ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 20 Δεκέμβρη 2011
Σελ. /40
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΠΑΝΕΡΓΑΤΙΚΟ ΑΓΩΝΙΣΤΙΚΟ ΜΕΤΩΠΟ
Καταγγέλλει τις νέες αυξήσεις - φωτιά στο ρεύμα

Παρέμβαση του ΠΑΜΕ με αφορμή τις μεθοδεύσεις της ΔΕΗ

Με νέες ανατιμήσεις στα τιμολόγια των ΔΕΚΟ απαντά η κυβέρνηση του μαύρου μετώπου στο παλλαϊκό αίτημα για μείωση των τιμών για φως - νερό - τηλέφωνο
Με νέες ανατιμήσεις στα τιμολόγια των ΔΕΚΟ απαντά η κυβέρνηση του μαύρου μετώπου στο παλλαϊκό αίτημα για μείωση των τιμών για φως - νερό - τηλέφωνο
Τις νέες αυξήσεις στο ηλεκτρικό ρεύμα που προετοιμάζεται να κάνει η κυβέρνηση, την ίδια στιγμή που πληθαίνουν ραγδαία τα λαϊκά νοικοκυριά που ήδη αδυνατούν να το πληρώσουν, καταγγέλλει με ανακοίνωσή του το ΠΑΜΕ και καλεί τους εργαζόμενους, τους ανέργους, συνολικά τα λαϊκά νοικοκυριά να εκφράσουν οργανωμένα την αντίθεσή τους σε αυτή την πολιτική.

Η κυβερνητική απόφαση για τις αυξήσεις είναι θέμα ημερών, αφού η υλοποίησή τους θα ισχύσει από την 1η του Γενάρη του 2012. Είναι σχεδόν σίγουρο ότι για μια ακόμη φορά θα επιχειρηθεί να συσκοτιστεί το πραγματικό ύψος της επιβάρυνσης των λαϊκών οικογενειών, με τη μέθοδο της διαφορετικής ανατίμησης ανά κατηγορία και ύψος κατανάλωσης, ενώ αυξήσεις δε θα γίνουν μόνο στην τιμή του ηλεκτρικού ρεύματος. Αυξήσεις αναμένονται και στο ειδικό τέλος ΑΠΕ (Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας), στις ΥΚΩ (Υπηρεσίες Κοινής Ωφέλειας), στις μη ανταγωνιστικές χρεώσεις χρήσης του Συστήματος (μεταφορά, διανομή).

Τα διάφορα σενάρια κάνουν λόγο για ποσοστά 10-15% μόνο για το ηλεκτρικό ρεύμα, ενδεχομένως και σε δύο δόσεις για να μη ...φανεί. Ο αρμόδιος υπουργός ΠΕΚΑ Γ. Παπακωνσταντίνου, σε συνέντευξή του στην εφημερίδα «Real News», έκανε λόγο για «δύσκολη ισορροπία» καθώς τα νέα τιμολόγια θα πρέπει να καλύπτουν τη «βιωσιμότητα» της ΔΕΗ και τις «υποχρεώσεις» προς την ΕΕ, με ειδικές προβλέψεις και εκπτώσεις για τις «ευάλωτες» κοινωνικές ομάδες! Υπάρχει ήδη η εμπειρία από το λεγόμενο «κοινωνικό τιμολόγιο» που συνιστά κοροϊδία για τον κόσμο που έχει ανάγκη. Με αυτές τις κοροϊδίες, η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ πρώτα και τώρα αυτή του μαύρου μετώπου, ασκούν πολιτική υπέρ των μεγάλων συμφερόντων στο χώρο της Ενέργειας. Να επισημανθεί ότι η ιδιωτικοποίηση της αγοράς, η λεγόμενη «απελευθέρωση», επιβάλλει τιμές που να διασφαλίζουν υπερκέρδη για τους ιδιώτες και απαγορεύει ουσιαστικά την παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας από το κράτος, επιβάλλοντας ιδιωτικοοικονομικά κριτήρια λειτουργίας ακόμη κι εκεί που - προς το παρόν - υπάρχει συμμετοχή του Δημοσίου, όπως στη ΔΕΗ.

Η ανακοίνωση

Ολόκληρη η ανακοίνωση του ΠΑΜΕ έχει ως εξής:

«Τη στιγμή που τα μέτρα ενάντια στα λαϊκά νοικοκυριά παίρνονται με τη μορφή καταιγίδας και δεν έχουν τελειωμό, που πληθαίνουν οι εκβιασμοί ότι αν δεν πληρώσουν τα χαράτσια θα τους βυθίσουν στο σκοτάδι κόβοντάς τους το ρεύμα, η κυβέρνηση προετοιμάζεται για νέες αυξήσεις - φωτιά.

Προετοιμάζονται να αυξήσουν το ρεύμα από 10-19% από 1-1-2012 έτσι ώστε να διασφαλίσουν την ήδη μεγάλη κερδοφορία των μονοπωλίων που δραστηριοποιούνται στο χώρο της Ηλεκτρικής Ενέργειας.

Θα αυξήσουν ακόμα περισσότερο το τέλος για τις ΑΠΕ (Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας), δηλαδή τα χρήματα που εισπράττουν από τους λαϊκούς καταναλωτές προκειμένου να πριμοδοτήσουν τους μεγάλους βιομηχάνους στις επενδύσεις τους στις Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας.

Οι ισχυρισμοί ότι έχουν κάμψη της κερδοφορίας τους δεν μπορεί να γίνουν αποδεκτοί από τους εργαζόμενους και τα λαϊκά στρώματα γενικότερα.

Ανεξάρτητα από το πώς θα παρουσιάσουν τις αυξήσεις, πρόκειται για ληστεία των λαϊκών στρωμάτων που θα οδηγήσει χιλιάδες οικογένειες ανέργων, χαμηλοσυνταξιούχων, απολυμένων στην αδυναμία τους να πληρώσουν. Μόνο για το πρώτο 8μηνο του 2011 (πριν το χαράτσι) εκδόθηκαν 910.000 εντολές διακοπών λόγω αδυναμίας πληρωμής.

Μαζί με το χαράτσι για την κατοικία που θα εξακολουθεί να πληρώνεται μέχρι το 2015 τουλάχιστον, ο αριθμός που θα διακόπτουν την παροχή ρεύματος γιατί θα αδυνατούν να το πληρώσουν θα είναι τεράστιος. Τώρα ακόμα και κάτω από τον εκβιασμό αδυνατούν να πληρώσουν πάνω από το 20% των καταναλωτών που στη μεγάλη τους πλειοψηφία είναι εργαζόμενοι.

Οι εργαζόμενοι οργανωμένα πρέπει να εκφράσουν την αντίθεση τους σε αυτή την πολιτική.

Να βγάλουν συμπεράσματα για το πού οδηγεί η ανάπτυξη που κριτήριό της είναι το καπιταλιστικό κέρδος. Οδηγεί το λαό στην καταστροφή και τα κέρδη των μονοπωλιακών ομίλων τα εκτοξεύει, ακόμα και στην περίοδο της κρίσης, στα ύψη.

Το ρεύμα είναι κοινωνικό αγαθό για τη ζωή του εργαζόμενου, για αυτό και πρέπει να παρέχεται σε φτηνή τιμή.

ΠΑΛΕΥΟΥΜΕ ΑΜΕΣΑ ΜΕΤΡΑ:

Καμιά διακοπή ρεύματος στους ανέργους, τους απολυμένους, τους απλήρωτους.

Μείωση της τιμής κατά 30% για τα λαϊκά νοικοκυριά.

Καμία εκχώρηση στο μονοπωλιακό κεφάλαιο στρατηγικών τομέων της οικονομίας, όπως Ενέργεια.

Αγώνας για κατοχύρωση της Ενέργειας, ως κοινωνικού αγαθού, σε αντίθεση με την εμπορευματοποίησή του.

Αποκλειστικά ενιαίος κρατικός φορέας Ενέργειας, που ως λαϊκή περιουσία θα υπηρετεί τις λαϊκές ανάγκες.

Οι εργαζόμενοι δεν πρέπει να νομιμοποιήσουν στη συνείδησή τους το ξεπούλημα του δημόσιου πλούτου, που πραγματοποιήθηκε από ΠΑΣΟΚ, ΝΔ στα πλαίσια της απελευθερωμένης αγοράς της ΕΕ».

ΕΥΡΩΠΑΪΚΗ ΕΝΩΣΗ
Σιδερένιος μηχανισμός ενάντια στους λαούς

Παρέμβαση του ευρωβουλευτή του ΚΚΕ Μπάμπη Αγγουράκη, στην Ολομέλεια του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου

Κατά τη διάρκεια της Ολομέλειας του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στο Στρασβούργο, ο ευρωβουλευτής του ΚΚΕ Μπάμπης Αγγουράκης επεσήμανε τα εξής σχετικά με την έκθεση για «τη δημοσιονομική διαχείριση για ορισμένα κράτη - μέλη τα οποία αντιμετωπίζουν δυσκολίες ή απειλούνται με σοβαρές δυσκολίες αναφορικά με τη χρηματοοικονομική τους σταθερότητα»:

«O Κανονισμός για τη μείωση της εθνικής συμμετοχής στα κονδύλια της ΕΕ για τους αγρότες, που διαφημίστηκε, όπως και ο αντίστοιχος για το ΕΣΠΑ, από την ΕΕ, την κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ και τώρα από την κυβέρνηση του μαύρου μετώπου ΠΑΣΟΚ - ΝΔ - ΛΑ.Ο.Σ. σαν "εθνική επιτυχία" και απόδειξη της αλληλεγγύης της ΕΕ, αποτελεί ακόμη μία προσπάθεια εξαπάτησης του λαού.

Τι κρύβουν οι πολιτικοί εκπρόσωποι του κεφαλαίου: Οτι τα ευρωενωσιακά κονδύλια - στην πραγματικότητα χρήματα των εργαζομένων - δεν πρόκειται να αυξηθούν, αλλά θα παραμείνουν στα ίδια επίπεδα. Γεγονός που σημαίνει ότι και οι όποιες επενδύσεις σε έργα χρηματοδοτούνται από τα ευρωενωσιακά ταμεία θα είναι λιγότερες.

Το σημαντικότερο όμως είναι ότι με βάση τα κριτήρια εκλεξιμότητας των έργων που χρηματοδοτεί η ΕΕ, τα έργα αυτά θα είναι εκείνα που εξυπηρετούν τις ανάγκες των μονοπωλιακών ομίλων, την ανταγωνιστικότητα και την κερδοφορία τους και όχι έργα και υποδομές προς όφελος της φτωχομεσαίας αγροτιάς, για την ικανοποίηση λαϊκών αναγκών.

Καταδεικνύεται λοιπόν, για άλλη μια φορά, ότι η ΕΕ όχι μόνο "ένωση αλληλεγγύης" δεν είναι, αλλά ιμπεριαλιστική ένωση των μονοπωλίων για να υπηρετεί τα συμφέροντά τους, σιδερένιος μηχανισμός ενάντια στους λαούς και το εργατικό - λαϊκό κίνημα».

TBANK
Απορροφάται από το Ταχυδρομικό Ταμιευτήριο

Την πολιτική της επιλεκτικής διάσωσης χρεοκοπημένων τραπεζών, με στόχο να μη θιγούν τα συμφέροντα τραπεζών και επιχειρήσεων που έχουν τοποθετήσει κεφάλαια σε αυτές, προχωρεί η τρικομματική κυβέρνηση ΠΑΣΟΚ, ΝΔ και ΛΑ.Ο.Σ.

Μετά τη σκανδαλώδη διάσωση της Proton Bank (τα κεφάλαια της οποίας κυριολεκτικά καταληστεύτηκαν από το μεγαλομέτοχο Λαυρεντιάδη), με απόφαση της Τράπεζας της Ελλάδας που εκδόθηκε την προηγούμενη Παρασκευή τα περιουσιακά στοιχεία της TBank (τράπεζα που ανήκει στον όμιλο της Aspis) μεταφέρονται στο Ταχυδρομικό Ταμιευτήριο. Λύση όμως δε βρέθηκε για τον ασφαλιστικό κλάδο του ομίλου Aspis, αν και έχουν περάσει 28 μήνες από τότε που οδηγήθηκε σε χρεοκοπία, με αποτέλεσμα οι ασφαλισμένοι σε αυτόν, να μη γνωρίζουν ακόμα, αν και πότε θα πάρουν τα χρήματα που είχαν καταβάλει σε ασφαλιστικά συμβόλαια.

Στο Ταχυδρομικό Ταμιευτήριο, το οποίο, μετά από διαγωνιστική διαδικασία, επελέγη ανάδοχος των περιουσιακών στοιχείων της TBank, μεταφέρονται το σύνολο των καταθέσεων, οι συμβάσεις εργασίας και τα στοιχεία του Ενεργητικού (χαρτοφυλάκια δανείων και τίτλων).



Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ