ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 20 Δεκέμβρη 2013
Σελ. /24
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
Κάτω από 500 ευρώ το 36% των συντάξεων

Δόθηκαν χτες στη δημοσιότητα τα στοιχεία του συστήματος «ΗΛΙΟΣ» για το μήνα Δεκέμβρη

Με συντάξεις πείνας καλούνται να επιβιώσουν εκατοντάδες χιλιάδες απόμαχοι της δουλειάς, που σε πολλές περιπτώσεις συντηρούν και τα παιδιά τους
Με συντάξεις πείνας καλούνται να επιβιώσουν εκατοντάδες χιλιάδες απόμαχοι της δουλειάς, που σε πολλές περιπτώσεις συντηρούν και τα παιδιά τους
Τη διεύρυνση της φτώχειας μεταξύ μεγάλου τμήματος των συνταξιούχων επιβεβαιώνουν τα στοιχεία για το ύψος των συντάξεων για το μήνα Δεκέμβρη, που καταγράφονται στο σύστημα «ΗΛΙΟΣ». Σύμφωνα με αυτά:

  • Πάνω από ένα εκατομμύριο κύριες συντάξεις (1.038.396) σε σύνολο 2.880.484, δηλαδή το 36% των συντάξεων που αποδίδονται αυτό το μήνα, είναι κάτω των 500 ευρώ και αυτά μεικτά.
  • Ο μέσος όρος της κύριας σύνταξης αυτής της ομάδας συνταξιούχων είναι μόλις 332,9 ευρώ (μεικτά), που σημαίνει ότι είναι κάτω και από το γλίσχρο επίδομα ανεργίας και σε κάθε περίπτωση είναι κάτω από το εισοδηματικό όριο της ακραίας φτώχειας.
  • Μία ακόμα αντίστοιχη ομάδα συνταξιούχων, 1.172.104 άτομα, λαμβάνουν κύρια σύνταξη μεταξύ 500 και 1.000 ευρώ, όμως ο μέσος όρος της σύνταξής τους είναι 779,2 ευρώ μεικτά.
  • Η μέση επικουρική σύνταξη, για όσους λαμβάνουν τέτοια, διαμορφώνεται στα 177 ευρώ μεικτά συνεχίζοντας την πορεία συρρίκνωσής τους.
  • Η μέση σύνταξη των αγροτών ασφαλισμένων του ΟΓΑ είναι μόλις 435 ευρώ μεικτά και του ΙΚΑ 641 ευρώ μεικτά. Οπως προκύπτει, από το περασμένο καλοκαίρι, περίπου 11.000 ανασφάλιστοι υπερήλικες του ΟΓΑ έχασαν και αυτή την πενιχρή σύνταξη των 340 ευρώ.

Σημειώνεται ότι φέτος είναι η πρώτη χρονιά που δεν καταβάλλεται με τις συντάξεις του Δεκέμβρη και το «δώρο» (η 14η σύνταξη), πράγμα που στερεί από 2,6 εκατομμύρια συνταξιούχους το συνολικό ποσό των 2,3 δισ. ευρώ. Ποσό που θα τους ελάφρυνε έστω και λίγο από την κατάσταση της φτώχειας στην οποία τους έχουν οδηγήσει οι συνεχιζόμενες περικοπές, αλλά και οι παραπέρα επιβαρύνσεις για ιατροφαρμακευτική περίθαλψη, με τις ανατροπές που επιβάλλει η κυβέρνηση στην Υγεία.

ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΑ ΔΗΜΟΣΙΩΝ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΩΝ
Μεθοδεύεται η παράδοση σε επιχειρηματικούς ομίλους

Συνέντευξη Τύπου έδωσε χτες η Πανελλήνια Ενωση Ιατρικής Βιοπαθολογίας

Τις μεθοδεύσεις για παράδοση των εργαστηρίων των δημόσιων νοσοκομείων σε επιχειρηματικούς ομίλους κατήγγειλαν χθες σε συνέντευξη Τύπου η Πανελλήνια Ενωση Ιατρικής Βιοπαθολογίας, μαζί με ελευθεροεπαγγελματίες μικροβιολογικών εργαστηρίων.

Ανάμεσα σε άλλα ανέφεραν: «Μαθαίνουμε και βλέπουμε ότι σκοπεύουν να μεταφέρουν όλες τις εργαστηριακές εξετάσεις των δημόσιων νοσοκομείων -πλην των επειγόντων- στα ιδιωτικά διαγνωστικά κέντρα. Υπάρχει απαξίωση του εργαστηρίου και του γιατρού της Βιοπαθολογίας και αυτό έχει προγραμματιστεί εδώ και καιρό με μελετημένο σχέδιο: Από τη μια δεν γίνονται προσλήψεις εργαστηριακών γιατρών, απαξιώνονται τα εργαστήρια, την τελευταία 3ετία υπάρχει πρόβλημα στην προμήθεια αναλώσιμων υλικών και αντιδραστηρίων, άρα τα δημόσια νοσοκομεία δεν έχουν τη δυνατότητα να κάνουν ορισμένες εξετάσεις. Αυτές, είτε τις στέλνει το ίδιο το νοσοκομείο στον ιδιωτικό τομέα, είτε παίρνει τις λήψεις ο ασθενής -με όποιους κινδύνους αυτό εγκυμονεί- και τις πάει σε ιδιωτικά εργαστήρια».

Οπως είπαν, οι εργαστηριακές εξετάσεις θα γίνουν «φασόν» στα χέρια των μεγάλων επιχειρήσεων. Τα δείγματα θα μεταφέρονται στους δρόμους της Αθήνας και άλλων πόλεων με μεγάλους κινδύνους και καθυστερήσεις, ή μεγάλες επιχειρήσεις θα αναλάβουν εργολαβικά τα εργαστήρια, όπως έχουν πάρει άλλους τομείς -καθαριότητα, οικονομικά, τεχνικές υπηρεσίες, φύλαξη. Καταγγέλθηκε επίσης πως «στην Επιτροπή Κοινωνικών Υποθέσεων της Βουλής πέρα από τους επιστημονικούς και συνδικαλιστικούς φορείς των υγειονομικών, καλούνται και συγκεκριμένοι επιχειρηματίες του κλάδου της Υγείας, όπως π.χ. της Βιοϊατρικής».

Η παράδοση των εργαστηρίων στους επιχειρηματικούς ομίλους θα είναι σε βάρος του ασθενή, της συνολικής διάγνωσης, παρακολούθησης, θεραπείας γιατί «τα μεγάλα διαγνωστικά κέντρα έχουν ένα γιατρό απλά για να βγάλουν άδειες. Ομως για τον ασθενή είναι πολύ σημαντική η ύπαρξη βιοπαθολόγου που θα είναι σε συνεργασία με τον κλινικό γιατρό. Οι εργαστηριακοί γιατροί είναι ειδικότητα πρώτης γραμμής γιατί χωρίς εργαστήρια (μικροβιολογικό, αιματολογικό, βιοχημικό, ανοσολογικό) δεν βγαίνει διάγνωση. Χρειάζεται τα εργαστήρια των νοσοκομείων να έχουν το απαραίτητο επιστημονικό προσωπικό, αντιδραστήρια και αναλώσιμα, να γίνονται γρήγορα και αξιόπιστα οι εξετάσεις και οι ασθενείς να φεύγουν γρήγορα από το νοσοκομείο, ώστε να μειώνονται και οι νοσοκομειακές λοιμώξεις». Οι επιχειρηματίες θέλουν το χαμηλότερο κόστος, θα έχουν κακοπληρωμένους και λίγους γιατρούς και άλλους υγειονομικούς.

Επίσης αυτή η εξέλιξη σημαίνει πως στα δημόσια νοσοκομεία δεν θα γίνεται ειδίκευση νέων γιατρών. Οι ελευθεροεπαγγελματίες μικροβιολογικών εργαστηρίων τόνισαν πως «τα "ποιοτικά κριτήρια" που θέλει να βάλει το υπουργείο, μας εξαναγκάζουν να κλείσουμε γιατί δεν μπορούμε να αντέξουμε το μεγάλο κόστος. Στοχεύουν να κλείσουν τα μικρά, μονοπρόσωπα εργαστήρια και να αναπτυχθούν τα μεγάλα διαγνωστικά κέντρα. Δεν νοιάζονται για την ποιότητα γιατί οι μεγάλοι ιδιωτικοί όμιλοι δεν έχουν στα εργαστήρια γιατρούς βιοπαθολόγους, αλλά φθηνότερες ειδικότητες».

ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟ «ΜΕΤΑΞΑ»
Συγκέντρωση σήμερα ενάντια σε 50 απολύσεις

Απολύονται 50 εργαζόμενοι στη σίτιση του Νοσοκομείου «Μεταξά», υπάλληλοι της εργολαβικής εταιρείας ISS, επειδή η συγκεκριμένη εταιρεία δεν κέρδισε το διαγωνισμό του έργου. Οπως καταγγέλλει το Συνδικάτο Επισιτισμού - Τουρισμού - Ξενοδοχείων, «οι εργαζόμενοι βρίσκονται στην ίδια θέση εργασίας έως και 10 χρόνια, ανεξαρτήτως της εταιρείας που αναλάμβανε το έργο».

Χθες το Συνδικάτο, εργαζόμενοι και συνδικαλιστές του νοσοκομείου που συσπειρώνονται στο ΠΑΜΕ έκαναν παρεμβάσεις στη διοίκηση και στις εργολαβικές εταιρείες που εμπλέκονται. Απαίτησαν είτε να προσληφθούν από τη νέα εταιρεία, είτε να διοχετευτούν σε άλλες θέσεις της ΙSS. «Η απάντηση ήταν ότι δεν υπάρχει χώρος να απορροφηθούν οι εργαζόμενοι», ενώ «η πλειοψηφία της διοίκησης του σωματείου του νοσοκομείου "νίπτει τας χείρας" διότι οι εργαζόμενοι δεν αποτελούν μόνιμο προσωπικό του νοσοκομείου», και αρνείται επίμονα να εγγράψει τους εργολαβικούς εργαζόμενους, σημειώνει το Συνδικάτο.

Σήμερα στις 9 π.μ. εργαζόμενοι του νοσοκομείου και το Συνδικάτο Επισιτισμού θα κάνουν συγκέντρωση στο «Μεταξά», απαιτώντας οι εργαζόμενοι να συνεχίσουν να δουλεύουν στις θέσεις τους και να μονιμοποιηθούν στο νοσοκομείο, να καταργηθεί κάθε δουλεμπορικό συνεργείο που νοικιάζει εργαζόμενους και τους πετάει στο δρόμο απ' τη μια στιγμή στην άλλη.

Συνεχίζονται οι απεργίες στον ΕΟΠΥΥ

Την απόφαση για επαναλαμβανόμενες 24ωρες απεργίες μέχρι τις 27 Δεκέμβρη επιβεβαίωσε η Ολομέλεια των προέδρων Συλλόγων Επιστημονικού Υγειονομικού Προσωπικού (ΣΕΥΠ) ΕΟΠΥΥ, που συγκάλεσε χτες στην Αθήνα το Γενικό Συμβούλιο της Ομοσπονδίας (ΠΟΣΕΥΠ ΕΟΠΥΥ).

Κεντρικό ζήτημα στις τοποθετήσεις ήταν να υποστηριχτεί η πλήρης, αλλά όχι αποκλειστική απασχόληση των γιατρών, στη διαπραγμάτευση που θα αρχίσει σήμερα στο υπουργείο Υγείας. Στο «διάλογο», που συμφώνησε η συνδικαλιστική πλειοψηφία των γιατρών, θα συζητηθεί σύμφωνα με την κυβέρνηση «ο οδικός χάρτης και οι λεπτομέρειες της εντάξεως στο ΕΣΥ όσων επιλέξουν να είναι στο ΕΣΥ και τον οδικό χάρτη και τις λεπτομέρειες όσων επιλέξουν να κάνουν σύμβαση με τον ΕΟΠΥΥ».

Μιλώντας στην Ολομέλεια, ο εκλεγμένος εκπρόσωπος τη «Δημοκρατικής Πανεπιστημονικής Κίνησης» (ΔΗΠΑΚ) Γιατρών στο ΓΣ της ΠΟΣΕΥΠ, Κώστας Πελετίδης, επισήμανε ότι το περιεχόμενο των κινητοποιήσεων δεν βοηθάει τη συμμαχία με το λαό, ο οποίος έχει ανάγκη από δωρεάν υπηρεσίες Υγείας και να μη βάζει το χέρι στην τσέπη στη δύσκολη ώρα. «Δεν αξιοποιούμε το λαϊκό κίνημα και δεν οργανώνουμε αγώνες μαζί του», υπογράμμισε ο Κ. Πελετίδης, προβάλλοντας το διεκδικητικό πλαίσιο της ΔΗΠΑΚ.

Κυκλοφορούν από το ΠΑΜΕ
  • Αφιερωμένο στο εργατικό τραγούδι είναι το ημερολόγιο που διακινεί το ΠΑΜΕ για το 2014. Στις σελίδες του, οι αγώνες της εργατικής τάξης συνοδεύονται από τους στίχους τραγουδιών που ενέπνευσαν. Το ημερολόγιο διατίθεται από τα γραφεία του ΠΑΜΕ, από τις τοπικές του Γραμματείες, ταξικά σωματεία και συνδικάτα.
  • Συνοπτικό εργασιακό οδηγό, χρήσιμο για τα στελέχη των συνδικαλιστικών οργανώσεων, έχει εκδώσει το ΠΑΜΕ. Ο οδηγός απαντά σε ερωτήματα που προκύπτουν καθημερινά από τους εργαζόμενους στους χώρους δουλειάς και αφορούν στην εργατική νομοθεσία. Την έκδοση μπορεί κανείς να προμηθευτεί από τις δυνάμεις του ΠΑΜΕ.


Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ