ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 20 Νοέμβρη 1997
Σελ. /32
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΝΑΥΠΗΓΟΕΠΙΣΚΕΥΑΣΤΙΚΗ ΖΩΝΗ
Τα ίδια "θα" και τηλεοπτικά σόου

Τίποτα δεν είχε να προσθέσει η υφυπουργός Ανάπτυξης σε χτεσινή συνάντηση για τη Ζώνη. Σε συντονισμένες κινητοποιήσεις προχωρούν σωματεία, Δήμος Περάματος και άλλοι ενδιαφερόμενοι φορείς

Τα γνωστά "θα" επανέλαβε χτες το μεσημέρι η υφυπουργός Ανάπτυξης Α. Διαμαντοπούλου,κατά τη διάρκεια συνάντησης που είχε με αντιπροσωπεία, αποτελούμενη από εκπροσώπους των σωματείων της Ναυπηγοεπισκευαστικής Ζώνης, τον δήμαρχο Περάματος Γ. Πατσιλινάκο και εκπροσώπους των βιοτεχνών.

Η σύσκεψη, που πραγματοποιήθηκε στο υπουργείο Ανάπτυξης, έγινε μετά από αίτημα των εργαζομένων, των βιοτεχνών και του Δήμου Περάματος, καθώς τίποτα ουσιαστικό δεν έχει γίνει εδώ και δυο χρόνια, από τη μέρα δηλαδή που η κυβέρνηση ανέλαβε δέσμη 26 σημείων για την ανάπτυξη και τον εκσυγχρονισμό της Ζώνης.

Η αντιπροσωπεία έθεσε στην υφυπουργό το τεράστιο πρόβλημα της ανεργίας που ταλανίζει τη Ζώνη, αλλά και γενικά το Δήμο Περάματος, καθώς η Ζώνη είναι ο μοναδικός οικονομικός του πνεύμονας και κατήγγειλε τη μέχρι τώρα αδιαφορία της κυβέρνησης σ' ό,τι αφορά τις δεσμεύσεις που η ίδια είχε αναλάβει!

Από την πλευρά της, η Α. Διαμαντοπούλου, αποφεύγοντας να πει οτιδήποτε καινούριο και ουσιαστικό, απέδειξε ότι δεν είναι στις προθέσεις της κυβέρνησης να προχωρήσει στην υλοποίηση μέτρων για την ανάπτυξη και τον εκσυγχρονισμό της Ζώνης.

Μετά από αυτό, η αντιπροσωπεία ξεκαθάρισε στην υφυπουργό ότι ο Δήμος Περάματος, τα σωματεία της Ζώνης και όλοι οι ενδιαφερόμενοι φορείς συντονίζουν τις δυνάμεις και άμεσα θα προχωρήσουν σε αγωνιστικές κινητοποιήσεις για να γίνουν πράξη τα δίκαια αιτήματά τους.

Σήμερα, στις 6 το απόγευμα, θα γίνει συνέλευση του Συνδικάτου Μετάλλου Πειραιά στο Εργατικό Κέντρο Πειραιά.

Στο μεταξύ, άλλη μία παράσταση για τις τηλεοπτικές κάμερες, με πρωταγωνιστές τον υπουργό ΠΕΧΩΔΕ Κ. Λαλιώτη,τον υφυπουργό Εργασίας Χρ. Πρωτόπαππα και σε σκηνοθεσία της Νομαρχίας Πειραιά, δόθηκε προχτές το βράδυ.

Φυσικά, η χρονική στιγμή που επιλέχτηκε για να παιχτεί το ίδιο έργο δεν ήταν τυχαία. Ο Δήμος Περάματος και οι εργαζόμενοι στη Ζώνη, μετά τον κατ' εξακολούθηση εμπαιγμό τους, ανακοίνωσαν αγωνιστικές κινητοποιήσεις που στις αρχές του Δεκέμβρη θα φτάσουν μέχρι και το κλείσιμο της πόλης του Περάματος. Ετσι, επιστρατεύτηκε ο Κ. Λαλιώτης για να επαναλάβει τα γνωστά "θα".

Για το τηλεοπτικό σόου, σε ρόλο κομπάρσου, είχαν κληθεί οι δήμαρχοι της ευρύτερης περιοχής του Πειραιά, ο πρόεδρος του Εργατικού Κέντρου, οι βουλευτές της περιοχής, αλλά και οι εκπρόσωποι των εργαζόμενων στη Ζώνη. Μόνο οι τελευταίοι και ο δήμαρχος Περάματος Γ. Πατσιλινάκος αρνήθηκαν να παίξουν αυτό το ρόλο και αποχώρησαν.

Ο πρόεδρος του Συνδικάτου Μετάλλου Πειραιά Ι. Πουντίδης,αφού σημείωσε ότι καμία από τις υποσχέσεις του Μάη δεν έχει πραγματοποιηθεί, τόνισε: "Με τέτοιου είδους εκδηλώσεις για τις τηλεοράσεις, δε θα λυθούν τα προβλήματα".

"Θύμα" στημένου παιχνιδιού η ΔΑΝΕ;

Τον κίνδυνο να βρεθούν στη στεριά αντιμετωπίζουν πάνω από 600 ναυτεργάτες, που αποτελούν τα πληρώματα των πλοίων της Δωδεκανησιακής Ανώνυμης Ναυτιλιακής Εταιρίας (ΔΑΝΕ), η οποία κινδυνεύει να κλείσει. Οι 600 ναυτεργάτες, που εκτός των άλλων παραμένουν απλήρωτοι από τον περασμένο Αύγουστο,βρίσκονται στην ίδια μοίρα με τους 4.800 μικρομετόχους της ΔΑΝΕ (κάτοικοι των Δωδεκανήσων), οι οποίοι κινδυνεύουν να χάσουν και την τελευταία τους πεντάρα. Οι πληροφορίες αναφέρουν ότι η τραγική οικονομική κατάσταση, στην οποία έχει περιέλθει η ΔΑΝΕ, αποτελεί ένα "στημένο παιχνίδι" που παίζεται στα πλαίσια του ανταγωνισμού που έχει ξεσπάσει ανάμεσα στις ναυτιλιακές εταιρίες για το ποια θα καταφέρει να επιβιώσει ενόψει της επικείμενης άρσης του προστατευτισμού (καμποτάζ) των εσωτερικών θαλάσσιων συγκοινωνιών. Αλλωστε, η ακτοπλοϊκή γραμμή των Δωδεκανήσων, που καλύπτουν τα πλοία της ΔΑΝΕ, είναι χρυσωρυχείο και, σύμφωνα με πληροφορίες, είναι πολλοί οι μνηστήρες. Ανάμεσά τους, ο εφοπλιστής Αγούδιμος,αλλά και οι "Μινωικές Γραμμές".

Στην υπόθεση εμπλέκονται και κυβερνητικά στελέχη που υποστηρίζουν κάποιους εφοπλιστές. Είναι πάντως χαρακτηριστικό ότι ενώ στις 18 του Οκτώβρη το ΔΣ της εταιρίας καθαίρεσε τον πρόεδρο της εταιρίας Νώντα Σολούνια,ως υπεύθυνο για το έλλειμμα 3 δισ. δραχμών στο ταμείο της εταιρίας και παρά τις διαμαρτυρίες των μικρομετόχων, ακόμα δεν έχει επέμβει η δικαιοσύνη και δεν έχει γίνει διαχειριστικός έλεγχος. Επιπλέον ενδεικτικό στοιχείο είναι ότι η Εμπορική Τράπεζα χορήγησε στον πρώην πρόεδρο Ν. Σολούνια δάνειο, ύψους 21.500.000 δολαρίων και όμως δεν ενδιαφέρθηκε να δει πού πήγαν! Τώρα που η ΔΑΝΕ, υπό νέο ΔΣ, ζητά ξανά δανειοδότηση από την Εμπορική Τράπεζα πήρε αρνητική απάντηση.

Ναυτεργάτες και εργαζόμενοι στα γραφεία της ΔΑΝΕ εξέδωσαν κοινή διαμαρτυρία, με την οποία ζητούν την προστασία του σημερινού ιδιοκτησιακού καθεστώτος της εταιρίας και να καταβληθούν τα δεδουλευμένα.

ΤΡΑΠΕΖΑ ΕΛΛΑΔΟΣ
Σε κινητοποίηση για τη σύμβαση καλεί η ΕΣΑΚ

Τεράστιες οι διαστάσεις του σκανδάλου στο Ταμείο Υγείας

Την άμεση δράση και κινητοποίηση των εργαζομένων για την υπογραφή ικανοποιητικής επιχειρησιακής σύμβασης εργασίας, με τους εργαζόμενους στο προσκήνιο, προτάσσει η ΕΣΑΚ Τράπεζας Ελλάδος σε ανακοίνωσή της.

Επισημαίνεται ακόμα ότι οι περιοδείες που πραγματοποιήθηκαν για πρώτη φορά σε όλα τα υποκαταστήματα της τράπεζας και η εκλογή επιτροπών σε όλες τις διευθύνσεις με τη μεγάλη συμμετοχή των εργαζομένων, είναι δραστηριότητες που αποτελούν "ένα μικρό βήμα για να ξεφύγει επιτέλους ο ΣΥΤΕ από τον παραγοντισμό".

Σχετικά με το Ταμείο Υγείας της Τράπεζας Ελλάδος, η παράταξη τονίζει ότι "το σκάνδαλο πλέον παίρνει απίστευτες διαστάσεις" και ότι οι ορκωτοί λογιστές "έχουν διαπιστώσει και νέα αποκαλυπτικά ευρήματα για τους ενόχους που κατασπατάλησαν και λεηλάτησαν τα χρήματα και τις εισφορές των εργαζομένων".Σύμφωνα με τις καταγγελίες που έχουν γίνει, οι Α. Μανώλης, τώρα συνταξιούχος και Α. Μπριλάκης,πρώην πρόεδροι του Ταμείου Υγείας εμπλέκονται σε σοβαρές οικονομικές ατασθαλίες σ' αυτό. Οι καταγγελίες έγιναν από το ΔΣ του Ταμείου, το οποίο και καθαίρεσε τον Α. Μπριλάκη,όμως ο έλεγχος που ακολούθησε από τη διοίκηση της τράπεζας τον αθώωνε, σύμφωνα με το "πόρισμα Καραμπέτσου", ο οποίος ήταν επικεφαλής της Επιθεώρησης.

"Μετά από όσα έχουν συμβεί - σημειώνει η παράταξη - η διαγραφή από το σύλλογο των Μπριλάκη και Καραμπέτσου θα νόμιζε κανείς ότι ήταν κάτι φυσιολογικό και αναμενόμενο. Ομως υπήρξαν και διοικητικοί σύμβουλοι του ΣΥΤΕ (ΠΑΣ - ΣΥΝΔ. ΠΑΡΕΜΒΑΣΗ) που ο ένας, Ευσταθίου, δε ψήφισε τη διαγραφή Μπριλάκη και τρεις, Ευσταθίου, Μπαλαούρας, Αδαμοπούλου δεν ψήφισαν τη διαγραφή Καραμπέτσου".

Συνδιάσκεψη συνταξιούχων ΤΕΒΕ

Την πρώτη πανελλήνια συνδιάσκεψη συνταξιούχων, υπό την αιγίδα της ΠΟΣ - ΤΕΒΕ,πραγματοποιεί η Ενωση Συνταξιούχων ΤΕΒΕ Αθηνών - Περιχώρων και καλεί όλα τα σωματεία των συνταξιούχων του ΤΕΒΕ να πάρουν μέρος σ' αυτή. Η συνδιάσκεψη θα γίνει την Κυριακή 23 Νοέμβρη, στις 10 το πρωί, στο ξενοδοχείο NOVOTEL.

Κινητοποιήσεις για το ωράριο στη Θεσσαλονίκη

ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ (του ανταποκριτή μας).-

Με μια δυναμική κινητοποίηση, συνδικαλιστές και εμποροϋπάλληλοι της Θεσσαλονίκης έκλεισαν προχτές το βράδυ το πολυκατάστημα του "ΦΩΚΑ" στην οδό Τσιμισκή, που συστηματικά από την 1η Νοέμβρη παραβιάζει το ωράριο λειτουργίας

Οι συγκεντρωμένοι από τις 8 το απόγευμα, ώρα λήξης του χειμερινού ωραρίου, εμπόδιζαν την είσοδο στους πελάτες του καταστήματος και καλούσαν τους συναδέλφους τους να αποχωρήσουν από τη δουλιά εφόσον είχε λήξη το ωράριό τους. Τελικά, μετά από μικρή ένταση έφτασε η Αστυνομία, η οποία προχώρησε στη σύλληψη του υπεύθυνου του καταστήματος και επέβαλε το κλείσιμο των εισόδων.

Η παραβίαση του ωραρίου στη Θεσσαλονίκη είναι συστηματική. Οπως κατήγγειλαν τα μέλη της Ενωσης Εμποροϋπαλλήλων, κατ' επανάληψη έχουν απευθυνθεί στην Επιθεώρηση Εργασίας, τον Εμπορικό Σύλλογο και την Αστυνομία, χωρίς κανένα αποτέλεσμα. Η Επιθεώρηση αρνείται να επιβάλει το νόμιμο ωράριο, με τη δικαιολογία ότι δεν έχει προσωπικό για ελέγχους, ενώ ο Εμπορικός Σύλλογος δηλώνει ότι δεν μπορεί να επιβάλει στα μέλη του την τήρηση του ωραρίου, λόγω ανταγωνισμού. Χτες μάλιστα εξέδωσε σχετική ανακοίνωση, στην οποία απλώς ενημερώνει για τις σχετικές αποφάσεις περί ωραρίου, δικαιώνοντας τους εργαζόμενους.

Η Σοφία Καλαντίδου,πρόεδρος της Ενωσης Εμποροϋπαλλήλων Θεσσαλονίκης, ξεκαθάρισε ότι αν δεν παρθούν μέτρα για την τήρηση του ωραρίου, θα προχωρήσουν και σε νέες κινητοποιήσεις.

ΕΕ ΓΣΕΕ
Στο Γενικό Συμβούλιο παραπέμφθηκαν οι αποφάσεις...

Η πλειοψηφία απέρριψε την πρόταση της ΔΑΣ για απεργία καταδίκης του αντιλαϊκού προϋπολογισμού και του "κοινωνικού διαλόγου"...

Τα ζητήματα του προϋπολογισμού, του "κοινωνικού διαλόγου" και της ΕΓΣΣΕ θα συζητηθούν στο Γενικό Συμβούλιο της ΓΣΕΕ στις 28 Νοέμβρη,όπως αποφάσισε χτες η Εκτελεστική Επιτροπή της Συνομοσπονδίας, η οποία θα ξανασυνεδριάσει στις 26 Νοέμβρη για να εξετάσει τις εισηγήσεις προς την Ολομέλεια... Η πλειοψηφία αποφάσισε επίσης να αναδείξει το "διπλό - ψήφο" Χ. Πολυζωγόπουλο,επικεφαλής της Γραμματείας γυναικών της ΓΣΕΕ στη θέση του Χ. Πρωτόπαπα.

Οι προτάσεις της ΔΑΣ για απεργιακή κινητοποίηση και το πλαίσιό της απορρίφθηκαν από τις παρατάξεις ΠΑΣΚΕ, ΔΑΚΕ και "Αυτ. Παρέμβαση". Οι σύμβουλοι της παράταξης τόνισαν ότι τώρα το λόγο έχουν οι εργαζόμενοι και τα συνδικάτα τους, τα οποία θα πρέπει να αναλάβουν να συντονίσουν τον αγώνα στη βάση.

Συγκεκριμένα, οι σύμβουλοι της ΕΣΑΚ πρότειναν τα εξής στην ΕΕ:

Καταδίκη του προϋπολογισμού, ως του πιο αντιλαϊκού και φορομπηχτικού των τελευταίων χρόνων. Καταδίκη του προέδρου της ΓΣΕΕ, επειδή διέκρινε "θετικές ρυθμίσεις στον κρατικό προϋπολογισμό". Καταδίκη του "κοινωνικού διαλόγου", σαφής δέσμευση για μη συμμετοχή στον "κοινωνικό διάλογο" για το ασφαλιστικό. Καταδίκη της πλειοψηφίας που υιοθέτησε το "Σύμφωνο Εμπιστοσύνης προς το 2000". Καταδίκη της Συνόδου Κορυφής στο Λουξεμβούργο. Κήρυξη από τη ΓΣΕΕ, με βάση αυτό το πλαίσιο, 24ωρης πανελλαδικής απεργίας στις 16 Δεκέμβρη, ημέρα έναρξης της συζήτησης για τον προϋπολογισμό.
Διαβάστε στο «Ρ»

Ο καιρός
Weather data from openweathermap.org