις 7 μ.μ. πραγματοποιείται παρουσίαση της έκδοσης της «Σύγχρονης Εποχής» «Ο Μαύρος. Αναμνήσεις για τον Καρλ Μαρξ».
  • Στον Κορυδαλλό (Ταξιαρχών 111): Μέχρι Σάββατο 22 Δεκέμβρη, όλες τις μέρες από 6 μ.μ. έως 9 μ.μ. και το Σάββατο επιπλέον από 10 π.μ. έως 1 μ.μ. Στο πλαίσιο της έκθεσης στον Κορυδαλλό, το Σάββατο 22 Δεκέμβρη στις 6 μ.μ. θα πραγματοποιηθεί παρουσίαση της έκδοσης της «Σύγχρονης Εποχής» «Οκτωβριανή Επανάσταση και Παιδεία».


Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ