ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 20 Δεκέμβρη 2011
Σελ. /40
ΝΕΟΛΑΙΑ
ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑ ΓΟΝΕΩΝ ΑΘΗΝΑΣ - ΣΥΝΤΟΝΙΣΤΙΚΟ ΑΓΩΝΑ ΣΧΟΛΕΙΩΝ ΑΘΗΝΑΣ
Απαιτούν δωρεάν διατροφή στο σχολείο με ευθύνη του κράτους

Κινητοποίηση σήμερα, στις 5 το απόγευμα, στο Δημαρχείο Αθήνας

Αμεσες λύσεις στο σοβαρό και επείγον ζήτημα του υποσιτισμού μαθητών διεκδικούν με την κινητοποίηση που πραγματοποιούν σήμερα, στις 5 το απόγευμα, στο Δημαρχείο της Αθήνας (πλ. Κοτζιά), η Ομοσπονδία Γονέων Αθήνας και το Συντονιστικό Αγώνα Σχολείων Αθήνας. Μαθητές και γονείς, που γνωρίζουν από πρώτο χέρι πώς βιώνουν η λαϊκή οικογένεια και τα παιδιά της τις επιπτώσεις της αντιλαϊκής καταιγίδας, καλούν σε συμμετοχή στην κινητοποίηση.

«Φτάσαμε στο 2011 για να λιποθυμούν παιδιά από την πείνα. Οταν πριν δυο μήνες τα Συντονιστικά Αγώνα Σχολείων, οι Ομοσπονδίες Γονέων, οι καθηγητές κατήγγειλαν αυτήν την πολιτική της εξαθλίωσης και απαιτούσαν να παρθούν μέτρα, η κυβέρνηση, το υπουργείο Παιδείας, διάφοροι δήμαρχοι του ΠΑΣΟΚ και της ΝΔ μιλούσαν για "υπερβολές" και "μικροκομματικές σκοπιμότητες". Ολοι αυτοί πρέπει να απολογηθούν απέναντι στις όλο και περισσότερες οικογένειες που δεν μπορούν να καλύψουν ούτε τις βασικές ανάγκες των παιδιών τους, ούτε το φαγητό τους. Τώρα που το πρόβλημα οξύνεται, έρχονται να στήσουν την παράστασή τους πάνω στα προβλήματά μας», τονίζουν γονείς και μαθητές.

«Οι μαθητές και οι γονείς τους δεν είναι ζητιάνοι (...) Δεν ευθυνόμαστε εμείς για την κατάσταση που ζούμε, ούτε το πρόβλημα μπορεί να το λύσει κανείς μόνος του. Αυτοί που πρέπει να ντρέπονται είναι αυτοί που (...) μας σπρώχνουν στη φτώχεια και την εξαθλίωση», σημειώνουν το ΣΑΣΑ και η Ομοσπονδία Γονέων Αθήνας. «Καμία οικογένεια δεν είναι μόνη της απέναντι στην κρίση. Οργάνωση σε κάθε τάξη, σχολείο, γειτονιά! Ολοι για έναν και ένας για όλους!», δηλώνουν και απαιτούν:

  • Δωρεάν διατροφή στο σχολείο με ευθύνη του κράτους!
  • Κατάργηση του ΦΠΑ 23% στα κυλικεία!
  • Δωρεάν ασφάλιση και ιατρική περίθαλψη σε όλους τους μαθητές!
  • Ειδική μέριμνα για τα παιδιά των ανέργων!
Υπερδιπλασιάστηκε η χρήση κάνναβης σε μια οχταετία!

Παρουσιάστηκε χτες η Ετήσια Εκθεση για την Κατάσταση του Προβλήματος των Ναρκωτικών και των Οινοπνευματωδών στην Ελλάδα

Ραγδαία είναι η αύξηση των ατόμων που αναφέρουν ως κύρια ουσία κατάχρησης την κάνναβη, αλλά και των ανθρώπων που ζητούν απεξάρτηση απ' αυτήν.

Η συντριπτική πλειοψηφία των χρηστών κάνουν παράλληλη χρήση ουσιών.

Σχεδόν ανύπαρκτα είναι τα ποσοστά των χρηστών που ολοκληρώνουν πρόγραμμα υποκατάστασης μεθαδόνης (5,5%), σε αντίθεση με τα «στεγνά» προγράμματα, όπου το 35% των ατόμων αποφοιτά «καθαρό» από ουσίες.

Τα παραπάνω είναι μόνο μερικά από τα στοιχεία που αφορούν το έτος 2010 και συμπεριλαμβάνονται στην «Ετήσια Εκθεση για την Κατάσταση του Προβλήματος των Ναρκωτικών και των Οινοπνευματωδών στην Ελλάδα», όπως παρουσιάστηκε χτες από την εκπρόσωπο του Εθνικού Κέντρου Τεκμηρίωσης και Πληροφόρησης για τα Ναρκωτικά (ΕΚΤΕΠΝ), Μ. Τερζίδου.

Τη στιγμή που τα μέχρι τώρα στοιχεία, αλλά και όλοι οι σχετικοί δείκτες αναμένεται να αλλάξουν τα επόμενα χρόνια, καθώς το πρόβλημα θα επιδεινωθεί και θα πάρει και νέες διαστάσεις, η κυβέρνηση, αντί να ενισχύσει τον τομέα της Ερευνας, της Πρόληψης και της Απεξάρτησης, τινάζει στον αέρα το καθένα απ' αυτά περικόπτοντας επιχορηγήσεις και προσωπικό. «Για το πρώτο 2μηνο του 2012 οι εργαζόμενοι στο ΕΚΤΕΠΝ θα δουλεύουν part time», ανακοίνωσε η Μ. Τερζίδου.

«Προσπαθήσαμε να γίνει η μικρότερη περικοπή για να επιτευχθεί το έργο σας», υπερασπίστηκε την κυβερνητική πολιτική η Μ. Μαλλιώρη, πρόεδρος του ΟΚΑΝΑ, και εναπόθεσε τα κονδύλια για τους φορείς στο χώρο αντιμετώπισης των εξαρτήσεων ...«στα έσοδα από τις κατασχέσεις που θα αποδίδονται στα υπουργεία Υγείας και Δικαιοσύνης»! Είπε ότι στο νομοσχέδιο για την αποποινικοποίηση των ναρκωτικών περιλαμβάνεται το νέο Εθνικό Σχέδιο Δράσης για τα ναρκωτικά, ενώ υποστήριξε ότι με τροπολογία αναγνωρίζονται τα Κέντρα Πρόληψης, χωρίς όμως σε αυτή να αλλάζει το θεσμικό τους πλαίσιο που δημιουργεί πληθώρα προβλημάτων.

«Δεν ξέρουμε ποια θα είναι η επιχορήγηση για το 2012, δεν μπορεί να γίνει κανένας προγραμματισμός. Αυτό δεν είναι στρατηγική», είπε ο διευθυντής του ΚΕΘΕΑ, Χ. Πουλόπουλος, και πρόσθεσε: «Να ξεκαθαρίσουμε τι είναι θεραπεία και τι όχι. Στα "στεγνά" θεραπευτικά προγράμματα έχουμε 100% αποχή απ' όλα τα ναρκωτικά. Να γίνει κατηγοριοποίηση αυτών των προγραμμάτων και να δούμε τι προσφέρει η κάθε υπηρεσία. Η part time εργασία θα έχει επιπτώσεις στο έργο του ΕΚΤΕΠΝ στην καταγραφή του προβλήματος».

Ενδεικτικά αναφέρονται μερικά από τα στοιχεία που δόθηκαν χθες και επιβάλλουν την ενίσχυση κάθε κρίκου (έρευνα, πρόληψη, απεξάρτηση, κοινωνική επανένταξη) που αφορά την τοξικοεξάρτηση, και παράλληλα επιβεβαιώνουν ότι «ο διαχωρισμός σε ουσίες είναι πλαστός. Δε πρέπει να τρέχουμε πίσω από την ηρωίνη», όπως είπε χαρακτηριστικά η Μ. Τερζίδου.

  • Από το 2002 μέχρι το 2010 καταγράφεται η μεγαλύτερη ποσοστιαία αύξηση στον αριθμό των ατόμων που αναφέρουν ως κύρια ουσία κατάχρησης την κάνναβη και την κοκαΐνη ή κρακ. Ειδικότερα, η κάνναβη κατέγραψε αύξηση κατά 139% και η κοκαΐνη ή κρακ κατέγραψε αύξηση κατά 437%.
  • Μεταξύ 2009 και 2010 ο αριθμός των ατόμων που εντάχθηκαν σε προγράμματα για προβλήματα από ηρωίνη ή άλλα οπιοειδή παρέμεινε σταθερός, ενώ αύξηση κατά 19,4% παρουσίασε ο αριθμός των ατόμων που εντάχθηκαν σε προγράμματα απεξάρτησης για προβλήματα από κάνναβη.
  • Στην πλειονότητά τους οι χρήστες (80,9%) ανέφεραν την κάνναβη ως ουσία πρώτης χρήσης με μέσο όρο ηλικίας τα 15,9 έτη. Μεταξύ 2002 και 2010, η κάνναβη παραμένει η ουσία με την οποία τα άτομα κατά κανόνα ξεκινούν την παράνομη χρήση. Μάλιστα, το ποσοστό της αυξάνεται από 76,6% το 2002 σε 80,9% το 2010.
ΜΕΤΩΠΟ ΑΓΩΝΑ ΣΠΟΥΔΑΣΤΩΝ
Κινητοποίηση για τις Εστίες

Με κινητοποίηση στο υπουργείο Παιδείας, Επιτροπές Αγώνα Οικοτρόφων Εστιών της Αθήνας του Μετώπου Αγώνα Σπουδαστών (ΜΑΣ) απαίτησαν να μην κλείσει και να μην ξεπουληθεί καμία εστία, να μην πεταχτεί στο δρόμο κανένας φοιτητής, να μην απολυθεί κανένας εργαζόμενος.

Από 1 Γενάρη η λειτουργία των Εστιών είναι στον αέρα καθώς αποσύρονται τα συνεργεία που είναι υπεύθυνα για τη σίτιση, τη συντήρηση, τη φύλαξη και την καθαριότητά τους, δεκάδες εργαζόμενοι κινδυνεύουν να μείνουν στο δρόμο, κόβεται η χρηματοδότηση για τα στοιχειώδη και η λειτουργία των Εστιών μεταφέρεται στην ευθύνη των ιδρυμάτων τα οποία αδυνατούν να τις λειτουργήσουν και λόγω της μειωμένης χρηματοδότησης. Τα έξοδα των εστιών καλύπτονται από το Ιδρυμα Νεολαίας και Διά Βίου Μάθησης, μόνο μέχρι τις 31 Δεκέμβρη.

Η συνάντηση εκπροσώπων του ΜΑΣ με το γενικό γραμματέα του υπουργείου, στο πλαίσιο της χτεσινής κινητοποίησης, επιβεβαίωσε ουσιαστικά ότι οι Εστίες είναι στον αέρα, με το δεύτερο να τους δηλώνει ότι υπάρχουν τα κονδύλια για να διασφαλιστεί η λειτουργία τους για έξι μήνες και όχι περισσότερο. Οι εκπρόσωποι των φοιτητών ενημέρωσαν για την εξέλιξη τους συγκεντρωμένους, καλώντας σε συνέχιση των κινητοποιήσεων, συμμετοχή στα σημερινά συλλαλητήρια για την προστασία των ανέργων και νέες συνεδριάσεις των επιτροπών αγώνα αύριο το απόγευμα.

Από τη χτεσινή κινητοποίηση
Από τη χτεσινή κινητοποίηση
ΣΥΝΤΟΜΑ ΝΕΑ

*** Προσφυγή στο Συμβούλιο της Επικρατείας (ΣτΕ) κατέθεσαν οι διοικήσεις από 24 ΑΕΙ, ζητώντας να κριθούν αντισυνταγματικές οι υπουργικές αποφάσεις που αφορούν την ταξινομική ψήφο και τις διαδικασίες εκλογής συμβουλίων διοίκησης στα ΑΕΙ, όπως προβλέπεται από τον πρόσφατο νόμο 4009/2011. Οι προσφεύγοντες υποστηρίζουν ότι το σύστημα της ταξινομικής ψήφου και η εκλογή εξωτερικών μελών αντίκεινται στο Σύνταγμα και πλήττεται η ακαδημαϊκή ελευθερία (άρθρο 16 του Συντάγματος). Αντίθεση εκφράζουν και στην εκλογική διαδικασία για την ανάδειξη των εσωτερικών μελών του συμβουλίου κάθε ΑΕΙ. Τέλος, ζητούν οι προσφυγές να εισαχθούν για συζήτηση στην Ολομέλεια του ΣτΕ.

*** Συζήτηση για το θέμα της μεταφοράς των μαθητών στα σχολεία συνδιοργανώνουν αύριο Τετάρτη, στις 7 το βράδυ, στην αίθουσα Λογιστών, η ΑΣΓΜΕ, η Ομοσπονδία Συλλόγων Γονέων και Κηδεμόνων Αθήνας, η Συντονιστική Επιτροπή Αγώνα Αναπήρων και ο Ενιαίος Σύλλογος Γονέων ΑμΕΑ Αττικής και Νήσων και καλούν μαθητές και γονείς από τα καλλιτεχνικά, μουσικά και ειδικά σχολεία.

ΣΥΛΛΟΓΟΣ «Ο ΒΥΡΩΝ»
Ενισχυμένες οι ταξικές δυνάμεις

Με ενισχυμένες τις ταξικές δυνάμεις και διπλάσια συμμετοχή ολοκληρώθηκαν την Κυριακή 18 Δεκέμβρη οι εκλογές στο Σύλλογο Εργαζομένων στην Ιδιωτική Εκπαίδευση «Ο Βύρων».

Στις πρόσφατες εκλογές ψήφισαν 229 εργαζόμενοι έναντι 123 στις αντίστοιχες αρχαιρεσίες του 2009. Η «Αγωνιστική Συνδικαλιστική Κίνηση» (ΑΣΚ), το ψηφοδέλτιο που στηρίζει το ΠΑΜΕ, έλαβε 172 ψήφους από 94 που είχε πάρει το 2009 και διατήρησε τις 5 έδρες της στο ΔΣ. Η παράταξη «Ενωτική Πρωτοβουλία» πήρε 49 ψήφους και 2 έδρες (το 2009 είχε 26 ψήφους και 2 έδρες) και υπήρξαν 8 λευκά και άκυρα ψηφοδέλτια.

Στις εκλογές για ανάδειξη εκπροσώπων στο ΕΚΑ, η ΑΣΚ πήρε 167 ψήφους και εξέλεξε 2 αντιπροσώπους (από 89 ψήφους και 2 το 2009), η Ενωτική Πρωτοβουλία 52 ψήφους και 1 αντιπρόσωπο (είχε λάβει 25 ψήφους) και υπήρξαν 4 λευκά - άκυρα ψηφοδέλτια.



Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ