ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 20 Δεκέμβρη 2017
Σελ. /24
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Πήραν απάντηση οι αθλιότητες Σκουρλέτη

Στις 30 Γενάρη 2013, με κυβέρνηση ΝΔ - ΠΑΣΟΚ -ΔΗΜΑΡ, τα ΜΑΤ επιτέθηκαν σε συγκέντρωση συνδικάτων έξω από το υπουργείο Εργασίας, συλλαμβάνοντας πολλούς εργαζόμενους. Ο ΣΥΡΙΖΑ τους αντέγραψε λίγα χρόνια μετά, ψεκάζοντας με κάθε αφορμή εργαζόμενους, ακόμα και συνταξιούχους...

Eurokinissi

Στις 30 Γενάρη 2013, με κυβέρνηση ΝΔ - ΠΑΣΟΚ -ΔΗΜΑΡ, τα ΜΑΤ επιτέθηκαν σε συγκέντρωση συνδικάτων έξω από το υπουργείο Εργασίας, συλλαμβάνοντας πολλούς εργαζόμενους. Ο ΣΥΡΙΖΑ τους αντέγραψε λίγα χρόνια μετά, ψεκάζοντας με κάθε αφορμή εργαζόμενους, ακόμα και συνταξιούχους...
Την προβοκάτσια και το απύθμενο θράσος επιστράτευσε ξανά χτες στη Βουλή ο υπουργός Εσωτερικών, Π. Σκουρλέτης, επιβεβαιώνοντας την ενόχληση της κυβέρνησης από τις πρωτοβουλίες του ΚΚΕ και τη δράση του ταξικού συνδικαλιστικού κινήματος, που χαλάνε τη «σούπα» κυβέρνησης - κεφαλαίου και δεν δέχονται τη «σιγή νεκροταφείου» που θέλει να επιβάλλει η κυβέρνηση.

Ο Π. Σκουρλέτης επανέλαβε τις αθλιότητες περί «ολισθηρού δρόμου του ΚΚΕ» και «αντισυγκεντρώσεων», με αφορμή την κινητοποίηση που έγινε στο Περιφερειακό Συνέδριο Δυτικής Αττικής. Ισχυρίστηκε ότι το «αναπτυξιακό συνέδριο» δεν ήταν φιέστα, αλλά «διάλογος», φτάνοντας στο σημείο ψευδώς να πει ότι το ΚΚΕ δεν είχε οργανώσει ανάλογη κινητοποίηση επί κυβέρνησης ΝΔ. Ανέφερε πως η συγκέντρωση των συνδικάτων ήθελε να ακυρώσει μια «συζήτηση διαλόγου» και πως μαζεύτηκαν τρία πούλμαν «με ξενόφερτους φοιτητές και με συνδικαλιστικά στελέχη απ' όλη την Ελλάδα», προσπαθώντας προφανώς να απαξιώσει με ψέματα την πρωτοβουλία των συνδικάτων.

Αμεση ήταν η απάντηση από τον κοινοβουλευτικό εκπρόσωπο του ΚΚΕ, Θ. Παφίλη, με αποτέλεσμα ο Π. Σκουρλέτης να καταφύγει στριμωγμένος στην ανοιχτή προβοκάτσια, ισχυριζόμενος, μεταξύ άλλων, ότι ο δήμαρχος Πάτρας αρνείται τάχα να δώσει Μέτρα Ατομικής Προστασίας στους εργαζόμενους, ότι το ΚΚΕ είναι ενάντια στην απλή αναλογική στους δήμους κ.ά.

Πληρωμένη απάντηση από τον Δ. Κουτσούμπα

Από κατάληψη του ΠΑΜΕ στο παλιό υπουργείο Εργασίας, στις 30/3/2010, επί κυβέρνησης ΠΑΣΟΚ
Από κατάληψη του ΠΑΜΕ στο παλιό υπουργείο Εργασίας, στις 30/3/2010, επί κυβέρνησης ΠΑΣΟΚ
Πληρωμένη απάντηση στις κυβερνητικές αθλιότητες έδωσε ο ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, Δ. Κουτσούμπας, που κατά τη διάρκεια της ομιλίας του στην Ολομέλεια της Βουλής σημείωσε:

«Δεν πρόκειται να σας σώσουν οι γελοιότητες κάποιων υπουργών σας που ανακάλυψαν δήθεν αντισυγκεντρώσεις, στη δικαιολογημένη διαμαρτυρία των σωματείων ενάντια στην κυβερνητική φιέστα στη Δυτική Αττική, με την προβολή ταυτόχρονα των δικών τους αιτημάτων και προτάσεων, άσχετα αν συμφωνείτε, που δίνουν απάντηση και ανακούφιση μόνιμη και πραγματική στους κατοίκους των πληγεισών περιοχών.

Εκτός κι αν σκέφτεστε μαζί με το χτύπημα στην απεργία, να βάλετε στο γύψο και τις συγκεντρώσεις!

'Η να επιτρέπετε μόνο όσες εσείς εγκρίνετε...

Και, μάλιστα, σήμερα είχαμε νέες αθλιότητες από υπουργούς της κυβέρνησής σας, ότι τάχα το ΚΚΕ δεν έχει πάρει ξεκάθαρη θέση για την απλή αναλογική στην Τοπική Διοίκηση, όπως και ότι ο δήμος Πάτρας δεν εφαρμόζει τα μέτρα ατομικής προστασίας για τις καθαρίστριες.

Προτείνουμε να πείτε στους συνεργάτες των υπουργών σας να τους ενημερώνουν καλύτερα, για να μην εκτίθενται και συμπεριφέρονται μέσα στο κοινοβούλιο ως τρολ του διαδικτύου. Για τη μεν απλή αναλογική - όταν και εφόσον την φέρει κι αν είναι απλή και άδολη - έχουμε πει, εδώ και χρόνια αν δεν το ξέρετε, ότι το ΚΚΕ θα την ψηφίσει, ως μέτρο για την ισοτιμία της ψήφου και όχι ως εργαλείο για άλλου είδους συμπράξεις, συνεργασίες, όπου εσείς θα δυσκολεύεστε και θα ψάχνετε δεξιά αριστερά να βρείτε συμμάχους, όπως θέλετε εσείς και όπως επιδιώκετε άλλωστε, και το ξέρει πάρα πολύ καλά ο ελληνικός λαός και οι ίδιοι οι ψηφοφόροι σας.

Για το δε δήμο Πάτρας, σας ενημερώνουμε ότι ο Πελετίδης εφαρμόζει ήδη το μέτρο και με το παραπάνω, όμως ταυτόχρονα λέει ότι κάνετε παροχές με ξένα κόλλυβα, γιατί βάζετε τους δήμους να τα πληρώνουν. Αλλά δεν σας ενοχλεί αυτό με τον Πελετίδη, άλλα σας ενοχλούν, που τα ξέρει καλά ο λαός της Πάτρας. Και για τη δουλειά του και για το έργο του και για την υπεράσπιση των λαϊκών συμφερόντων και για τις διεκδικήσεις του και γι' αυτά που σας καταμαρτυρά και που έχει απόλυτο δίκιο και γι' αυτό έχει τη στήριξη της πλειοψηφίας του λαού εκεί στην πόλη».

«Διαστημικό» το θράσος της κυβέρνησης

Απάντηση στις κυβερνητικές αθλιότητες έδωσε νωρίτερα στην Ολομέλεια ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΚΚΕ, Θ. Παφίλης. Τόνισε ότι είναι «διαστημικό το θράσος» η κυβέρνηση να φέρνει, σαν τον κλέφτη, τροπολογία για να καταργήσει το δικαίωμα στην απεργία, να στηρίζει την εργασιακή ζούγκλα, να στέλνει το λαό στον Καιάδα, να στηρίζει το μεγάλο κεφάλαιο και να κατηγορεί αυτούς που υπερασπίζονται τα συμφέροντα του λαού.

Τόνισε ότι το ΚΚΕ δεν κάνει αντισυγκεντρώσεις και πως η συγκέντρωση ήταν κατά της κυβερνητικής πολιτικής, ενώ θύμισε στον υπουργό Εσωτερικών ότι επί κυβέρνησης Σαμαρά στο υπουργείο Εργασίας έγιναν δεκάδες συλλήψεις συνδικαλιστών, σε κινητοποίηση που έγινε εκεί. Τόνισε ότι το ΚΚΕ «δεν μασάει από τέτοια» και πρόσθεσε ότι τέτοιες επιθέσεις έχει δεχτεί το ΚΚΕ τόσο από το ΠΑΣΟΚ όσο και από τη ΝΔ.

Απευθυνόμενος στην κυβέρνηση, σημείωσε ότι «αυτή είναι η μεγάλη σας συνεισφορά, η μεγαλύτερη απ' όλες: Ευνουχίζετε πολιτικά τον ριζοσπαστισμό που αναπτυσσόταν και που αναπτύσσεται και σήμερα. Εμείς θα πολεμήσουμε, όπως πάντα ξέρουμε, δίπλα στους εργαζόμενους, κόντρα στις πολιτικές αυτές που τον καταδικάζουν να ζει έτσι και θα του αποκαλύπτουμε ποιος είναι ο δρόμος που πρέπει να διαλέξει. Και αυτός ο δρόμος είναι της σύγκρουσης, της ανατροπής και όχι της υποταγής και της ταξικής συνεργασίας».

Απάντηση του δημάρχου Πάτρας

Απάντηση στα ψέματα Σκουρλέτη σχετικά με το δήμο Πάτρας έδωσε ο δήμαρχος της πόλης, Κ. Πελετίδης, με δήλωσή του στην οποία αναφέρει:

«Ο κ. Σκουρλέτης, στη σημερινή παρέμβασή του στη Βουλή και αναφερόμενος στα Μέσα Ατομικής Προστασίας (ΜΑΠ) των Σχολικών Καθαριστριών, ισχυρίστηκε ψευδώς ότι αρνούμαι ως δήμαρχος να τα παραχωρήσω. Αυτό που σας ενόχλησε κ. υπουργέ, της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ, είναι αυτό που σας θέσαμε με σαφήνεια ως δήμος, ότι δηλαδή κάνετε "μνημόσυνο με ξένα κόλλυβα". Δεν δίνετε ούτε ευρώ για τη δαπάνη αγοράς των ΜΑΠ από το υπουργείο σας και από τον κρατικό προϋπολογισμό. Αρνείστε σθεναρά τη μονιμοποίησή τους, που είναι πάγιο αίτημα του εργατικού κινήματος και της δημοτικής αρχής, ενώ φιλοκυβερνητικές δημοτικές αρχές, όπως καλά γνωρίζετε, έχουν ήδη προχωρήσει στην απόλυσή τους».

Αντιγράφουν το ΠΑΣΟΚ ακόμα και στην προβοκάτσια!

Δημοσίευμα του «Ριζοσπάστη» στις 6/4/2010 που απαντούσε με στοιχεία στις προβοκάτσιες της κυβέρνησης ΠΑΣΟΚ, ύστερα από κατάληψη του ΠΑΜΕ στο υπουργείο Οικονομικών
Δημοσίευμα του «Ριζοσπάστη» στις 6/4/2010 που απαντούσε με στοιχεία στις προβοκάτσιες της κυβέρνησης ΠΑΣΟΚ, ύστερα από κατάληψη του ΠΑΜΕ στο υπουργείο Οικονομικών
Ηταν λίγο μετά τις εκλογές τον Οκτώβρη του 2009, όταν το ΚΚΕ έγκαιρα κάλεσε το λαό να μη δώσει καμιά πίστωση χρόνου, να μη δείξει καμιά ανοχή απέναντι στην κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ, που τότε έκανε «ντεμπούτο» με πρωθυπουργό τον Γ. Παπανδρέου, δείχνοντας από την πρώτη κιόλας μέρα τα δόντια της στο λαό. Τα αστικά επιτελεία τέθηκαν απευθείας σε θέση μάχης απέναντι στο ΚΚΕ και τη δράση του στο εργατικό κίνημα. Δηλαδή απέναντι στη δράση των κομμουνιστών μέσα στα συνδικάτα για οργάνωση των αγώνων απέναντι στην αντιλαϊκή κυβερνητική πολιτική.

Στελέχη της κυβέρνησης και ο Τύπος της εποχής εξαπέλυσαν μια συντονισμένη προβοκάτσια σε βάρος του Κόμματος, με κεντρικό μοτίβο ότι οι κινητοποιήσεις των συνδικάτων είναι υποκινούμενες από το ΚΚΕ και οτι το ΚΚΕ δείχνει μεγαλύτερο αντιπολιτευτικό ζήλο απέναντι στη νέα κυβέρνηση, απ' ό,τι έκανε προηγούμενα απέναντι στη ΝΔ! Δηλαδή, ό,τι λέει σήμερα και η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ! Πρώτο βιολί ήταν τότε ο Θ. Πάγκαλος, ο οποίος έλεγε ότι «το ΚΚΕ έχει διοργανώσει τις πρώτες μέρες της κυβέρνησης ΠΑΣΟΚ περισσότερες κινητοποιήσεις απ' όσες είχε κάνει τα πεντέμισι χρόνια που κυβερνούσε η ΝΔ». Στην επίθεση συντονίστηκε και μερίδα του τύπου ενώ είχε προηγηθεί η προβοκατόρικη επίθεση με αιχμή τα οικονομικά του Κόμματος.

Δεκαπέντε μόλις μέρες μετά τις εκλογές, σύμφωνα με δημοσιεύματα της εποχής, συζητήθηκε σε άτυπο υπουργικό συμβούλιο το αίτημα τριών τουλάχιστον υπουργών του ΠΑΣΟΚ (Λοβέρδος, Χρυσοχοΐδης, Διαμαντοπούλου) να διαμορφώσει η κυβέρνηση «ενιαίο μέτωπο απέναντι στο ΚΚΕ».

Η άθλια επίθεση κορυφώθηκε τον επόμενο χρόνο, με ευθείες απειλές για τη δράση του ταξικού συνδικαλιστικού κινήματος, δολοφονικές επιθέσεις προβοκατόρων, βρώμικα υπονοούμενα για σύμπραξη με τη ΝΔ. Καμιά από τις βρωμιές τους δεν έμεινε αναπάντητη.

Η απάντηση ήταν ακαριαία. Με αλλεπάλληλα δημοσιεύματα, ο «Ριζοσπάστης» «θύμισε» στους υπουργούς και παρατρεχάμενους της κυβέρνησης στιγμές από μεγάλους αγώνες του ταξικού κινήματος ολόκληρη την προηγούμενη περίοδο, με κορυφαίους σταθμούς τις μεγάλες απεργίες, τις καταλήψεις υπουργείων, τα μαζικά συλλαλητήρια, τις διαδηλώσεις ακόμα κι έξω από το Μέγαρο Μαξίμου.

Την πείρα εκείνης της εποχής πρέπει να την αξιοποιήσει σήμερα ο λαός. Ποιον ωφέλησαν και τι εξυπηρετούσαν το ψέμα και η βρωμιά σε βάρος του ΚΚΕ, της πρωτοπόρας δράσης του στο κίνημα; Λίγους μήνες μετά την εκλογή της, η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ υπέγραψε το 1ο μνημόνιο. Στη συνέχεια, συγκυβέρνησε με τη ΝΔ, τον Καρατζαφέρη και τον Κουβέλη και ψήφισαν μαζί το 2ο μνημόνιο.

Στασίδι έπιασε στη συνέχεια ο ΣΥΡΙΖΑ, που αντιγράφει το ΠΑΣΟΚ ακόμα και στις προβοκάτσιες ενάντια στο ΚΚΕ. Ο ΣΥΡΙΖΑ ψήφισε ήδη το 3ο μνημόνιο, μαζί με τη ΝΔ, το ΠΑΣΟΚ και το Ποτάμι, ενώ το επικαιροποίησε με ένα 4ο. Είναι φανερό ότι η επίθεση στο Κόμμα με τις χυδαιότητες τύπου Σκουρλέτη και άλλων αποτελεί προάγγελο έντασης της επίθεσης στο λαό, στο πλαίσιο της ΣΥΡΙΖΑικης «δίκαιης ανάπτυξης», που δεν πρόκειται να μείνει αναπάντητη.

Πρόθυμο χέρι βοήθειας...

Πρόθυμο «χέρι βοήθειας» στην επίθεση που έχει εξαπολύσει εναντίον του ΚΚΕ βρήκε η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ από τη ναζιστική εγκληματική Χρυσή Αυγή, κατά τη χτεσινή συζήτηση για τον προϋπολογισμό στη Βουλή. Ο αρχηγός της ναζιστικής οργάνωσης πήρε τη σκυτάλη της συκοφάντησης από τον υπουργό Εσωτερικών, Π. Σκουρλέτη, ο οποίος λίγο νωρίτερα είχε εμφανίσει το ΚΚΕ να διαδηλώνει «επιλεκτικά» ενάντια στην αντιλαϊκή πολιτική της σημερινής κυβέρνησης, ενώ στους προηγούμενους δεν έκανε τάχα το ίδιο... «Θυμάμαι τις ελεγχόμενες και προσεκτικές διαμαρτυρίες σας», είπε χαρακτηριστικά ο Π. Σκουρλέτης. Με την ίδια λίγο - πολύ επιχειρηματολογία, ο αρχηγός του φασιστικού μορφώματος σημείωσε ειρωνευόμενος: «Συμπάσχω με τους υπουργούς της κυβερνήσεως, οι οποίοι θα έχουν λουστεί από κρύο ιδρώτα, όπως είπε προηγουμένως ο Γραμματέας του ΚΚΕ, διότι έρχεται η ταξική πάλη και η έφοδος στα χειμερινά ανάκτορα», και συνέχισε: «Οι Ελληνες πατριώτες, κρατώντας ελληνικές σημαίες, διαμαρτυρόμενοι έξω από τη Βουλή, δέχτηκαν την επίθεση εκτός από τις δυνάμεις των ΜΑΤ και των ροπαλοφόρων του ΚΚΕ, που είναι οι τελευταίοι φρουροί των χειμερινών ανακτόρων». Ολη, λοιπόν, η αντικομμουνιστική χυδαιολογία, συντονισμένη και σε πλήρη ανάπτυξη, με την κυβέρνηση και τη Χρυσή Αυγή να παίζουν πινγκ πονγκ.

...και άμεση επιβράβευση

Κι επειδή τέτοιες υπηρεσίες εξαργυρώνονται «ατάκα και επιτόπου», αμέσως μετά την ομιλία του Μιχαλολιάκου, ανέλαβε ο πρόεδρος της Βουλής σε ρόλο συνομιλιτή τους. Ο Ν. Βούτσης ζήτησε το λόγο, παρόντος, όπως είπε, του Μιχαλολιάκου για να απαντήσει αν θέλει στη συνέχεια ο ίδιος (!) και καταλόγισε στη Χρυσή Αυγή ότι μιλάει διαρκώς για το κατοχικό δάνειο και όχι για τις υπόλοιπες πολεμικές αποζημιώσεις, επειδή «έχετε εκλεκτική συγγένεια» με εκείνους που έχασαν τον πόλεμο. Αλλο που δεν ήθελε ο Μιχαλολιάκος! Αρπαξε την πάσα του προέδρου της Βουλής και είπε ότι «πρέπει να διεκδικήσουμε όλες τις αποζημιώσεις», δικαιολογούμενος ότι νωρίτερα στην ομιλία του στάθηκε στο κατοχικό δάνειο «γιατί δεν έχει προχωρήσει σε σχέση με τα άλλα». Και μιας και του δόθηκε η ευκαιρία από τον Ν. Βούτση, έσπευσε να διευκρινίσει ότι «άλλο η ιδεολογία της εθνικοσοσιαλιστικής Γερμανίας ή της φασιστικής Ιταλίας που δεν ταυτιζόμαστε και άλλο ο εθνικισμός. Εμείς ως εθνικιστική δύναμη καταγγέλλουμε και μας ερμηνεύετε λάθος. Δεν αναφέρθηκα επιλεκτικά». Με τέτοιες πάσες και αβρότητες, ολοκληρώθηκε ένα ακόμα επεισόδιο στο «ξέπλυμα» της Χρυσής Αυγής από την κυβέρνηση. Με το αζημίωτο, βέβαια, όπως έδειξε προηγουμένως ο αντικομμουνιστικός τους οχετός.



Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ