ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 20 Δεκέμβρη 2011
Σελ. /40
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΠΡΟΤΑΣΗ ΝΟΜΟΥ ΤΟΥ ΚΚΕ
Να καταργηθούν τώρα όλα τα αντιλαϊκά χαράτσια

Κατατέθηκε χτες και υπογράφεται από σύσσωμη την Κοινοβουλευτική Ομάδα του Κόμματος

Δίπλα στη δυσβάστακτη φορολογία των άμεσων και έμμεσων φόρων, προστέθηκαν τα χαράτσια, τα οποία ο λαός μπορεί να καταργήσει με οργανωμένη άρνηση πληρωμής και σύγκρουση με την πολιτική που τα επιβάλλει
Δίπλα στη δυσβάστακτη φορολογία των άμεσων και έμμεσων φόρων, προστέθηκαν τα χαράτσια, τα οποία ο λαός μπορεί να καταργήσει με οργανωμένη άρνηση πληρωμής και σύγκρουση με την πολιτική που τα επιβάλλει
Πρόταση Νόμου «Για την κατάργηση της λεγόμενης "ειδικής εισφοράς αλληλεγγύης", του λεγόμενου "τέλους επιτηδεύματος" και του λεγόμενου "έκτακτου ειδικού τέλους ηλεκτροδοτούμενων δομημένων επιφανειών"» κατέθεσε σύσσωμη η Κοινοβουλευτική Ομάδα του ΚΚΕ με επικεφαλής την ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ Αλέκα Παπαρήγα. ΣτηνΑιτιολογική Εκθεση επί της αρχής της Πρότασης Νόμου σημειώνεται μεταξύ άλλων:

«

Σε συνθήκες κορύφωσης της καπιταλιστικής κρίσης, αλλεπάλληλων μειώσεων των μισθών, των συντάξεων και αλματώδους αύξησης της ανεργίας, μία πρωτόγνωρη φοροεπιδρομή οδηγεί στη συρρίκνωση του λαϊκού εισοδήματος, διαμορφώνει συνθήκες εξαθλίωσης για ευρύτερα λαϊκά στρώματα. Πλάι στη δυσβάστακτη φορολογία των άμεσων και έμμεσων φόρων, προστέθηκαν και η λεγόμενη ειδική εισφορά αλληλεγγύης, το τέλος επιτηδεύματος και το ειδικό τέλος για τα ακίνητα, που οδηγούν το λαό στην απόγνωση.

Μόνο η πλήρης απόδοση του χαρατσιού μέσα από τους λογαριασμούς της ΔΕΗ εκτιμάται ότι θα οδηγήσει σε έσοδα ύψους 2,9 δισ. ευρώ για το 2012.

Την ώρα που, από τη μια μεριά, η κυβέρνηση οργανώνει τη βάρβαρη φοροεπιδρομή στο λαϊκό εισόδημα, από την άλλη δρομολογεί μια νέα, ακόμα πιο εκτεταμένη φοροαπαλλαγή για το μεγάλο κεφάλαιο. Τα έσοδα από την άμεση φορολογία των νομικών προσώπων προβλέπεται ότι το 2012 θα μειωθούν κατά 22%, εξαιτίας της μείωσης των φορολογικών συντελεστών για τα κέρδη, από το 24% στο 20%. Ουσιαστικά δηλαδή, η όποια συνεισφορά των επιχειρήσεων στα φορολογικά έσοδα περιορίζεται στο ...ιλιγγιώδες ποσοστό του 3,9% του συνόλου των φορολογικών εσόδων.

Για τους λόγους αυτούς το ΚΚΕ καταθέτει πρόταση νόμου για την κατάργηση της λεγόμενης εισφοράς αλληλεγγύης, του τέλους επιτηδεύματος και του ειδικού τέλους για τα ακίνητα.

Το άρθρο της Πρότασης Νόμου

Με την παράγραφο 1 προτείνεται η αναδρομική κατάργηση (δηλαδή από την έναρξη ισχύος τους) των χαρατσιών που επιβλήθηκαν και συγκεκριμένα της λεγόμενης "ειδικής εισφοράς αλληλεγγύης στα φυσικά πρόσωπα" (άρθρο 29 ν. 3986/2011), του λεγομένου "τέλους επιτηδεύματος" (άρθρο 31 του ν. 3986/2011) και του λεγόμενου "έκτακτου ειδικού τέλους ηλεκτροδοτούμενων δομημένων επιφανειών" (άρθρο 53 του ν. 4021/2011).

Επίσης προτείνεται και η κατάργηση κάθε διάταξης ή διοικητικής πράξης που τυχόν έχει εκδοθεί για την εφαρμογή αυτών των χαρατσιών, όπως επίσης και τυχόν διατάξεις που είναι αντίθετες με την προτεινόμενη κατάργηση των χαρατσιών.

Με την παράγραφο 2, αίρεται αυτοδίκαια, δηλαδή καταργείται σε όποιο στάδιο και αν βρίσκεται, απευθείας από το νόμο, χωρίς καμία ενέργεια ή επιβάρυνση των πολιτών, κάθε εκκρεμής διαδικασία είσπραξης από το κράτος των χαρατσιών.

Τέλος, με την παράγραφο 3 προτείνεται η επιστροφή από το κράτος στους πολίτες, ως αχρεωστήτως καταβληθέντων και μάλιστα εφάπαξ, όποιων ποσών αντιστοιχούν στα χαράτσια, συμπεριλαμβανομένων και των όποιων τυχόν προσαυξήσεων και έχουν ήδη εισπραχθεί από το κράτος».

ΧΑΡΑΤΣΙΑ ΣΤΑ ΑΚΙΝΗΤΑ
Μόνιμο μέτρο καταλήστευσης του λαού

«Πράξη νομοθετικού περιεχομένου» για τα χαράτσια του 2012

Με πράξη νομοθετικού περιεχομένου, σε συνέχεια του αρχικού νόμου τους και των αλλεπάλληλων «ερμηνευτικών» εγκυκλίων που τον ακολούθησαν, η συγκυβέρνηση του μαύρου μετώπου έρχεται τώρα να μαζέψει τα χαράτσια μέσα από τους λογαριασμούς της ΔΕΗ και για το 2012 και για επόμενα χρόνια.

Εμμένοντας και στον τρόπο της είσπραξης, στους εκβιασμούς για διακοπή του ηλεκτρικού ρεύματος, έρχονται να περιορίσουν και τη διορία στις 40 μέρες από την έκδοση του λογαριασμού, αρνούνται να αναγνωρίσουν ακόμη και τα δικά τους «λάθη» στα φετινά χαρατσόχαρτα, υποσχόμενοι να τα συμψηφίσουν με αυτά του 2012, στην πραγματικότητα αν και όποτε τους «βολέψει». Απόλυτα ψευδεπίγραφες είναι οι δήθεν «διευκολύνσεις» που δίνουν στα εργατικά, λαϊκά νοικοκυριά για τις δόσεις που αφορούν στα χαράτσια της ερχόμενης χρονιάς. Η μόνη πραγματική διευκόλυνση, με νέες καραμπινάτες «εξαιρέσεις» αφορούν και πάλι ορισμένες κατηγορίες μεγαλοεπιχειρηματιών, τους οποίους, λόγω και του «κατεπείγοντος», δεν είχαν φροντίσει να τους περιλάβουν έγκαιρα σε κάποια από τις προηγούμενες ρυθμίσεις τους.

Ειδικότερα :

Εισπράττουν τα χαράτσια που αφορούν στο 2012 σε 5 ισόποσες δόσεις, πάντα μέσα τους λογαριασμούς της ΔΕΗ, αυτούς που θα εκδοθούν από τον Απρίλη του 2012 μέχρι το Γενάρη του 2013. Η μόνη «αλλαγή» σε σχέση με το αρχικό νόμο είναι η «αύξηση» των δόσεων από 4 σε 5. Οι δόσεις για τα χαράτσια του 2011 παραμένουν 2

Στον «αέρα» βρίσκεται η διορία για τη πληρωμή του χαρατσιού. Από 40 μέρες που προέβλεπαν αρχικά, επανήλθαν με διευκρινιστική εγκύκλιο για να την «ανεβάσουν» σε 80 μέρες. Τώρα με την πράξη νομοθετικού περιεχομένου δεν αναφέρουν τίποτα απολύτως...

Για το 2011 και με την απειλή διακοπής του ρεύματος εκβιάζουν τα λαϊκά νοικοκυριά να πληρώσουν ολόκληρο το αναγραφόμενο ποσό. Για την περίπτωση «λάθους υπολογισμού», υπόσχονται να το συμψηφίσουν με τα χαράτσια του 2012

Αποκλειστικά αρμόδιος για την εξέταση αιτημάτων «διευκόλυνσης» ορίζεται ο προϊστάμενος της αρμόδιας ΔΟΥ.

Εμπλουτίζοντας τις αντιλαϊκές διατάξεις εκχωρούν νέες διευκολύνσεις σε μερίδες μεγαλοεπιχειρηματιών. Για τιμολόγια «μη οικιακής χρήσης» ο φόρος υπολογίζεται μειωμένος σε ποσοστό 30% για το τμήμα πάνω από 1.000 τ.μ. και σε ποσοστό 60% για πάνω από 2.000 τ.μ. Με τη ρύθμιση «φωτογραφίζουν» μεγαλοϊδιοκτήτες αποθηκευτικών χώρων, γκαράζ κ.ά.

Στην πράξη νομοθετικού περιεχομένου έχουν περιλάβει και τα παρακάτω :

  • Παράταση μέχρι 31 Δεκέμβρη του 2012 της απαγόρευσης πλειστηριασμών, για α' κατοικία και για ποσά μέχρι 200.000 ευρώ. Η ρύθμιση είναι αντίστοιχη με τις «διευκολύνσεις» που οι ίδιες οι τράπεζες δίνουν στα οικονομικά ανήμπορα λαϊκά νοικοκυριά, έρχεται να διασφαλίσει και το συλλογικό συμφέρον του τραπεζικού κεφαλαίου από τον κίνδυνο απότομης πτώσης των τιμών στην αγορά κατοικίας.
  • Διευκολύνεται σε «επείγουσες περιπτώσεις» η μεταβίβαση περιουσιακών στοιχείων από μια τράπεζα σε άλλη, ρύθμιση που έχει να κάνει με τη διάσωση και απορρόφηση της TBank (πρώην Ασπίς) από το Ταχυδρομικό Ταμιευτήριο ενδεχομένως και με ανάλογες κινήσεις στο μέλλον.
  • Ενόψει ιδιωτικοποίησης της ΔΕΠΑ, προχωρούν σε ρυθμίσεις για την «απελευθέρωση» της αγοράς φυσικού αερίου.
  • Σε ισχύ παραμένει μέχρι νεοτέρας ο ισχύων Κώδικας Βιβλίων και Στοιχείων (ΚΒΣ) για τις επιχειρήσεις και τους επαγγελματίες.
ΚΟΜΜΟΥΝΙΣΤΙΚΟ ΚΟΜΜΑ ΕΛΛΑΔΑΣ
Αρνηση πληρωμής, πάλη για κατάργηση των χαρατσιών

Σε σχόλιό του το Γραφείο Τύπου της ΚΕ του ΚΚΕ σημειώνει για την επιβολή του χαρατσιού μέσω της ΔΕΗ το 2012:

«Η καταβολή του χαρατσιού μέσω της ΔΕΗ σε δόσεις δεν το κάνει λιγότερο εξοντωτικό και απαράδεκτο. Τα φτωχά λαϊκά στρώματα δεν πρέπει να ανεχτούν τη μονιμοποίησή του. Τα κόλπα, η προπαγάνδα και οι εκβιασμοί της συγκυβέρνησης πρέπει να πέσουν στο κενό. Με περισσότερο πείσμα, οργάνωση και αλληλεγγύη πρέπει να δυναμώσει η άρνηση πληρωμής και η πάλη για την κατάργησή τους».

Παρέμβαση στη Λάρισα

Νέα κινητοποίηση στο τοπικό κατάστημα της ΔΕΗ, στη Λάρισα, οργανώνουν σήμερα, στις 10 το πρωί, η Λαϊκή Επιτροπή Αγώνα του νομού (ΠΑΜΕ, ΕΚΛΝ, ΠΑΣΕΒΕ, ΠΑΣΥ, ΜΑΣ, ΟΓΕ), Σωματεία και Λαϊκές Επιτροπές Αγώνα συνοικιών της πόλης, με αίτημα την κατάργηση του βάρβαρου χαρατσιού για τα ακίνητα. Στα πλαίσια της κινητοποίησης, θα παραδοθούν στη ΔΕΗ, για τρίτη φορά, λογαριασμοί που έχει πληρωθεί μόνο η αξία του ηλεκτρικού ρεύματος, τα δημοτικά τέλη και η ΕΡΤ, χωρίς το χαράτσι.
Διαβάστε στο «Ρ»

Ο καιρός
Weather data from openweathermap.org