ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 20 Δεκέμβρη 2013
Σελ. /24
ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ ΣΥΜΜΑΧΙΑ
Σήμερα δικάζονται τα 35 στελέχη του ΠΑΜΕ

Κάλεσμα σε σωματεία και εργαζόμενους να βρεθούν μαζικά στα δικαστήρια (κτίριο 2), στις 8.30 π.μ.

Για να προσαγάγουν τους συνδικαλιστές, οι δυνάμεις καταστολής επιτέθηκαν στους εργαζόμενους που συγκεντρώθηκαν έξω από το υπουργείο
Για να προσαγάγουν τους συνδικαλιστές, οι δυνάμεις καταστολής επιτέθηκαν στους εργαζόμενους που συγκεντρώθηκαν έξω από το υπουργείο
Για σήμερα, Παρασκευή, είναι προγραμματισμένη η δίκη των 35 στελεχών του ΠΑΜΕ που συνελήφθησαν στις 30 Γενάρη, στη διάρκεια διαμαρτυρίας στο υπουργείο Εργασίας. Η δίκη θα γίνει στο κτίριο 2, στις 8.30 π.μ. Το ΠΑΜΕ καλεί σωματεία, συνδικαλιστές και εργαζόμενους να παραβρεθούν μαζικά, για να καταδικαστεί η προσπάθεια ποινικοποίησης της συνδικαλιστικής δράσης, με τα αλλεπάλληλα κρούσματα που καταγράφονται το τελευταίο διάστημα.

Το κατασκευασμένο κατηγορητήριο αφορά την κινητοποίηση, που διοργάνωσαν Ομοσπονδίες και Συνδικάτα στο υπουργείο Εργασίας, προκειμένου να διαμαρτυρηθούν για τις προκλητικές δηλώσεις του υπουργού Εργασίας, Γ. Βρούτση, ότι το ασφαλιστικό σύστημα στηρίχτηκε σε ρουσφέτια και πελατειακές σχέσεις.

Με μια καραμπινάτη προβοκάτσια, η κυβέρνηση προσπάθησε τότε να τους φορτώσει την κατηγορία της πρόκλησης ζημιών στο γραφείο του υπουργού, παρουσιάζοντας, μάλιστα, φωτογραφίες που υποτίθεται ότι έδειχναν τις καταστροφές στη διάρκεια της διαμαρτυρίας του ΠΑΜΕ. Οπως αποδείχτηκε από το φωτογραφικό υλικό, υπήρξε μια σταδιακή μετακίνηση των επίπλων στο γραφείο του υπουργού, που έγινε ώρες μετά την έξοδο των συνδικαλιστών από το κτίριο.

Ο κυβερνητικός αυταρχισμός και η προσπάθεια τρομοκράτησης δεν περιορίστηκαν στους συνδικαλιστές που διαμαρτύρονταν μέσα στο υπουργείο, αλλά και στους δεκάδες που συγκεντρώθηκαν απ' έξω, όταν έγινε γνωστή η επέμβαση της αστυνομίας. Προκειμένου να διαλύσουν τους συγκεντρωμένους και να μπορέσουν να προσαγάγουν τους συνδικαλιστές, οι δυνάμεις καταστολής εξαπέλυσαν ωμή επίθεση με χημικά και κλομπ. Εννιά συνολικά άτομα έφτασαν στα νοσοκομεία με τραύματα και δυσφορία και δύο απ' αυτά έμειναν για παρακολούθηση.

Συγκέντρωση για τις δίκες αγροτών στην Καρδίτσα

Στο εδώλιο θα κάτσουν σήμερα 32 αγρότες για χρέη από δάνεια στην πρώην ΑΤΕ

Συγκέντρωση έξω από τα δικαστήρια της Καρδίτσας, όπου δικάζονται 32 αγρότες από χωριά της περιοχής για χρέη τους προς την πρώην ΑΤΕ, οργανώνει σήμερα η Ενωτική Ομοσπονδία Αγροτικών Συλλόγων Καρδίτσας. Οι αγρότες δικάζονται επειδή αδυνατούν να ξοφλήσουν αγροτικά δάνεια, τα οποία, αν και «ρυθμίστηκαν» με εγγύηση του Δημοσίου και παρά το γεγονός ότι έχουν πληρωθεί πολλές δόσεις στην τράπεζα, δεν έχουν μειωθεί, αντιθέτως γιγαντώθηκαν, με τις προσαυξήσεις και τα πανωτόκια.

Σε ανάλογη θέση βρίσκονται χιλιάδες μικρομεσαίοι αγρότες σ' όλη τη χώρα. Είναι χαρακτηριστικό ότι μόνο σε ένα χωριό της Καρδίτσας - το Προάστιο - πάνω από 170 αγρότες έχουν δεχτεί «κλητήρια θεσπίσματα», ενώ ήδη ένας Καρδιτσιώτης αγρότης έχει δικαστεί και καταδικαστεί σε 18 μήνες φυλάκιση με αναστολή και η δίκη ενός άλλου αναβλήθηκε για το Μάρτη του 2014.

Το αγωνιστικό αγροτικό κίνημα, που εκφράζεται από την ΠΑΣΥ, έχει διαμηνύσει, σε όλους τους τόνους, ότι δεν πρόκειται να επιτρέψει πλειστηριασμούς και κατασχέσεις για αγροτικά χρέη - προχτές κινητοποίηση των δυνάμεων της ΠΑΣΥ στην Ημαθία απέτρεψε τον πλειστηριασμό χωραφιών αγρότη της περιοχής - και ότι θα αγωνιστεί, με όλες τις δυνάμεις του, για να μην περάσει η πολιτική δικαστικής τρομοκράτησης σε βάρος των χρεωμένων αγροτών, που εφαρμόζει η συγκυβέρνηση ΝΔ - ΠΑΣΟΚ.

Στο πλαίσιο των αγροτικών διεκδικήσεων, που προβάλλεται στις αγροτικές κινητοποιήσεις οι οποίες βρίσκονται σε εξέλιξη και θα κορυφωθούν με πανελλαδικό συντονισμό στα τέλη Γενάρη - αρχές Φλεβάρη του 2014, τα αιτήματα που αφορούν στο σταμάτημα των δικαστικών διώξεων για χρέη των φτωχών αγροτών στην τράπεζα και στην εφορία είναι ψηλά στην ιεράρχηση, μαζί μ' αυτά που σχετίζονται με τη φορολογική επιδρομή σε βάρος της μικρομεσαίας αγροτιάς.

  • Παρέμβαση στη ΔΟΥ της Βέροιας πραγματοποίησε χτες η ΠΑΣΥ Ημαθίας ενάντια στο χαράτσωμα αγροτών και αγροτεμαχίων. Οι αγρότες διαδήλωσαν με πανό της ΠΑΣΥ και του Αγροτικού Συλλόγου Νάουσας «Μ. Αντύπας». Μοίρασαν ανακοινώσεις και παρέδωσαν στον προϊστάμενο της ΔΟΥ το ψήφισμά τους.
ΤΑΞΙΚΑ ΣΩΜΑΤΕΙΑ - ΦΟΡΕΙΣ ΠΕΙΡΑΙΑ
Πρόκληση η «φιλανθρωπία» της Χρυσής Αυγής

Προκαλεί τους εργαζόμενους και το λαό του Πειραιά η «εορταστική διανομή τροφίμων» που ανακοίνωσε η Χρυσή Αυγή για αύριο Σάββατο στο κέντρο της πόλης. Σε ανακοίνωσή τους, Σωματεία και φορείς του Πειραιά σημειώνουν μεταξύ άλλων: «Η Χρυσή Αυγή προσπαθεί με μια σακούλα τρόφιμα να ξεπλύνει τη ναζιστική εγκληματική της ιδεολογία, την εγκληματική της δράση. Κανένας εργαζόμενος, κανένας άνεργος, κανένας λαϊκός άνθρωπος, που πλήττεται από τη σημερινή βάρβαρη πολιτική δεν πρέπει να πάει να ανταλλάξει την αξιοπρέπειά του με μακαρόνια και πατάτες. Κανένα φιλολαϊκό άλλοθι να μη δοθεί στους χρυσαυγίτες. Δεν είναι μακριά τα γεγονότα με την εγκληματική τους δραστηριότητα, δεν είναι μακριά η επίθεση στο Πέραμα, η δολοφονία του Παύλου Φύσσα στην Αμφιάλη, τα δολοφονικά κυνηγητά σε μετανάστες».

Τα Σωματεία που υπογράφουν την ανακοίνωση είναι: Πανελλήνια Ενωση Μηχανικών Εμπορικού Ναυτικού, Πανελλήνια Ενωση Κατωτέρων Πληρωμάτων Μηχανής ΕΝ «Ο ΣΤΕΦΕΝΣΩΝ», Πανελλήνια Επαγγελματική Ενωση Μαγείρων Εμπορικού Ναυτικού, Συνδικάτο Μετάλλου Πειραιά, Πανελλήνια Ενωση Αμμοβολιστών - Καθαριστών, Σωματείο Ηλεκτρολόγων Πλοίων, Σωματείο Ναυπηγοξυλουργών, Σωματείο Οικοδόμων Πειραιά, Σωματείο Λογιστών Πειραιά, Σωματείο Ελαιουργοσαπουνοποιών, Παράρτημα Πειραιά Συνδικάτου Επισιτισμού - Τουρισμού και Ξενοδοχείων Αττικής, Σύνδεσμος Υπάλληλων Εμπορικών Καταστημάτων και Ιδιωτικών Επιχειρήσεων Πειραιά, Συνδικάτο Εργαζομένων στην Ιδιωτική Υγεία Πειραιά, Σωματείο Καθαριστών - Καθαριστριών Πειραιά, Σωματείο Συνταξιούχων ΙΚΑ Πειραιά, Σωματείο Συνταξιούχων Νίκαιας - Κορυδαλλού, Πανελλήνια Ενωση Συνταξιούχων ΝΑΤ, Σωματείο Συνταξιούχων ΟΑΕΕ Πειραιά και Νήσων, Σωματείο Συνταξιούχων ΟΑΕΕ Νίκαιας - Κορυδαλλού, Σύλλογοι Γυναικών Πειραιά (μέλη της ΟΓΕ).

Ο

ΠΑΠΟΥΤΣΑΝΗΣ: Την πρόθεσή της να απολύσει άμεσα έξι εργαζόμενους και άλλους δυο τον επόμενο μήνα ανακοίνωσε στο προσωπικό η εταιρεία «Παπουτσάνης», με το πρόσχημα ότι θα υπάρξει μείωση της παραγωγής αν φύγει ένας μεγάλος πελάτης. Η Πανελλαδική Ενωση των εργαζόμενων στα Ελαιουργοσαπωνοποιεία καταγγέλλει σαν τρομοκρατικές τις ανακοινώσεις της εργοδοσίας που επιδιώκει να διαλύσει το σωματείο στο χώρο και να έχει εργαζόμενους φοβισμένους με μισθό 580 ευρώ χωρίς δικαιώματα.

«COCA COLA»: Με νέες αγωγές κατά δύο απεργών κλιμακώνει την επιχείρηση τρομοκράτησης των εργαζομένων στο εργοστάσιό της στη Θεσσαλονίκη η «COCA COLA». Ζητά να σταματήσουν να ενημερώνουν με τα μεγάφωνα που έχουν τοποθετήσει στα αυτοκίνητά τους, το καταναλωτικό κοινό για τον αγώνα τους και το αίτημά τους να επαναλειτουργήσει το εργοστάσιο της Θεσσαλονίκης. Σε περίπτωση μη συμμόρφωσης, ζητά να τους επιβληθεί χρηματική ποινή 3.000 ευρώ για κάθε ημέρα καθυστέρησης και ποινή φυλάκισης 3 μηνών.

ΠΕΤΡΕΛΑΙΑ ΚΑΒΑΛΑΣ: Συγκέντρωση διαμαρτυρίας έξω από τα γραφεία της εργολαβικής τεχνικής εταιρείας «ΔΗΜΗΤΡΑ» στην Καβάλα έκαναν οι 24 εργαζόμενοι που απολύθηκαν στις αρχές Νοέμβρη, χωρίς να πληρωθούν δεδουλευμένα και επιδόματα. Οι εργαζόμενοι απασχολούνταν στα Πετρέλαια Καβάλας. Αλληλεγγύη εκφράζει η Γραμματεία Καβάλας του ΠΑΜΕ.

ΣΕΚΑΠ: Στην εργασία τους επέστρεψαν οι 11 εργαζόμενοι της ΣΕΚΑΠ που απασχολούνταν στην επιχείρηση μέσω της θυγατρικής «BIO ΑΒΕ» και είχαν τεθεί σε διαθεσιμότητα. Το Πρωτοδικείο Ξάνθης έκανε δεκτά τα ασφαλιστικά μέτρα που είχαν καταθέσει.

ΕΘΝΙΚΗ ΤΡΑΠΕΖΑ: Την έναρξη του προγράμματος 2.000 «εθελούσιων» απολύσεων ανακοίνωσε χτες η Εθνική Τράπεζα, «στο πλαίσιο του σχεδίου αναδιάρθρωσή της». Η τράπεζα αποτιμά στα 160 εκ. ευρώ το κόστος του προγράμματος, και σε 120 εκατ. ετησίως την εξοικονόμηση κόστους.

Υπέρ της Κυριακής-αργίας οι μικροί ΕΒΕ

Ενάντια στην κατάργηση της κυριακάτικης αργίας και των ενδιάμεσων εκπτώσεων τάσσεται η συντριπτική πλειοψηφία των μικρών και αυτοαπασχολούμενων εμπόρων, σύμφωνα με στοιχεία έρευνας που πραγματοποίησε ο Σύλλογος Μικρών και Αυτοαπασχολούμενων Εμπόρων της Θεσσαλονίκης. Η έρευνα πραγματοποιήθηκε σε δείγμα 211 μικρομεσαίων εμπορικών επιχειρήσεων (98 καταστήματα του κέντρου, 41 καταστήματα της Ανω και Κάτω Τούμπας, 34 καταστήματα του Ε΄ Διαμερίσματος, 20 καταστήματα του Ευόσμου και 18 καταστήματα της Καλαμαριάς). Το 71% απάντησε ότι δε συμφωνεί με την εφαρμογή των ενδιάμεσων εκπτώσεων. Το 49% απάντησε ότι ο τζίρος των καταστημάτων τους παρέμεινε ο ίδιος, το 40% ότι μειώθηκε και μόνο το 11% ότι είχε αύξηση. Για τις μέρες μετά τις ενδιάμεσες εκπτώσεις, το 44% απάντησε ότι ο τζίρος τους ήταν ίδιος με πέρσι και το 56% ότι είχε μείωση. Το 78% των ερωτηθέντων απάντησε ότι δεν άνοιξαν το κατάστημά τους την Κυριακή 3 Νοέμβρη και το 86% ότι δεν συμφωνεί στην κατάργηση της κυριακάτικης αργίας. Επίσης το 69% των ερωτηθέντων είπε ότι καθυστερεί την πληρωμή των οφειλών του προς τον ΟΑΕΕ.



Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ