ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σάββατο 20 Δεκέμβρη 2014 - 2η έκδοση
Σελ. /24
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΚΩΣΤΑΣ ΠΑΡΑΣΚΕΥΑΣ
Αποφασιστική στήριξη του ΚΚΕ για να ανοίξει ο δρόμος για τη μόνη φιλολαϊκή λύση

Σε συγκέντρωση στο Περιστέρι μίλησε χτες το μέλος του ΠΓ της ΚΕ του ΚΚΕ

Σε συγκέντρωση, στο ΚΥΒΕ Περιστερίου, μίλησε χτες ο Κώστας Παρασκευάς, μέλος του ΠΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, στα πλαίσια της πολύμορφης δράσης - παρέμβασης της ΚΟ Αττικής στις πολιτικές εξελίξεις.

Μεταξύ άλλων τόνισε: «Το ΚΚΕ καλεί τον εργαζόμενο λαό, τη νεολαία, να κλείσουν τα αυτιά στις σειρήνες του εκβιασμού και του εκφοβισμού, του αποπροσανατολισμού, με αφορμή τις διαδικασίες για την εκλογή του Προέδρου της Δημοκρατίας (...) Είτε βγει ΠτΔ στις 29 του μήνα είτε δε βγει και πάμε για εκλογές, όποιος και να βγει τώρα ή μετά τις εκλογές, την ίδια δουλειά θα κάνει. Θα υπογράφει τις αντιλαϊκές αποφάσεις και τα μέτρα. Θα είναι εγγυητής της συνεννόησης και της σταθερότητας ανάμεσα στις δυνάμεις του συστήματος, εγγυητής της πορείας της χώρας μέσα στον ευρωμονόδρομο

(...) Οι αλληλοκατηγορίες ανάμεσα σε ΝΔ και ΣΥΡΙΖΑ, για το ποιος αποσταθεροποιεί την οικονομία της χώρας, αποτελούν κριτήριο, γιατί στην πραγματικότητα δίνουν εξετάσεις στην πλουτοκρατία, στο κεφάλαιο, στην ΕΕ ότι θα εξυπηρετήσουν απαρέγκλιτα τα συμφέροντά τους. Θα συνεχίσουν την επίθεση, τα αντιλαϊκά μέτρα για να εξασφαλιστεί η κερδοφορία και η μακροημέρευση των μονοπωλιακών ομίλων».

Σε ό,τι αφορά τη ΝΔ και το ΠΑΣΟΚ, ο Κ. Παρασκευάς επεσήμανε ότι, έχοντας καταδικαστεί στη συνείδηση πλατιών λαϊκών στρωμάτων που τα οδήγησαν στη φτώχεια, «τώρα ένα όπλο τους μένει, η τρομοκράτηση και η παραπλάνηση των θυμάτων της πολιτικής τους, η καλλιέργεια του φόβου ότι θα επιστρέψουμε στην αρχή της κρίσης και σε ανάλογα μέτρα και η καλλιέργεια της ψεύτικης ελπίδας της ανάκαμψης και της απόκρυψης ότι στα σκαριά υπάρχουν νέα αντεργατικά μέτρα για άμεση εφαρμογή».

«Ο εργαζόμενος λαός», πρόσθεσε, «έχει μεγάλη και πικρή πείρα και από ανέξοδες υποσχέσεις. Κριτήριο δεν είναι οι υποσχέσεις. Κριτήριο για κάθε δύναμη είναι οι θέσεις της στα κρίσιμα ζητήματα που καθορίζουν την πολιτική της. Αυτά τα κριτήρια αφορούν και το ΣΥΡΙΖΑ, που πρέπει να κατανοείται όπως πραγματικά είναι και όχι όπως θέλει να φαίνεται ή όπως δηλώνει (...) Ο ΣΥΡΙΖΑ διεκδικεί την αναγνώριση της αστικής τάξης, ότι αποτελεί καλύτερο εγγυητή για τη συνέχιση της πορείας μέσα στην ΕΕ. Δηλώνει ότι θα εξασφαλίσει καλύτερα την εθνική συνεννόηση στα θέματα της εξωτερικής πολιτικής. Οτι δε θα αμφισβητήσει και θα τηρήσει τις διεθνείς υποχρεώσεις που απορρέουν από τις συμφωνίες της Ελλάδας με την ΕΕ».

«Η ουσία των προεκλογικών εξαγγελιών», τόνισε, «είναι ότι πρόκειται για εξαγγελίες που ακόμα και αν πραγματοποιηθούν (που δε θα πραγματοποιηθούν) δεν αλλάζουν τη θέση της εργατικής τάξης, δεν ανταποκρίνονται ούτε στο ελάχιστο στις ανάγκες της εργατικής - λαϊκής οικογένειας. Ουσιαστικά πρόκειται για εξαγγελίες που αναγνωρίζουν τη μονιμοποίηση της φτώχειας και της ανεργίας».

Ολες μας τις δυνάμεις για την ανασύνταξη του εργατικού κινήματος, για τη Λαϊκή Συμμαχία

Καλώντας σε δράση για αποφασιστική ενίσχυση του ΚΚΕ, ο Κ. Παρασκευάς σημείωσε: «Απευθυνόμαστε στους οπαδούς, στους ψηφοφόρους του ΚΚΕ. Ούτε ώρα χαμένη. Πρέπει να κάνουμε τη νύχτα μέρα, να φτάσει η φωνή και το μήνυμα του ΚΚΕ παντού. Μια και μόνο μια εγγύηση υπάρχει, το ΚΚΕ, με την 96χρονη ηρωική του διαδρομή.

Δεν πρόκειται να υποχωρήσουμε κάτω από καμιά πίεση, κάτω από κανέναν εκβιασμό, μπροστά σε καμιά αυταπάτη. Εγγύηση αποτελεί η πείρα και το πρόγραμμα του ΚΚΕ. Γιατί πιστεύουμε ότι η λαϊκή πάλη μπορεί να κάνει και θα κάνει δυνατό αυτό που φαίνεται σήμερα αδύνατο.

Δεν πρόκειται το ΚΚΕ να βάλει πλάτη για να ξεπεράσει την κρίση της η αστική τάξη σε βάρος του λαού, συμμετέχοντας σε κυβερνητική διαχείριση. Γιατί κάτι τέτοιο δε θα ήταν απλά μια ασυνέπεια. Θα έδειχνε ότι το ΚΚΕ δεν έχει βγάλει κανένα συμπέρασμα για το πού οδήγησαν αυτές οι επιλογές τα κομμουνιστικά κόμματα στη Γαλλία, στην Ιταλία, κ.α. Για το τι έγινε στην Κύπρο. Κάτι τέτοιο δεν πρόκειται να γίνει, γιατί το ΚΚΕ έχει βγάλει συμπεράσματα από την πείρα και την Ιστορία.

Να ανασυνταχθεί το λαϊκό κίνημα, να συγκροτηθεί και να δυναμώσει η Λαϊκή Συμμαχία. Να ανοίξει ο δρόμος για λύση υπέρ του λαού, για αποδέσμευση από την ΕΕ, την κοινωνικοποίηση των μονοπωλίων, με την εργατική τάξη, το λαό στο τιμόνι της εξουσίας.

Γι' αυτήν την προοπτική το ΚΚΕ θα δώσει όλες του τις δυνάμεις.

Γι' αυτήν τη προοπτική, που ανταποκρίνεται στα άμεσα και μακροπρόθεσμα συμφέροντα του λαού, θα πρέπει να στηριχτεί αποφασιστικά το ΚΚΕ».

Στο χορό των μεθοδεύσεων και οι «ανεξάρτητοι» βουλευτές

Υπαινιγμούς για ενδεχόμενο χρηματισμό όσων «ανεξάρτητων» βουλευτών ψήφισαν υπέρ του Στ. Δήμα ενώ είχαν καταψηφίσει τον προϋπολογισμό (δηλαδή, για τους Λυκούδη, Αηδόνη, Ψαριανό και Νταβρή), διατυπώνουν σε κοινή τους ανακοίνωση οι επίσης «ανεξάρτητοι» βουλευτές Παραστατίδης και Βουδούρης. Συγκεκριμένα, παρότι αναφέρουν ότι δεν συνεπάγεται πως η θετική ψήφος συναρτάται υποχρεωτικά με χρηματισμό, ισχυρίζονται ότι η στάση των εν λόγω βουλευτών στην προεδρική εκλογή «δημιουργεί μια βαριά σκιά» και αναφέρουν ότι «αδιαμφισβήτητος τρόπος να αρθεί αυτή η σκιά είναι η αποχή τους από τις επόμενες ψηφοφορίες».

Για «άθλια κατηγορία από πολιτικά σκουλήκια» έκανε λόγο ο Σπ. Λυκούδης, καλώντας τον ΣΥΡΙΖΑ να πάψει τη συνεργασία με τους δύο συγκεκριμένους βουλευτές. «Αθλιους επαίτες για να μπουν στα ψηφοδέλτια του ΣΥΡΙΖΑ», τους χαρακτήρισε ο Χρ. Αηδόνης, απειλώντας με προσφυγή στη Δικαιοσύνη «εάν δεν ανακαλέσουν μέχρι αύριο και δε ζητήσουν δημοσίως συγγνώμη».

Για «αθλιότητα διαφόρων περιπλανώμενων πολιτικάντηδων που εκτελούν συμβόλαια ενόψει της ένταξής τους στα ψηφοδέλτια του ΣΥΡΙΖΑ και δίνουν διαπιστευτήρια στην ηγεσία του ΣΥΡΙΖΑ» μίλησε ο Γρ. Ψαριανός, αναφέροντας και αυτός ότι θα προσφύγει στη Δικαιοσύνη.

Ανακοίνωση για τους υπαινιγμούς Παραστατίδη και Βουδούρη εξέδωσε και το ΠΑΣΟΚ, κάνοντας λόγο για «ακραίες αθλιότητες» που «δεν μπορούν να γίνουν αποδεκτές», ενώ «φωτογραφίζοντας» τον ΣΥΡΙΖΑ σημειώνει: «Ελπίζουμε να μη βρεθεί κόμμα να στεγάσει στην παρούσα φάση τους δύο αυτούς περιφερόμενους καιροσκόπους που δεν τίμησαν ποτέ τα κόμματα με τα ψηφοδέλτια των οποίων εξελέγησαν».

  • Χτες, εξάλλου, ο «ανεξάρτητος» βουλευτής Β. Πολύδωρας γνωστοποίησε την πρόθεσή του να μην υπερψηφίσει τον Στ. Δήμα σε καμία από τις επόμενες δύο ψηφοφορίες (23 και 29/12).
Διόρθωση

Στα αποσπάσματα της συνέντευξης του ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, Δ. Κουτσούμπα, στην ΕΤ3 που δημοσιεύτηκαν χτες στο «Ρ», μία ερώτηση του δημοσιογράφου («Ακούσαμε τον Χαρδούβελη, τον άνθρωπο με το αγγελικό πρόσωπο και την αγγελική φωνή να λέει ότι "για πολλά πολλά χρόνια θα έχουμε μνημόνιο, μέχρι να δώσουμε το 75% των δανεικών των 360 δισ.". Εδώ μιλάμε για 100 χρόνια μπροστά, πόσο θα πληρώνουμε;»), από λάθος εμφανίστηκε να αποτελεί κομμάτι απάντησης του Δ. Κουτσούμπα.

ΚΕΝΤΡΟΑΡΙΣΤΕΡΑ
Διαθέσιμος στην υπηρεσία του συστήματος δηλώνει και ο Παπανδρέου

Βαθαίνει το ρήγμα στο εσωτερικό του ΠΑΣΟΚ, με τον πρώην πρόεδρό του και πρώην πρωθυπουργό, Γ. Παπανδρέου, να επιδιώκει να παίξει αυτός ηγετικό ρόλο στην υπόθεση αναμόρφωσης της εγχώριας κεντροαριστεράς, σε κόντρα με τη σημερινή ηγεσία και τις αντίστοιχες επιδιώξεις του Ευ. Βενιζέλου.

Μιλώντας προχτές στην Κοζάνη, ουσιαστικά προανήγγειλε τη δημιουργία νέου κόμματος, σημειώνοντας:

«Χρειαζόμαστε ένα Κίνημα πρωταγωνιστή προοδευτικών αλλαγών. Ο πολιτικός μας χώρος, ο χώρος της προόδου, της δημοκρατίας και του σοσιαλισμού, είναι εκείνος ο χώρος που μπορεί να ηγηθεί της προσπάθειας σχηματισμού ευρύτερων συναινέσεων που έχει ανάγκη η χώρα για να αλλάξει, να πάει μπροστά. Δε μιλάμε για κανέναν τρίτο πόλο. Μιλάμε για τον πόλο που πρέπει και μπορεί να είναι κυρίαρχος ιδεολογικά και πολιτικά στην ελληνική κοινωνία, στη χώρα. Δεν αξίζει σε αυτόν το χώρο να ετεροπροσδιορίζεται από καμία δεξιά ή αριστερή συντήρηση», είπε, καλώντας «όλοι όσοι μοιραζόμαστε τις ίδιες αξίες, να πάρουμε στα χέρια μας την υπόθεση (...) Να γίνουμε εμείς πρώτοι η Αλλαγή που οραματιζόμαστε».

Εκτίμησε παράλληλα ότι υπάρχει ακόμα χρόνος για εκλογή ΠτΔ και επανέφερε την πρότασή του για άμεση συγκρότηση άλλης κυβέρνησης από την παρούσα Βουλή.

Από την πλευρά του, ο εκπρόσωπος Τύπου του ΠΑΣΟΚ, Δ. Καρύδης, ανέφερε πως ο Γ. Παπανδρέου «οφείλει τώρα που ανακάμπτουμε να ενισχύσει το ΠΑΣΟΚ, τη "Δημοκρατική Παράταξη" (...) Οτιδήποτε άλλο κάνει δεν τον τιμά σε αυτήν την πορεία και θα αναλάβει και την ευθύνη απέναντι στον κόσμο του ΠΑΣΟΚ και την κοινωνία».

ΣΤ. ΘΕΟΔΩΡΑΚΗΣ
Βάζει κι άλλο «πακέτο» στο τραπέζι των αντιλαϊκών διεργασιών

Το «πακέτο» της διενέργειας εκλογών το αργότερο μέχρι την 1η Φλεβάρη, με παράλληλη εκλογή Προέδρου της Δημοκρατίας από την παρούσα Βουλή έβαλε στο τραπέζι των παζαριών μεταξύ των δυνάμεων της αστικής διαχείρισης ο επικεφαλής του Ποταμιού, Στ. Θεοδωράκης, με τη λεγόμενη «πρόταση απεμπλοκής και ευθύνης» που κατέθεσε χτες το βράδυ.

Στην ανακοίνωσή του, ο επικεφαλής του Ποταμιού, που έτσι κι αλλιώς έχει δηλώσει επανειλημμένα ότι διεκδικεί ρόλο «καταλύτη» στις αντιλαϊκές διεργασίες αναμόρφωσης του αστικού πολιτικού σκηνικού, κάνει λόγο για «έκπληκτη κοινωνία» που «παρακολουθεί τη χώρα να μπαίνει σε μια νέα περιδίνηση φημολογιών και σκανδάλων» και προσθέτει: «Πρόκειται για μια επικίνδυνη κατάσταση από την οποία δεν πρόκειται να υπάρξουν πολιτικά κερδισμένοι. Είναι η ώρα οι πολιτικές δυνάμεις να προτάξουν το συμφέρον της χώρας μακριά από τις παραταξιακές τους ιδιοτέλειες. Απευθύνομαι, λοιπόν, στον Αντώνη Σαμαρά και τον Αλέξη Τσίπρα και τους ζητώ να κάνουν και οι δύο ένα βήμα πίσω. Ο Αλέξης Τσίπρας να ψηφίσει για Πρόεδρο της Δημοκρατίας τον Σταύρο Δήμα - άλλωστε ο ΣΥΡΙΖΑ δεν έχει εκφράσει αντιρρήσεις για το πρόσωπο του υποψηφίου Προέδρου - και ο Αντώνης Σαμαράς να συμφωνήσει να γίνουν εθνικές εκλογές το αργότερο μέχρι την 1η Φεβρουαρίου. Οι στιγμές απαιτούν γενναίες αποφάσεις και ελπίζω ότι υπάρχουν ηγέτες που μπορούν να τις πάρουν».

Διατυμπανίζοντας τη στοχοπροσήλωσή του στις προτεραιότητες του εγχώριου κεφαλαίου, τονίζει ακόμα ότι «είναι σημαντικό εκτός των άλλων να χρησιμοποιήσουμε τον χρόνο που θα απαιτείτο για την εκλογή Προέδρου της Δημοκρατίας από τη νέα Βουλή, για την προετοιμασία της καθοριστικής για τη χώρα διαπραγμάτευσης του Φεβρουαρίου».



Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ