ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 20 Δεκέμβρη 2012
Σελ. /28
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΦΟΡΟΛΟΓΙΚΟ ΝΟΜΟΣΧΕΔΙΟ
Σε ακόμα πιο αντιλαϊκή κατεύθυνση

Αρχισε η συζήτηση του νομοσχεδίου στην αρμόδια επιτροπή της Βουλής

Με τη θετική ψήφο των κομμάτων που μετέχουν στην κυβέρνηση προωθείται η ψήφιση του φορολογικού νομοσχεδίου στη Βουλή, αφού ξεκίνησε να συζητείται χτες στην αρμόδια διαρκή επιτροπή. Το ΚΚΕ καταψήφισε το νομοθέτημα τονίζοντας πως μεταφέρει ακόμη περισσότερα βάρη στη λαϊκή οικογένεια, την ίδια στιγμή που διευρύνονται οι φοροαπαλλαγές στο μεγάλο κεφάλαιο. Να σημειωθεί ότι το νομοσχέδιο δε συζητείται (όπως συνηθίζεται τους τελευταίους μήνες) με τη διαδικασία του κατεπείγοντος αφού τα νομοσχέδια δημοσιονομικού χαρακτήρα ισχύουν από την κατάθεση και όχι από την ψήφισή τους.

Τον ταξικό χαρακτήρα του φορολογικού νομοσχεδίου ανέδειξε με την τοποθέτησή του ο βουλευτής του ΚΚΕ Νίκος Καραθανασόπουλος. Οπως επισήμανε, «η συγκυβέρνηση με το φορολογικό νομοσχέδιο προχωρά σε επιμέρους παρεμβάσεις στο ισχύον φορολογικό σύστημα, οι οποίες κινούνται σε ακόμη πιο αντιλαϊκή κατεύθυνση και μεταθέτει την ολοκλήρωση της πολυδιαφημισμένης μεταρρύθμισης του φορολογικού συστήματος για το πρώτο εξάμηνο του 2013. Αυτή, όμως, η φορολογική μεταρρύθμιση είναι ενταγμένη στα πλαίσια της εξυπηρέτησης και της ικανοποίησης των αναγκών της καπιταλιστικής ανάπτυξης. Δηλαδή, θα έχουμε να κάνουμε με μια φορολογική μεταρρύθμιση, η οποία θα μεταφέρει ακόμη περισσότερο τα βάρη των φορολογικών εσόδων στις πλάτες της λαϊκής οικογένειας».

Ο Νίκος Καραθανασόπουλος παρέθεσε συγκεκριμένα στοιχεία, τονίζοντας πως «το 55% - 60% του συνόλου των φορολογικών εσόδων προέρχεται από τους έμμεσους φόρους, τους κατεξοχήν πιο αντιλαϊκούς». Παράλληλα, τόνισε ότι συνεχώς φοροαπαλλάσσεται το κεφάλαιο, αναφέροντας ενδεικτικά: «Το 2003 τα φορολογικά κέρδη που δηλώθηκαν, των νομικών προσώπων, ανήλθαν στα 13 περίπου δισεκατομμύρια ευρώ και ο κύριος και συμπληρωματικός φόρος που τους επιβλήθηκε ήταν 4,3 δισεκατομμύρια ευρώ, δηλαδή το 33% των δηλωμένων φορολογικών εσόδων. Το 2008 τα κέρδη ανήλθαν στα 19,4 δισεκατομμύρια ευρώ και ο κύριος και συμπληρωματικός φόρος στα 4,7 δισ. ευρώ, δηλαδή στο 24% του συνόλου των φορολογικών εσόδων, τα οποία παρουσίασαν τα νομικά πρόσωπα, του φορολογητέου εισοδήματός τους. Αρα έχουμε μια πολύ μεγάλη ποσοστιαία μείωση της φορολογικής επιβάρυνσης σε περίοδο τεράστιας κερδοφορίας». Παρουσιάζοντας φετινά στοιχεία επισήμανε: «Τα φυσικά πρόσωπα για δηλωμένα εισοδήματα του 2012, 94 δισεκατομμυρίων ευρώ, κλήθηκαν να πληρώσουν επιπλέον φόρο από τα εκκαθαριστικά 5,1 δισ. ευρώ συν 1,7 δισ. ευρώ από το τέλος επιτηδεύματος και την εισφορά αλληλεγγύης. Δηλαδή, συνολικά 6,8 δισ. ευρώ κλήθηκε να πληρώσει η πλειοψηφία των λαϊκών νοικοκυριών το 2012, όταν το οικονομικό έτος 2011 για περισσότερα εισοδήματα, κοντά στα 100 δισ. ευρώ, κλήθηκαν να πληρώσουν μόνο 1,1 δισ. ευρώ».

Επίσης, ο βουλευτής του ΚΚΕ αναφέρθηκε στα αντιλαϊκά μέτρα του φορολογικού νομοσχεδίου για το σύνολο του λαού, εστιάζοντας ιδιαίτερα στους μισθωτούς και συνταξιούχους. Οπως είπε, «μειώσατε τη φορολογική κλίμακα για τα εισοδήματα φυσικών προσώπων. Η μείωση των φορολογικών κλιμακίων είναι από μόνη της ένα αντιλαϊκό μέτρο, γιατί χάνει την όποια προοδευτικότητα με αποτέλεσμα τα χαμηλά εισοδήματα να επιβαρύνονται περισσότερο και τα υψηλά πολύ λιγότερο». Πρόσθεσε πως «καταργείτε το αφορολόγητο. Εφτασε στις 5.000, δηλαδή, σε εξευτελιστικά επίπεδα και τώρα το καταργείτε τελείως. Καταργείτε μια σειρά εκπτώσεις από δαπάνες τις οποίες έκανε η λαϊκή οικογένεια και καταργείτε και το αφορολόγητο για τα παιδιά, με αποτέλεσμα τα παιδιά να θεωρούνται τεκμήριο και να φορολογούνται». Οσον αφορά στις υποτιθέμενες «παροχές» του φορολογικού νομοσχεδίου ο Ν. Καραθασόπουλος σχολίασε: «Το ότι έρχεστε τώρα και λέτε ότι θα δώσω 2.100 ευρώ έκπτωση από το φόρο των μισθωτών και των συνταξιούχων είναι η λογική "να σε κάψω Γιάννη, να σε αλείψω λάδι"».

Από την πλευρά της κυβέρνησης ο υπουργός Οικονομικών, Γ. Στουρνάρας, υπερασπίστηκε το νομοθέτημα ως ένα αποτελεσματικό εργαλείο για την επίτευξη των δημοσιονομικών στόχων της χώρας. Υποστήριξε ότι «αποβλέπει στην αύξηση των φορολογικών εσόδων κατά 2 δισ. ευρώ» και «διευρύνει δραστικά τη φορολογική βάση μέσω μέτρων όπως η υποχρεωτική δήλωση όλων των εισοδημάτων». Ανακοίνωσε επίσης ότι προτίθεται να διατηρήσει το μέτρο συλλογής των αποδείξεων, το οποίο μάλιστα αναμένεται να συνδεθεί με την έκπτωση των 2.100 ευρώ που χορηγείται στους φορολογούμενους. Επίσης, είπε ότι οι εισφορές των ελεύθερων επαγγελματιών προς τα ασφαλιστικά τους ταμεία θα εξαιρούνται από τη φορολογητέα ύλη.

ΧΑΡΑΤΣΙ ΑΚΙΝΗΤΩΝ
«Ναι» στην κυβέρνηση από τον Αρειο Πάγο

Στα χέρια του λαϊκού κινήματος η υπόθεση ακύρωσης κάθε χαρατσιού, ανεξάρτητα από τον τρόπο είσπραξης

Με διαδικασίες «εξπρές» ο Αρειος Πάγος επιχειρεί να διευκολύνει την κυβέρνηση για το χαράτσι ακινήτων, εκδίδοντας μια απόφαση όπως ακριβώς την ήθελε ο υπουργός Οικονομικών Γ. Στουρνάρας. Το Ανώτατο Δικαστήριο δέχτηκε την αίτηση του υπουργού Οικονομικών, με την οποία ζητούσε να ανασταλεί η απόφαση του Πολυμελούς Πρωτοδικείου Αθήνας, η οποία απαγόρευσε στη ΔΕΗ να εισπράττει το ειδικό τέλος ακινήτων, το λεγόμενο Εκτακτο Ειδικό Τέλος Ηλεκτροδοτημένων Δομημένων Επιφανειών. Η ΔΕΗ θα συνεχίσει να βάζει στους λογαριασμούς και να εισπράττει το άδικο και παράνομο χαράτσι, σε μια εξέλιξη που επιβεβαιώνει ότι χωρίς συνεπή, οργανωμένο και μαζικό αγώνα οι όποιες «ρωγμές» στην αντιλαϊκή πολιτική θα κλείνουν πολύ γρήγορα.

Τον πρώτο λόγο τώρα τον έχει το λαϊκό κίνημα, η κοινωνική συμμαχία η οποία μπορεί και πρέπει να βάλει τη δική της σφραγίδα στις εξελίξεις. Κάθε γειτονιά, κάθε σπίτι, κάθε μικρομάγαζο, ξεχωριστά και όλα μαζί, μπορούν να αποτελέσουν τα πεδία της πάλης ενάντια στην ασκούμενη πολιτική. Εχει το δίκιο, έχει και τη δύναμη να το επιβάλλει, να καταργήσει το χαράτσι ανεξάρτητα από το φορέα που τον εισπράττει. Ηδη η κυβέρνηση, με νεότερες χτεσινές δηλώσεις του υπουργού Οικονομικών Γ. Στουρνάρα, επιβεβαιώνει τη συνέχιση της επιβάρυνσης των λαϊκών νοικοκυριών.

Ο υπουργός Οικονομικών, αφού πρώτα ενημερώθηκε ανεπίσημα ότι ο Αρειος Πάγος έβγαλε την απόφαση που ήθελε η κυβέρνηση, δήλωσε ότι «είναι προφανές ότι θα σεβαστώ την απόφαση του Αρείου Πάγου». Καθόλου προφανής δεν ήταν, ούτε και το έπραξε, ο «σεβασμός» στην απόφαση του Πρωτοδικείου, αφού ο υπουργός έσπευσε να ζητήσει από τη ΔΕΗ να συνεχίσει την είσπραξη του χαρατσιού, πριν αναιρέσει δικαστικά την απόφαση! Ο Γ. Στουρνάρας πρόσθεσε ότι «το πρόβλημα, εξάλλου, αφορά το επόμενο εξάμηνο, διότι μετά, το ΕΕΤΗΔΕ θα ενσωματωθεί στον ενιαίο φόρο για τα ακίνητα».

Παρ' ότι όμως, προσπάθησε - εκ των υστέρων - να υποβαθμίσει τη σημασία του θέματος, η κυβέρνηση δε δίστασε να επικαλεστεί το «δημόσιο συμφέρον». Συνακόλουθα, το Ανώτατο Δικαστήριο με σκεπτικό το δήθεν δημόσιο συμφέρον, που στην ουσία είναι το συμφέρον του κεφαλαίου και οι επιταγές της τρόικας, αποφάσισε ότι η ΔΕΗ πρέπει να συνεχίσει να εισπράττει το «χαράτσι» των ακινήτων τουλάχιστον μέχρι τις 22 Μάρτη 2013, οπότε και θα συζητηθεί η κύρια προσφυγή του Δημοσίου κατά της απόφασης του Πολυμελούς Πρωτοδικείου. Οι δικαστές έκαναν δεκτούς όλους τους ισχυρισμούς και τις κινδυνολογίες του υπουργείου Οικονομικών, ότι δηλαδή το Δημόσιο θα υφίστατο ανεπανόρθωτη βλάβη, αφού δεν θα μπορούσε να εισπράξει τα έσοδα που είχε προϋπολογίσει, με αποτέλεσμα να είναι αναγκαίο να ληφθούν νέα ισοδύναμα μέτρα. Παράλληλα, στο σκεπτικό της απόφασης του Αρείου Πάγου αναφέρεται ότι θα πρέπει μεν να ανασταλεί η απόφαση του Πρωτοδικείου, αλλά δεν θα πρέπει να κόβεται το ρεύμα σε περίπτωση μη συμμόρφωσης του καταναλωτή δεδομένου ότι πρόκειται για βασικό αγαθό.

Θα πρέπει τέλος να σημειωθεί ότι η ηγεσία του υπουργείου Οικονομικών παρέκαμψε το Εφετείο, παρόλο που στην αρχή είχε καταθέσει έφεση αλλά αμέσως την απέσυρε και απευθύνθηκε κατευθείαν στον Αρειο Πάγο, καταθέτονας αίτηση αναστολής και αναίρεσης, όπου τελικά βρήκε... κατανόηση, καθώς το αίτημά της έγινε αποδεκτό.

«Κοινωνικό Τιμολόγιο»

Εξάλλου χτες, η Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας (ΡΑΕ) εμφάνισε τη γνωμοδότησή της προς το ΥΠΕΚΑ για τις αλλαγές στο λεγόμενο ΚΟΤ (Κοινωνικό Τιμολόγιο). Πρόκειται για τη δήθεν «κοινωνική» πολιτική της κυβέρνησης, η οποία ενώ παίρνει μέτρα που θα βυθίσουν στην ενεργειακή φτώχεια χιλιάδες περισσότερα νοικοκυριά, παρέχει... έκπτωση σε άνεργους και οικογένειες με ελάχιστο εισόδημα. Παρά τα όσα διαρρέονταν για διεύρυνση των εισοδηματικών κριτηρίων, η ΡΑΕ προτείνει απλώς να επεκταθεί η έκπτωση στο σύνολο της ανώτατης επιτρεπόμενης κατανάλωσης. Ετσι, αντί για 2 χρεώσεις, μία μέχρι τις 800 κιλοβατώρες και μια μεγαλύτερη για το τμήμα έως 1.400 κιλοβατώρες (άνεργοι, χαμηλά εισοδήματα) και 1.600 κιλοβατώρες (τρίτεκνοι, άτομα με αναπηρία), η χρέωση θα είναι ενιαία.

Στα «μέτρα» της κυβέρνησης

Σε σχόλιο του Γραφείου Τύπου της ΚΕ του ΚΚΕ τονίζεται για την απόφαση του Αρείου Πάγου σχετικά με το χαράτσι της ΔΕΗ:

«Η απόφαση του Αρείου Πάγου είναι αυτή που ήθελε η κυβέρνηση. Οι εργαζόμενοι και τα φτωχά λαϊκά στρώματα πρέπει πιο αποφασιστικά να της απαντήσουν με πάλη και ανυπακοή ότι το χαράτσι είναι παράνομο, γιατί είναι άδικο και πρέπει να καταργηθεί και από τους λογαριασμούς της ΔΕΗ και από την εφορία».
Διαβάστε στο «Ρ»

Ο καιρός
Weather data from openweathermap.org