ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 20 Νοέμβρη 2015
Σελ. /24
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΣΥΓΚΥΒΕΡΝΗΣΗ - ΚΟΥΑΡΤΕΤΟ - ΕΓΧΩΡΙΟ ΚΕΦΑΛΑΙΟ
Στην ατζέντα το επόμενο αντιλαϊκό πακέτο

Θ. Φέσσας - Αλ. Τσίπρας: ΣΕΒ και κυβέρνηση σε στρατηγική ταύτιση

Eurokinissi

Θ. Φέσσας - Αλ. Τσίπρας: ΣΕΒ και κυβέρνηση σε στρατηγική ταύτιση
Το επόμενο αντιλαϊκό πακέτο με τα προαπαιτούμενα μέτρα, βρίσκεται πλέον στο επίκεντρο της διαβούλευσης ανάμεσα στη συγκυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ με τους ιμπεριαλιστικούς Οργανισμούς. Σε αυτό το πλαίσιο, στην «ημερήσια διάταξη» του κεφαλαίου ανεβαίνουν τα ζητήματα του Ασφαλιστικού, των συντάξεων, των εργασιακών σχέσεων, η αύξηση του φόρου εισοδήματος απέναντι στους φτωχούς αγρότες, οι «παρεμβάσεις» στη φορολογία μισθωτών - συνταξιούχων. Στη λίστα της «επόμενης μέρας», περιλαμβάνονται, επίσης, και μια σειρά από διαρθρωτικά μέτρα, όπως η εφαρμογή των εργαλειοθηκών του ΟΟΣΑ, το ζήτημα της συνολικής διαχείρισης των «κόκκινων» δανείων στις τράπεζες, με έμφαση στα μεγάλα επιχειρηματικά δάνεια, η συγκρότηση και λειτουργία του νέου υπερταμείου για τις ιδιωτικοποιήσεις, στο οποίο θα περάσει απόθεμα κρατικής περιουσίας, ύψους 50 δισ. ευρώ.

Τόσο τα πρόσφατα όσο και τα παλαιότερης κοπής αντιλαϊκά μέτρα θα ενσωματωθούν στον κρατικό προϋπολογισμό για το 2016, που αναμένεται να κατατεθεί σήμερα στη Βουλή, με τη συγκυβέρνηση να σχεδιάζει τον εμπλουτισμό του αντεργατικού οπλοστασίου και με επόμενα μέτρα. Σύμφωνα με πληροφορίες, το προσεχές αντιλαϊκό πακέτο θα συζητηθεί στο πλαίσιο της σημερινής συνάντησης του υπουργού Οικονομικών, Ευ. Τσακαλώτου, με τα υψηλόβαθμα κλιμάκια του κουαρτέτου που βρίσκονται στην Αθήνα.

Επανεκκίνηση για το κεφάλαιο

Τα παραπέρα μέτρα συνθέτουν τους επόμενους κρίκους της αντιλαϊκής πολιτικής, στο σχέδιο «επανεκκίνησης» της καπιταλιστικής οικονομίας, γύρω από το οποίο εστιάζουν τις παρεμβάσεις και την πολιτική τους τα τμήματα του εγχώριου κεφαλαίου. Χαρακτηριστική είναι και η χτεσινή τοποθέτηση του ΣΕΒ: «Η επιτυχής ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών ανοίγει νέους ορίζοντες για την ανάκαμψη της ελληνικής οικονομίας», τονίζουν χαρακτηριστικά στο «εβδομαδιαίο δελτίο για την ελληνική οικονομία».

Οι εγχώριοι βιομήχανοι «τρίβουν τα χέρια» τους, επισημαίνοντας, ανάμεσα σε άλλα:

-- «Η αποτελεσματική αντιμετώπιση των κόκκινων στεγαστικών δανείων χωρίς ακραίες κοινωνικές επιπτώσεις και των προβληματικών επιχειρηματικών δανείων σε μη βιώσιμες επιχειρήσεις που θα αναδιαρθρωθούν, δημιουργεί ευκαιρίες για τη χρηματοδότηση νέων και υγιών επενδυτικών πρωτοβουλιών».

Αποκαλύπτεται, δηλαδή, η στρατηγικού χαρακτήρα σύμπλευση των βιομηχάνων με την πολιτική που εφαρμόζει και η συγκυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ, αλλά και ο ταξικός χαρακτήρας της διαχείρισης των «κόκκινων» δανείων, που είναι αναπόσπαστα δεμένος με την ανακεφαλαιοποίηση.

-- «Οσον αφορά τα στεγαστικά δάνεια, αυτό σημαίνει ρυθμίσεις που ήδη προωθούνται για πλειστηριασμούς πρώτης κατοικίας (...) και την πώληση κόκκινων δανείων στην αγορά».

-- Σχετικά με τη διαχείριση των επιχειρηματικών δανείων, αναγνωρίζουν ότι «προωθούνται ρυθμίσεις που αφορούν σε μεγάλο βαθμό την αναδιάρθρωση με ταχείς ρυθμούς των μη βιώσιμων επιχειρήσεων - δανειοληπτών, την επανακεφαλαιοποίησή τους και ενδεχομένως την αλλαγή της δομής των αναδιαρθρωμένων πλέον επιχειρήσεων».

Ομολογείται, δηλαδή, ότι ο χαρακτήρας της «επανεκκίνησης» απαιτεί μαζικές αναδιαρθρώσεις, που θα γίνονται μοχλός συγκέντρωσης της επιχειρηματικής πίτας και των κερδών. Σύμφωνα με τους βιομήχανους «το νέο πρότυπο λειτουργίας της ελληνικής οικονομίας, αναμένεται να επιτύχει τις διαρθρωτικές αλλαγές στην πραγματική οικονομία για να εξέλθει η χώρα από την ύφεση νωρίτερα».

Παράλληλα, ο ΣΕΒ απαιτεί «πρόσθετες παρεμβάσεις στο ενεργειακό και το μη μισθολογικό κόστος των ελληνικών επιχειρήσεων, καθώς και στο θεσμικό πλαίσιο λειτουργίας της οικονομίας». Αυτά είναι απαίτησή τους, επειδή συμβάλλουν στην ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας.

Σε ό,τι αφορά στο πακέτο με τα προαπαιτούμενα που συζητήθηκε χτες στη Βουλή, επισημαίνουν πως «κυριαρχεί ένας συνδυασμός αυτοσχεδιασμού και φορομπηχτικής πολιτικής (...) χωρίς την επίγνωση των στρεβλώσεων που δημιουργούνται». Ειδική αναφορά κάνουν στο «εγχωρίως παραγόμενο κρασί και τη σχετική ελάφρυνση στο εν πολλοίς εισαγόμενο βοδινό κρέας», και επιβολή φόρου στα «τυχερά παιχνίδια», επισημαίνοντας τις «παράπλευρες απώλειες» από τη μείωση του τζίρου.

Αναδιαρθρώσεις στο τραπεζικό σύστημα

H ολοκλήρωση της ανακεφαλαιοποίησης των ελληνικών τραπεζικών ομίλων συνοδεύεται από εκτενείς αναδιαρθρώσεις και ραγδαίες αλλαγές στη σύνθεση των μετοχικών πακέτων και των ιδιωτών μεγαλομετόχων που πλέον θα έχουν τον αποφασιστικό ρόλο στους σχεδιασμούς, που αφορούν στη γενικότερη ανασυγκρότηση του παραγωγικού μοντέλου και στη χρηματοδότηση των ισχυρών επιχειρηματικών ομίλων. Την ίδια ώρα, το αστικό κράτος, μέσω του Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας (ΤΧΣ) που διέσωσε και στήριξε το τραπεζικό σύστημα με πακτωλό κρατικών κεφαλαίων, επωμίζεται χασούρα ύψους δεκάδων δισεκατομμυρίων ευρώ. Τα σπασμένα, με ιδιαίτερη ένταση φορτώνονται στις πλάτες του λαού, που θα συνεχίσει να ματώνει για τα καπιταλιστικά κέρδη.

Χαρακτηριστικό είναι και το αποτέλεσμα της αύξησης του μετοχικού κεφαλαίου από τον όμιλο της Alpha Bank. Oπως ανακοινώθηκε, τα απαιτούμενα κεφάλαια συνολικού ύψους 2,56 δισ. ευρώ (κατά το δυσμενές σενάριο της ΕΚΤ) καλύφθηκαν από ιδιώτες μετόχους, με τη συμβολή και ομολογιούχων που αντάλλαξαν τους τίτλους με τις νέες μετοχές.

Εξίσου χαρακτηριστικό είναι και το γεγονός ότι η τιμή της νέας μετοχής διαμορφώθηκε στα 4 λεπτά του ευρώ. Σε αυτό το επίπεδο συντελείται και η καταστροφή της αξίας των περιουσιακών στοιχείων, που κατέχει το κρατικό ταμείο διάσωσης. Επιπλέον, μετά την ολοκλήρωση της ανακεφαλαιοποίησης η συμμετοχή του ΤΧΣ στο μετοχικό κεφαλαίο της Alpha Bank, υπολογίζεται ότι συρρικνώνεται στο 11% από περίπου 66% πριν από την ανακεφαλαιοποίηση.

Επίσης, έχουν επέλθει αλλαγές στα κριτήρια αξιολόγησης με την ανάκληση της ρύθμισης για τον αναβαλλόμενο φόρο, γιατί δημιουργούνται προβλήματα που μπορεί να έχουν επιπτώσεις στα κεφάλαια των τραπεζών. Αποτελεί ένα από τα κριτήρια αυστηροποίησης του Εποπτικού Μηχανισμού SSM της ΕΚΤ. Ταυτόχρονα, βάζουν και ζήτημα αλλαγής κριτηρίων επιλογής των στελεχών που απαρτίζουν τα ΔΣ των τραπεζών στο όνομα ασφαλούς διαχείρισης, αλλά μάλλον αποτελούν στοιχεία διαπάλης που σχετίζονται και με την είσοδο κεφαλαίων ξένων επενδυτών στις τράπεζες.

«Νομοτεχνικές βελτιώσεις»

Στο μεταξύ, «νομοτεχνικές βελτιώσεις», με τις οποίες διασφαλίζονται ακόμη περισσότερο τα συμφέροντα των τραπεζών κατέθεσε το οικονομικό επιτελείο της συγκυβέρνησης, στο πλαίσιο της χτεσινής συζήτησης για τα «κόκκινα» στεγαστικά δάνεια.

Ειδικότερα:

Ο αδύναμος οφειλέτης που έχει και τη συμβολή του κράτους στην αποπληρωμή της δόσης θα επιβαρυνθεί με πρόσθετους τόκους και προσαυξήσεις σε περίπτωση που δεν καταβάλλει το τμήμα της δόσης που του αναλογεί. Στην περίπτωση αυτή, το σχέδιο διευθέτησης οφειλών θεωρείται ότι εξυπηρετείται και οποιοδήποτε μη καταβληθέν ποσό κεφαλαιοποιείται στο υπολειπόμενο ποσό.

Με απόφαση της Τράπεζας της Ελλάδας, η οποία θα εκδοθεί εντός 30 ημερών από τη δημοσίευση του νόμου, ορίζονται η διαδικασία και τα κριτήρια που λαμβάνονται υπόψη για τον προσδιορισμό της μέγιστης ικανότητας αποπληρωμής του οφειλέτη καθώς και για τον προσδιορισμό του ποσού το οποίο θα ελάμβαναν οι πιστωτές σε περίπτωση αναγκαστικής εκτέλεσης.

Παράλληλα, η επιβολή ειδικού φόρου στα κρασιά που καταναλώνονται στην Ελλάδα (εγχώρια ή εισαγόμενα) θα επιβαρύνονται με 20 λεπτά ανά λίτρο έναντι 40 λεπτών που προβλεπόταν αρχικά.

Αυξήσεις στα εισιτήρια

Αύξηση στην τιμή των εισιτηρίων από την 1η Γενάρη 2016, στα μέσα μαζικής μεταφοράς της πρωτεύουσας, ανακοίνωσε χτες ο υπουργός Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων, Χρ. Σπίρτζης, λέγοντας ταυτόχρονα ότι το υπουργείο «προσπαθεί» να κρατήσει στα σημερινά επίπεδα τις τιμές στις κάρτες απεριορίστων διαδρομών. Ετσι, από το νέο έτος το αντίτιμο του κανονικού εισιτηρίου θα αυξηθεί στα 1,40 ευρώ (από 1,20 που είναι σήμερα) ενώ η διάρκεια ισχύος του θα παραμείνει στα 70 λεπτά της ώρας.



Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ